Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kozulka
Cromaniak

Postnapisał(a) kozulka » 26.01.2012 11:45

mallgola napisał(a):kaszubskiexpress mam bardzo podobne odczucia po obejrzeniu tego filmu :roll:

Więckiewicz genialny ,i Kinga Preis jak zawsze (dla mnie przynajmniej)rewelacyjna .
A poza tym film trochę przydługawy i jakoś oczekiwałam czegoś więcej w "tej ciemności".

Hej!
Mnie też udało się zobaczyć "to cudo".
Mam, jak Wy mieszane uczucia.
Tematyka wojny zawsze mnie porusza i przeraża, ale tym razem film zrobiony trochę "na siłę" i czy na miarę OSCARA???
:? :? :?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.01.2012 12:00

No to, jak o wojnie, to, chyba jednak, choćby ze względu na obsadę i na tematykę,
polecam "Niepokonanych" (The Way Back).

Trochę dłużyzny, mz niepotrzebne, były, ale podobało mi się, w przeciwieństwie do tego dziwacznego "Oporu" na przykład, podejście do tematu, w sumie, na zachodzie mało znanego.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 26.01.2012 12:01

a to ja napisał(a):Nie pytajcie, dlaczego akurat Muppety,

Dorotko, bo to klasyka. Coś jak Beethoven, van Gogh czy Led Zeppelin. Wspomnisz moje słowa, że o Muppetach będą kiedyś w szkole uczyć 8)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 26.01.2012 12:10

kozulka napisał(a):Mam, jak Wy mieszane uczucia.

Ja również.
Mnie "W ciemności" niestety nie zachwycił i trudno mi sprecyzować dlaczego. Gdy pojawiły się napisy końcowe poczułam się nieco rozczarowana, bo po promocji jaką zrobiono temu dziełu spodziewałam się jednak więcej. Momentami przynudnawo, do bólu przewidywalnie. Jedyne zaskoczenie to scena zaczynająca się od słów córeczki Sochy "zostaw tato to dla Żydów"...
Niemniej jednak zobaczyć warto. Chociażby dla rewelacyjnych R.Więckiewicza i K.Preis (jakie to szczęście, że na co dzień mogę ją oglądać na deskach wrocławskiego Teatru Polskiego!). Poza tym kilka naprawdę dobrych, świetnie zmontowanych, wstrząsających scen, genialnie według mnie oddających realia wojny. Przynajmniej mi parę obrazów mocno wryło się w pamięć. Ktoś mnie zapytał po seansie czy ten film jest bardzo wzruszający? Mnie bardziej przeraził niż wzruszył.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.01.2012 12:28

Rysio napisał(a): Wspomnisz moje słowa, że o Muppetach będą kiedyś w szkole uczyć 8)

O Smurfach chyba też. 8)

Film "RZEŹ". Jeśli ktoś ma ochotę się zdrzemnąć, to powinien się wybrać.
Jodie Foster ratuje honor tego filmu.

Nic więcej nie napiszę, oprócz tego, że sztuki teatralne powinno się wytawiać w teatrze. :evil:
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 26.01.2012 14:12

A co do "W ciemności": jakiś czas temu oglądałam w TV film dokumentalny o kobiecie, której dzieciństwo przypadające na czas WOJNY opisano w książce (coś ze sweterkiem w tytule) i której to wojenne losy chciała pokazać w filmie ... Agnieszka Holland.
(kobieta, jako dziecko w czasie wojny, ukrywana była w kanałach)

Tak sobie teraz myślę, że w tamtym filmie dokumentalnym to właśnie o "W ciemności" chodziło.

Kobieta/kiedyś dziewczynka "z kanałów" cieszyła się, że to właśnie A.H. wzięła się za reżyserię filmu. Według niej (po obejrzeniu innych filmów Hollandowej) Ona się do tego najlepiej nadawała.

Czy udało się A.H. przekazać w filmie to, co wydarzyło się kiedyś naprawdę? I jak bardzo - pomiędzy fakty - powplatano "filmowe/fikcyjne" realia?
Nie wiem.

To wie tylko ... Kobieta/dziewczynka.

Pozostali widzowie ... oglądają film.

A film nie powinien być "obojętny".
Powinien albo wzruszać, albo przestraszać, albo bawić, albo wkurzyć, albo zastanawiać, albo zniesmaczać, itd., itp. :)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 26.01.2012 14:38

Dla mnie ta tematyka jest za ciężka.
Polacy robią filmy tylko martyrologiczne lub głupawe komedie w stylu Czarka Pazury z ostatniej jego produkcji.

Zrobienie sprawnie kryminału, komedii to sztuka, która przez polskich reżyserów jest nie do opanowania.
Nie zawsze potrzebny jest budżet 150 mln $ aby zrobić dobry film...
Smutne i prawdziwe.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.01.2012 14:46

a to ja napisał(a):A co do "W ciemności": jakiś czas temu oglądałam w TV film dokumentalny o kobiecie, której dzieciństwo przypadające na czas WOJNY opisano w książce (coś ze sweterkiem w tytule) i której to wojenne losy chciała pokazać w filmie ... Agnieszka Holland.
(kobieta, jako dziecko w czasie wojny, ukrywana była w kanałach)

Tak sobie teraz myślę, że w tamtym filmie dokumentalnym to właśnie o "W ciemności" chodziło.

Masz rację.
Ta pani na filmie to Krystyna Chigier, krótki filmik z nią, w klipie przewija się obraz z filmu, w którym widać dziewczynkę, czyli tę panią właśnie. To jej historia.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 26.01.2012 14:53

FUX napisał(a):Polacy robią filmy tylko martyrologiczne lub głupawe komedie w stylu Czarka Pazury z ostatniej jego produkcji.

Generalnie tak, ale parę niezłych bym wymieniła.
Enen, Wymyk, Dom Zły, Komornik, Plac Zbawiciela, niedawne 80 milionów... Gdybym się dłużej zastanowiła to zebrało by się tego dobrego (wg mnie) polskiego kina całkiem sporo. Chodzi mi po głowie trochę scen, ale tytuły uleciały :cry:
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 26.01.2012 16:48

Atoja napisał(a):P.s. Nie pytajcie, dlaczego akurat Muppety
Rysio słusznie prawi, że to klasyka :D Ja tam w sobotę obowiązkowo się wybieram na Mapety (chociaż już wiem, że to nie to samo, co dawne odcinki), a żeby czas oczekiwania skorcić, maltretuję youtuba. Oto mój ulubieniec - Szewdzki kucharz :lol:

kaszubskiexpress napisał(a):Film "RZEŹ". Jeśli ktoś ma ochotę się zdrzemnąć, to powinien się wybrać.

O - a ja pozwolę się nie zgodzić z Szanownym Kolegą :wink: :D Nie dość, że nie zasnęłam, to przez 1h20min uchichrałam się i to bardzo (fakt, że tego filmu nie można nazwać komedią - zupełnie nie rozumiem, dlaczego w ten sposób go reklamują jako "najlepszą komedię Polańskiego" :? - pewnie sam Polański jest zdziwiony :wink: ) To bardziej film o pozorach, i o naszym życiowym"udawactwie" , które w pewnych sytuacjach pokazuje prawdziwe oblicze, zaprawione dość ironicznym spojrzeniem. Dla mnie cała czwórka aktorów dała radę, z Christophem Waltzem na czele (pokochałam go za "Bękarty wojny" i wszystko wskazuje, że będzie to miłość wieczna :wink: ), i komediowym wydaniem K.Winslet :D

marze_na napisał(a):Enen, Wymyk, Dom Zły, Komornik, Plac Zbawiciela, niedawne 80 milionów... Gdybym się dłużej zastanowiła to zebrało by się tego dobrego (wg mnie)
O to bardzo dobre przykłady, pokazujące, że polski film też daje radę. Dorzucę jeszcze: Kreta, Różyczkę, (na Różę też się wybieram), Pręgi, Symetrię, Rezerwat, Dzień Świra i zapewne wiele wiele innych :D

z filmowym pozdrowieniem
:D
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 26.01.2012 17:13

Ja wczoraj obejrzałem "Musimy porozmawiać o Kevinie" z Tildą Swinton w roli głównej.
Szczerze polecam ten film, jest nietuzinkowy, nieprzewidywalny. Pokazuje relację matka-syn z zupełnie innej perspektywy. Fabuła trzyma w napięciu, chociaż czasami (przynajmniej dla mnie) się rozłazi. Zakończenie choć zaskakujące to można je przewidzieć gdzieś koło 3/4 filmu. Jednakże film godny polecenia - zwłaszcza dla roli Tildy Swinton.

P.S. Na "W ciemności" wybieram się w weekend ale po waszych wypowiedziach zacząłem się wahać ...;)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.01.2012 17:19

Tymona napisał(a):O - a ja pozwolę się nie zgodzić z Szanownym Kolegą :wink:
:D

I bardzo dobrze :P
Ja tylko wyrażam opinię, nie przekonuję do swojego zdania :P
Ja uważam, że film ma klimat sztuki teatralnej i w tym sensie nie nadaje się do kina :P

sviva napisał(a):
P.S. Na "W ciemności" wybieram się w weekend ale po waszych wypowiedziach zacząłem się wahać ...;)

Idź.................ja po prostu uważam, że nie jest to film wybitny, co z gorliwością próbują nam wmówić Ci, którzy na nim zarabiają, bo do tej pory achy i ochy słychać ze strony Holland i jej otoczenia, ale warto go zobaczyć.
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 26.01.2012 17:20

marze_na napisał(a):
FUX napisał(a):Polacy robią filmy tylko martyrologiczne lub głupawe komedie w stylu Czarka Pazury z ostatniej jego produkcji.

Generalnie tak, ale parę niezłych bym wymieniła.
Enen, Wymyk, Dom Zły, Komornik, Plac Zbawiciela, niedawne 80 milionów... Gdybym się dłużej zastanowiła to zebrało by się tego dobrego (wg mnie) polskiego kina całkiem sporo. Chodzi mi po głowie trochę scen, ale tytuły uleciały :cry:

Wymieniłbym jeszcze: "Erratum", "Joanna", "Wszystko będzie dobrze", "Pręgi", "Kto nigdy nie żył"... I mógłbym tak jeszcze długo... Niestety polskie kino jest postrzegane przez pryzmat bądź to tandetnych komedii typu: "Weekend", "Wyjazd integracyjny"; komedii romantycznych: "Śniadanie do łóżka" i kina, które rozumieją tylko osoby je reżyserujące i piszące scenariusze.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2012 20:19

kaszubskiexpress napisał(a):Moim zdaniem film jest przyzwoity, powiedziałbym, że chwilami nudny

Kaszubski 100% racji - film przeciętny jedynie tematyka chwytliwa. Gra aktorska cienka oprócz oczywiście Więckiewicza. Hollandowa zrobiła kolejny film o Żydach. Z resztą sama z pochodzenia jest Żydówką i ciężko jest jej się wyzwolić z tego (chyba jarzma) bo wiele filmów już o tym zrobiła. Ale ten jest przeciętny tak na jedno obejrzenie.
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 27.01.2012 00:42

kaszubskiexpress napisał(a): ... ja po prostu uważam, że nie jest to film wybitny, co z gorliwością próbują nam wmówić Ci, którzy na nim zarabiają, ...

To samo mogłabym powiedzieć o ... nocnych spacerach Owena po Paryżu. Tylko że w jego przypadku słowo "wybitny" trzeba raczej zastąpić zwrotem "bijący rekordy oglądalności", na które akurat się skusiłam (poza nazwiskiem reżysera - oczywiście :wink: )

Skusiłam, a potem ... baaaardzo rozczarowałam.
Bo od Allena wymagam :wink: znacznie więcej :wink: :) i innego typu rozrywkę :wink:
Czyli innymi słowy ... spodziewałam się w tym wypadku zupełnie czegoś innego

P.s. ostatnio umknęło mi gdzieś kilka tytułów (może dlatego, że nie grały ich stoliczne multipleksy) więc lista "filmów do obejrzenia" stale się powiększa :)

A wolnego czasu ... jakby coraz mniej ... .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone