Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Eurowizja 2014

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 14.05.2014 19:42

Lednice napisał(a):Raul, wyluzuj :!: :roll:

Niedawno pisałeś, że 90% kobiet to fatalni kierowcy, że kobiety nie umieją jeździć autem i tego typu brednie 8)

Jestem jak najbardziej wyluzowany, tym bardziej przed fajnym (mam nadzieję) meczem. :D :D

Czego w prawie każdym temacie nie można niestety powiedzieć o tobie.

Ale się nie czepiam - twoja sprawa. :wink: :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 14.05.2014 19:44

Blaugrana napisał(a):
Kiepura napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Zgadzam się z Tobą alutka.
Widziałam w Warszawie młodą matkę z 2 latkiem. Chłopczyk biegł przed nią, ciągnąc za sobą lalkę. Popatrzyłam na nią z podziwem. Bo nie chodzi o to że daje swemu dziecko mozliwość wyboru w danym momencie zabawki, że go nie ogranicza, ale o odwagę. Niestety po czasach walki z bezsensowną opresją ideologiczną wobec wolności jednostki nastąpiły czasy innych ograniczeń, pod nazwą - precz z genderem, to samo zło.
Demokracja i liberalna wolność jednostki, polega na tym że może robić, co chce, w ramach prawa oczywiście. Wszelkie mniejszości nie mogą być w kraju demokracji szykanowane, powołując się na poczucie smaku większości ( z zasadzie tylko smaku, bo żadna inna krzywda nikomu sie nie dzieje). Bardziej niemoralne i nienaturalne jest uważanie ludzi za gorszych i odmawianie im obywatelskich praw z powodu rzeczy, na które nie mają wpływu. Bo historia pokazała że pozwalanie na pogardę prowadzi do prześladowań. Homoseksualiści byli jednymi z pierwszych ofiar systemów totalitarnych

Obrazek

Świetna dyskusja :)
Jeden mnie wyrzuca z wątku, następny epatuje facepalmem Jezusa ( znaczy - jego rzeźbą, sam może by zrobił ale po wypowiedziach innych ).
Ktoś jeszcze ?

Było miło i miękko.
Chcesz kawę na ławę. Proszę bardzo.

W pierwszych dwóch zdaniach opisujesz idiotkę, która krzywdzi swoje dziecko.

Potem jest wisienka na torcie. Porównanie opresji komunistycznych ze zdrowym odruchem oporu przeciwko szkodliwym z punktu widzenia społecznego poglądom. To zwykłe... Jakbyś była mężczyzną tobym dokończył i miłe by to nie było. No, ale nie wychowano mnie w duchu gender to nie dokończę.
Zapewne nie żyłaś w komunizmie więc nawet nie wiesz co napisałaś.Ale niektórzy żyli.

Reszta to nieistotne lewackie wynurzenia.
Tylko siąść i zapłakać.

Zawsze jest tak samo. Najpierw bla, bla o tolerancji. Celują w tym tzw. pożyteczni idioci (to nie jest określenie pejoratywne). Potem żądanie nie wiedzieć czemu takich samych praw. A na końcu przywileje i normalna większość ma się podporządkować mniejszości.

walp napisał(a):Powołując się m.in. na wyroki Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, uzasadnia pogląd, że wiedza przekazywana w szkole może być niezgodna z przekonaniami rodziców, bo ustalanie programu nauczania należy do kompetencji państwa, a Konstytucja nakłada na rodziców obowiązek szkolny do 18 roku życia dziecka. Wywodzi też, że rodzice mają wprawdzie prawo do wychowywania swoich dzieci, ale po zajęciach szkolnych i w weekendy.

Gówno mnie obchodzą wyroki jakiegoś trybunału. Tak jak gówno mnie obchodziła komunistyczna indoktrynacja w szkołach. Moje dzieci, moje wychowanie. Jak sobie Państwo chce wychowywać dzieci to niech sobie je zrobi.

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2014 19:50

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):Raul, wyluzuj :!: :roll:

Jestem jak najbardziej wyluzowany

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja patrzę na świat bez fanatyzmu.
Żyj i daj żyć innym.

To samo dotyczy kolegi Kiepury :roll:

Nie będziesz tolerował innych, sam nie będziesz tolerowany, akcja reakcja, prosta piłka

To że się z kimś nie zgadzacie nie upoważnia Was do takiej agresji 8)
Ostatnio edytowano 14.05.2014 19:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 14.05.2014 19:51

Raul73 napisał(a):
garbowski napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Ktoś pisał, że jesteśmy 70 lat za Europą. No i bardzo dobrze! Możemy być z tego dumni!

8O 8O 8O
Raul73 napisał(a): Czym dłużej w Polsce przetrwa jak najwięcej tradycyjnych wartości, tym lepiej.

a co autor miał na myśli :?:

Przeczytaj cały wątek, albo chociaz posty, do których się odniosłem, to może zrozumiesz.

..a tak o tych wartościach toś się mocno w tym wątku rozpisał :smo: ..ale spoko, mnie ta Twoja odpowiedź a raczej jej brak satysfakcjonuje :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2014 19:53

walp napisał(a):
Blaugrana napisał(a):To dzięki za ten głos bo już zwątpiłam...

Ja również. Dlatego podpisałem list do Rzecznika Praw Obywatelskich, profesor Ireny Lipowicz, ponieważ nie zgadzam się z wizją Pani Profesor, w której próbuje wyznaczyć na nowo granice konstytucyjnego prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie ze swoimi przekonaniami.

Powołując się m.in. na wyroki Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, uzasadnia pogląd, że wiedza przekazywana w szkole może być niezgodna z przekonaniami rodziców, bo ustalanie programu nauczania należy do kompetencji państwa, a Konstytucja nakłada na rodziców obowiązek szkolny do 18 roku życia dziecka. Wywodzi też, że rodzice mają wprawdzie prawo do wychowywania swoich dzieci, ale po zajęciach szkolnych i w weekendy.

Każdy w naszym kraju może dokonywać pewnych wyborów, w ramach obowiązującego prawa. Jeżeli coś mu nie pasuje, nie zgadza się z jakimiś decyzjami, projektami władzy, jakimi etc, ma odpowiednią drogę do odwołania się. Czy drogą petycji, pisma urzędowego, czy innego rodzaju protestu.
Ja popieram to co robisz. Bardzo dobrze, walcz o to co Ty uważasz za słuszne. Ktoś kto będzie uważał za słuszne co innego niż Ty ma takie same prawo do protestu. Popieram cywilizowane metody...
Ale jeżeli ktoś chce mnie kneblować, sekować, bo mam inne zdanie niż on, to, jeżeli będę gościem w jego prywatnym folwarku powiem grzecznie- do widzenia, ale w jakiejkolwiek innej przestrzeni publicznej, oczekuję ( jeżeli to jest niemożliwe tutaj to płakać nie będę) wzajemnego traktowania się jak na rozumnych ludzi przystało czyli zwyczajnej dyskusji nawet różniąc się przy tym diametralnie.
Na co, po serii fleków, straciłam ochotę.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 20:08

Blaugrana napisał(a):Na co, po serii fleków, straciłam ochotę.

Za szybko się poddajesz :) Nie nauczyłaś się po piłce nożnej? Z niektórymi nie ma sensu rozmawiać :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2014 20:21

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Na co, po serii fleków, straciłam ochotę.

Za szybko się poddajesz :) Nie nauczyłaś się po piłce nożnej? Z niektórymi nie ma sensu rozmawiać :)

Bo nie mają jedynie słusznych poglądów..??? :)
Na piłkę nożną i resztę..??? :)
Sens jest tylko z klakierami? :oczko_usmiech:

Oczywiście to tylko retoryczne pytania..... :mrgreen:
Ostatnio edytowano 14.05.2014 20:23 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.05.2014 20:22

alias21 napisał(a):Sens jest tylko z klakierami? :oczko_usmiech:

Dokładnie :) W piłce ładnie to wychodzi :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2014 20:31

Kiepura napisał(a):Gówno mnie obchodzą wyroki jakiegoś trybunału. Tak jak gówno mnie obchodziła komunistyczna indoktrynacja w szkołach. Moje dzieci, moje wychowanie. Jak sobie Państwo chce wychowywać dzieci to niech sobie je zrobi.

:papa:

"Gówno mnie obchodzi" to możesz sobie pisać tu na forum, w konwersacjach ze swoimi interlokutorami.

W rzeczywistości sprawa jest poważna. Dzieci, pomimo, że należą do rodziców, nie stanowią ich własności
i nie możemy zamknąć ich pod kloszem.
Patrząc na entuzjastyczną reakcję Związku Nauczycielstwa Polskiego na wystąpienie Pani Rzecznik, trudno nie uznać stanowiska tego urzędnika za próbę wysłania swoistego sygnału do kadry nauczycielskiej oraz urzędników systemu oświaty. Sygnału, który sprowadza się do przekazu, że dzieci w szkole są "własnością" pedagogów i można bez skrupułów ignorować jakikolwiek sprzeciw rodziców, co do treści edukacyjnych i wychowawczych.

Warto wyciągnąć z tego jeszcze dwa wnioski. Po pierwsze taki, że po stronie ideologicznych sporów o prymat dogmatu równości nad wszelkimi innymi prawami obywatelskimi angażuje się kolejny urzędnik państwa.
Po drugie, że do uzasadniania ograniczania naszych praw stosuje się dziś co raz częściej regulacje i orzecznictwo europejskie.

W związku z tym zamiast tekstu "gówno mnie to obchodzi" bądź "mi to lotto", zachęcam do wyrażenia swojego sprzeciwu przeciwko próbie ograniczania praw rodziców do wychowywania dzieci w bardziej odpowiedzialny sposób.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 14.05.2014 20:46

Niestety nie mam dzieci. jednak dziękuję moim Rodzicom za odpowiedzialny sposób jakiego "użyli", w moim wychowaniu!! Dzięki temu "sposobowi" w moim wychowaniu z radością i szacunkiem po wielu latach wspominam klapsy Mamy i pasek mojego Taty lądujący na moich pośladkach!!
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.05.2014 20:47

Przypominam, że to wątek o festiwalu Eurowizja a nie poglądach nt. tolerancji, gender i homofobii 8O
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 14.05.2014 20:52

walp napisał(a): Dzieci, pomimo, że należą do rodziców, nie stanowią ich własności

Nie należą do rodziców ?
Sorry, a czyją są własnością ?
Kto ma prawo do decydowania o ich losie.
Państwo ? A z jakiej racji. Kto mu dał takie prawo ?

Prawo do decydowania o losie swoich dzieci w ramach rodziny to jedno z podstawowych praw człowieka. Niezbywalne.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2014 21:08

Kiepura napisał(a):
walp napisał(a): Dzieci, pomimo, że należą do rodziców, nie stanowią ich własności

Nie należą do rodziców ?

Czytaj ze zrozumieniem, to co piszę, to wrócimy do dyskusji.
Wyraźnie napisałem: "Dzieci, pomimo, że należą do rodziców ... "
Należą, ale nie są ich własnością w sensie przedmiotu, bo jako osoby ludzkie (podmiot) pozostają w innej relacji.
Myślałem, że to jest oczywiste.
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 14.05.2014 21:10

gusia-s napisał(a):Przypominam, że to wątek o festiwalu Eurowizja a nie poglądach nt. tolerancji, gender i homofobii 8O

Właśnie, o festiwalu Eurowizji, który zamiast być festiwalem piosenki propagować piękno, wywołuje kontrowersje, obrzydzenie i skandal.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2014 21:11

gusia-s napisał(a):Przypominam, że to wątek o festiwalu Eurowizja a nie poglądach nt. tolerancji, gender i homofobii 8O

Masz rację. Wracając do festiwalu - powinna wygrać propozycja z Niemiec.
Żadnego obrzydzenia, ani skandalu nie było.
Kiepura napisał(a):Prawo do decydowania o losie swoich dzieci w ramach rodziny to jedno z podstawowych praw człowieka. Niezbywalne.

Przeczytaj list RPO do Minister Edukacji Narodowej, to może zrozumiesz, co nas zaniepokoiło.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.