Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziad, Januszek i Grażynka na wakacjach.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 28.08.2019 14:37

Ural napisał(a):Boboo
Podczas moich służbowych wojaży po Polsce (1999 - 2008) wiele się naoglądałem i nasłuchałem.
Nabrałem dystansu. Najbardziej do tych, którzy w dyskusji podkreślali swoje studia i dyplomy.
Słuchasz, słuchasz, zadajesz pytania, dyskutujesz i... myślisz: za ile kupił maturę aby "zapisać się" na studia i ile dał potem za dyplom?

Cóż to za studia na prywatnych, płatnych uczelniach do tego zaoczne, uzupełniające czy tudzież wieczorowe. Taki absolwent o kierunku ogólnie humanistycznym nie ma czego szukać na rynku pracy. Dość już jest socjologów, historyków, filozofów itp. absolwentów kierunków humanistycznych. Zasilają oni jedynie rzesze bezrobotnych. Mówi się, że często wyjeżdżają do pracy zagranicę no bo cóż nam po ich magistrze czy doktoracie. Wiem jedno, że absolwenci tych studiów nie dorastają do pięt absolwentom studiów dziennych, a zwłaszcza kierunków technicznych. Cieszę się, że moja córka ukończyła Politechnikę i jako absolwentka studiów dziennych nie ma problemu z dobrze płatną pracą w kraju. Mało tego nie chce wyjeżdżać zagranicę bo po co.
Ludzie robią studia prywatne bo potrzebny jest w pracy dyplom mgr, najczęściej w sferze budżetowej ja to rozumiem. Tylko, że na prywatnym rynku pracy liczą się generalnie zdolności i umiejętności i miło jest jak pracownik skończył poważną uczelnię. Na cholerę komu dyplom mgr od Rydzyka i innych śmiesznych prywatnych ukończonych w Pipidowie Dolnym uczelni wyższych szkół, akademii humanistycznych itp.

:papa: :hut:

....sorry, ale to jakieś kompleksy, czy "cuś"?
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 28.08.2019 14:43

piotrulex napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Tak , dwa tygodnie szybko minęły
Jeszcze tylko obiadek na mieście i dziady z Polski wracają do domu :mrgreen: ...

Koniecznie cały czas jedź płatną, nie omijaj i nie dziaduj, to ostatnio nie jest w dobrym tonie :)

No i zobacz ile już wydałeś, może by było warto pojechać dookoła, albo choć jakiś mandat dobić, aby kwota godna wyszła :)

To Broń Boże nie do Ciebie, to tak w zgodzie z obecnym trendem :)

Jademy autobanami na bogato. Kosztem jedzenia, lodów i piwa :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 28.08.2019 14:47

sito_zabrze napisał(a):
piotrulex napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Tak , dwa tygodnie szybko minęły
Jeszcze tylko obiadek na mieście i dziady z Polski wracają do domu :mrgreen: ...

Koniecznie cały czas jedź płatną, nie omijaj i nie dziaduj, to ostatnio nie jest w dobrym tonie :)

No i zobacz ile już wydałeś, może by było warto pojechać dookoła, albo choć jakiś mandat dobić, aby kwota godna wyszła :)

To Broń Boże nie do Ciebie, to tak w zgodzie z obecnym trendem :)

Jademy autobanami na bogato. Kosztem jedzenia, lodów i piwa :oczko_usmiech:

Ja piwo w CZ kupuję. W tym po prawej przy rondzie w Mikulov. Nie dość, że tańsze niz w PL to jeszcze MOIM ZDANIEM lepsze niż nasze czy Chorwackie. W HR to jedynie na prezenty za CB radio itp. Lody jednak wolę w HR, spory wybór a cena jak w Toruniu :)
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 28.08.2019 15:28

W miejscu w którym jesteśmy jest 5 apartamentów. My Jako jedyni z Polski. Pozostałe app to Czesi i Słowacy. Wszyscy po 7 dni (my pojutrze w 15 dzień jedziemy do domu). Łatwo policzyć, pozostałe appy to 8 rodzin, po 7 dni rodzina na apartament. Prócz jednych Czechów, wszystkie pozostałe rodziny przyjechały dosłownie zapchane żarciem, piwem itp. Mam zdjęcia nawet ;) z komórki nie prześlę bo za duze ale uwierzcie... I to były fury, nie zadne moje Mondeo MK5...
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 28.08.2019 15:32

Garo&Justa napisał(a):W miejscu w którym jesteśmy jest 5 apartamentów. My Jako jedyni z Polski. Pozostałe app to Czesi i Słowacy. Wszyscy po 7 dni (my pojutrze w 15 dzień jedziemy do domu). Łatwo policzyć, pozostałe appy to 8 rodzin, po 7 dni rodzina na apartament. Prócz jednych Czechów, wszystkie pozostałe rodziny przyjechały dosłownie zapchane żarciem, piwem itp. Mam zdjęcia nawet ;) z komórki nie prześlę bo za duze ale uwierzcie... I to były fury, nie zadne moje Mondeo MK5...

To, że zapchani jedzeniem nie oznacza do końca, że Dziady. Po prostu zapobiegliwi. Gorzej gdyby śmiecili i darli ryja to już byli by Dziady. :papa: :hut:
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 28.08.2019 15:33

[/quote]
....sorry, ale to jakieś kompleksy, czy "cuś"?[/quote]

Co Lew - nie grzeszy się inteligencją :D czy nauki zakończyło się w podstawówce :D
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 28.08.2019 15:34

Oki, znalazłem fotki aut. Ta beemka na austriackiej rejestracji to tez hyli Czesi. Wszyscy zaladowani pod korek, chleby, żółte sery ale piwa to zgrzewkami nawet ze srodka wynosili bo w bagażniku brakło miejsca. Akurat temu sie nie dziwie bo piwo maja ok.
Załączniki:
IMG_20190823_194916_resize_65.jpg
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 28.08.2019 18:14

Ural napisał(a):

....sorry, ale to jakieś kompleksy, czy "cuś"?[/quote]

Co Lew - nie grzeszy się inteligencją :D czy nauki zakończyło się w podstawówce :D[/quote]
.....eeee IQ to chyba kolega sobie nie podniesie, ale uczyć można się do końca życia :lol:
Jest teraz dużo różnych szkół dla dorosłych "dziennych". :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 28.08.2019 19:44

lew napisał(a):....sorry, ale to jakieś kompleksy, czy "cuś"?

Jest takie jedno, jedyne miasto w Galaktyce, w którym nagminnie używają takich tekstów.
A dzieje się to w przypadku kiedy nie wiedzą co powiedzieć.
Nie wiem skąd jestes, ale mam nieodparte wrażenie, że własnie stamtąd.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 28.08.2019 20:00

.......to, to jeszcze nic; niektórzy to się wstydzą, jak syn Justyny :lol:
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 28.08.2019 20:13

Garo&Justa napisał(a):Oki, znalazłem fotki aut. Ta beemka na austriackiej rejestracji to tez hyli Czesi. Wszyscy zaladowani pod korek, chleby, żółte sery ale piwa to zgrzewkami nawet ze srodka wynosili bo w bagażniku brakło miejsca. Akurat temu sie nie dziwie bo piwo maja ok.

Mogę tylko potwierdzić powyższe, wszystkie moje negatywne spotkania czy to na plażach czy to na mieście, w knajpach miałem z Czechami więc od stosunkujcie się do Polaków :D. Darcie ryja czy to na plaży, czy to w knajpie to standard, bookowanie na cały dzień plaży gdzie może w sumie byli z 2h. Piękny punkt widokowy na kilka samochodów na górce na zakręcie, oczywiście tak stanęli że tylko było dla nich wszystko, na zwrócenie uwagi że blokują inny czyli i mi dostałem jakieś bluzgi w ich języku. W knajpie cisza spokój każdy je, miła atmosfera do póki nie przyszli Czesi... dzieci drą ryja, biegają miedzy stolikami, trącając innych, masakra... A przyjechali zawaleni po uszy, wszystko dziwię się że z domu nie wzięli fundamentów :), Rozmawiałem o turystach z jednymi dziadkami moimi gospodarzami, lubili bardzo Polaków za wyjątkowy spokój i dostosowanie się do warunków, Włochów i Słoweńców nie lubili z zasady za roszczeniowość a Czechów za powyższe + darcie ryja, bałagan itp. W innym miejscu na Peljesac dwie parki Czechów nic nie robili tylko chlali całe dnie :D i jeszcze znajomym których poznaliśmy na tym wyjeździe prawie się dostało za Zaolzie :). Tak więc z nami nie jest źle, mamy jedną za to dużą wadę że do rodaków podchodzimy jak pies do jeża i właśnie wyolbrzymiamy jakieś pierdoły, drobne negatywne zachowania zamiast się wspólnie integrować!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2019 20:23

Garo&Justa napisał(a):Oki, znalazłem fotki aut. Ta beemka na austriackiej rejestracji to tez hyli Czesi. Wszyscy zaladowani pod korek, chleby, żółte sery ale piwa to zgrzewkami nawet ze srodka wynosili bo w bagażniku brakło miejsca. Akurat temu sie nie dziwie bo piwo maja ok.

Dziadu, wstydu naszemu narodowi narobiłeś parkując f.... między tymi furami ;)
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 28.08.2019 21:30

Na fotce widać ze to wy macie najwiecej gratów...
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 28.08.2019 22:35

yzedef napisał(a):Tak więc z nami nie jest źle, mamy jedną za to dużą wadę że do rodaków podchodzimy jak pies do jeża i właśnie wyolbrzymiamy jakieś pierdoły, drobne negatywne zachowania zamiast się wspólnie integrować!

Chęci są zawsze ale czasami się po prostu nie da... :roll:

Co do Czechów... Moje osobiste doświadczenia są dokładnie odmienne, co nie znaczy, że pozytywne. Mam wrażenie, że bardzo nie chcą rzucać się w oczy - do tego stopnia, że często nie odpowiadają na dzień dobry czy inne uprzejmości.
Jak widać, każdy ma inne doświadczenia.

Może jeszcze przykład z innej beczki. Po niedawnej tragedii i zamknięciu szlaku na Giewont, znalazło się kilkunastu kretynów, którzy chcieli sprawdzić jak tam jest i ruszyli na szczyt. W Czechach czy Słowacji taka sytuacja jest niewyobrażalna. Jest zakaz i szlus.
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 28.08.2019 22:44

bigredone napisał(a):Dziadu, wstydu naszemu narodowi narobiłeś parkując f.... między tymi furami ;)

:lol:

sito_zabrze napisał(a):Na fotce widać ze to wy macie najwiecej gratów...

Chodzi Tobie że mamy box?
W innych, odpowiednich tematach, pisałem że jedziemy z psem. Zabieramy klatkę a ta zajmuje złożona 1/4 bagażnika. Box jest na pierdoły typu sprzęt itp.

Poza tym rozmawiałem z jednym Czechem, na fotce nie widac jego fury ale byl Cayenne... Oczywiście pod korek zapakowany żarciem i piwem. Wytłumaczył mi ze to u nich normalne i dziwił się ze nie wzięliśmy jedzenia i dobrego piwka... Oni jak to użył, syfu pić nie będą a prowiant na wakacje to rzecz normalna.
Chyba poczułem się jak dziad ;)
Dzisiaj przyjechali Niemcy. Zdziwiłem się. Wiecie dlaczego?
Zapakowani pod korek.
Od przyszłego roku wyzbywam się typowo polskich i tu forumowych schiz. Ze żarcia się nie bierze, ze to dziadowanie, że jak tak można...
A można i tak będę robić

Co do Czechów... Chleją i drą ryja na potęgę.
Nie chcę się chwalić, w sumie to zasługa mojej żony, po tygodniu właścicielka sprzątała na app. Jak skończyła to przyszła podziękować, że nie miała dużo pracy i było czysto. I oczami wskazała z żalem na pozostałe auta na parkingu.
Ucieszyłem się bo budujemy sobie kredyt zaufania
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Dziad, Januszek i Grażynka na wakacjach. - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone