Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do pustelni Blaca, co by nie pobłądzić.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
reflex1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) reflex1 » 27.07.2011 10:24

Witam, Przejrzałem sporo relacji ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Wiem, że do Blaci można dojść drogą lądową. Można też podpłynąć do zatoki chyba o tej samej nazwie i stamtąd maszerować pod górę. Chciałem zapytać czy ktoś z Forumowiczów próbował się tam dostać idąc od strony plaży w Bolu. Jeśli tak to czy jest jakaś oficjalna droga, oznakowany szlak? jak odległość wchodzi w tedy w grę. czy dzieciak 13 lat podoła? Mam nieodpartą ochotę odwiedzić to miejsce już za 10 dni.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2011 10:30

Wczytaj się w ten opis.
Gajus.ems
Cromaniak
Bol-Blaca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 27.07.2011 19:18

Hej. Przeszedłem ten odcinek z plecakiem ważącym 18 Kg, tyle że od Blacy do Bolu. Droga wspaniała widokowo, jest trochę podejść nieopodal osady Farska (fajna plaża). Droga z Bolu do Farski jest szeroka (auta, rower) i nie sposób tam zabłądzić. Zaraz za Farską droga prowadzi wzdłuż wybrzeża wysokim klifem. Jest to już w zasadzie ścieżka, ale również trudno zabłądzić. Chyba oznaczona jest czerwonymi kółkami, ale tego nie jestem pewien. Odcinek od Farski do zatoczki od której droga biegnie już w górę do Blacy( ten klif) był na początku i końcu "przymknięty" płotkiem z drutu. Ale bez problemu dało się przejść pomiędzy drutami ogrodzenia. Tym akurat nie ma co sie przejmować , na Bracu to spotykana praktyka ( np wejście na Vidovą Gore od strony Bolu.Moim zdaniem płotki te przeznaczone są dla zwierząt. Dokładnie nie pamiętam czasu przejścia, wydaje mi sie że to ok 3-4 godzin w jedną stronę. Trzeba zabrać zapas wody, po drodze nie ma żadnych sklepów. Miejscowi oferują do sprzedaży zimne napoje, lody ( wystawione przed domami lodówki- witryny( tyle że ceny wyższe niż w knajpach)
Pozdrawiam GAJUS
toolpusher
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) toolpusher » 28.07.2011 09:47

Jak byłem tam 10 lipca pustelnia była zamknięta chyba ze względu na remont. Poza tym nie wiem czy tam nie jest teraz pogorzelisko.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone