Bol-Blaca
napisał(a) Gajus.ems » 27.07.2011 19:18
Hej. Przeszedłem ten odcinek z plecakiem ważącym 18 Kg, tyle że od Blacy do Bolu. Droga wspaniała widokowo, jest trochę podejść nieopodal osady Farska (fajna plaża). Droga z Bolu do Farski jest szeroka (auta, rower) i nie sposób tam zabłądzić. Zaraz za Farską droga prowadzi wzdłuż wybrzeża wysokim klifem. Jest to już w zasadzie ścieżka, ale również trudno zabłądzić. Chyba oznaczona jest czerwonymi kółkami, ale tego nie jestem pewien. Odcinek od Farski do zatoczki od której droga biegnie już w górę do Blacy( ten klif) był na początku i końcu "przymknięty" płotkiem z drutu. Ale bez problemu dało się przejść pomiędzy drutami ogrodzenia. Tym akurat nie ma co sie przejmować , na Bracu to spotykana praktyka ( np wejście na Vidovą Gore od strony Bolu.Moim zdaniem płotki te przeznaczone są dla zwierząt. Dokładnie nie pamiętam czasu przejścia, wydaje mi sie że to ok 3-4 godzin w jedną stronę. Trzeba zabrać zapas wody, po drodze nie ma żadnych sklepów. Miejscowi oferują do sprzedaży zimne napoje, lody ( wystawione przed domami lodówki- witryny( tyle że ceny wyższe niż w knajpach)
Pozdrawiam GAJUS