Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.06.2022 08:46

wikol napisał(a):Zależy kto jaką ma pracę i jak daleko do niej.
Mnie by dobijały codzienne dojazdy 30km w jedną stronę i z powrotem. Pod Warszawę możesz jechać nawet 1,5h gdy są korki lub kraksa na trasie. Never.
Dodatkowo robić jako taksówkarz dla dzieci...

W Warszawie z osiedli jedziesz pewnie niewiele krócej - nasza Przyjaciółka mieszkajac w miescie dojeżdza do pracy ok. godziny a ma chyba 8 czy 9 km 8O Uroki stolicy :wink:
Na stare miasto od siebie jadę z zaparkowaniem hmmm 15 minut, w szczycie powiedzmy 20.
Taksówkarzami nie jesteśmy - od tego jest komunikacja miejska i nóżki :wink: Młodszą jeszcze podrzucamy ale lada chwila i to się skończy :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.06.2022 08:47

wikol pamiętaj o jednym , jeśli znudzi nam się mieszkanie za miastem to zawsze możemy do niego wrócić :roll: . Sprzedając dom myślę styknie na dobre mieszkanie , samochód i kilka wyjazdów do Cro. Z mieszkaniem chyba też nam się udało bo dając ogłoszenie w internety nie było praktycznie odezwu.... Mieszkanie zaliczkowała pani która mieszka blok obok nas :oczko_usmiech:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.06.2022 09:01

Żeby nie było , mam znajomych którzy nie wyobrażają sobie żyć poza miastem. Muszą mieć wszędzie blisko , pod blokiem stoi ich nowe A6 , wszystko mają na wysoki połysk a na ścianie wisi telewizor wielkości 75 cali. Ich syn ma tak samo jak nasz 8 lat, ma 3 konsole do grania , 2 tablety , telefon... Ja nie neguje takich potrzeb , ja i moja rodzina zwyczajnie mamy inne....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.06.2022 09:05

sito_zabrze napisał(a):Żeby nie było , mam znajomych którzy nie wyobrażają sobie żyć poza miastem. Muszą mieć wszędzie blisko , pod blokiem stoi ich nowe A6 , wszystko mają na wysoki połysk a na ścianie wisi telewizor wielkości 75 cali. Ich syn ma tak samo jak nasz 8 lat, ma 3 konsole do grania , 2 tablety , telefon... Ja nie neguje takich potrzeb , ja i moja rodzina zwyczajnie mamy inne....

Dokładnie tak. Są różni ludzie i różne potrzeby i to co jednemu niezbędne dla drugiego jest absolutnie nie potrzebne :wink:
Właśnie leżę na tarasie i słucham genialnego koncertu ptaków. Mam na to czas bo telewizora od 12 lat nie posiadamy :smo:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.06.2022 09:29

Nasz młody po kilku wizytach u znajomych zazyczyl sobie konsole Nintendo. Nie ma problemu. Wystarczy nie kupować głupot ( przy codziennych zakupach zawsze coś wysępi i potem to leży w pokoju... ) i zbierać kasę. 1400zł zbierał niecałe pół roku. Oczywiście większość tej kasy była od nas , drobne z zakupów itp . Po tym jak nazbierał już całą kwotę stwierdził że ciężko i długo się zbiera :mrgreen: W nagrodę dostał od razu gre które nie należą do tanich .

Jego rówieśnik dostał konsole od ręki mówiąc rodzicom że chciałby takie nintendo , pojechali , kupili :roll: . Zarówno my jak i nasi znajomi pochodzimy z jednego osiedla , z przeciętnych rodzin , a jednak wychowujemy swoje dzieci inaczej :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2022 10:09

wikol napisał(a):Dla mnie najlepszym rozwiązaniem to mieszkanie w mieście plus fajna działka rekreacyjna pod miastem.

wikol napisał(a):Dodatkowo robić jako taksówkarz dla dzieci...

Mam identycznie :mrgreen:

Kapitańska Baba napisał(a):Taksówkarzami nie jesteśmy - od tego jest komunikacja miejska i nóżki :wink: Młodszą jeszcze podrzucamy ale lada chwila i to się skończy :D
Niestety mieszkając na wsi, z dala od miasta, komunikacja miejska nie działa tak świetnie jak w sypianiach większych miast (czyli do kilku km od dużego miasta) i siłą rzeczy dzieci trzeba na ciekawsze zajęcia dowozić (nie piszę o jakiś piłkach nożnych, szachach czy tańcach, bo to teraz w każdej gminie jest (no chyba w większości), ale już szkoły muzyczne, jazda konna, łucznictwo, karate, basen itp. nie są tak łatwo dostępne, nie mówiąc o codziennym dojeździe do jakieś dobrej szkoły średniej...

sito_zabrze napisał(a):Sprzedając dom myślę styknie na dobre mieszkanie , samochód i kilka wyjazdów do Cro.
W dzisiejszych czasach (i nie tylko, jak patrzę na ostatnie 15 lat jak sami myśleliśmy dom czy mieszkanie) sprzedać dom to jest ogromne wyzwanie.... Domy się ciężko sprzedają, bo kupuje się albo taki pod generalny remont (poniżej średnich cen), albo super wypasiony ze wszelkimi udogodnieniami w wysokim standardzie, albo się buduje, aby mieć idealnie pod siebie.

Kapitańska Baba napisał(a):Od 12 lat mieszkamy w domu pod miastem. I nigdy dobrowolnie nie wrócimy do bloku.

To tak jak ja do mieszkania na wsi... No chyba, że jak będę bliżej emerytury, czyli po 50tce, ale to jeszcze daleko....

:papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 28.06.2022 11:28

Dla mnie dom musi mieć minimum 150m2, duzą garderobę, garaż na dwa auta. Wtedy spełnia funkcję domu do zamieszkania na stałe.
Na działce rekreacyjnej wystarczy nieduży skromny domek.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.06.2022 11:49

wikol napisał(a):Dla mnie dom musi mieć minimum 150m2, duzą garderobę, garaż na dwa auta. Wtedy spełnia funkcję domu do zamieszkania na stałe.
Na działce rekreacyjnej wystarczy nieduży skromny domek.

:mrgreen:

Jednak należymy do innych pokoleń....
Nie jestem Radosławem Majdanem żeby mieć garderobę, swoje rzeczy mam w jednej szafie ,150 metrów nie chce nam się sprzątać ( mimo że nasz dom po zrobieniu góry może mieć 146mkw To jej nie robimy ) . Salonu dla dwóch starych opli nie planuje robić. Jak nadejdą jeszcze normalne czasy i sytuacja się uspokoi to garaż będzie na jedno auto i wiata na drugie . Nie będzie to zintegrowane z domem....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.06.2022 12:53

sito_zabrze napisał(a): :mrgreen:

Nie jestem Radosławem Majdanem żeby mieć garderobę, swoje rzeczy mam w jednej szafie ,150 metrów nie chce nam się sprzątać ( mimo że nasz dom po zrobieniu góry może mieć 146mkw To jej nie robimy ) . Salonu dla dwóch starych opli nie planuje robić. Jak nadejdą jeszcze normalne czasy i sytuacja się uspokoi to garaż będzie na jedno auto i wiata na drugie . Nie będzie to zintegrowane z domem....

To u nas ciut inaczej :wink:
Dom spory bo zależało nam na przestrzeni wewnątrz. Garderoba maleńka - ot, w kącie zamiast szafy - przecież nie mamy nieskończonej ilości ubrań :roll: . Garaż niby jest, taki na półtora samochodu ale moje auto parkuje na zewnątrz bo w garażu stoi jacht :roll: Wiaty nie chcę, szkoda mi na nią kasy. Wolę te pieniądze przeznaczyć na nas niż na wygodę dla samochodu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 29.06.2022 10:11

Kapitańska Baba napisał(a):

To u nas ciut inaczej :wink:
Dom spory bo zależało nam na przestrzeni wewnątrz. Garderoba maleńka - ot, w kącie zamiast szafy - przecież nie mamy nieskończonej ilości ubrań :roll: . Garaż niby jest, taki na półtora samochodu ale moje auto parkuje na zewnątrz bo w garażu stoi jacht :roll: Wiaty nie chcę, szkoda mi na nią kasy. Wolę te pieniądze przeznaczyć na nas niż na wygodę dla samochodu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

My po rozmowach ze znajomymi którzy mieszkają od dawna w domach doszliśmy do wniosku że budujemy sam dom potem się zobaczy co z garażem. Domek ma 86m na parterze , 3 pokoje po 12m , salon niecałe 30m . Kotłownia 4m która zawsze służy za graciarnie została podzielona na pół i w tej drugiej części jest mały kibelek . Więc skoro nie mamy żadnego miejsca na kosiarke , łopatę do śniegu, grabie i inne szlaufy do podlewania to musimy coś zrobić dodatkowo. Nie będę kosiarki przeca trzymał w salonie albo na strychu :mrgreen: . Więc wiata wchodzi mocno w grę. Na niej od razu fotowoltaika , a jak będzie impreza i zacznie lać to będzie gdzie grilla przenieść. Drugi opcja to garaż z wiatą jako jeden budynek .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.06.2022 13:28

U mnie bez garażu lub choćby wiaty to bida. Przyjdą mrozy po 20 st, śnieg i trzeba wcześniej wstawać, aby odśnieżyć do wyjazdu i sam samochód. Garaż to byłaby podstawa w domu i to duży, 2 stanowiskowy z miejscem na graty techniczne, ogrodowe (leżaki, stoliki też trzeba gdzieś zima przechować) i rowery, kajak, osprzęt. Ech, trochę się tego uzbiera....
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 29.06.2022 19:19

sito_zabrze napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):

My po rozmowach ze znajomymi którzy mieszkają od dawna w domach doszliśmy do wniosku że budujemy sam dom potem się zobaczy co z garażem. Domek ma 86m na parterze , 3 pokoje po 12m , salon niecałe 30m . Kotłownia 4m która zawsze służy za graciarnie została podzielona na pół i w tej drugiej części jest mały kibelek . Więc skoro nie mamy żadnego miejsca na kosiarke , łopatę do śniegu, grabie i inne szlaufy do podlewania to musimy coś zrobić dodatkowo. Nie będę kosiarki przeca trzymał w salonie albo na strychu :mrgreen: . Więc wiata wchodzi mocno w grę. Na niej od razu fotowoltaika , a jak będzie impreza i zacznie lać to będzie gdzie grilla przenieść. Drugi opcja to garaż z wiatą jako jeden budynek .

Bardzo fajny i ,,szyty na miarę,, domek.
Podobny do projektu ,, Słoneczny,, z MG Projekt.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.06.2022 20:16

piekara114 napisał(a):U mnie bez garażu lub choćby wiaty to bida. Przyjdą mrozy po 20 st, śnieg i trzeba wcześniej wstawać, aby odśnieżyć do wyjazdu i sam samochód. Garaż to byłaby podstawa w domu i to duży, 2 stanowiskowy z miejscem na graty techniczne, ogrodowe (leżaki, stoliki też trzeba gdzieś zima przechować) i rowery, kajak, osprzęt. Ech, trochę się tego uzbiera....

Dokładnie. Jak dom to miejsce z wygodami. Znajoma chce sprzedać dom, niestety bez garażu itd. Sprzedać nie może od 1,5 roku. Teraz klient jest wymagający. Rozumiem kasa, ale jaki jest sens takiego domku który jest zwykłym mieszkaniem...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone