Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 17:56

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2022 17:56

Widać. :D

Co do przyłączy, u mnie w bliższej i dalszej okolicy (sąsiednie powiaty) to nie przyjmują wniosków o przyłącza gazu. Wnioski najwcześniej można składać w przyszłym roku. Dotyczy to wszystkich, czy w budowie czy użytkowany dom (jeszcze wiosną wnioski od tych drugich były przyjmowane).
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 18:07

My gazu od początku nie bierzemy pod uwagę , a teraz jak już dom jest prawie gotowy to już za późno, bo kotłownia nie ma odpowiedniej kubatury. Jeszcze w zeszłym roku jak nikt nie wiedział ze będzie wojna , od razu założyliśmy że będziemy grzali chrustem :lool: :oczko_usmiech: . Koza juz stoi w salonie , ale grzać będziemy pierwszy sezon klimą, jak bedzie prąd rzecz jasna . Tauron w ramach niedotrzymania terminu być może na swój koszt podłączy nam prąd budowlany... Docelowo wleci chyba pompa ciepła chociaż mój łysiejący łeb podpowiada mi inne wynalazki....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2022 18:12

Miałam kozę do grzania, nigdy więcej.

U mnie pompy ciepła są bardzo chwalone i dużo osób je zakłada, zwłaszcza w połączeniu z fotowoltaiką.

A zbiornik na deszczówkę plus masz?
Ostatnio edytowano 28.06.2022 10:04 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 18:19

piekara114 napisał(a):Miałam kozę do grzania, nigdy więcej.

U mnue pompy ciepła są bardzo chalone i dużo osób je zakłada, zwłaszcza w połączeniu z fotowoltaiką.

A zbiornik na deszczówkę plus masz?

Koza jest przewidziana na kataklizmy :mrgreen:

Zbiornik obadamy czy są jakieś dopłaty w gminie, ogólnie nasza gmina jest podobno mało przyjazna jeśli chodzi o dopłaty :roll:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.06.2022 19:10

Uważam że wyprowadzając się na wieś należy mieć w zanadrzu jedno mieszkanie w mieście.
Wynajem itd, zawsze jakaś poduszka finansowa, nie brnięcie po uszy w kredytach bo kwoty kredytów skutecznie mogą zabić radość z "posiadania" czegoś.. okazuje się że 2 tygodnie w miesiącu pracujemy na odsetki dla banku.
Zazwyczaj dzieci nie chcą mieszkać ze starymi na zadupiu. Wolą być w mieście gdzie bliżej, szybciej i wygodniej.
I tu zataczamy kółko, chcemy pomóc latorośli w kupieniu własnego M.
Znam wiele takich przypadków i po kilku latach zachwytu nad własnym domkiem przeważają jednak minusy.
Dla mnie najlepszym rozwiązaniem to mieszkanie w mieście plus fajna działka rekreacyjna pod miastem.
No chyba żebym był milionerem i było by mnie stać na wszystko.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 20:15

Oj wikol wikol :roll:

Widziałeś kiedys jak wyglądają miasta pokroju Ruda Śląska, Zabrze , Bytom ? Fajnie by było mieć mieszkanie i domek za miastem . Tylko domek za miastem kosztuje tyle co domek na wsi w którym można zamieszkać na stałe.

Kredyt oczywiście rzecz mało przyjemna ale :

- wzięliśmy 300k, raty zmienne
- sprzedajemy mieszkanie za 250 i większość tej kwoty ladujemy w kredyt
- reszta kupiona za gotówkę
- zostaje jeszcze kawalerka na wynajem w mieście

Jeśli umiesz liczyć a wiem że umiesz to odejmij sobie jedną kwotę od drugiej. Mieszkanie kupiliśmy za 140k w 2012 i nic w nim nie remontowalismy przez 10 lat poza odświeżaniem. Nasz dług za chwilę będzie jakieś 100 do 150k . Zostaną nam dwie nieruchomości o wartości ~800k . Myślę że komornik raczej na nas nie zarobi :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 21:05

Odnośnie domku za miastem i mieszkania w mieście....

Masz do utrzymania i ogrzania 2 nieruchomości....

U nas sporo emerytowanych górników w poprzednim systemie kupiło działki w górach i mają tam domki . Jeśli masz emeryturę w wieku 45 lat , to spoko jest taki układ. W piątek jedziesz w góry i wracasz w sumie kiedy chcesz . Ale ja mam do emerytury jeszcze ponad 20 lat... Myślę że mieszkanie w dwóch nieruchomościach wymaga sporo wolnego czasu , pieniędzy i chyba sprzątaczki na etacie .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2022 21:52

W mojej okolicy pełno takich weekendowych domków, zjeżdżają głównie Ślązacy właśnie i tylko w okresie wiosna-jesień, to nie są domki całoroczne, tylko małe, często drewniane, z mini kominkiem czy jakąś doraźnie używaną kozą.... Te domki nie kosztują tyle co dom na wsi do całorocznego zamieszkania...
Przy okazji powstaje problem śmieci, bo przecież za nie nie płacą (nie są zameldowani, ani nie wskazują domków jako miejsce zamieszkania), więc pod tymi domkami nie mogą ich zostawić, więc je podrzucają, np. pod miejsce kosze na parkingu, pod kosze pod blokami, po prostu dramat....
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 22:16

Nasi znajomi mają domek w miejscowości Zawoja, całoroczny, użytkowany w każdy możliwy weekend , święta, sylwestra itp . Murowany , ogrzewany , śmieci nie przywożą do miasta . Pan policjant lat 51 i żona pani urzędnik. Wiem że kosztował więcej niż mieszkanie w mieście :oczko_usmiech:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 22:32

To stan w jakim otrzymaliśmy domek

Obrazek

Obrazek

Moja pani w trakcie prac . Nie wygląda na smutną że jej dziad nie jest celebrytą czy tam innym piłkarzem, musi zasuwać zamiast leżeć i pachnieć :mrgreen: :oczko_usmiech:
Obrazek

A tu już ten sam salon na etapie końcowym.....
Malowała moja pani ( ma dobre oko , córka krawcowej ) :mrgreen:
Podłoga to moja praca :oczko_usmiech:

Obrazek
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.06.2022 08:03

A tu już ten sam salon na etapie końcowym.....
Malowała moja pani ( ma dobre oko , córka krawcowej ) :mrgreen:
Podłoga to moja praca :oczko_usmiech:

Zdjęcie mi się nie wyświetla a chciałam zobaczyć :cry:
Widzę że już bliżej niż dalej! Gratulacje :idea:
PS - kiedy parapetówa? :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.06.2022 08:11

wikol napisał(a):Dla mnie najlepszym rozwiązaniem to mieszkanie w mieście plus fajna działka rekreacyjna pod miastem.
No chyba żebym był milionerem i było by mnie stać na wszystko.

Dla Ciebie może i tak ale to nie oznacza, że dla każdego :wink:
Mieszkaliśmy w bloku wiele lat. Było jak było, wolę zapomnieć.
Później rok czasu mieszkając w bloku mieliśmy do wyłącznej dyspozycji domek za miastem na wyjazdy weekendowe.
Ponieważ nasza córa była wtedy mała - chcieliśmy aby jak najwięcej biegała po podwórku i spędzała czas na powietrzu.
Przez całe lato w piątek wyjeżdżaliśmy do tego domku, w niedzielę wieczorem wracaliśmy do siebie.
Po miesiącu miałam tego dość, po trzech powiedziałam: nigdy więcej!!! Siłą mnie tam nie wyciągniecie!!! Ciągłe pakowanie, jazda, rozpakowywanie, sprzątnie przed wyjazdem - nie, nie, nie.
Od 12 lat mieszkamy w domu pod miastem. I nigdy dobrowolnie nie wrócimy do bloku. Jest nam tu za dobrze żeby myśleć o jakiejkolwiek zmianie.
Od ponad dwóch miesięcy mam zakaz prowadzenia samochodu - dzieci w tym czasie chodziły do szkoły, poradziliśmy sobie z tym bez żadnego problemu. Nie raz pytałam je czy chciałyby mieszkać w mieście w bloku. Zawsze w odpowiedzi słyszę: w życiu!!!
Więc jak widzisz gusta są różne, nie uogólniaj :wink: (ps - milionerami nie jesteśmy :mrgreen: )
Jedni kochają bloki, inni domy w środku lasu :papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 28.06.2022 08:35

Zależy kto jaką ma pracę i jak daleko do niej.
Mnie by dobijały codzienne dojazdy 30km w jedną stronę i z powrotem. Pod Warszawę możesz jechać nawet 1,5h gdy są korki lub kraksa na trasie. Never.
Dodatkowo robić jako taksówkarz dla dzieci... :papa:
Ostatnio edytowano 28.06.2022 08:44 przez wikol, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone