Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak
Re: developerka.cro.pl

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 15.05.2021 13:17

...jeśli Tobie się podoba to najważniejsze, 100 albo 110 byłoby lepiej :wink:
pozdro
-e tam, zaraz do usunięcia, wystarczy że usuniesz cyfry-no chyba że to wysokość budynku.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.05.2021 19:16

sito_zabrze napisał(a): Obok domu bedzie tej trawy 2x tyle co na ogródku działkowym , jakieś 600m . Jakieś 3h spacerku za kosiarką w słoneczku i piwkiem w ręce raz na 2 tygodnie lub 3 tygodnie w zależności od pogody.

Ło matko i córko 8O Ty tę trawę ręcznie chcesz kosić że tyle czasu to zajmie??? 8O No chyba że trzy kroki i odpoczynek na piwo - to ok :mrgreen: U nas ok 500 metrów trawnika kosimy max 20 minut :smo:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 15.05.2021 21:14

Kapitańska Baba napisał(a):
sito_zabrze napisał(a): Obok domu bedzie tej trawy 2x tyle co na ogródku działkowym , jakieś 600m . Jakieś 3h spacerku za kosiarką w słoneczku i piwkiem w ręce raz na 2 tygodnie lub 3 tygodnie w zależności od pogody.

Ło matko i córko 8O Ty tę trawę ręcznie chcesz kosić że tyle czasu to zajmie??? 8O No chyba że trzy kroki i odpoczynek na piwo - to ok :mrgreen: U nas ok 500 metrów trawnika kosimy max 20 minut :smo:

Macie stado baranów albo kóz, czy może traktorek ? 8O :mrgreen:

Ja sobie robię po lekku. Co chwile opróżniam pojemnik, łyk piwa, 10min posiedzę.... 300m schodzi mi 1,5h ale to jest kilka trawników przedzielonych chodnikami, sporo nawrotów. Kosiarka spalinowa, szerokość noża 40cm :wink:
W domu będzie lepszejsza i z szerszym nożem
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 16.05.2021 08:31

...a może koza byłaby lepszym rozwiązaniem?
bobki suszyć i jako pelet?
pozdro
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.05.2021 08:14

sito_zabrze napisał(a):
Macie stado baranów albo kóz, czy może traktorek ? 8O :mrgreen:

Kiedyś tylko były dwie kury :mrgreen: :mrgreen:

A tak serio - mamy po prostu równy trawnik, bez łuków, wysepek, chodników itp. - prostota zdecydowanie ulatwia i przyspiesza cały proces :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.05.2021 19:04

sito_zabrze napisał(a):
fly napisał(a):dałeś zdjęcia z domyinterstyl.pl...?

Tak, bierzemy Kamilka 86m

Jestem bardzo ciekawy podsumowania całego procesu budowy i współpracy z firmą budowlaną. Również myślałem o nich, ale tym projekcie 75m2. Obecnie jeszcze biorę pod uwagę konkurencję z rynku z Domem w Kruszczykach. Zależy mi na kompleksowości i szybkości budowy.
Z tego co widzę, to chyba pół roku czekaliście na termin rozpoczęcia. To nie tak dużo.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 17.05.2021 22:58

te kiero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
fly napisał(a):dałeś zdjęcia z domyinterstyl.pl...?

Tak, bierzemy Kamilka 86m

Jestem bardzo ciekawy podsumowania całego procesu budowy i współpracy z firmą budowlaną. Również myślałem o nich, ale tym projekcie 75m2. Obecnie jeszcze biorę pod uwagę konkurencję z rynku z Domem w Kruszczykach. Zależy mi na kompleksowości i szybkości budowy.
Z tego co widzę, to chyba pół roku czekaliście na termin rozpoczęcia. To nie tak dużo.

Jestem dobrej myśli, odwiedziłem kilka takich domów , wszyscy chwalą :wink:
Działkę kupiliśmy 24 czerwca 2020 więc prawie rok juz zleciało a jeszcze nawet łopata pierwsza nie wbita :mrgreen:
Pozwolenie na budowę dostaliśmy pod koniec grudnia.

Nam sie aż tak nie spieszyło ale da sie to zrobić ekspresowo. Kupujesz działkę, zaraz po niej kupujesz od interstylu projekt, przychodzi do tygodnia. Bierzesz z urzędu plan zagospodarowania przestrzennego , załatwiasz geodetę ( mapka ) , jak to wszystko masz oddajesz do adaptacji, my nie nanosiliśmy zmian , zeby było szybko i tanio. Architekt za kazdą kreskę na projekcie bierze kasę, a to samo zrobi kierownik budowy w cenie. Biuro oddaje adaptację do urzędu i czekasz ( do 65 dni ) :mrgreen: Jak juz masz pozwolenie na budowę to wysyłasz skan do interstylu i od tego czasu plus/minus 3 miesiące trwa przygotowanie sie z ich strony do budowy. Wybierasz płatne dodatkowo rzeczy jak rolety, lepsze ocieplenie itp. Dostajesz datę rozpoczęcia budowy i tyle..... Na upartego da sie to wszystko załatwić w 3 miesiące ( uzyskanie pozwolenia od momentu kupna działki ) a potem tylko 3 miesiące dla wykonawcy na przygotowanie się. Czyli po pół roku od kupna działki startujesz z budową, budowa trwa max 3 miesiące. :mrgreen:

Firma robi wszystko od A do Z , do stanu mocno deweloperskiego włącznie z instalacjami, ogrzewaniem, kartongipsami itp. Po wylaniu fundamentu dom rośnie w oczach, praktycznie po 2 tygodniach stoi już bryła , dach , okna... My podpisaliśmy umowę w 2020r i cena była 260 tys, od maja 2021 juz jest 280 tys.... Nas obowiązuje na szczęscie stara cena .

Odnośnie wyboru który dom, ja też chciałem ten 75m , ma on dodatkowo 55m poddasza, byłby idealny. Ale moja pani sie uparła ze muszą być 3 pokoje plus salon , a tamten ma tylko 2 plus salon. No i kuchnia w tym 75m nie jest całkowicie otwarta na salon, jest tam kawałek ściany nośnej. Do tego kibelek jest obok kuchni, tak mało komfortowo jak zaprosisz gości :mrgreen: . Ale dla nas ( 2+1 ) i tak by wystarczył, zrobiłoby się górę ( pół jako graciarnia , drugie pół pokój dla młodego jak bedzie większy ) . Wyszło ze bierzemy 86m i tez jest w sumie dobrze bo nie musze robić góry i łazić po schodach . Będzie tam 60m graciarni .

A teraz koszty na już :mrgreen:

Działka 822m 56000
Notariusz 1900
Geodeta 900
Droga 1000 ( zrzuta na utwardzenie z sąsiadami )
Adaptacja 2000
Zaliczka na dom 2000 ( w tym projekt )
Rzeczoznawca 700 ( operat do kredytu )
Wpis do hipoteki 200
Mulczer 200

Razem 65k a łopata jeszcze nie wbita :mrgreen:

W najbliższym czasie musimy ogrodzić działkę siatką ( 500 ) , geodeta do wyznaczenia budynku ( robi mi to kumpel więc nie wiem ile policzy , powiedzmy że połowę stawki czyli 400 , musimy zapewnić ekipie wodę w mauserze 1000L , podstawić kontener na śmieci, toy toy jest po stronie wykonawcy. Czekamy na prąd i wodę. Tauron odpowiedział maj 2022r, a wodę robimy sami , tzn wszyscy co kupili działki, razem 50 osób, koszt wodociągu jakieś 0,5 mln :roll:
Ekipa potrzebuje do stawiania szkieletu tylko agregatu 10kW na 3 dni .

Tak wygląda konstrukcja po 3 dniach 8O

Obrazek

Tak wygląda plus minus po miesiącu ( razem z fundamentem , to akurat inna budowa ) :mrgreen:

Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.05.2021 19:34

Dzięki za fajny opis, jest pewien wgląd; JW bud. ogarnia jednak więcej formalności, na coś będzie trzeba się zdecydować.
sito_zabrze napisał(a):
Działka 822m 56000

Tu mnie bardzo zaskoczyłeś. Chyba pisałeś, że działka k.Pyrzowic. Ja najtańsze po mojej stronie znalazłem 5km od Pogorii4 za 81000pln, ale mnie niezbyt przekonały.

Wpisuj jeszcze wieści, będę na pewno śledził.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 18.05.2021 23:31

te kiero napisał(a):Dzięki za fajny opis, jest pewien wgląd; JW bud. ogarnia jednak więcej formalności, na coś będzie trzeba się zdecydować.
sito_zabrze napisał(a):
Działka 822m 56000

Tu mnie bardzo zaskoczyłeś. Chyba pisałeś, że działka k.Pyrzowic. Ja najtańsze po mojej stronie znalazłem 5km od Pogorii4 za 81000pln, ale mnie niezbyt przekonały.

Wpisuj jeszcze wieści, będę na pewno śledził.

Działkę kupiliśmy przed boomem. Teraz w okolicy jest wszystko wymiecione. Cena była spoko bo do mediów jest 300m :mrgreen: . Na chwilę obecną nasza działka jest już warta 100 tys.... My szukając działki odpuściliśmy ogłoszenia w internecie. Brałem kawę do auta i jeździłem po okolicy szukając banerów przy działkach, na płotach itp. To co było znalezione w ten sposób nie widniało w internetach :wink:
W Nowej Wsi była działka 1080m za 70k w zeszłym roku, media w granicy działki. Wybraliśmy jednak mniejszą , za to z widokiem na lotnisko w oddali :oczko_usmiech:

Co takiego JW robi więcej ? Nad keramzytem tez myśleliśmy :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 21.06.2021 22:45

Tak, pierwsza transza przelana przez bank na moje konto....
Jakie to fajne uczucie mieć kupę kasy na koncie....

W sobotę geodeta, w poniedziałek start. Pan od fundamentów poprosił o przybycie na działkę o 7.00 8O
Rano ofkors :mrgreen:

P. S. Firma podniosła kolejny raz cenę. Cena w zeszłym roku 260 tys, styczeń 275 , maj 285 , czerwiec 295.... Ze względu na ceny materiałów :roll:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.06.2021 04:57

sito_zabrze napisał(a):Co takiego JW robi więcej ? Nad keramzytem tez myśleliśmy :wink:

W sumie jak się zagłębiłem bardziej, to dużej różnicy nie ma.

Tak ceny mocno rosną.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 22.06.2021 05:47

sito_zabrze napisał(a):
P. S. Firma podniosła kolejny raz cenę. Cena w zeszłym roku 260 tys, styczeń 275 , maj 285 , czerwiec 295.... Ze względu na ceny materiałów :roll:

...cała niemal produkcja ze Skandynawi idzie teraz do USA, ceny na drewno konstrukcyjne 30-50 % w góre, a terminy ...szkoda gadać.
Udanych fundamentów życzę.
pozdro
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 29.06.2021 06:33

Wczoraj z kilkuminutowym opóźnieniem przyjechała ekipa z okolic Nowego Sącza. Trzech panów, z czego jeden już bliski emerytury. Na pace mieli malutką koparkę, taką chodnikową 8O . Panie gdzie tu w takie skały z takim małżeństwem ? Damy radę, w środę o 15 fundament będzie skończony..... 8O :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.06.2021 07:12

A koleżanka budująca dom donosi, że ocieplenie też mocno do góry, ich wybrany typ dwukrotnie.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 29.06.2021 08:19

sito_zabrze napisał(a):Wczoraj z kilkuminutowym opóźnieniem przyjechała ekipa z okolic Nowego Sącza. Trzech panów, z czego jeden już bliski emerytury. Na pace mieli malutką koparkę, taką chodnikową 8O . Panie gdzie tu w takie skały z takim małżeństwem ? Damy radę, w środę o 15 fundament będzie skończony..... 8O :oczko_usmiech:

Ciesz się że mała kopareczka, i tak najlepiej jest jak fundament jest kopany ręcznie - ale na skalistym gruncie to ciężki temat więc serio - ciesz się z małej kopareczki :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone