Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak
Re: developerka.cro.pl

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 11.04.2021 21:35

Rolety będą...?
...i centralny odkurzacz ?
a na pewno przemyślałbym system antyzalaniowy...
pozdro
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.04.2021 21:55

fly napisał(a):Rolety będą...?
...i centralny odkurzacz ?
a na pewno przemyślałbym system antyzalaniowy...
pozdro

Tak, na wszystkich oknach, tych z tarasu również.
Odkurzacz centralny NIE
Zalanie raczej nie grozi, dom będzie na górce
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 12.04.2021 09:45

:D ...zalanie własną instalacją wodną+pralka+zmywarka.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.04.2021 12:47

fly napisał(a)::D ...zalanie własną instalacją wodną+pralka+zmywarka.

Hmmmm :roll:

Co radzisz ? Zrobić dziury w fundamencie w każdym pomieszczeniu ? :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.04.2021 14:56

Tak czytam niektóre wypowiedzi jak to w domu źle i za głowę się łapię 8O :roll:
Mieszkałam w bloku od urodzenia, do własnego domu przeprowadziliśmy się ponad 10 lat temu i za nic w świecie, za żadne skarby nie wróciłabym do mieszkania w blokowisku miejskim :roll:
Dlaczego?
Ponieważ w domu mam ciszę, nikt nie stuka mi za ścianą, mogę hałasować jeśli mam na to ochotę i nikt nie będzie zwracał mi uwagi (czy sąsiedzi w bloku wytrzymaliby moje próby chóru on line? wątpię, jestem zbyt mocnym sopranem), mam super podwórko a na nim wędzarkę (własne wędliny, sery, ryby to u nas standard), ognisko (gdzie mogłabym robić prawdziwą pekę w bloku czy wcinać pieczone w żarze ziemniaki?), huśtawki do poleżenia na słońcu, kwiaty, zioła, owoce, przestrzeń. W domu czuję się cały czas jak na wakacjach - posiłki na tarasie, wieczorne oglądanie gwiazd czy słuchanie śpiewu ptaków. No i podglądanie sarenek - mieszka obok nas stado, z reguły widzimy 4-5 sztuk, jeden raz było 11 zwierzaków. A zimą - nic nie zastąpi mi wieczoru z lampką wina spędzoną przy kominku czy zabaw na śniegu (czy pod blokiem mogłabym tarzać sie w śniegu w stroju kąpielowym???). I nawet taki dziwny aspekt jak "pandemia" - gdy zachorowaliśmy nikt nie zmuszał nas do siedzenia w zamknięciu - spędzalismy ogrom czasu na słońcu na powietrzu co na pewno wpłynęło na naszą kondycje zarówno fizyczną jak i psychiczną.
I sam dom wewnątrz - nie czuję się jak w dziuplach, mam duze pomieszczenia, córki mają do swojej dyspozycji całe poddasze - każda ma ponad 30-metrowy pokój - warto mieć wokół siebie przestrzeń i w domu i na zewnątrz.
Szkoda tylko że ostatnio zimy mało śnieżne - bo nic tak nie integruje sąsiedztwa jak wspólne odśnieżanie drogi - przednia zabawa :oczko_usmiech:
A poruszane tu dojazdy? Od kiedy robi się ciepło starsza córka na osiedle gdzie kiedyś mieszkaliśmy śmiga na rolkach albo rowerem. Młodszą jeszcze muszę podrzucić ale to nie jest kłopot, lada moment ona również się usamodzielni. Do najbliższego przystanku komunikacji miejskiej mamy 800 metrów, do pętli gdzie jest kilkanaście linii jadących w różnych kierinkach miasta - raptem półtora kilomentra, nawet "z buta" można przejść przy ładnej pogodzie.
Ostatnio byli u nas znajomi, przyjechali boltem z miasta - zapłacili niecałe 10 zł więc też nie majątek :mrgreen:

I na zakończenie - koszt utrzymania - zdecydowanie niższy niż mieszkania w bloku.

Jedyne czego mi brakuje to garażu dla samochodu - chciałabym parkować pod dachem ale niestety od kilku lat jest zajęty a ja zimą muszę drapać szyby gdy chcę wyjechać :D
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 12.04.2021 15:20

Piszesz orzeczach oczywistych, a to co dla Ciebie jest zaletą...itd.
Kapitańska Baba napisał(a):...czy pod blokiem mogłabym tarzać sie w śniegu w stroju kąpielowym???...

...no ba...jak dla mnie to nawet bez :wink:

Kapitańska Baba napisał(a):Jedyne czego mi brakuje to garażu dla samochodu - chciałabym parkować pod dachem ale niestety od kilku lat jest zajęty a ja zimą muszę drapać szyby gdy chcę wyjechać :D
ogrzewanie parkingowe czy to z programatora czy z pilota, ewentualnie odmrażacz do szyb, ewentualnie ford z grzaną szybą , ewentualnie przykryć szyby takim czymś co nie wiem jak się nazywa...
...i modlić się by w garażu zrobiło się miejsce :lol:
Ostatnio edytowano 12.04.2021 15:54 przez fly, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.04.2021 15:26

Beata dużą macie działkę ?
Garaż w bryle domu ?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.04.2021 15:48

sito_zabrze napisał(a):Beata dużą macie działkę ?
Garaż w bryle domu ?

Działka 1000 metrów, garaz w bryle domu :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.04.2021 15:49

fly napisał(a):Piszesz orzeczach oczywistych, a to co dla Ciebie jest zaletą...itd.
Kapitańska Baba napisał(a):...czy pod blokiem mogłabym tarzać sie w śniegu w stroju kąpielowym???...

...no ba...jak dla mnie to nawet bez :wink:

Jedyne czego mi brakuje to garażu dla samochodu - chciałabym parkować pod dachem ale niestety od kilku lat jest zajęty a ja zimą muszę drapać szyby gdy chcę wyjechać :D
ogrzewanie parkingowe czy to z programatora czy z pilota, ewentualnie odmrażacz do szyb, ewentualnie ford z grzaną szybą , ewentualnie przykryć szyby takim czymś co nie wiem jak się nazywa...
...i modlić się by w garażu zrobiło się miejsce :lol:[/quote]

Jak za mocno zamarznie to odpalam auto i wracam na 5 minut do domu :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 12.04.2021 15:51

sito_zabrze napisał(a):

...jest o jakieś rozwiązanie ale...może wystarczą elektrozawory i detektory wody-czujki przeciwzalaniowe i ewentualne taśmy ....też pprzeciwzalaniowe. dla całości trzeba przewidzieć instalację elektryczną (pewnie stąd nazwa elektrozawór?) i ewentualne przejścia w ścianach i pomiędzy pomieszczeniami. Czujki najlepiej wybrać z sygnałem dźwiękowym będziesz wiedział o które pomieszczenie chodzi, widomo łazienka mniejsza panika. a całość spiąć pewnie z jakimiś apkami a'la inteligenty dom czy coś podobnego.
...dlaczego nie chcesz centralnego odkurzacza? fajna sprawa szczególnie w kuchni, no i układ pomieszczeń idealny, w kotłowni odkurzacz i osprzęt. Instalacje rozciągasz w trakcie budowy, a odkurzacz...jak Ci przyjdzie ochota, czyli jak będziesz miał kasę.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.04.2021 16:07

Kapitańska Baba napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Beata dużą macie działkę ?
Garaż w bryle domu ?

Działka 1000 metrów, garaz w bryle domu :D

1000m , wyjść jest sporo. Wiata, garaż blaszak ładny pod kolor dachu domu gdzieś z boku. Nam jedni radzili robić w bryle, inni odradzali. Ponieważ ja jestem z natury oszczędny zacząłem liczyć. I wyszło mi że jak zrobię dom z garażem, to będzie to najdroższy salon w domu dla auta. Do czego zmierzam ? Powiedzmy ze dom kosztuje 500 tys i ma 100m plus 20m garaż . Dzielimy 500tys przez 120m i mnożymy razy 20. Wychodzi na to że zrobienie garażu kosztuje z grubsza 83tys ..... Za tyle można mieć garaż na 2 auta z boku domu i jeszcze zostanie na mały kryty basen :mrgreen:

Oczywiście znam takich co mają w bryle domu i sobie chwalą. Bo zakupy blisko noszą, bo w kapciach można wejść do auta, no ale to raczej majętni ludzie i nie mają jak ja leciwych opli. Zaś kumpel w pracy też ma w bryle i trzyma w nim wszystko prócz auta.... Rowery, hulajnogi, quada, piwo, kartofle, materace, basen na lato itp. Na auto postawił ładnego blaszaka za 13k w kolorze domu.

Odnośnie auta. Ja mam w aucie grzałkę na 230V która podgrzewa płyn w silniku. Niestety mieszkając w bloku musiałbym rozwijać przedłużacz z 1 piętra :mrgreen: , dom rozwiąże ten problem. W kratce w zderzaku mam wtyczkę, wpinam kabelek, kabelek do gniazdka, programator i na godzinę przed wyjściem do pracy grzałeczka podgrzewa płyn do 60'C . A to już prawie zagrzany silnik. Można to dołożyć praktycznie do każdego auta. Koszt 300-1000zl
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.04.2021 16:10

Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.04.2021 16:11

Ja parkowałam w swoim garażu i było to mega wygodne - bo właśnie zakupy, bo ciepło, bo mogłam w kapciach na parę razy wyjść i wnieść wszystko ze środka, plus córę z fotelikiem jak była mała. Ale od kilku lat w garażu.....cumuje jacht :roll: :mrgreen: a moje auto wypadło na podjazd :roll:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.04.2021 16:41

fly napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):

...jest o jakieś rozwiązanie ale...może wystarczą elektrozawory i detektory wody-czujki przeciwzalaniowe i ewentualne taśmy ....też pprzeciwzalaniowe. dla całości trzeba przewidzieć instalację elektryczną (pewnie stąd nazwa elektrozawór?) i ewentualne przejścia w ścianach i pomiędzy pomieszczeniami. Czujki najlepiej wybrać z sygnałem dźwiękowym będziesz wiedział o które pomieszczenie chodzi, widomo łazienka mniejsza panika. a całość spiąć pewnie z jakimiś apkami a'la inteligenty dom czy coś podobnego.
...dlaczego nie chcesz centralnego odkurzacza? fajna sprawa szczególnie w kuchni, no i układ pomieszczeń idealny, w kotłowni odkurzacz i osprzęt. Instalacje rozciągasz w trakcie budowy, a odkurzacz...jak Ci przyjdzie ochota, czyli jak będziesz miał kasę.

A to masz ? :wink:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 12.04.2021 16:46

:lol:
...czasy się zmieniły, podgląd na telefon z domofonu. Zresztą fajna rzecz bo jak jesteś na wakacjach to ewentualny złodziej sprawdzając domofonem czy jesteś w domu uzyskuje połączenie z telefonem i ...myśli że jesteś w domu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone