Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak
Re: developerka.cro.pl

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.04.2021 11:55

My też zużywany 10m3 wody miesięcznie a za prąd płacę 200zł co dwa miesiące- za ostatnie 12 miesięcy wyszło zużycie 145kwh miesięcznie. Ciut więcej z uwagi na ciągłe siedzenie w domu.
Śmieci 130zł miesięcznie po podwyżce.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 10.04.2021 12:20

Mieszkanie ~9600 rocznie
Domek ~8400 rocznie

Ogrzewanie domu ( 3000 ) policzyłem ze sporym zapasem. Ten dom potrzebuje 2 tony opalu na rok, 2 tony pelletu to jakieś 1700-1800.

Teraz inne koszty :

Kredyt na mieszkanie mamy 300zl , kredyt na dom będzie niecałe 1200. Daje to 900 różnicy. Tyle miesięcznie wyjdzie więcej plus trochę na gaz do auta , bo będziemy mieli dalej do pracy ( to jest akurat łatwe do zmiany ) .

Uprzedzając zapędy niektórych, w domu i koło niego nie będę :

Naprawiał i mył auta , prowadził stolarni ani żadnego warsztatu. Niektórzy wmawiają mi że źle to liczę bo w domu chodzą jakieś dodatkowe sprzęty. U nas będzie to samo co w mieszkaniu. Nie będzie spawarki, piły elektrycznej do drzewa itp. To będzie mieszkanie na kąsku trawnika plus kilka drzewek lub iglaków. Auto będzie pod wiatą.
obiadek
Croentuzjasta
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 11.04.2021 07:50

piekara114 napisał(a):Tylko ważne jest położenie. W sypialni Krakowa (gmina Zielonki, Michałowice),gdzie dojazd do miasta ok 7, 8 rano zajmuje ponad godzinę a to 10, 15 km, cena 1 ar wynosi 20 -40 000 zł. Niby domek, blisko miasta, a dojazd koszmarny. Szkoła podst jest (i to dobra), ale do średniej trzeba do Krk dojeżdżać, komunikacja miejska z przesiadka 1-1,5 godz w jedną stronę, a częstotliwość kursów nie zachęca, nie pisząc o ilości osób (często problem z wejściem do autobusu już na 2gim przystanku). Dla młodzieży duży problem.
Mając sama takie doświadczenie Xlat temu, a dojazd zajmował wtedy tylko 40 min., osobiście wolę w tej cenie mieszkanie w mieście z komunikacją niż domek z ogródkiem. Po prostu wygoda i dla nastolatka i rodziców

Domek? 90% to bliźniaki lub szeregowki. A to też bloki tylko że w poziomie A nie w pionie. :D
sito_zabrze
Cromaniak
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.04.2021 09:31

obiadek napisał(a):
piekara114 napisał(a):Tylko ważne jest położenie. W sypialni Krakowa (gmina Zielonki, Michałowice),gdzie dojazd do miasta ok 7, 8 rano zajmuje ponad godzinę a to 10, 15 km, cena 1 ar wynosi 20 -40 000 zł. Niby domek, blisko miasta, a dojazd koszmarny. Szkoła podst jest (i to dobra), ale do średniej trzeba do Krk dojeżdżać, komunikacja miejska z przesiadka 1-1,5 godz w jedną stronę, a częstotliwość kursów nie zachęca, nie pisząc o ilości osób (często problem z wejściem do autobusu już na 2gim przystanku). Dla młodzieży duży problem.
Mając sama takie doświadczenie Xlat temu, a dojazd zajmował wtedy tylko 40 min., osobiście wolę w tej cenie mieszkanie w mieście z komunikacją niż domek z ogródkiem. Po prostu wygoda i dla nastolatka i rodziców

Domek? 90% to bliźniaki lub szeregowki. A to też bloki tylko że w poziomie A nie w pionie. :D

My rozważaliśmy bliźniaka lub szeregowca ale.....

W śląskiej aglomeracji kosztuje ~350k w stanie zamkniętym. W środku cegła i zero instalacji. Działka od 200m ( środkowy) lub 350-400 za zewnętrzny. Znajomi dobili z wykończeniem do 700k . No i sąsiad zagląda ci do talerza na tarasie

Argument lokalizacja też szybko upadł. Najczęściej jest to ubite jeden na drugim 50-200 domów, zero przestrzeni , u kumpla na tarasie patrząc na wprost nie widać nic tylko szeregowce. No i jak ma się 2 auta to jedno masz w garażu w bryle domu, drugie na ulicy lub wspólnym parkingu na obrzeżu tego osiedla
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.04.2021 09:36

Mieszkanie pod miastem może i fajne ale jak są małe dzieci. Później trzeba robić za taksówkarza - dojazdy do szkoły, dodatkowe lekcje itd. Pozniej i tak dzieci nie chcą mieszkać z rodzicami pod jednym dachem i uciekają do miasta. Domek tak ale dodatkowe mieszkanie w mieście musi być.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.04.2021 09:47

wikol napisał(a):Mieszkanie pod miastem może i fajne ale jak są małe dzieci. Później trzeba robić za taksówkarza - dojazdy do szkoły, dodatkowe lekcje itd. Pozniej i tak dzieci nie chcą mieszkać z rodzicami pod jednym dachem i uciekają do miasta. Domek tak ale dodatkowe mieszkanie w mieście musi być.

Co zrobią dzieci nie wie nikt, jeden zostanie, inny wyjedzie do dużego miasta albo zagranicę. Nie przypominam sobie gdy byłem nastolatkiem żeby moi rodzice robili za taksówkarzy. Problem rozwiązywała moja samodzielność i bilet miesięczny

Jak młody uzna że chce być osobno, to nie będzie miało znaczenia czy mieszkamy w mieście czy poza nim. Wyprowadzi się i tyle.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.04.2021 10:02

Na wsiach pod dużymi miastami też są bloki, takie w pionie....

Co do kosztów, masz jeszcze koszt ścieków lub wywóz szamba i podatek od nieruchomości.

Co do funkcji taksówkarza, to popieram wikola: zajelęcia dodatkowe, sportowe, prace w grupowe szkolne (zadania), spotkania z kolegami z każdym rokiem coraz ich więcej i dłuższe.... A na wsi jednak dziecko komunikacją miejską tego nie obskoczy, nie ma szans, bo nie wierzę, że autobusy jeżdżą co 10 min w kilku różnych kierunkach, a ostatni w weekend kursuje ok 22,23 (imprezy w liceum)...
Sama cieszę się że zdecydowaliśmy się na małe mieszkanie w Suchej niż dom na wsi, od jakiś 10 lat po pracy kursowałabym między boiskiem piłkarskim, halą sportową, podwożeniem na spotkania z kolegami i do szkoły. Dzięki mieszkaniu w naszym miasteczku synowi rower wystarczył, a ja miałam czas dla siebie i męża.

PS na pierwszym zebraniu w LO mamy części dzieciaków właśnie na rolę taksówkarza strasznie narzekaly i czekały na 18tke dzieci i będą miały prawko. Po szwagierce teraz też widzę jak rozwozi dwójkę dzieci codziennie, a jeszcze są małe i jest pandemia.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.04.2021 10:18

Jedyne co by mnie ewentualnie przekonało do wyprowadzki pod miasto to rosnące stawki czynszu za mieszkanie. Płacę prawie 1000zł miesięcznie.
Póki co preferuję wygodne mieszkanie blisko metra a na weekendy mam oddaloną 100km działkę w lesie nad rzeką ze sporym domkiem.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.04.2021 13:30

piekara114 napisał(a):Na wsiach pod dużymi miastami też są bloki, takie w pionie....

Co do kosztów, masz jeszcze koszt ścieków lub wywóz szamba i podatek od nieruchomości.

Co do funkcji taksówkarza, to popieram wikola: zajelęcia dodatkowe, sportowe, prace w grupowe szkolne (zadania), spotkania z kolegami z każdym rokiem coraz ich więcej i dłuższe.... A na wsi jednak dziecko komunikacją miejską tego nie obskoczy, nie ma szans, bo nie wierzę, że autobusy jeżdżą co 10 min w kilku różnych kierunkach, a ostatni w weekend kursuje ok 22,23 (imprezy w liceum)...
Sama cieszę się że zdecydowaliśmy się na małe mieszkanie w Suchej niż dom na wsi, od jakiś 10 lat po pracy kursowałabym między boiskiem piłkarskim, halą sportową, podwożeniem na spotkania z kolegami i do szkoły. Dzięki mieszkaniu w naszym miasteczku synowi rower wystarczył, a ja miałam czas dla siebie i męża.

PS na pierwszym zebraniu w LO mamy części dzieciaków właśnie na rolę taksówkarza strasznie narzekaly i czekały na 18tke dzieci i będą miały prawko. Po szwagierce teraz też widzę jak rozwozi dwójkę dzieci codziennie, a jeszcze są małe i jest pandemia.

Ścieki wliczylem w cenę wody...
Podatek od mieszkania też jest
Ale nawet biorąc różnice dalej się to wszystko bilansuje

Wszyscy znajomi którzy zamienili mieszkania na dom, twierdzą że by nie wrócili już do mieszkania. Ewentualnie na starość. No ale tym się będziemy martwili kiedyś.....
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.04.2021 14:24

sito_zabrze napisał(a):Ścieki wliczylem w cenę wody...
Podatek od mieszkania też jest
Ale nawet biorąc różnice dalej się to wszystko bilansuje

Wszyscy znajomi którzy zamienili mieszkania na dom, twierdzą że by nie wrócili już do mieszkania. Ewentualnie na starość. No ale tym się będziemy martwili kiedyś.....

Do 15 roku życia mieszkałem w bloku, potem przez ponad 20 lat w domu a teraz znów od 7 lat w bloku. Szczerze to na chwilę obecną nie wróciłbym do domu. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2021 16:12

Pisałem o tym właśnie dids, że podobnie jak Ty wielu z moich znajomych zrobiło. A tak w ogóle to popieram to co napisał wikol i moja córka zanudziłaby się poza miastem. Wolę zamknąć mieszkanie i jechać na weekend i tak robię regularnie.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 11.04.2021 16:31

..5 lat woziłem syna do przedszkola 25 km w jedną stronę, albo na basen blisko 30...ale Norwegia to przede wszystkim odległości.
Mleko że tak powiem już się rozlało i kolega będzie miał dom, a wszelka dyskusja o ewentualnych plusach dodatnich i ujemnych jest...
...spawarki i innych etc. nie będzie, a co z rowerami, być może kosiarka i ewentualną "taczuszką", grabkami, szpadelkiem, trampoliną, być może basenikiem, kołami samochodowymi...i innymi "przydasiami", bagażnikiem rowerowym, bagażnikiem dachowym, namiotem, ...łódką lub chociaż silnikiem :wink: ?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.04.2021 16:52

Przecie napisał- że nic nie będzie
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.04.2021 17:03

W mieszkaniu pełno rzeczy się zbiera, a co dopiero w domu. My coraz więcej mamy rzeczy związanych z tym co robimy w wolnym czasie, narty, rower, kajak, odpoczynek nad rzeką (lezaki, stoliki, grill składany itp.), górskie wycieczki i latem i zimą, nie dość że sprzęt to i odpowiednie ciuchy. Dobrze że u teścia pół domu puste stoi to pokoje robią za składzik. Korzysta też szwagierka, co mieszka w domu, a ma u siebie duże pomieszczenie do przechowywania....

Fly, Norwegia to jak napisałeś - odległości, więc Twoje 25 km to jak u mnie pewnie 500 m, bliżej się nie da.

Ja swojego nastolatka na wsi nie widzę, brak rozrywek, spotkań ze znajomymi, z którymi chce, a nie z tymi, z którymi nie ma wyjścia, bo blisko... pewnie jeszcze więcej czasu siedziałby przed netem.. :evil:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.04.2021 20:31

Tak jak napisał fly, nie ma już odwrotu, decyzja podjęta dawno temu, przemyślana i przeliczona kilkanaście razy :wink:

Na graty będzie strych 60mkw.
Z boku domu będzie wiata, jakieś 8m x 3m . Tam będzie kosiarka i ogrodowe graty ( w sumie do samej trawy to raczej za dużo nie trzeba )

Mam teraz działkę Rodos, 300mkw , więc plus minus wiem co będzie mi potrzebne do obrobienia takiej 600m .

Dzisiaj wybieralismy już kolory elewacji, okien, dachu, drzwi :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone