Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak
Re: developerka.cro.pl

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 16:35

piekara114 napisał(a):Miałam kozę w mieszkaniu. O noszeniu nie wspominam, miejsce na przechowywanie też się przyda, bo kupować co tydzień to bez sensu. I pytanie jak rozwiążecie ogrzewanie jak syn będzie sam zostawał w domu po skończonych lekcjach jak wróci do domu? My pod kątem bezpieczeństwa montowaliśmy w pokoju syna dodatkowo grzejnik elektryczny, aby miał ciepło.
U mnie też był taki problem (stary blok, ale mocno ocieplony), że jak wyjechaliśmy na weekend w zimie (pt-nd) to temperatura potrafiła spaść do 15 st, aby osiągnąć komfortowe dla nas 22,23 to trocheeeee to trwało.

Teraz mamy grzanie gazowe, miodziooo.

Koza na pellet działa automatycznie, można ją programować a nawet odpalać na odległość przez Wifi . Ma zasobnik od 10 do 40kg , starcza od 1 doby do powiedzmy 4 dni ( w zależności od temp na zewnątrz ) . Syn w domu sam nie zostaje bo ma 6 lat .
Większość sezonu ( myśle ze 80-90% ) opierdzieli klima podczas naszej nieobecności w domu , wiem ze ogrzewanie nadmuchowe jest mało komfortowe ale klimę tez można programować . Wspomagać ją bedą maty elektryczne pod płytkami .

Koza bedzie chodziła w największe mrozy , no i w weekendy jak bedziemy w domu, no i czasami dla klimatu
Składowanie pelletu to nie problem. Jest pakowany w ładnych workach po 15kg , przywożą pod dom .

Po 40 latach mieszkania w bloku z gazem , w domu go nie chcę , nawet kosztem opłat za ogrzewanie, wszystko zamierzam mieć na prąd , być może wleci też fotowoltaika ale pod warunkiem ze na Wiejskiej nie wymyślą jakiegoś bata na panele ( skrócą okres odbierania wyprodukowanych kwh albo opodatkują )
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.04.2021 16:38

Tak z ciekawości, czemu koza a nie kominek?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2021 16:40

Teraz 6 lat, za kilka lat więcej, czas leci szybko i będzie sam w domu zostawiał. Mój jak skończył 8 lat (kl 1) sam wracał po lekcjach do domu, nie chciał dalej zostawać w świetlicy, i mu się wcale nie dziwiłam.

Ja jestem ogromnym zwolennikiem ogrzewania gazowego.

Właśnie i czemu koza a nie kominek?
Ostatnio edytowano 09.04.2021 16:41 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 16:40

Kapitańska Baba napisał(a):Tak z ciekawości, czemu koza a nie kominek?

Bo koza pelletowa kosztuje 5-10k , zajmuje mniej miejsca i działa automatycznie.

Kominek jest droższy, zajmuje więcej miejsca , a taki na pellet to juz kosmos cena
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 16:51

Ten dom potrzebuje 2kW ciepła średnio na ogrzewanie....
Koza na pellet się włączy , spali sobie 2kg pelletu i sie wyłączy jak osiągnie zadaną temperaturę .
Kominkiem ciężko sterować przy takim małym domku o małym zapotrzebowaniu. No i nie wiem czy można nim zejśc do takiej małej mocy

znalazłem takie coś , kominek hybrydowy, czyli na drewno i pellet, działa automatycznie, no ale ta moc i cena :roll:

https://iwonapellets.pl/produkt/felix-a ... zyszczenie
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 09.04.2021 17:35

Dla mnie największe poczucie komfortu jest gdy ciepło mi w stopy, czyli ogrzewanie podłogowe, czy to wodne czy elektryczne.
Pompa ciepła, owszem może być, ale podłogi zawsze zimne. U kumpla pompa ciepła i kominek a w sypialniach grzejniki elektryczne, prawdziwe podłogi i...zimno w stopy, najlepiej spędzać czas u niego w ...toalecie...bo ma kable grzewcze.
...ale nie pochwaliłeś się gdzie się będziesz budował...czy mi umknęło?
pozdro
....spoko 100k starczy, no chyba że złote klamki i inne wodotryski.
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 17:44

fly napisał(a):Dla mnie największe poczucie komfortu jest gdy ciepło mi w stopy, czyli ogrzewanie podłogowe, czy to wodne czy elektryczne.
Pompa ciepła, owszem może być, ale podłogi zawsze zimne. U kumpla pompa ciepła i kominek a w sypialniach grzejniki elektryczne, prawdziwe podłogi i...zimno w stopy, najlepiej spędzać czas u niego w ...toalecie...bo ma kable grzewcze.
...ale nie pochwaliłeś się gdzie się będziesz budował...czy mi umknęło?
pozdro
....spoko 100k starczy, no chyba że złote klamki i inne wodotryski.

Śląsk, wieś pod Pyrzowicami :mrgreen:

Pompę ciepła można wpiąć do podłogówki , niestety to spory koszt inwestycyjny :roll:
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 09.04.2021 18:17

..kominek na pelet też można.
...ja bym poszedł w elektryczne kable i folia grzewcza...jaka jest cena prądu?
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 18:53

fly napisał(a):..kominek na pelet też można.
...ja bym poszedł w elektryczne kable i folia grzewcza...jaka jest cena prądu?

Ja tez tak chciałem ale zgodnie z WT2021 nie można grzać czystym prądem, czyli 1kwh prądu zamieniona na 1kW ciepła :roll:

Pompa ciepła zamienia 1kwh na 3kW ( plus minus oczywiście ) i nawet ona ledwo sie mieści w tych wymogach

Chcieliśmy zatopić kable grzejne w wylewce i grzać podłogę w drugiej ( nocnej ) taryfie . Taryfa ta jest od 22-6 i od 13-15 . Nagrzana podłoga oddaje wtedy ciepło za dnia . Normalnie kwh kosztuje 60gr , a w drugiej taryfie ~35gr . Te okienko między godziną 13 a 15 styka do dogrzania podłogi do nocnej taryfy. Rachunki za prąd to jakieś 400-700 za 2 miesiące razem z prądem bytowym i grzaniem wody . W lato oczywiście mniej
Ostatnio edytowano 09.04.2021 18:57 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 1 raz
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 09.04.2021 18:56

fly napisał(a):Dla mnie największe poczucie komfortu jest gdy ciepło mi w stopy
:wink:
Takie pierwsze skojarzenie - "Pan Wołodyjowski"
Nowowiejski przesłuchuje Lipków
- wsuń im nogi w węgle
:lol: :wink:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2021 19:07

Ja też lubię ciepłe podłogi, ale to nie zdrowe....
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 09.04.2021 19:54

sito_zabrze napisał(a):
Ja tez tak chciałem ale zgodnie z WT2021 nie można grzać czystym prądem, czyli 1kwh prądu zamieniona na 1kW ciepła :roll:

Pompa ciepła zamienia 1kwh na 3kW ( plus minus oczywiście ) i nawet ona ledwo sie mieści w tych wymogach

Chcieliśmy zatopić kable grzejne w wylewce i grzać podłogę w drugiej ( nocnej ) taryfie . Taryfa ta jest od 22-6 i od 13-15 . Nagrzana podłoga oddaje wtedy ciepło za dnia . Normalnie kwh kosztuje 60gr , a w drugiej taryfie ~35gr . Te okienko między godziną 13 a 15 styka do dogrzania podłogi do nocnej taryfy. Rachunki za prąd to jakieś 400-700 za 2 miesiące razem z prądem bytowym i grzaniem wody . W lato oczywiście mniej

75 metrów mieszkanie blok w układzie tarasowym, pierwsze piętro nad garażami nie zamkniętymi- dwa stopnie cieplej niż na zewnątrz, codziennie gotowanie, pralka chodzi codziennie+suszarka do prania, zmywarka, ekspres do kawy, bardzo często toster i sandwicher, dwie lodówki i jedna zamrażalka, dwa TV, dwa laptopy i dwa tablety, 4 telefony, światło całość w led.
Kuchnia, łazienka, toaleta , przedpokój kable, reszta mieszkania + parapety i lustra folia grzewcza.
Screenshot_20210409-185330_Chrome (1).jpg

...styczeń 1300 kw a na dworze -18...
no ale WT
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 20:36

Problemem jest to że nikt nie wie co bedzie za klika lat :roll:

Zrobisz kominek, to Ci go zakażą jak w Krakowie..... Na zachodzie juz wchodzi przepis o zakazie w nowych domach ogrzewania gazem....

Odnośnie podłogówki , jeśli zrobię kable w wylewce a prąd podrożeje do cen Unijnych to będzie mało ekonomicznie , no i wtedy nie zmienię już bez kucia podłogi na nic innego.
Wodna podłogówka jest o tyle lepsza że można do niej podpiąć kocioł gazowy, pompe ciepła czy nawet kozę na pellet.

Ogólnie pellet to wg rządzących paliwo odnawialne, więc jest lepsze od węgla, gazu , czy nawet drewna w kominku ( inny sposób spalania ) . Jest sporo czystszy od drewna , popiołu praktycznie nie ma , nie trzeba go suszyć ( sezonować ) jak drewna , a popiół można wysypać na trawnik w ogrodzie jako nawóz. Oczywiście mówimy o pellecie odpowiedniej klasy , ten z płyt MDF raczej taki nie jest :mrgreen:

Nasz domek , przy pompie ciepła ledwo mieści w WT2021 , mając EP na poziomie 68
Przy kotle na pellet ma EP około 30
Norma WT2021 to EP70
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2021 20:40

wikol napisał(a):Polecam wynajem okazjonalny przy pomocy notariusza. Różne rzeczy się słyszy.
Ja tak wynająłem, śpię spokojnie. W Polsce prawo jest przeciwko właścicielowi mieszkania.

Wynajem okazjonalny także jest bardzo wadliwy, nie ma bezpiecznego sposobu na wynajem mieszkania więc nie możesz spać spokojnie. Osoba, która złożyła oświadczenie, że po zakończeniu umowy przyjmie najemcę do siebie, zmienia zdanie i leżysz kwicząc. To ostatnimi czasy stało się plagą, bardzo dziurawy system i cwaniaki najemcy o tym wiedzą. Każdy notariusz Ci to powie, na co dzień mam z tym do czynienia.

A wracając do tematu nie wiem dlaczego taka moda na domy jest, przecież to kula u nogi. Miałem okazję nabyć dom ale wolałem mieszkanie 92 metry. Wszystko zrobią, wszystko naprawią, komfort na ostatnim piętrze i bardzo dyskretny duży balkon z widokiem na piękny przedwojenny wiadukt. I dom i mieszkanie ma plusy i minusy ale nie można powiedzieć, że dom jest lepszy. Zależy co kto lubi.

sito_zabrze napisał(a):Na zachodzie juz wchodzi przepis o zakazie w nowych domach ogrzewania gazem....

Prawidłowo, gaz jest niebezpieczny.
Ostatnio edytowano 09.04.2021 20:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 09.04.2021 20:45

Zarówno kable, jak i ogrzewanie wodne można zrobić bez wylewki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone