Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak
Re: developerka.cro.pl

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 11:59

Habanero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
piekara114 napisał(a):Z tym wynajmem to teraz w dużych miastach problem. W Krakowie mieszkania po studentach stoją puste, teraz nie robią castingów na lokatorów lecz wynajmujący piszą, szukam pokoju za 500 zł w okolicy X, czekam na oferty.... I może być problem spłacić kredyt z najmu.
W mniejszych miejscowościach, gdzie niedobór mieszkań, jak u mnie, takich rzeczy nie ma.

Znajomi wynajmują 2 mieszkania w Gliwicach ( też miasto studentów ) i od 8 lat nie mają problemu z wynajmem . Duże miasto przyciąga nie tylko studentów, ja dając ogłoszenie miesiąc temu o wynajmie kawalerki odebrałem kilkanaście telefonów od Ukraińców. Jednemu byłem nawet bliski wynająć ale niestety on sam wybrał ciut większe mieszkanie w tej samej dzielnicy

Zgadzam się z tym co napisała piekara114. We Wrocławiu ceny wynajmu lecą na łeb i jest dużo większa podaż niż popyt.
Za ile można wynająć sito zabrze Twoje mieszkanie , jeśli to nie tajemnica ?

Już nie można bo jest zamieszkane :wink:
Poszło za 800 plus media, kawalerka 28mkw
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.04.2021 12:04

Polecam wynajem okazjonalny przy pomocy notariusza. Różne rzeczy się słyszy.
Ja tak wynająłem, śpię spokojnie. W Polsce prawo jest przeciwko właścicielowi mieszkania.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.04.2021 12:06

piekara114 napisał(a):Gliwice a Kraków czy Wrocław to przepaść pod kątem najmu. Zwłaszcza cen.
W Krk pokój dla studenta w mieszkaniu z 3 pokojami i osobna kuchnią (bo takie najmy dominowały) to koszt 800-1200 zł z mediami (w zależności od lokalizacji), a cena mieszkania to 400 tys, z ratą ok 1700 zł +media, czynsz. Teraz trudno za 500 zł wynająć, bo wynajmujących jest duzoooo mniej, więc kredyt na mieszkanie trudno spłacić.
Wynajem rodzinom jest obarczony pewnym ryzykiem, studenci byli pewniejszą opcją. Wynajem biznesowy teraz padł, turystyczny też, osoby pracujące w korpo przeszli na zdalną i w dużej mierze młodzi pracownicy wrócili do rodziców, bo miejsce pracy nie ma znaczenia, a oszczędniści znaczne.
W Krakowie pełno ogłoszeń....

Dokładnie. Ja pokoju (jedynkę 8 m2) , o jakim piszesz, nie mogę wynająć już od pół roku (800 zł z wszystkimi mediami).
Wcześniej nigdy nie stała pusta. Teraz ładowanie się w kredyt na zakup nieruchomości w dużym mieście
pod wynajem to duże ryzyko.
Sito, chodziło mi o to 3- pokojowe :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 12:08

Habanero napisał(a):
piekara114 napisał(a):Gliwice a Kraków czy Wrocław to przepaść pod kątem najmu. Zwłaszcza cen.
W Krk pokój dla studenta w mieszkaniu z 3 pokojami i osobna kuchnią (bo takie najmy dominowały) to koszt 800-1200 zł z mediami (w zależności od lokalizacji), a cena mieszkania to 400 tys, z ratą ok 1700 zł +media, czynsz. Teraz trudno za 500 zł wynająć, bo wynajmujących jest duzoooo mniej, więc kredyt na mieszkanie trudno spłacić.
Wynajem rodzinom jest obarczony pewnym ryzykiem, studenci byli pewniejszą opcją. Wynajem biznesowy teraz padł, turystyczny też, osoby pracujące w korpo przeszli na zdalną i w dużej mierze młodzi pracownicy wrócili do rodziców, bo miejsce pracy nie ma znaczenia, a oszczędniści znaczne.
W Krakowie pełno ogłoszeń....

Dokładnie. Ja pokoju (jedynkę 8 m2) , o jakim piszesz, nie mogę wynająć już od pół roku (800 zł z wszystkimi mediami).
Wcześniej nigdy nie stała pusta. Teraz ładowanie się w kredyt na zakup nieruchomości w dużym mieście
pod wynajem to duże ryzyko.
Sito, chodziło mi o to 3- pokojowe :wink:

Te 3 pokojowe po wybudowaniu domu będzie na sprzedaż ponieważ jest jeszcze w połowie w kredycie ( zostało nam 70k do spłacenia ) . Kasa z niego pójdzie na wykończenie domu
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 12:12

Habanero tym rządzi rynek. Nie da się wynająć takiej klitki za 800 to obniż cenę. Ja też manewruje ceną jeśli jest taka potrzeba
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.04.2021 12:16

sito_zabrze napisał(a):Habanero tym rządzi rynek. Nie da się wynająć takiej klitki za 800 to obniż cenę. Ja też manewruje ceną jeśli jest taka potrzeba

Jak mnie przyciśnie to tak zrobię :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 12:23

Nie wiem jak jest w dużych miastach bo tam nie mieszkam. Wiem tylko że ceny są z kosmosu.

Pisałem o sytuacji gdybym miał wolne 200k na koncie, a nie o kredycie.... :wink:

Sam mogłem kupić zamiast jednej działki po 68zl mkw kilka, ale musiałbym mieć gotówkę, bo branie kredytu, spłacanie z odsetkami , a po kilku latach nawet jak cena wzrośnie to po odliczeniu zarobku banku mało by zostało zysku.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.04.2021 12:35

sito_zabrze napisał(a):Te 3 pokojowe po wybudowaniu domu będzie na sprzedaż ponieważ jest jeszcze w połowie w kredycie ( zostało nam 70k do spłacenia ) . Kasa z niego pójdzie na wykończenie domu

Nie mów że za lekko ponad 100k chcesz wykończyć domek. Chyba ze robisz wszystko po taniości, ale to wszystko zemści się po kilku latach.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 12:46

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Te 3 pokojowe po wybudowaniu domu będzie na sprzedaż ponieważ jest jeszcze w połowie w kredycie ( zostało nam 70k do spłacenia ) . Kasa z niego pójdzie na wykończenie domu

Nie mów że za lekko ponad 100k chcesz wykończyć domek. Chyba ze robisz wszystko po taniości, ale to wszystko zemści się po kilku latach.

Ja liczę że wyjdzie mniej....
Dom jest w stanie deweloperskim, ze wszystkimi instalacjami.

Zostaje pomalować w środku, ułożyć panele, kafelki w łazience, zamontować gniazdka, powiesić lampy, no i meble w kuchni
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 13:08

Moja piękna ma fb i dołączyła do grupy w której jest ponad 1000 osób które ma taki domek ( w różnych wersjach od 86m do 150 ) . Rekordzistka wykończyła wersję 86m za 25k , ale są też tacy co kupili budżetowy dom, jego cena wyjsciowo to 270k a wykończyli go dobijając do 700k.

U nas będzie jak w mieszkaniu, przytulnie i na szczęście mało nowocześnie. Kuchnia myślę max 10k plus AGD. Większość będziemy robili sami z pomocą znajomych.

Tak, wygląda środek

http://www.domyinterstyl.pl/medium/dom- ... 5m2-13.jpg

A tak sam domek w wersji 86m po oddaniu

http://www.domyinterstyl.pl/medium/dom- ... 6m2-59.jpg
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.04.2021 13:32

sito_zabrze napisał(a):...

Bardzo przyjemny :D Niech się Wam dobrze mieszka :P

Projekt naszego znalazłem ...
https://studiokrajobrazy.pl/dom-jednoro ... i-krysztal
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 13:49

Habanero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):...

Bardzo przyjemny :D Niech się Wam dobrze mieszka :P

Projekt naszego znalazłem ...
https://studiokrajobrazy.pl/dom-jednoro ... i-krysztal

Bardzo fajny ale dla nas za duży , no i pewno sporo droższy w budowie.

My szukaliśmy firmy która robi prosty dom, klepie je hurtowo, żadnych balkonów, zwykła prostokątna stodoła z dachem dwupłaszczyznowym . Firma robi tylko ten domek w różnych wersjach, my bierzemy perterówkę z nieużytkowym poddaszem , tzn bedzie tam 60m strychu na graciarnię . Oglądaliśmy tez kilka takich domków w trakcie budowy i po jej skończeniu, a ich właściciele o dziwo w tych czasach bez problemu zapraszali do środka . Wszyscy bardzo chwalą zarówno firme jak i sam domek. Oczywiście zdarza sie ze ktoś coś reklamuje ale biorąc pod uwagę fakt ze powstaje to w 2,5 miesiąca to jesteśmy na to przygotowani. To ze mogą popękać płyty na łączeniach też , domek jest kontrukcji szkieletowej , ma swoje wady i zalety
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.04.2021 14:05

A jakie w końcu ogrzewanie wybraliście?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.04.2021 15:31

Kapitańska Baba napisał(a):A jakie w końcu ogrzewanie wybraliście?

Jeszcze żadnego :roll:

Ale raczej wygra opcja koza na pellet w salonie z DGP , plus maty elektryczne pod kafelkami ( kuchnia , łazienka, wiatrołap i być może salon bo nie wiemy czy w nim bedą kafle czy panele ) , plus klima jako wspomaganie w okresie przejściowym ( taka o dobrych parametrach do grzania )

Domek podobno nie ma dużego zapotrzebowania na energię

Ale powiem wam jak wygląda teraźniejszość Covidowa :oczko_usmiech:

Wysłałem do 3 firm , oczywiście sprawdzonych i poleconych , zapytanie ofertowe na zrobienie podłogówki w domu plus instalacje pompy ciepła . Przez ponad 3 tygodnie nikt nie odpisał ani nie oddzwonił..... Inwestycja na poziomie 35 tys jak widać nie jest firmom potrzebna
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2021 16:11

Miałam kozę w mieszkaniu. O noszeniu nie wspominam, miejsce na przechowywanie też się przyda, bo kupować co tydzień to bez sensu. I pytanie jak rozwiążecie ogrzewanie jak syn będzie sam zostawał w domu po skończonych lekcjach jak wróci do domu? My pod kątem bezpieczeństwa montowaliśmy w pokoju syna dodatkowo grzejnik elektryczny, aby miał ciepło.
U mnie też był taki problem (stary blok, ale mocno ocieplony), że jak wyjechaliśmy na weekend w zimie (pt-nd) to temperatura potrafiła spaść do 15 st, aby osiągnąć komfortowe dla nas 22,23 to trocheeeee to trwało.

Teraz mamy grzanie gazowe, miodziooo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone