Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.10.2021 07:43

Zdjęcie nie widoczne, także pod linkiem. Musisz wejść na to zdjęcie na google i odznaczyć, że udostępnione/widoczne dla każdego kto posiada link lub udostępnić cały album.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.10.2021 07:53

piekara114 napisał(a):Zdjęcie nie widoczne, także pod linkiem. Musisz wejść na to zdjęcie na google i odznaczyć, że udostępnione/widoczne dla każdego kto posiada link lub udostępnić cały album.

Ja również dalej nic nie widzę.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 13.10.2021 08:17

te kiero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):https://lh3.googleusercontent.com/99_pna8-EXlmggCuSzMG0IGFNcaIg81Ev29NNZAXFAgpYQtBHmlAd4CN8i9R7ZWBJYlD3MtyCzTgFtYCm02PkprzAwzlwgefkVEIV3545ic_3GQzjY02mEX7vOp56lApIIeBY0vuuTEglhwpiCyUZwLnR569mLHerqHkELNUsRailaC68ZInd2NjJKXdRqQIoAsBp-SsYyqzjqx2D6V8Xk7D1NegwlXvhom1LmBAdiTWKaK1h-uHEo8VcNA6co2VQ_Jon85NQTJZHg1_EEu21V_gXGfuRwEZCPeTDGceM6RMzHjBEykdq3KZXFQKXKCBa3j60bxf7U5QCzXcju_a2oHYKnXFRyZZxw2NnpUR90CSe3RVCEE-46BoDj_jGqmHZE0fciID-KxMtjl-ziuGHLbpDAPUuGG8oLoDbO4ohvGwGemqOAvfRFYjTBqE9jrFLMzvbimrmowVMaXBbwUqVWjxv2wH8DiRUTK_79Y27vjM7U1aw3JR59kyIOna9VAW6dVUQ6nrHDxB2SxKi6cTh9ip7oMr0d2b8Jb30_kA9SkhhIEd1zkHIMnT2Emn2YWtoHzoH-VpVRlMzi9-o7_9v3LzN4dJZEXvzRognSCzc-SgnRcsrA_EKPliTohrh8yCxuWeyY0WoDmRIMAU7007LFRucyVy-Bt6T5tTZmLdDEnz0cJ2BBK2BXUB1PlzyW6scANH4SBd86HtT2UAt5zcXGgB=w1081-h814-no?authuser=0

Teraz ?

Ten taras jest w standardzie w IS czy za dopłatą? Jak dla mnie to niezbędna część domu. Najbardziej brakuje mi w bloku jedzenia posiłków na zewnątrz (balkon wąski) oraz wypoczynku na zewn. np na hamaku pod takim zadaszeniem.

Zadaszenie tarasu dopłata 8000 , to był najważniejszy punkt w zamówieniu :oczko_usmiech: .

Fotkę wkleje z poziomu kompa bo w telefonie nie ogarniam :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.10.2021 17:21

Spoko, ładnie zintegrowany z dachem.
W tym zwalę ziemi ogarnąłbym piwniczkę :wink: serio.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 14.10.2021 15:06

te kiero napisał(a):Spoko, ładnie zintegrowany z dachem.
W tym zwalę ziemi ogarnąłbym piwniczkę :wink: serio.

Te ziemię trza usunąć, to z wykopu pod fundament :mrgreen:
Ogólnie w tym miejscu jest wyżej i trzeba wybrać żeby woda nie wlatywała do salonu. Od tarasu aż do granicy działki trzeba wybrać jakieś 0,5m w dół razy 400m :mrgreen:

Piwniczka będzie dalej, pod samym płotem :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.05.2022 06:32

Tak
Wczoraj moja pani wywiesila kilka ogłoszeń w promieniu 200m od naszego bloku ogłoszenie o sprzedaży mieszkania. Po 20 minutach pierwszy telefon. Po kolejnych 10 Pani już była oglądać. Po kolejnych 30 zadzwoniła że bierze , płaci gotówką....

Blok na szkodach, mieszkanie remontowane 15 lat temu , wszystko krzywe , 5100 za metr....

A podobno kryzys, inflacja.... :mrgreen:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.05.2022 07:41

sito_zabrze napisał(a):Blok na szkodach, mieszkanie remontowane 15 lat temu , wszystko krzywe , 5100 za metr...

Toż to szok 8O W moim mieście takie ceny?!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.05.2022 07:53

Ceny poszły do góry, że szok. U mnie 38 m za 300 tys. się sprzedaje.... Mieszkań po prostu brak, zwłaszcza w obecnej wojennej sytuacji...
Wysoka cena mieszkania w sprzedaży i budowa domu ma też drugą stronę: szybko i mocno wzrastające raty kredytów, a przy budowie i remoncie wzrost kosztów wykończenia i ograniczona dostępność niektórych materiałów i tym samym znaczny wzrost ich cen...
Mój kolega miał w tym roku zacząć kopać fundamenty (przełożone w czasie przez pandemię), ponownie się wstrzymuje...wzrastające koszty trzymają, a nie sztuka zacząć i budować kolejne kilka lat....

sito_zabrze - powodzenia. Na jakim etapie budowy jesteś?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.05.2022 08:00

greenrs napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Blok na szkodach, mieszkanie remontowane 15 lat temu , wszystko krzywe , 5100 za metr...

Toż to szok 8O W moim mieście takie ceny?!

47m wystawilismy za 250
Większość M4 w Rudzie kosztuje 270-300
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 12.05.2022 08:07

sito_zabrze napisał(a):Blok na szkodach, mieszkanie remontowane 15 lat temu , wszystko krzywe , 5100 za metr....

Szok. U nas, w bloku z płyty, na zielonym osiedlu (typowa sypialnia) w sąsiedztwie lasu i Wisły jakieś 4000zł/m2 (i to wcale nie do remontu).
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.05.2022 08:11

piekara114 napisał(a):Ceny poszły do góry, że szok. U mnie 38 m za 300 tys. się sprzedaje.... Mieszkań po prostu brak, zwłaszcza w obecnej wojennej sytuacji...
Wysoka cena mieszkania w sprzedaży i budowa domu ma też drugą stronę: szybko i mocno wzrastające raty kredytów, a przy budowie i remoncie wzrost kosztów wykończenia i ograniczona dostępność niektórych materiałów i tym samym znaczny wzrost ich cen...
Mój kolega miał w tym roku zacząć kopać fundamenty (przełożone w czasie przez pandemię), ponownie się wstrzymuje...wzrastające koszty trzymają, a nie sztuka zacząć i budować kolejne kilka lat....

sito_zabrze - powodzenia. Na jakim etapie budowy jesteś?

Wykanczamy środek, czekamy na prąd i jak wszystko dobrze się ułoży we wrześniu przeprowadzka. Nas uratowała szybka decyzja o budowie i gwarancja ceny przez rok. Teraz nasz dom jest wyjściowo o 75 tys droższy.... Także szybko sprzedać mieszkanie i uciekać z kredytem bo rata z 1270 poszła na 2190 :mrgreen:

Jak ktoś w zeszłym roku wziął kredyt na styk na dom murowany to myślę że ma problem, duży problem
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.05.2022 19:07

Nie wiem jak materiały typowo budowlane bo ich nie kupowałem. Dom jest szkieletowy i miałem gwarancje ceny na rok . Ale o wykończeniu coś mogę napisać. Podrożało, nie zaprzeczam . Tyle że planując wszystko wcześniej da się tego uniknąć lub złagodzić. Ponieważ nie spieszymy się to kupujemy wszystko nie wtedy kiedy potrzebujemy tylko jak jest dobra cena lub promocja.

Tak na szybko :

- 2 geberity kupione w promocji
- farby na cały środek domu w promocji ( 15zl na puszce x20szt )
- panele 70mkw 25% taniej w Castoramie
- wanna na allegro
- meble do kuchni modułowe, sami będziemy składać 8 tys zamiast 20 tys na wymiar....
- kafelki Paradyż 60zl metr przecenione z 80

To samo tyczy się klejów, zapraw i reszty. Nie kupujemy bo potrzebujemy na już tylko wtedy jak jest dobra cena. Założony budżet na wykończenie środka czyli 100 tys za 86m nadal uważam za aktualny . A nawet liczę że jeszcze coś zostanie . Wszystko robimy sami z pomocą kumpla który ma za sobą 3 remonty. Nie jest budowlancem
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.05.2022 20:42

sito_zabrze napisał(a):Nas uratowała szybka decyzja o budowie i gwarancja ceny przez rok. Teraz nasz dom jest wyjściowo o 75 tys droższy....
(...)
Jak ktoś w zeszłym roku wziął kredyt na styk na dom murowany to myślę że ma problem, duży problem

No trzeba przyznać, że wstrzeliliśta się nie źle, ale koło ratunkowe w postaci wartości mieszkania zrobiło swoje.
Nie warto było wziąć mieszkanie pod wynajem (w sumie nie jestem teraz na bieżąco z prawem najmu)?
sito_zabrze napisał(a):Także szybko sprzedać mieszkanie i uciekać z kredytem bo rata z 1270 poszła na 2190 :mrgreen:

Mega, prawie 2x tyle. Ciekawe jak teraz będą nazywać ludzi mających problemy ze spłaceniem kredytu (kiedyś to byli Frankowcy).
sito_zabrze napisał(a):47m wystawilismy za 250

Bardzo realnie, moje niecałe 10m mniejsze, to koszt 180t pln (Sosn.)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 17:17

te kiero napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Nas uratowała szybka decyzja o budowie i gwarancja ceny przez rok. Teraz nasz dom jest wyjściowo o 75 tys droższy....
(...)

No trzeba przyznać, że wstrzeliliśta się nie źle, ale koło ratunkowe w postaci wartości mieszkania zrobiło swoje.
Nie warto było wziąć mieszkanie pod wynajem (w sumie nie jestem teraz na bieżąco z prawem najmu)?
sito_zabrze napisał(a):Także szybko sprzedać mieszkanie i uciekać z kredytem bo rata z 1270 poszła na 2190 :mrgreen:

Mega, prawie 2x tyle. Ciekawe jak teraz będą nazywać ludzi mających problemy ze spłaceniem kredytu (kiedyś to byli Frankowcy).
sito_zabrze napisał(a):47m wystawilismy za 250

Bardzo realnie, moje niecałe 10m mniejsze, to koszt 180t pln (Sosn.)

Studnia wykopana , trzeba ją tylko uzbroić w pompę i hyfrofor
Prądu dalej nie ma , Tauron przesunął termin z maja 2022r na grudzień 2023.... Odwołujemy się i czekamy :roll:
Mieszkanie zaliczkowane u notariusza , w połowie lipca przestanie moja pani być właścicielem , chyba zostaniemy bezdomni 8O :roll: :mrgreen:

Do zrobienia jeszcze oczyszczalnia , biały montaż , klima, montaż kotła .
Działka jest nieruszona , to zostawiamy na przyszły rok .
Przekroczyliśmy właśnie 400k...

Na moje oko z planowanych 450k dobijemy do pół miliona ale mamy wydatek którego nie brałem pod uwagę na początku ( studnia która wyjdzie razem ze stacją uzdatniania jakieś 30k i oczyszczalnia 17k ) . Reszta idzie planowo :oczko_usmiech: :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.06.2022 17:41

Widać teraz ? :roll:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone