Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

developerka cro.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 08.07.2022 10:08

greenrs napisał(a):
sito_zabrze napisał(a): Mieszkając w bloku mam zawsze łopatę do śniegu w aucie . Niestety wygląda to tak że jak odśnieżę sobie miejsce parkingowe to inny "uczynny" sąsiad zajmuje je myśląc sobie że znalazł frajera.... .

A kiedy w Rudzie miałeś ostatnio taką sytuację? Ja miejsce parkingowe odśnieżałem coś krótko po 2000-nym roku... czyli jakieś 20 lat temu :D

W tym roku i praktycznie w każdym poprzednim :wink:
Parking jest pod górkę i wystarczy trochę śniegu żeby był problem z ruszeniem :oczko_usmiech:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.07.2022 10:26

No chyba, że tak. Fakt, że w tym i poprzednim roku był po raz pierwszy od wielu lat śnieg, który leżał dłużej niż 24 godziny ale taka dwucentymetrowa warstwa na parkingu nie utrudniała raczej parkowania.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.07.2022 22:55

Tak , oczyszczalnia zamówiona :roll:
12k drożej niż szambo , ale moja pani przekonała mnie że to inwestycja ze stałą stopą zwrotu.... ( na chwile obecną wywiezienie 10m3 szamba kosztuje 270-300 PLN A tyle nam idzie miesięcznie wody wg licznika ) . Będzie się zwracała jakieś 4 lata , potem odcinamy kupony :oczko_usmiech: :mrgreen: .

Meble do kuchni już poskładane, trzeba tylko ustawić, wyregulować fronty , przyciąć blat... fachowiec chciał za to 3 tys... To chyba najlepiej zaoszczędzone dolary . Gdyby policzyć, to montaż mi amatorowi pochłonie 3 dni robocze , razem 15 szafek , meble są na 3 ścianach i mają kształt "U" .

Niestety Tauron dalej ma nas w czterech literach A przeprowadzka już za 1,5 miesiąca... :roll:

W czwartek notariusz i sprzedaż mieszkania. Będziemy bogaci , przez kilka dni.... :oczko_usmiech: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.07.2022 15:20

sito_zabrze napisał(a):Tak , oczyszczalnia zamówiona :roll:
12k drożej niż szambo , ale moja pani przekonała mnie że to inwestycja ze stałą stopą zwrotu.... ( na chwile obecną wywiezienie 10m3 szamba kosztuje 270-300 PLN A tyle nam idzie miesięcznie wody wg licznika ) . Będzie się zwracała jakieś 4 lata , potem odcinamy kupony :oczko_usmiech: :mrgreen: .

Meble do kuchni już poskładane, trzeba tylko ustawić, wyregulować fronty , przyciąć blat... fachowiec chciał za to 3 tys... To chyba najlepiej zaoszczędzone dolary . Gdyby policzyć, to montaż mi amatorowi pochłonie 3 dni robocze , razem 15 szafek , meble są na 3 ścianach i mają kształt "U" .

Niestety Tauron dalej ma nas w czterech literach A przeprowadzka już za 1,5 miesiąca... :roll:

W czwartek notariusz i sprzedaż mieszkania. Będziemy bogaci , przez kilka dni.... :oczko_usmiech: :mrgreen:

Oczyszczalnia to super rzecz tylko musisz o nią dbać. Będzie służyć latami :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 10.08.2022 22:59

Tak , oczyszczalnia zamontowana :mrgreen:
Przeorali mi pół działki... :roll:

Jutro podłączenie studni do domu

Z ćwierci miliona po sprzedaniu mieszkania zostanie nam jakieś 100k żeby nadpłacić kredyt , ale najpierw weźmiemy wakacje kredytowe, dają to trza brać.... :mrgreen:

Kawalerka nadal wynajmowana

Nie wiem co zrobić z garażem na osiedlu, ogródkiem na ROD-os i polem 0,6 hektara przy A4 na Podkarpaciu :roll:
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 11.08.2022 04:55

sito_zabrze napisał(a):Nie wiem co zrobić z garażem na osiedlu, ogródkiem na ROD-os i polem 0,6 hektara przy A4 na Podkarpaciu :roll:

Sprzedać i spłacić kredyt! To chyba oczywiste?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.08.2022 06:46

stachan napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Nie wiem co zrobić z garażem na osiedlu, ogródkiem na ROD-os i polem 0,6 hektara przy A4 na Podkarpaciu :roll:

Sprzedać i spłacić kredyt! To chyba oczywiste?

Znajomy który "siedzi" w finansach twierdzi że jak oprocentowanie jest poniżej inflacji to niby się nie opłaca nadpłacać...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.08.2022 08:03

Głupoty gada tej Twój spec. Opłaca się nadpłacać. Sama tak robiłam po 8 latach spłacania kredytu (wcześniej nie mogłam, bo było rządowe dofinansowanie), nadpłata 15% kapitału - efekt: skrócenie okresu kredytowania o 4,5 roku, rata niższa od płaconej o 30% (a płacona zawierała tylko 50% części odsetkowej, bo resztę spłacał mi rząd, czyli w sumie prawie 50% mniej niż pełna rata).

Trzeba tylko sprawdzić warunki, bo możesz mieć zapis, że nadpłata w pierwszym czy w 2 pierwszych latach po podpisaniu umowy jest obciążona jakąś prowizją/opłatą, co może być nieopłacalne (w zależności ile % kapitału spłacasz) itp.
Ostatnio edytowano 11.08.2022 08:11 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.08.2022 08:10

sito_zabrze napisał(a):
Znajomy który "siedzi" w finansach twierdzi że jak oprocentowanie jest poniżej inflacji to niby się nie opłaca nadpłacać...

Nieprawda - osobie prywatnej nigdy nie opłaca się trzymać kredytu. Jedynie w sytuacji gdybyś po spłaceniu kredytu hipotecznego musiał na jakiś cel wziąć kredyt inny - wtedy wiadomo że lepiej mieć hipotekę i nie brać kredytu konsumpcyjnego bo taki zawsze jest droższy.
Pieniądz kosztuje więc każda złotówka Twojego kredytu to dla Ciebie wymierny koszt. Nadpłacaj kredyt jeśli tylko masz wolne środki.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 15.08.2022 23:06

Po sprzedaniu mieszkania i spłaceniu reszty hipoteki która na nim wisiała zostało nam żywej gotówki 180 tys , jakieś 30 chciałbym zostawić jako bufor ( plus to co mam zawsze na OKO ) . Wpłacając 100 tys zmniejszamy z automatu ratę o jakieś 800zł , czyli tyle co miesiąc mogę inwestować w dom i to jest kasa która mi zostanie. Jeżeli wpłacimy 150 tys. to rata spadnie o 1200...

Kumpel twierdzi ze skoro kredyt jest oprocentowany 8% a inflacja ma 15% to nie opłaca się go nadpłacać :roll:

Mam kupować cokolwiek co trzyma wartość. Może kupię 30 ton cukru ? :mrgreen: :mrgreen:

To jego wersja plus minus :

Mamy ponad 1% inflacji miesięcznie. To znaczy, że jak masz 300k zł kapitału to traci ten dług na wartości ponad 3000zł co miesiąc... Ratę masz mniejszą - więc pozbyłeś się czystego zysku spłacając ten kredyt.
Że też ludzie nie pamiętają czasów dużej inflacji... Trzeba było kupować co było, byle nie trzymać pieniędzy. Jak ktoś mógł - zadłużał się, bo jak pożyczył Xzł i kupił np. rower to za rok sprzedał rower, oddał dług i mu zostało drugie tyle.
Tak długo, jak kredyt jest oprocentowany poniżej inflacji nie opłaca się go spłacać.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.08.2022 05:45

sito_zabrze napisał(a):Mamy ponad 1% inflacji miesięcznie. To znaczy, że jak masz 300k zł kapitału to traci ten dług na wartości ponad 3000zł co miesiąc..

A bank co miesiąc odpisuję Ci z zadłużenia te 3 koła? :roll:
Czy doi odsetki zacierając ręce?
Jeśli masz możliwość zainwestowania tych pieniędzy tak, że stopa zwrotu będzie wyższa niż oprocentowanie kredytu to zainwestuj, w przeciwnym razie nadpłać sobie ten kredyt.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.08.2022 07:33

sito_zabrze napisał(a): Jak ktoś mógł - zadłużał się, bo jak pożyczył Xzł i kupił np. rower to za rok sprzedał rower, oddał dług i mu zostało drugie tyle.
Tak długo, jak kredyt jest oprocentowany poniżej inflacji nie opłaca się go spłacać.

Jeśli ktoś za wolne środki coś kupił a potem sprzedał drożej - oczywiście warto było. Masz pomysł co kupić aby potem łatwo sprzedać?
Kupuj i "olej" kredyt.
Jeśli nie masz i gotówka ma sobie po prostu leżeć - spłacaj kredyt jak najszybciej. To zasada niezależna od poziomu inflacji :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.08.2022 07:52

A Ten Twój kolega ma rozwiązanie skąd brać dodatkową kasę na wzrastającą ratę kredytową? Zwłaszcza w Twoim przypadku, gdzie spłacasz głównie odsetki, a kapitał do spłaty masz dalej prawie ten sam jak w momencie zaciągania kredytu? Ile wzrosła Ci już rata? 50, 60, 70%?
Przy spłacie kapitału najlepiej dążyć do obniżenia i raty i czasu trwania kredytu, bo spada wielkość ogółu odsetek, nie tylko do obniżenia wielkości raty.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.08.2022 09:02

marze_na napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Mamy ponad 1% inflacji miesięcznie. To znaczy, że jak masz 300k zł kapitału to traci ten dług na wartości ponad 3000zł co miesiąc..

A bank co miesiąc odpisuję Ci z zadłużenia te 3 koła? :roll:
Czy doi odsetki zacierając ręce?
Jeśli masz możliwość zainwestowania tych pieniędzy tak, że stopa zwrotu będzie wyższa niż oprocentowanie kredytu to zainwestuj, w przeciwnym razie nadpłać sobie ten kredyt.

Na chwile obecną rata to 2200 a w tym jest aż ~200 kapitału :mrgreen:

Teoretycznie mógłbym kupić za 100-150k działkę i czekać aż odpowiednio podrożeje. Żeby nie płacić podatku musiałbym ją trzymać minimum 5 lat, w tym czasie bank weźmie mi jakieś 100k odsetek...

Nadpłacamy :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.08.2022 09:04

piekara114 napisał(a):A Ten Twój kolega ma rozwiązanie skąd brać dodatkową kasę na wzrastającą ratę kredytową? Zwłaszcza w Twoim przypadku, gdzie spłacasz głównie odsetki, a kapitał do spłaty masz dalej prawie ten sam jak w momencie zaciągania kredytu? Ile wzrosła Ci już rata? 50, 60, 70%?
Przy spłacie kapitału najlepiej dążyć do obniżenia i raty i czasu trwania kredytu, bo spada wielkość ogółu odsetek, nie tylko do obniżenia wielkości raty.

Rata skoczyła z 1270 na 2200 , na chwile obecną nie jest jeszcze ona problemem. Problem jest w odsetkach.

Jak była 1270 to odsetki były jakieś 650 a kapitał 620

Teraz 2200 , 2000 odsetki, a kapitał zabójcze 200 :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone