Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
forumka.nika
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) forumka.nika » 25.06.2013 14:36

A ja już zaczynam powoluteńku zbierać się do wyjazdu, dzisiaj kupiłam do domu zapas makaronu ekologicznego żytniego razowego, więc jedna torebka wpadła od razu do podróżnej torby kuchennej a reszta do spiżarki.
Tak samo zawędrowało do torby opakowanie ryżu jaśminowego. No i paluszki, precelki i talarki z Lajkonika, nigdzie nie ma takich chrupaczy jak te z Lajkonika.
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 25.06.2013 16:29

forumka.nika napisał(a):A ja już zaczynam powoluteńku zbierać się do wyjazdu, dzisiaj kupiłam do domu zapas makaronu ekologicznego żytniego razowego, więc jedna torebka wpadła od razu do podróżnej torby kuchennej a reszta do spiżarki.
Tak samo zawędrowało do torby opakowanie ryżu jaśminowego. No i paluszki, precelki i talarki z Lajkonika, nigdzie nie ma takich chrupaczy jak te z Lajkonika.

Akurat tu się myślisz ,są w Cro o wiele lepsze chrupacze od tych z Lajkonika :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 20:01

Jacck77 napisał(a):
forumka.nika napisał(a):A ja już zaczynam powoluteńku zbierać się do wyjazdu, dzisiaj kupiłam do domu zapas makaronu ekologicznego żytniego razowego, więc jedna torebka wpadła od razu do podróżnej torby kuchennej a reszta do spiżarki.

No way. Tak jak nie ma lepszego majonezu na świecie od Kieleckiego :lol:
danka13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) danka13 » 25.06.2013 20:35

To fakt:) Kielecki na bank z nami jedzie
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 25.06.2013 21:14

Serce w pasy napisał(a):
Jacck77 napisał(a):

Wszystko jest kwestią gustu. Co do majonezu Dijamant serbski jest pyszny, oczywiście moim zdaniem :D :D
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 25.06.2013 21:28

nie ma jak Winiary :) :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 21:35

cooleczka napisał(a):nie ma jak Winiary :) :)

ja zabieram cztery jajka,ocet,cukier nie ma to jak...swojski kręcony własnej roboty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 25.06.2013 21:36

JackDaniels;) napisał(a):
cooleczka napisał(a):nie ma jak Winiary :) :)

ja zabieram cztery jajka,ocet,cukier nie ma to jak...swojski kręcony własnej roboty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

weź 10 jaj zamiast 4 i zrób jaja w majonezie :)
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 25.06.2013 21:43

Aleście naskrobali :P

Ja powiem ze swojego ogródka - gdyby nie moja dieta bezglutenowa, to bym w nosie miała muchy dzieciaków i kazała im jeść, to tam Cro poda. Niestety ze względów czysto zdrowotnych, jestem zmuszona do stosowania zasady ograniczonego zaufania i w knajpkach moge się używić raz czy dwa na cały 2 tygodniowy pobyt (a i to nie zawsze bez uszczerbku na zdrowiu :( ), a języka nie znam na tyle sprawnie, by bez spędzania długich godzin w marketach na studiowaniu etykiet zrobić podstawowe zakupy.
W związku z tym, jest mi zwyczajnie WYGODNIEJ przygotować się na wyjazd w domu.

I u nas wyglada to tak, że w czasie poprzedzajacym wyjazd robię "bezpieczne" obiady w ciut większych ilościach i to, co zostaje, wekuję (tak, prosze sie nie podśmiewać :P I - uwaga! - nie gotuję weków 3 razy, tylko raz, przez pi razy drzwi godzinkę - do tej pory nie "skisł" mi ani jeden zabrany ze sobą słoik! wiozę je w styropianowym kontenerku, a na miejscu wstawiam do lodówki) - w ten sposób ułatwiam sobie wypoczynek wakacyjny na 2 sposoby - jem, to, co dla mnie bezpieczne i oszczędzam czas na pichcenie obiadów na miejscu (odgrzanie zajmuje 5-10 minut, przygotowanie karkóweczki w sosie, nawet z użyciem szybkowara co najmniej 60 ;) ).
I w sumie poza słoikami własnej roboty oraz płatkach, które ulubione mają dzieci, nie zabieram do Cro nic więcej.
Owszem, wpada jeszcze zgrzewka mleka i wody, ale to w sumie po to, by od pierwszego dnia nie targać zapasów z pobliskiego marketu.... A - no i pieczywo bezglutenowe ze mna jedzie, ale ono ze mną nawet po Polsce jeździ, bo ryzykownym jest liczenie na to, że w każdym dużym mieście znajdę market Delima czy drogerię DM czy jakiś inny punkt z produktami dla mnie ;)

Reszta prowiantu, to chorwackie ryże, ziemniaki, makarony, warzywa, owoce, nabiał i soki/wody tudzież - dla dorosłych wino (ja) i piwo (mąż).
Nie czujemy w smaku róznicy - w sensie, że coś jest "gorsze" - bardziej delektujemy się innością smaków :)
Bardzo żałuję, że nie możemy korzystać z uroków chorwackich restauracyjek częściej, więcej i eksperymentować bardziej. Ale rodzina po prostu się ze mną solidaryzuje i jestem im za to wdzięczna ;)
forumka.nika
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) forumka.nika » 26.06.2013 07:50

Serce w pasy napisał(a):
Jacck77 napisał(a):

zgadzam sie, tylko kielecki
innego się nie tknę
ale akurat majonezu nie zabieram
a chorwackie chrupaczki wcale mi nie smakują
ale to mówi ktoś kto nienawidzi czipsów na przykład

edit: no, kocham jeszcze włoskie grissini

Natko_u nas też dieta ograniczona restauracyjnie wrzodami małża, więc też ciężko coś wybrać. Pozostają ewentualnie makarony z owocami morza, sporadycznie pizza, itp
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 26.06.2013 11:35

żeby było w temacie to jak dla mnie warto trochę żarełka zabrać, zostaje kasiorka na winko ;)
robię trochę słoików z mięskiem, biorę sery i wędliny, nutellę i płatki dla dzieci

a poza tematem, majonez kielecki jest okropny, i wciąż sie dziwię jak czytam, że ludzie sie nim zachwycają ;)
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 26.06.2013 11:42

trochę świeżości dla wybierających się:
1) prowizja z mbanku za wypłatę z bankomatu - 9 PLN
2) gała (duuuża gałka) loda o przepysznym smaku - 6-7 Kn
3) pieczywo (bardzo duża weka) - od 8 Kn. chleb (średnica ok. 30 cm) od 11 Kn
4) 1 kg truskawek - od 20 Kn
5) 1 litr mleka w kartonie - ok. 6 Kn
6) 1 litr ON w nie autostradowej stacji - ok. 9, 40 Kn
7) piwo w dwulitrowych butelkach PET (Ożujśko, Laśko i inne lepsze np. Karlovaćko) - od 15 do 21 Kn
8 ) 1 kg bananów - ok. 8-9 Kn
9) 1 kg sera GOUDA (takiego dobrego w smaku) - 50-60 Kn
10) 1 kg dobrej normalnej kiełbasy naryzany (pokrojony w plastry) - od 50 Kn
11) 1 kg pomidorów (bardzo dobry smak) - od 10 Kn
12) pizza margarita, mieszana etc. średnica ok. 30 cm - od 45 kn
13) lazanie, makarony wymieszane z ichniejszymi sosami itp. w knajpkach - ok. 70 Kn
14) ryby wędzone, smażone, filety w knajpkach - od. 90 Kn
15) porcja frytek - ok. 15 Kn
16) cola, fanta, pepsi 0,2 (0,3) l w knajpkach - od 13 Kn
17) woda mineralna 0,75 (1 litr) w knajpkach - od 20 Kn
18) woda mineralna gazowana najtańsza w LIDLU - 2,49 Kn! a u nas w upały wody schodzi dużo :)
19) woda mineralna gazowana "normalna" - od 4 Kn
20) sok (albo raczej napój) dwulitrowy jabłko, multiwitamina 2 litry - od 11 Kn
21) godzina parkingu w I strefie - od 7 (Omiś, Makarska) do 10 Kn (Split)
22) godzina parkingu w II i III strefie - od 5 (Omiś, Makarska) do 7 Kn (Split)
23) karta telefoniczna TELE2 z najtańszymi rozmowami m.in. do Polski - 50 Kn. nie wiem, jak będzie po 1 lipca
24) wizyta w przychodni (dziecko miało ospę, trzeba mieć paszport) - 150 Kn. lekarstwo, jakiś puder (z receptą trzeba mieć paszport) - 10 Kn

porównując z takimi naszymi Biedrónkami czy innymi markietami ze spożywką, to IMHO podstawowe artykuły spożywcze są tutaj droższe
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 26.06.2013 12:45

mrarek napisał(a):trochę świeżości dla wybierających się:
1) prowizja z mbanku za wypłatę z bankomatu - 9 PLN
2) gała (duuuża gałka) loda o przepysznym smaku - 6-7 Kn
3) pieczywo (bardzo duża weka) - od 8 Kn. chleb (średnica ok. 30 cm) od 11 Kn
4) 1 kg truskawek - od 20 Kn
5) 1 litr mleka w kartonie - ok. 6 Kn
6) 1 litr ON w nie autostradowej stacji - ok. 9, 40 Kn
7) piwo w dwulitrowych butelkach PET (Ożujśko, Laśko i inne lepsze np. Karlovaćko) - od 15 do 21 Kn
8 ) 1 kg bananów - ok. 8-9 Kn
9) 1 kg sera GOUDA (takiego dobrego w smaku) - 50-60 Kn
10) 1 kg dobrej normalnej kiełbasy naryzany (pokrojony w plastry) - od 50 Kn
11) 1 kg pomidorów (bardzo dobry smak) - od 10 Kn
12) pizza margarita, mieszana etc. średnica ok. 30 cm - od 45 kn
13) lazanie, makarony wymieszane z ichniejszymi sosami itp. w knajpkach - ok. 70 Kn
14) ryby wędzone, smażone, filety w knajpkach - od. 90 Kn
15) porcja frytek - ok. 15 Kn
16) cola, fanta, pepsi 0,2 (0,3) l w knajpkach - od 13 Kn
17) woda mineralna 0,75 (1 litr) w knajpkach - od 20 Kn
18) woda mineralna gazowana najtańsza w LIDLU - 2,49 Kn! a u nas w upały wody schodzi dużo :)
19) woda mineralna gazowana "normalna" - od 4 Kn
20) sok (albo raczej napój) dwulitrowy jabłko, multiwitamina 2 litry - od 11 Kn
21) godzina parkingu w I strefie - od 7 (Omiś, Makarska) do 10 Kn (Split)
22) godzina parkingu w II i III strefie - od 5 (Omiś, Makarska) do 7 Kn (Split)
23) karta telefoniczna TELE2 z najtańszymi rozmowami m.in. do Polski - 50 Kn. nie wiem, jak będzie po 1 lipca
24) wizyta w przychodni (dziecko miało ospę, trzeba mieć paszport) - 150 Kn. lekarstwo, jakiś puder (z receptą trzeba mieć paszport) - 10 Kn

porównując z takimi naszymi Biedrónkami czy innymi markietami ze spożywką, to IMHO podstawowe artykuły spożywcze są tutaj droższe

Delikatnie mówiąc :D ,truskawki po 12-14zł? szok, u mnie łubianka dobre ponad 2kg-6zł
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 26.06.2013 13:01

ita napisał(a):
a poza tematem, majonez kielecki jest okropny, i wciąż sie dziwię jak czytam, że ludzie sie nim zachwycają ;)

Bo jest najlepszy :)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 26.06.2013 13:14

ynka napisał(a):
ita napisał(a):

Bo jest najlepszy :)

My zdecydowanie wolimy Winiary :-) Jak kielecki w lodówce, to stoi i stoi i stoi...aż go mole zeżrą :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.