Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.05.2013 21:25

hrupek666 napisał(a):
Bocian napisał(a):alkoholu

A kto ci powiedział i gdzie że to jest złe :?: na profilaktyce byłeś :wink:

W czerwcu robię. "Na zdrowie"-najgłupszy toast świata :)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 29.05.2013 21:29

Bocian napisał(a):że od zomowców.

Wiesz zomo mi przywozi a robi"wujka szwagra brata żony stryj"chyba :?:

I w temacie żeby było to właśnie jego zabieram do cro :wink:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 29.05.2013 21:32

Bocian napisał(a): "Na zdrowie"-

A ja tam wolę "PIJEM AŻ OŚLEPNIEM"
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2013 21:56

Janusz Bajcer napisał(a):Wystarczy tego OT - temat już raz dzisiaj Jacek sprzątał z japonek i sandałów :idea:

naramka-i-kuboty-czyli-wakacyjny-szal-mody-t41359.html

Temat był chwilowo zamknięty na czas ponownego sprzątania :idea:

ot-w-temacie-czy-warto-zabierac-jedzenie-do-chorwacji-t41368.html

Kolejne OT w wykonaniu tych samych userów w tym temacie spotka się odpowiednią "nagrodą" :idea:

W związku z powyższym "nagrody" w postaci ostrzeżenia dostają:
Ynka
Bocian
Hrupek
Jara
Za słownictwo:
Z

Drugie ostrzeżenie zarobione w terminie do 30 czerwca skutkuje banem na miesiąc

Temat zamknięty do 24 = tej w celu przemyślenia
:idea:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 30.05.2013 00:12

Co jak co, ale wg mnie to w tym wątku (i zresztą pewnie nie tylko) Bocian zadaję rozsądne i konkretne pytania. Jak widać większość nie potrafi na nie sensownie odpowiedzieć.. Wątek ma nazwę "Czy warto...", a nikt (oprócz 1,5 osoby) nie potrafił mu odpowiedzieć na pytanie czy faktycznie warto i na ile się to przekłada.. (czyli teoretycznie wszyscy rąbią OT ;) )

Poza tym opis rzeczywistych wydarzeń (doświadczonych przeze mnie) jest traktowany przez niektórych (chyba niezbyt zrozumiale czytających forum - subtelnie ich nazywając) jako jakieś chamskie zachowania z mojej strony wobec konsumentów polskich wyrobów kulinarnych. To przecież jakiś absurd. Kilka razy było tu wspomniane, że nie chodzi o rodzaj spożywanego produktu, tylko o samo zachowanie i konkretną sytuację, ale do części to w ogóle nie dotarło.. No cóż..

Jeśli taki opis faktycznie stanowił OT tego wątku, to dobrowolnie poddaje się zbiorowej karze..
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.05.2013 00:17

A ja zabieram makaron i ryż, bo warto, ale niedużo
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.05.2013 00:29

razpol napisał(a):
Poza tym opis rzeczywistych wydarzeń (doświadczonych przeze mnie) jest traktowany przez niektórych (chyba niezbyt zrozumiale czytających forum - subtelnie ich nazywając) jako jakieś chamskie zachowania z mojej strony wobec konsumentów polskich wyrobów kulinarnych. To przecież jakiś absurd. Kilka razy było tu wspomniane, że nie chodzi o rodzaj spożywanego produktu, tylko o samo zachowanie i konkretną sytuację, ale do części to w ogóle nie dotarło.. No cóż..

To może ja odpowiem, jak ja to odebrałem.

Twojego wpisu jako chamskiego zachowania nie odebrałem, chociaż mnie w opisanej przez ciebie sytuacji nic zbytnio nie razi. Ani jedzenie schabowego w Chorwacji, ani wołanie żartem, że pod palmami. No chyba, że chodzi o darcie japy na całą zatokę - wtedy się zgadzam, z tym, że mnie takie darcie japy razi niezależnie od treści - czy ktoś woła o schabowego, czy pacierz odmawia.

Natomiast czy twój wpis był OT?

Temat jest o jedzeniu. Jeśli zatem (jak to zrozumieli niektórzy) chodziło ci o te schabowe, to jest jak najbardziej na temat. Ale jeśli chodziło ci o zachowanie naszych rodaków, no to już niestety tutaj jak najbardziej pod OT podpada. Był tu kiedyś taki temat o "polskich burakach w Chorwacji" (jakoś tak) - tam by ten wpis bardzo ładnie pasował. Ale nie wiem, co z tym tematem, chyba umarł śmiercią naturalną.

Pozdrawiam :papa:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 30.05.2013 00:32

jara napisał(a):A ja zabieram makaron i ryż, bo warto, ale niedużo

Ja nie zabieram, bo nie miałbym gdzie tego przyrządzić. Pytanie w tym momencie - czy warto wieść w takim przypadku ryż czy nie? :) Bo niektórzy mówią, że warto, ale musiałbym targać do tego gary, kuchnie, itp...?

Inna kwestia - nie wiem, bo nie interesowałem się - różnice w cenach ryżu są tak spore jak np. różnice w cenie serów (pomijając jakość i sposób produkcji)? Sam teraz jestem ciekaw..
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.05.2013 00:34

jara napisał(a):A ja zabieram makaron i ryż, bo warto, ale niedużo

A ja bardzo lubię czeskie piwo ale go nie zabieram, bo wolę na miejscu napić się Karlovačko lub Ožujsko, bardziej to drugie, o tak :wink:
Jeszcze raz powtarzam, że zabieranie gotowego jedzenia, konserw czy inne przetworzone rzeczy, nie warto! Zdrowie jest najważniejsze a takie konserwowe świnstwa nie mają w ogóle wartości odżywczych tym bardziej dla osób aktywnie spędzających urlop!
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.05.2013 00:38

A ja właśnie zabieram takie gotowe produkty - fasolki, pulpety itp. (oczywiście w rozsądnych ilościach :D ).

Po pierwsze: łatwo to przewieźć i się nie psuje.

Po drugie: mnie ta fasolka ze słoika bardzo smakuje (pulpety mniej, ale za to moim córkom bardzo).

Po trzecie: dla mnie wratość odżywczą ma dużą, bo się tym zwyczajnie najadam i długo nie chodzę potem głodny.

Po czwarte: to jest bardzo tanie.

Po piąte: szybko się to przyrządza.

W opowiadania o niezdrowej chemii nie wierzę, bo dzisiaj wszystko ma chemię. A gdyby to naprawdę była trucizna, to by ludzie od tego chorowali. Nigdy nie zachorowałem od takiej fasolki i nie znam nikogo, kto by zachorował.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 30.05.2013 00:41

Raul73 napisał(a):
razpol napisał(a):

To może ja odpowiem, jak ja to odebrałem.

Twojego wpisu jako chamskiego zachowania nie odebrałem, chociaż mnie w opisanej przez ciebie sytuacji nic zbytnio nie razi. Ani jedzenie schabowego w Chorwacji, ani wołanie żartem, że pod palmami. No chyba, że chodzi o darcie japy na całą zatokę - wtedy się zgadzam, z tym, że mnie takie darcie japy razi niezależnie od treści - czy ktoś woła o schabowego, czy pacierz odmawia.

Natomiast czy twój wpis był OT?

Temat jest o jedzeniu. Jeśli zatem (jak to zrozumieli niektórzy) chodziło ci o te schabowe, to jest jak najbardziej na temat. Ale jeśli chodziło ci o zachowanie naszych rodaków, no to już niestety tutaj jak najbardziej pod OT podpada. Był tu kiedyś taki temat o "polskich burakach w Chorwacji" (jakoś tak) - tam by ten wpis bardzo ładnie pasował. Ale nie wiem, co z tym tematem, chyba umarł śmiercią naturalną.

Pozdrawiam :papa:

Co do wołania żartem to nie było o tym mowy, pisałem parę razy, że byłem mocno zażenowany. Pisałem też komuś, że gdyby to była inna sytuacja to uważałbym tak samo (można to odszukać). Jakoś do tych co nie chcieli to nie dotarło.

Co do lokalizacji w wątku.. Iskrą zapalną napisania postu było wspomnienie schabowego, co dokładnie wyjaśniłem. Jeśli wyłączyć to z rozważań, to można by uznać to za OT - dlatego też świadomy tego poddaję się karze.
Jednak kotlet ów naszedł mi na myśl po wspominanych tu nagminnie wożonych słojach, wekach, mięsiwie, itd., które w sumie nie do końca mają się do tematu wątku. Bo de facto tego typów OT jest tu 75%... Bodajże jedna osoba była zainteresowana cokolwiek mówiącą odpowiedzią 'Czy warto...?'
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 30.05.2013 00:44

Raul73 napisał(a):A ja właśnie zabieram takie gotowe produkty - fasolki, pulpety itp. (oczywiście w rozsądnych ilościach :D ).

Po drugie: mnie ta fasolka ze słoika bardzo smakuje (pulpety mniej, ale za to moim córkom bardzo).

Po trzecie: dla mnie wratość odżywczą ma dużą, bo się tym zwyczajnie najadam i długo nie chodzę potem głodny.

W opowiadania o niezdrowej chemii nie wierzę, bo dzisiaj wszystko ma chemię. A gdyby to naprawdę była trucizna, to by ludzie od tego chorowali. Nigdy nie zachorowałem od takiej fasolki i nie znam nikogo, kto by zachorował.

No i jeśli chodzi o mnie to nigdzie nie znajdziesz słowa, żebym Ci pisał, że miałbyś tego nie robić. Mi na serio nic do tego i mam to gdzieś co wiara wozi na wakacje! No ludzie...! :) Czytajcie dokładnie posty innych.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.05.2013 00:46

razpol - jutro poszukam tego tematu o "polskich burakach". Może tam przekopiujesz cały swój post (jeśli ci się oczywiście będzie chciało :mrgreen: ) i tamten temat znów zacznie żyć.

Bo bardzo fajny był :D :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.05.2013 00:46

Raul73 napisał(a):A ja właśnie zabieram takie gotowe produkty - fasolki, pulpety itp. (oczywiście w rozsądnych ilościach :D ).

Ja do tych makaronu i ryżu też brałem jakieś słoiki, ale nie pamiętam co to było, ale dobre.Kuchnią zajmuje się Żona, ja tylko jem. Na 10 dni pobytu, 4 obiady z zapasów własnych. Przynajmniej tak było w zeszłym roku. A dlaczego? Z lenistwa. Nie chce się w po południu iść, więc je się w apartmanie. Najważniejsze, że Małżonka nie ma nic naprzeciwko, aby to przygotować.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.05.2013 00:47

razpol napisał(a):
No i jeśli chodzi o mnie to nigdzie nie znajdziesz słowa, żebym Ci pisał, że miałbyś tego nie robić. Mi na serio nic do tego i mam to gdzieś co wiara wozi na wakacje! No ludzie...! :) Czytajcie dokładnie posty innych.

Ale ten mój post był odpowiedzią na post ynki, nie twój :mrgreen: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.