Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy polecacie Rabac na Istrii?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.01.2008 01:55

Rabac- miłe miasteczko.
Ładne plaże, czysta woda.Widok na wyspę Cres.
Rabac to pierwsze miejsce jakie odwiedziłam w cro.
Jednak mieszkałam w hotelu nad samym morzem wiec do plaży może miałam z 20m.
Apartamenty są oddalone sporo od plaży i troszkę trzeba się do nich wspinać.
Ogólnie miasteczko ok, jest to typowe turystyczne miasteczko do leniuchowania;)
Istria jest ładna, ale dla mnie nie dorównuje południu cro, czyli
Riwiera Makarska, płw.peljesac i okolice Dubrownika.
Bardzo ładne też są okolice zat.kvarner i wyspy KRK:)
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 13.01.2008 12:25

Witam

Obojętnie gdzie, CHORWACJA JEST PIĘKNA !

Wystarczy raz pojechać i wracać, wracać, by znów tam powrócić, i warto!
Raz przejechać nabrzeżem, starą drogą tzw. "jadranką" i podziwiać piękne zakola, zatoczki, wyspy i wysepki.

pozdrav :papa: :hut:
sas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sas » 13.01.2008 13:10

Ines rozumiem że jest wiele ładniejszych miejsc, nawet poza Cro ale wjeżdżając pierwszy raz w tamte strony bynajmniej ja patrzę aby to był najkrótszy odcinej do pokonania trasy. Podpowiedz w którym hotelu mieszkałaś w Rabac (czy go polecasz) oraz czy lepiej wybrać hotel czy kwaterę :lol: Pozdrawiam
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 13.01.2008 19:41

Janusz Bajcer napisał(a):
sas napisał(a):Piotrek_B czyli lepiej wybrać Rabac. Zastanawiam się tylko czy znajdę kwaterę blisko morza, bo na razie znalazłem oferty w necie na odległością od plaży ok. 700-1000 m a pod górę w tych upałach chyba ciężko się wchodzi. Pozdrawiam

Spacer dobra rzecz , ale 700-1000 m od morza to katorga :!: :(
Na zachodniej części Istrii znajdziesz więcej kwater (a Ravni i to co poleca mkm nie pasuje :?:

Witam .
Rabac zaliczyłem 2 razy.

Fakt. Te uliczki na "górze" ....., ale
można iść schodami . Miałem z takiej jednej uliczki ( Pazinska )prawie 300 schodów w dół , potem niestety wg górę . Po trzech dniach to już się śmiga jak kozica.
lub alternatywa druga to uliczka - zamienia 300 schodków na 3 km. Mimo wszystko warto chodzić schodkami . nawet 2-3 razy dziennie.

Powyżej Rabaca jest Labin , miasteczko z pięknym starym grodem. Niedaleko Labina jest też sklep typy.Tesco, gdzie można dużo produktów kupić w "naszych cenach".

polecam biuro Kompas. http://www.kompas-istra.com/

pozdrawiam

na e-maila mogę wrzucić parę zdjęć
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.01.2008 20:36

Bylam w hotelu girandella(czy jakos tak, bo to 5lat temu)z biurem Triada, hotel niby 3gwiazdkowy..
warunki "komunistyczne" ale nie bylo tak zle;)
piękna plaza, cudowne widoki i pogoda robiły swoje:)
Osobiście wole jazdę do apartamentow:)
Jednak w Novi Vinodolski (zat.kvarner) bylismy w hotelu z biurem Adriatic(wlasny dojazd)i bylo naprawde niezle, jedzenia bardzo duzo, przy samej plazy:)
Jesli chcesz miec blizej Polski to albo Istria albo zat.kvarner(wyspa krk)-ta sama droga...
ja osobiscie Istrie srednio lubie i zachecam na nastepny raz jechac dalej na poludnie..
autostrada jest juz za prawie do Makarskiej wiec jedzie sie dobrze:)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.01.2008 21:09

Bylam w hotelu girandella(czy jakos tak, bo to 5lat temu)z biurem Triada, hotel niby 3gwiazdkowy..
warunki "komunistyczne" ale nie bylo tak zle;)

Ile pieniadzy,tyle muzyki :roll:
Hotel "Girandella"-2 gwiazdkowy!!!!
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.01.2008 21:50

akurat za wyjazd zaplacilismy duzo!!;/
Triada nas poprostu oszukala:/
hotel sprawdzilam i ma jedna lub wlasnie dwie gwiazdki:))

Natomiast z biurem Adriatyk mieliśmy 4gwiazdkowy hotel i to w niższej cenie niż ten z Triady.
czesto cena nie do konca jest adekwatna do warunków;/

dlatego od dawna jezdze na prywatne kwatery i to w ciemno:))
zawsze wiem co biore..;]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.01.2008 22:03

Dlaczego koleżanko Ines nie jeżdzisz prywatnie samochodem. Będziesz niezależna i robiła co sobie rzewnie życzysz. Tak ładnej cromaniaczce nikt nie śmie odmówić ładnego apartamentu. Wyżywienie w konobie. lody na plaży i tylko żyć i nie umierać. Nawiasem mówiąc to kolezanka jest z warszawy, jeśli trzeba to udzielę informacji turystycznej osobiscie. Pozdrawiam.
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 13.01.2008 22:06

Wybierm się po raz kolejny do Chorwacji,ale tym razem chciałabym na Istrię. Lubimy plażowanie i zwiedzanie. Co do zwiedzania to dużo już wiem i tu Istria jest super, ale ... Mam kilka wątpliwości..
1. Czy w licu jadąc w ciemno znajdę kwaterkę za 10 EUR od osoby?
(na Riwierze więcej nie płaciłam)
2. Czy znaję tam jakąś kameralną plażę - czy tylko tłumy i beton?
ines- czy dać sobie spokuj z Istrią i jechać po raz kolejny na Riwierę-którą uwielbiam?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2008 17:38

Renatka66 napisał(a):.... Czy w licu jadąc w ciemno znajdę kwaterkę za 10 EUR od osoby?....

Moim skromnym zdaniem byłby to cud :lol: Ale szukac można :wink: Moja rada - szukaj lokalu od poniedziałku, broń Boze w sobotę czy niedziele jak są tzw "zmiany turnusów"
Renatka66 napisał(a):.... Czy znaję tam jakąś kameralną plażę ?...

Nieco mniej możliwości jak w innych rejonach HR ale coś tam znajdziesz. Pooglądaj sobie Istrię "z góry" za pomocą programu google.earth - Istria jest dobrze "pokryta" z satelity.
Jeżeli nie masz tego programu to możesz go ściągnąć stąd
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 14.01.2008 22:15

Dzięki Piotrze-B. za radę. Zawsze wyjeżdżamy w poniedziałek i nie wiem co to znaczy szukać w sobotę,mogę się tylko domyśleć czytając to forum.
Istrię chyba pooglądam sobie tylko z "góry"( mam ten program)
Wakacje mam tylko raz w roku i chyba spędzę je znowu na Makarskiej ( sprawdzony teren), ale Istria mnie kusi.
A cena jest dla mnie ważna, bo jest nas pięcioro. 8O
sas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sas » 15.01.2008 22:25

Czyli Hotel "Girandella"- odpada a może namiary na sprawdzone kwatery tylko blisko morza
sas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sas » 19.01.2008 17:03

Wodnik możesz polecić namiary na kwaterę na której mieszkałeś. Napisz te 300 schodków to wg Ciebie jak jest daleko do plaży.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 20.01.2008 14:35

sas napisał(a):Wodnik możesz polecić namiary na kwaterę na której mieszkałeś. Napisz te 300 schodków to wg Ciebie jak jest daleko do plaży.

Poczytam jak się wkleja pliki, to coś znajdę i zamieszczę.

Trzysta schodków to nie daleko. Na dół to tak kilkanaście minut. Jedyny wada tych schodków to to , że są stosunkowo wysokie. ca 30 cm. Nie są połączone tak, jak schody w wieżowcu. Raz jest to kilka, drugi raz kilkadziesiąt . Rabac jest położony na dość stromym zboczu. Uliczki się wiją równolegle do drogi głównej. I właśnie te uliczki są połączone schodami . Taka droga na skróty. Są dobrze oznakowane. Jest to forma znaku drogowego ok 50x50 cm ; białe tło i rysunek schodów.

Mieszkałem Willa Veronica ul Creska

http://www.kompas-istra.com/home/defaul ... &p=1&hID=4

mapka
http://www.kompas-istra.com/home/mapa.a ... pa&size=12

takie ciemniejsze paseczki między uliczkami to schody,
sas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sas » 09.02.2008 18:00

Napiszcze co polecacie kwatery prywatne, czy pokój w hotelu. Za kwaterami przemawia niższa cena, większa pow. apartamentu, własna kuchnia oraz mniejszy obiekt a minus to odległość od plaży. Przy niektórych kwaterach brak jest parkingu. Te fajniesze są nawet oddalone do 1,5 km od morza a to stanowczo za daleko. Za hotelem przemawia odległość do morza, własne plaże, możliwość posiłków oraz możliwość ciekawego spędzenia czasu (zorganizowane wycieczki). Natomiast czy przy zakwaterowaniu 200-300 osób da się odpocząć i czy nie jest to męczące. Proszę podpowiedzcie mi bo im dłużej zastanawiam się tym to mam więcej wąpliwości. Chciałbym żeby wypowiedzieli się osoby preferujące oba typy zakwaterowania. Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Czy polecacie Rabac na Istrii? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone