Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cro 16 sierpnia,trasa,bezpieczenstwo,pytanie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 26.07.2010 08:07

Witam
Pierwszy raz jadę do Chorwacji w tym roku na 2 tygodnie samochodem z LPG.Wiem że jest bardzo duża ilość podobnych postów, starałem sie poskładać to w całość ale che sie jeszcze upewnić.
Jedziemy z Katowic-plan jest taki żeby dojechać w jedna noc i rano być w Krk,tam wodospady i noc w okolicy, następnie wypad do okolic Baska Voda i tam spędzić resztę czasu(robiac wypady jednodniowe np Dubrownik,pag itp a w drodze powrotnej na plitvickie.Czy uważacie ze to ma sens?Bo nie chce pakować auta co 2 dni i zmieniać noclegów.
Inna rzecz to LPG- widzę ze jest tego sporo na szczęście,ale wiadomo w końcu czy można jechać przez te tunele czy nie?Jak z bezpieczeństwem na trasie,na miejscu w Chorwacji-czy bez problemu można zostawiać auto na parkingach płatnych/bezpłatnych?
I oczywiście prosiłbym o zasugerowanie trasy bo Google pokazuje austrie i slowenie co ponoc malo korzystna finansowo,mowia ze lepiej przez wegry jechac ale czy przeciąć je wprost czy jechac przez budapeszt?
Zabrac ze sobą PLN,Euro, KUNY?Wziąć całość czy placić kredytówką?
Aha i wstepnie planuje ok 4000zł na 2 osoby-wystarczy?

z góry dziekuje za pomoc
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 26.07.2010 08:34

coś kiepsko czytałeś, skoro zadajesz takie pytania :(
zacznę od końca:)
1. 4000 PLN/2 osoby - może starczy a może nie starczy; zalezy ile zamierzacie wydawać na miejscu :) ja jadąc z dziecmi na 2 tygodnie (rodzina 2+2) mieścimy się w 6.000 PLN z wycieczkami, lodami, żarciem po knajpach i innymi atrakcjami.
2. Trasa Austria-Słowenia czy Słowacja i Węgry... odkąd istnieje to forum istnieje także dłuuuuuuuuuuuuuuuga polemika która trasa lepsza. Słowenię możesz przecież ominąć, wystarczy tylko przeczytać odpowiedni temat, jak ominąć autostradę na Słowenii; za Wegry też musisz zapłacić :)
3. Bezpieczeństwo - tak jak i w Polsce; jak nie zostawisz na wierzchu aparatu czy kamery, to nikt nie powinien ci się włamac do autka; ja cenniejsze rzeczy zabieram ze sobą lub zostawiam w bagażniku i jak do tej pory nie narzekam na bezpieczeństwo.
4. wybór noclegu czy pakowanie co 2 dni... tego w ogóle nie rozumiem. skoro bazę wypadowa założysz w Baska to w czym problem???? Pytanie tylko czy będzie ci się chciało jeździć takie odległości. Nie znam Twoich planów, ale może warto by np. spędzić tydzień w jednym miejscu i tydzień w drugim, tak aby miec bliżej z dojazdami do interesujących miejsc.
5. Dojazd z Katowic w jedna noc do Krk. Na tym forum czytałem różne rzeczy. Ja preferuję jednak nocleg po drodze - jadę na urlop a nie na wyścigi. Wszystko zależy co kto lubi, ile wytrzyma i jaką ma kondycję. Jesli jeździłes już nocą i było Ci dobrze, to w czym masz problem? Ja wprawdzie chciałbym odpocząć po nocnej jeździe, ale skoro chcesz zwiedzać - Twój wybór :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2010 08:41

Chodzi Ci o KRK czy KRKA, (różnica jakieś 200km). Jeśli piszesz o wodospadach to raczej KRkA. Niema raczej problemu z dojazdem z Katowic w jedną noc. Z Raciborza do Trogiru jedę ok 12 godzin, przez Czech, Austrię i Słowenię (z ominięciem autostrady). Co do 4tys. to jesteś w stanie się wyrobić, my (2+1) z samochodem na benzynę mieścimy się zawsze w 5tys.
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 26.07.2010 08:46

chodzi o (wodospady)
dzieki za informacje ,te 4000tys to tak wstepnie-jakis zapas na pewno bedzie.bo tez nie mamy zamiaru przesadnie oszczędzać- w koncu to wakacje,urlop.,chyba rozważe nocleg po drodze.
czyli sugerujecie austrie i slowenie bez autostrad?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2010 08:51

Tylko Słowenię, w Austrii winiety kosztują 7,9 euro na 10 dni i nie opłaca się mijać autostrad.
W Słowenii winieta kosztuje 15 euro na tydzień, a mijając autostradę nadkładasz jakieś pół godziny.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 26.07.2010 08:55

peyter napisał(a):Zabrac ze sobą PLN,Euro, KUNY?Wziąć całość czy placić kredytówką?

ja mam kartę do własnego konta, z niej wybieram z bankomatów oraz płacę i nie narzekam. Na autostradach w CRO płac lepiej kartą.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2010 08:56

aro_40 napisał(a):
peyter napisał(a):Zabrac ze sobą PLN,Euro, KUNY?Wziąć całość czy placić kredytówką?

ja mam kartę do własnego konta, z niej wybieram z bankomatów oraz płacę i nie narzekam. Na autostradach w CRO płac lepiej kartą.

Też zawsze płacę kartą i wybieram gotówkę :) . Mam też zawsze trchę eurów na wszelki wypadek :wink:
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 26.07.2010 10:23

no a jak wygląda sprawa serwisu samochodowego?nie planuje z góry że coś sie stanie z autem- ale w razie czego :)Auto to Vitara 2000 rok wiec nie najnowsze/ale też nie sypie się póki co no ale nigdy nic nie wiadomo
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.07.2010 10:35

peyter napisał(a):no a jak wygląda sprawa serwisu samochodowego?nie planuje z góry że coś sie stanie z autem- ale w razie czego :)Auto to Vitara 2000 rok wiec nie najnowsze no ale nigdy nic nie wiadomo

Wykup polisę i już.
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 26.07.2010 13:53

no i jeszcze jedno - Karta Visa Electron-z banku zachodniego- ktoś płacił podobną w Cro i po drodze?Wydaje mi się że nie będzie problemów(a raczej mam nadzieje)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.07.2010 13:58

peyter napisał(a):no i jeszcze jedno - Karta Visa Electron-z banku zachodniego- ktoś płacił podobną w Cro i po drodze?Wydaje mi się że nie będzie problemów(a raczej mam nadzieje)

forum/viewtopic.php?p=103207
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 26.07.2010 14:05

Jacek S napisał(a):
peyter napisał(a):no a jak wygląda sprawa serwisu samochodowego?nie planuje z góry że coś sie stanie z autem- ale w razie czego :)Auto to Vitara 2000 rok wiec nie najnowsze no ale nigdy nic nie wiadomo

Wykup polisę i już.

A są takie polisy które pokrywają koszty serwisu?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2010 14:14

zy można jechać przez te tunele czy nie?

Jak jeździłem do Cro na LPG to nie widziałem jakiś znaków zakazujących jazdy na LPG przez tunele, więc jechałem i nawet się nad tym nie zastanawiałem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.07.2010 15:30

noyle napisał(a):
Jacek S napisał(a):

Wykup polisę i już.

A są takie polisy które pokrywają koszty serwisu?

Pewnie są ...tylko za ile? Nie jestem agentem.
Ja wybierałem tylko podstawową opiekę (holowanie, transport, zwłoki...).
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 27.07.2010 00:07

Polisa ostatnio omawiana na forum w Warcie Podróżnik 15 to assistance na 15 dni za granicą dla nieubezpieczonaych w Warcie. Jest też wariant Podróżnik 30 (dni). Pierwszy kosztuje 45 zł drugi chyba z 80 i nie wiem jak im sie to opłaca, ale na swojej stronie piszą, że wszystko co trzeba w tym jest.
Poza tym trzeba odpocząć przed zwiedzaniem wodospadów Krka. Nie byłam tam, może można tam przespac sie na trawce nad wodą i odpocząć po podróży. Bazy wypadowe dobrze miec dwie żeby bliżej było, żeby w spokoju zwiedzać. W Chorwacji jest bezpiecznie, parkujemy na poboczach, uliczkach bocznych w miasteczkach i parkingach z lekko otwartymi oknami, bo gorąco.
Pieniądze to najmniejszy problem, bo wypłaca sie Vizą Elektron z każdego bankomatu. Można wziąc złotówki albo Euro, ale wtedy mamy szuknie kantoru lub miejsc gdzie można płacić w euro - więcej jest miejsc gdzie przyjmują Euro niż gdzie nie przyjmą, ale myślę że lepiej drobne rzeczy kupowac miejscową walutą. Natomiast noclegi płacić w Euro zamiast tysiącami kun.
Trasa przez Austrię i przez Węgry jest teraz podobna, bo wszędzie są autostrady. Nie ma znaczenia. Wg mnie lepiej jechać autostradami, niż spędzić 4 dni wakacji na drogach. Nawet autostradami jedzie się cały czas te 130 km/h naprawdę bardzo długo.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone