malagosa napisał(a):Polisa ostatnio omawiana na forum w Warcie Podróżnik 15 to assistance na 15 dni za granicą dla nieubezpieczonaych w Warcie. Jest też wariant Podróżnik 30 (dni). Pierwszy kosztuje 45 zł drugi chyba z 80 i nie wiem jak im sie to opłaca, ale na swojej stronie piszą, że wszystko co trzeba w tym jest.
Poza tym trzeba odpocząć przed zwiedzaniem wodospadów Krka. Nie byłam tam, może można tam przespac sie na trawce nad wodą i odpocząć po podróży. Bazy wypadowe dobrze miec dwie żeby bliżej było, żeby w spokoju zwiedzać. W Chorwacji jest bezpiecznie, parkujemy na poboczach, uliczkach bocznych w miasteczkach i parkingach z lekko otwartymi oknami, bo gorąco.
Pieniądze to najmniejszy problem, bo wypłaca sie Vizą Elektron z każdego bankomatu. Można wziąc złotówki albo Euro, ale wtedy mamy szuknie kantoru lub miejsc gdzie można płacić w euro - więcej jest miejsc gdzie przyjmują Euro niż gdzie nie przyjmą, ale myślę że lepiej drobne rzeczy kupowac miejscową walutą. Natomiast noclegi płacić w Euro zamiast tysiącami kun.
Trasa przez Austrię i przez Węgry jest teraz podobna, bo wszędzie są autostrady. Nie ma znaczenia. Wg mnie lepiej jechać autostradami, niż spędzić 4 dni wakacji na drogach. Nawet autostradami jedzie się cały czas te 130 km/h naprawdę bardzo długo.
dzięki za rzeczowego posta

.png)
.png)
.png)