Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2021 09:30

Inde napisał(a):Naturalnie z zmienionym składem ale jednak tym samym "pomysłem" J&J zatrzymał epidemię eboli i pewne szczepy HIV. Tyle wyczytałem, zobaczymy jakie będą terminy. A jakie są wasze wrażenia odnośnie J&J?
Od osób w pracy: wieczorem i w nocy po szczepieniu lekkie osłabienie, koło południa dnia następnego mija. Ból ręki w miejscu kłucia 3,4 dni.

Sama myślę, aby tym szczepić mojego 18latka, właśnie powodu pewności i doświadczenia koncernu w tym zakresie. Młody, zdrowy, więc wolę, aby miał pewną szczepionkę, nawet kosztem jej niższej skuteczności, zwłaszcza jak widzimy, że wirus mutuje i nie wiadomo czy to nie będzie jak ze szczepionką na grypę.

Zeszły tydzień J&J w okolicy był bez problemu dostępny z dnia na dzień, teraz nie wiem, mam nadzieję, że 9 maja też tak będzie.
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 27.04.2021 10:39

Inde napisał(a): Wczoraj i dzisiaj na Narodowym szczepią Jonsonem sportowców, siatkarki, trenerów itd. No i jedna dawka... to dość przekonujące tym bardziej, że preparat jest w obrocie już ładne parę lat. Naturalnie z zmienionym składem ale jednak tym samym "pomysłem" J&J zatrzymał epidemię eboli i pewne szczepy HIV. Tyle wyczytałem, zobaczymy jakie będą terminy. A jakie są wasze wrażenia odnośnie J&J?

Wrażenia opiszę 08.05 gdy będę już po J&J.

Miałem mieć 13.05 AZ na Narodowym ale udało się wcześniej. W samej Warszawie nie było szans ale w ościennym miasteczku już tak.

Nawet 2km bliżej niż na Narodowy :papa:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2021 11:00

Czyżby Piaseczno? Chciałes JJ czy ze wzgl na termin? Bo widzę w Warszawie na stadionie Pfizera na 5 maja...
Ostatnio edytowano 27.04.2021 11:46 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 27.04.2021 11:13

piekara114 napisał(a):Czyżby Piaseczno? Chciadles JJ czy że wzgl na termin? Bo widzę w Warszawie na stadionie Pfizera na 5 maja...

Stare Babice - w sumie taka wieś jak małe miasteczko- 18 tys. ludności.
Moi rodzice się tam szczepili i polecili miejsce.
Tydzień temu w środę wykonałem do nich tel. Okazało się że mają 2 wolne dawki Pfizera za 30minut. Zrezygnowałem bo i tak bym nie zdążył.
Zadzwoniłem w sobotę z ciekawości na 989 czy jest jakiś termin w Warszawie i Babicach. Po sprawdzeniu że w tym drugim miejscu jest J&J i to w sobotę od razu się przepisałem. Tym sposobem zrezygnowałem z AZ na Narodowym.
yooshky
Cromaniak

Postnapisał(a) yooshky » 27.04.2021 17:01

Mnie również udało się przebić "szklany sufit" (15 maja, rocznik 78 i partnerka rocznik 81) i będę się szczepił ósmego. Mieli wolny termin nawet na szóstego, jednak będę wtedy w delegacji.
Zrzut ekranu 2021-04-27 180024.png
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 27.04.2021 17:11

yooshky napisał(a):Mnie również udało się przebić "szklany sufit" (15 maja, rocznik 78 i partnerka rocznik 81) i będę się szczepił ósmego. Mieli wolny termin nawet na szóstego, jednak będę wtedy w delegacji.

Mam pytanie..boję się nacisnąć opcje anuluj wizyte :roll: ....czy ta opcja spowoduje, że będę miała opcje wyboru innych terminów ( z możliwością powrotu do aktualnego terminu ).
Zmieniał ktoś w ten sposób termin na możliwie wcześniejszy?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2021 17:16

Karin. Jak anulujesz to nie ma powrotu. Twój termin wskocy do puli po ok 10-15minutach. Jak się boisz to dzwoń na 989 i oni powiedzą Ci jakie są wolne terminy i szczepionki, ale bez anulacji obecnego.
ZytaS
Cromaniak

Postnapisał(a) ZytaS » 27.04.2021 17:19

karin74 napisał(a):
yooshky napisał(a):Mnie również udało się przebić "szklany sufit" (15 maja, rocznik 78 i partnerka rocznik 81) i będę się szczepił ósmego. Mieli wolny termin nawet na szóstego, jednak będę wtedy w delegacji.

Mam pytanie..boję się nacisnąć opcje anuluj wizyte :roll: ....czy ta opcja spowoduje, że będę miała opcje wyboru innych terminów ( z możliwością powrotu do aktualnego terminu ).

Można tak zrobić, ja musiałam anulować, bo miałam covid, zaraz sprawdziłam jaki byłby hipotetyczny następny termin, mój poprzedni termin był dostępny może ze 2 minuty...
yooshky
Cromaniak

Postnapisał(a) yooshky » 27.04.2021 17:21

karin74 napisał(a):Mam pytanie..boję się nacisnąć opcje anuluj wizyte :roll: ....czy ta opcja spowoduje, że będę miała opcje wyboru innych terminów ( z możliwością powrotu do aktualnego terminu ).

Ja zmieniałem kilka razy, jednak za każdym razem przez 989, szczególnie, że zawsze szukałem terminu dla dwóch osób.
Nie wiem czy po tym jak anulujesz, będziesz mogła przywrócić termin. Uważam, że o ile to możliwe, to może być problematyczne. Dlaczego nie chcesz skorzystać z infolinii? Nawet w przypadku infolinii nie masz gwarancji, że jak się przepiszesz to choćby za kilka sekund będziesz mogła wrócić na poprzedni termin. Moja partnerka chciała nam zmienić termin przez 989. Podała swój PESEL nie informując operatora, że chodzi o dwie osoby. Operator znalazł dla niej fajny termin i miejsce więc się przepisała. Jednak nie było tam miejsca dla drugiej osoby (dla mnie). Podczas próby odkręcenia, po upływie 1-2 minut, nie miała już powrotu ponieważ ktoś natychmiast wskoczył na zwolnione miejsce. Roszady są ogromne. Operator na 989 ma możliwość najpierw wyszukać miejscówkę, dopiero dokonać przeniesienia.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2021 17:24

Karin, jeśli Ty miałaś covid to system nie powinien Ci pozwolić zarezerwować termin przed 90tym dniem od dnia wyniku pozytywnego. Nawet jeśli by się udało (błąd systemu), to lekarz w miejscu szczepienia nie powinien Cię zaszczepić (procedury).
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2021 17:26

yooshky - Partnerka (rocznik 81) ma już aktywne e-skierowanie?
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 27.04.2021 17:32

Kupiłem sobie żółtą książeczkę szczepień i będę prosił podczas szczepienia o potwierdzenie również w niej (ponoć nie ma z tym problemu). Nie wiem jednak jak wygląda kwestia wypełniania takich danych jak personalia szczepionego. Mam to zrobić sam przed szczepieniem czy również wypełnia to lekarz? Może ktoś poratuje?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2021 17:34

Też czekam na tą książeczkę. Akurat w Krakowie był ich niedobór i miały dziś dojść. Rodzice też sobie kupują.
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 27.04.2021 17:34

Czy ktoś może wie, jak długo się czeka na wpis w IKP o dokonanym szczepieniu pierwszą dawką.
Szczepienie miałam w sobotę 23 kwietnia i do tej pory na moim koncie w IKP nie ma na ten temat żadnej wzmianki.
Mąż był zaszczepiony 10 kwietnia i taka informacja już na jego koncie w IKP jest wprowadzona, ale nie wiem po ilu dniach od szczepienia się tam pokazała.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2021 17:42

Jak czytam to teoretycznie powinno być od razu widoczne. Ale niektóre punkty mają opóźnienia kilku dniowe. Ja bym jutro do tego punktu, gdzie się szczepiłaś, dzwoniła w celu wyjaśnienia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone