Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2021 15:56

Katerina napisał(a):
Bravik napisał(a):Zaczęło jako tako żreć, ale znowu zdycha. :roll:
https://wiadomosci.wp.pl/konferencja-pr ... 153669664a

Oh, no :?
Byle do wtorku :roll:

Ja mam w czwartek. :roll:
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 24.04.2021 16:10

Bravik napisał(a):
Katerina napisał(a):
Bravik napisał(a):Zaczęło jako tako żreć, ale znowu zdycha. :roll:
https://wiadomosci.wp.pl/konferencja-pr ... 153669664a

Oh, no :?
Byle do wtorku :roll:

Ja mam w czwartek. :roll:

Migusiem zleci.
Ja wybrałam ...

indeks.jpg

Mam ten komfort, że będę szczepiona w gdańskiej akademii medycznej, tam mają zapasy Pfeizera i dużo lodówek.
Jest szansa, że wszystko przebiegnie zgodnie z planem.
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 24.04.2021 16:26

Z jednej strony zazdroszczę wam Pfizera, z drugiej J&J jest jednodawkowa. Więc Szybciej będzie certyfikat:)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2021 16:44

tranquilo napisał(a):Z jednej strony zazdroszczę wam Pfizera, z drugiej J&J jest jednodawkowa. Więc Szybciej będzie certyfikat:)

No nie do końca. Ja swój dostanę 13 maja, jako ozdrowieniec. :wink:
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 24.04.2021 16:47

Skuteczność jedno i dwu-dawkowych poznamy w jakiejś tam przyszłości :roll:
Ooops, byka strzeliłam - Pfizera.
ZytaS
Cromaniak

Postnapisał(a) ZytaS » 24.04.2021 16:49

Bravik napisał(a):
tranquilo napisał(a):Z jednej strony zazdroszczę wam Pfizera, z drugiej J&J jest jednodawkowa. Więc Szybciej będzie certyfikat:)

Czyli po przechorowaniu tylko jedna dawka? z czego to wynika?
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 24.04.2021 16:59

Z tego co wiem to certyfikat dają ozdrowieńcom, bez podawania szczepionki.

Tylko wiecie jak długo od przechorowania można liczyć na takie potwierdzenie?

Coś mi się obiło o uszy że do trzech miesięcy po chorobie.
Ale to tylko zasłyszane. Ostatnio jest spory natłok newsów w kwestii tego całego paszportu a nie mam czasu wszystkiego czytać.
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 24.04.2021 17:02

Katerina napisał(a):Skuteczność jedno i dwu-dawkowych poznamy w jakiejś tam przyszłości :roll:
Ooops, byka strzeliłam - Pfizera.

Przyznam szczerze, mnie głównie chodzi nie tyle o samą szczepionkę i jej skuteczność, co o potwierdzenie zaszczepienia aby bez większych problemów pojechać na wakacje.

Choć z góry uprzedzam że nie jestem żadnym antycovidowcem i tak czy tak pewnie bym się zaszczepił.
Jednak w tej sytuacji z tymi paszportami covidowymi, po prostu zależy mi na czasie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2021 17:45

tranquilo napisał(a):Z tego co wiem to certyfikat dają ozdrowieńcom, bez podawania szczepionki.
Tylko wiecie jak długo od przechorowania można liczyć na takie potwierdzenie?
Coś mi się obiło o uszy że do trzech miesięcy po chorobie.
Ale to tylko zasłyszane. Ostatnio jest spory natłok newsów w kwestii tego całego paszportu a nie mam czasu wszystkiego czytać.

Do 6 miesięcy po przechorowaniu, więc w moim przypadku (Covid w grudniu) nic mi to nie daje. Jedna szczepionka załatwia sprawę. Jak to będzie w przyszłości - zobaczymy. Zresztą i tak chciałem się zaszczepić. :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2021 17:51

ZytaS napisał(a):
Bravik napisał(a):

Tako rzecze Narodowy Program Szczepień, żeby nie było, że używam nazwisk panów, że tak powiem polityków nadaremno. :wink:
BoJa
Odkrywca

Postnapisał(a) BoJa » 24.04.2021 18:05

Tylko że jedna dawka nic nie załatwia. Inne kraje, np Chorwacja wymaga 2 dawek.
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 24.04.2021 18:07

Bravik napisał(a):
ZytaS napisał(a):
Bravik napisał(a):

Tako rzecze Narodowy Program Szczepień, żeby nie było, że używam nazwisk panów, że tak powiem polityków nadaremno. :wink:

Były kiedyś takie sugestie ale na razie szczepią dwiema dawkami. Chyba, ze już się coś zmieniło od poprzedniego tygodnia.

https://www.wnp.pl/parlamentarny/spolec ... 36357.html
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 24.04.2021 18:15

stachan napisał(a):To i ja dorzucę do ogródka moje wrażenia. E-skierowanie zgodnie z terminem, pierwsza propozycja Astrą, ale jest wyszukiwarka, gdzie wybrałem preferowaną szczepionkę, ustawiłem zakres odpowiadających mi dat i... szczepienie w mieście obok - były wolne terminy od zaraz. Do wyboru, do koloru (PSP Bytom).

Podaj link do tej wyszukiwarki
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2021 18:26

mchrob napisał(a):Były kiedyś takie sugestie ale na razie szczepią dwiema dawkami. Chyba, ze już się coś zmieniło od poprzedniego tygodnia.

No to sorry za wprowadzenie w błąd. Widocznie to mi umknęło.
Ale gdy na początku kwietnia po zamęcie z uwolnieniem szczepień pisałem, że mam wyznaczone dwie dawki Pfizera, mimo że jestem ozdrowieńcem, pisano że się mylę. To tylko potwierdza jaki mamy chaos w szczepieniach. :roll:
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 24.04.2021 18:36

Mogę coś podpowiedzieć...może komuś się przyda.

Wchodzimy na e-pacjent, logujemy się - jak kto może - ja przez profil zaufany przy pomocy mojego banku.

Jest e-skierowanie ( 8O czekałam jak na wyniki wyborów :mrgreen: ) - kurde, czeka człowiek do 24tej, a e-skierowanie wisiało tam od 19:40 :oczko_usmiech:

Dobra - dyspozycja - "Znajdź pierwszy możliwy termin"

Wchodzę - pierwszy możliwy - 30 kwietnia i wiele placówek ( a za tym szczepionek do wyboru)

Myślę - 30ty kwietnia to za późno :roll: :oczko_usmiech:

Klikamy w klawisz "Zmień termin"...

8O

Tam są filtry - ile kilometrów od domu, daty, przedziały godzinowe, wybór szczepionki 8)

No i udało się przyspieszyć o 3 dni :D - 27.04.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 64
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone