Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Doniacro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doniacro » 09.04.2021 11:05

Inde napisał(a):
Doniacro napisał(a):Zwolnione z obowiązku okazania na granicy negatywnego wyniku testu sąm.in.:
dzieci do lat siedmiu przekraczające granicę z rodzicami/opiekunami posiadającymi negatywny wynik testu, będącymi ozdrowieńcami, posiadającymi zaświadczenie o szczepieniu

Świetna wiadomość, w sumie to najbardziej się martwiłem jak to grzebanie w gardle/nosie zniesie mój 7yo. Jeszcze jakbyś Doniacro podała źródło informacji było by mega!

https://mup.gov.hr/uzg-covid/english/28 ... 7104HTvCEA
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.04.2021 11:06

jackq napisał(a):
A nie da się wykonać testu za free? Wypełniając ankietę na ściemę :roll: :lol:
Również mam nadzieje, że do wakacji powyszczepiają chętnych i może zniosą wymóg testu. Jak będzie trzeba to się zapłaci. Na więcej jak 10 dni i tak nie pojadę bo mamy inne plany na 2 tydz. urlopu. A jak wygląda sytuacja z dziećmi, 3 latka się nie zaszczepi, to jedynie test?

Nie mam zamiaru nic "kombinować" z ankietami. Poza tym wyjazd na dwa tygodnie - więc powtórka z rozrywki na miejscu - w tym jeszcze poszukiwania miejsca gdzie robią testy. Nie po to mamy urlop żeby się stresować bieganiem i robieneim dziwnych testów - wolę go spędzić w kraju bez nacisków że coś muszę :wink:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 09.04.2021 11:08

piekara114 napisał(a):
PJazz napisał(a):Poszedłem 2 dni temu do punktu szczepień na pół godziny przed zamknięciem. Zapytałem czy jest szansa wpisać się jako "rezerwowy". Pielęgniarka zapytała czy chcę się teraz zaszczepić i po 5 minutach było po wszystkim. Okazało się, że 5 osób nie przyszło.
Miałeś już aktywne skierowanie? I z ciekawości jaka grupa wiekowa?

I czy to był punkt szczepień, w którym miałeś już zarezerwowaną wizytę?
jackq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackq » 09.04.2021 11:31

Dzięki za info :mrgreen: no to tylko czekać na rozwój sytuacji i zrobić teścik, jeśli będzie trzeba, tuż przed wyjazdem.
Chorwaci pewnie będą ułatwiać zamiast utrudniać, w końcu pieniążki na turystach zarobić trzeba. Rok temu też panika była a spokojnie kto chciał ten wypoczął w Cro.

Kapitańska Baba napisał(a):Nie mam zamiaru nic "kombinować" z ankietami. Poza tym wyjazd na dwa tygodnie - więc powtórka z rozrywki na miejscu - w tym jeszcze poszukiwania miejsca gdzie robią testy. Nie po to mamy urlop żeby się stresować bieganiem i robieneim dziwnych testów - wolę go spędzić w kraju bez nacisków że coś muszę :wink:

Każdy robi jak uważa, ja tam wolę skrócić wyjazd jak zmieniać destynację. W PL nie ta pogoda na wypoczynek ;)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.04.2021 11:59

Kapitańska Baba napisał(a):Nie mam zamiaru nic "kombinować" z ankietami. Poza tym wyjazd na dwa tygodnie - więc powtórka z rozrywki na miejscu - w tym jeszcze poszukiwania miejsca gdzie robią testy. Nie po to mamy urlop żeby się stresować bieganiem i robieneim dziwnych testów - wolę go spędzić w kraju bez nacisków że coś muszę :wink:

I to jest dobre podejście proszę Państwa.
Wyjdą jaja jak ktoś przed wyjazdem zrobi testy i wyjdzie mu pozytywny;)
Ja nie mam zamiaru się podkładać póki co.

Teoretycznie na dziś tak pod koniec lipca będę miał II dawkę więc około drugiej połowy sierpnia jestem już free.
Doniacro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doniacro » 09.04.2021 12:10

bluesman napisał(a):
Doniacro napisał(a):
bluesman napisał(a):Chce się jechać do Chorwacji ? znaczy mnie stać i ponosi się tego pełne konsekwencje :) Nie stać mnie nie jadę i tyle, po co publicznie przeżywać :papa:

może i mnie stać, ale nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto.
nie zauważyłam tu przeżywania :?: po prostu analizuję sytuację :papa:

OK. ale napisałaś w ten sposób
Doniacro napisał(a): kupa kasy :cry: mam nadzieję, ze to się zmieni.
więc jak to inaczej rozumieć ? :papa:

hmmm, jeżeli masz się poczuć lepiej, to tak - przeżywam to publicznie

ostatni mój wpis w tym temacie - szkoda mi czasu i pary :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.04.2021 12:16

jackq napisał(a):Każdy robi jak uważa, ja tam wolę skrócić wyjazd jak zmieniać destynację. W PL nie ta pogoda na wypoczynek ;)

Z tą pogodą to różnie bywa ostatnio - w ubiegłym roku bylismy po dwa tygodnie i w Pl i w Cro i ku mojemu zdziwieniu w Polsce było cieplej i zdecydowanie mniej deszczowo 8O Wiem że nie reguła ale to kolejny rok kiedy czerwcowy wypoczynek w Polsce zabija nas upałami. Skrócić wyjazdu nie mam jak - na tydzień szkoda zachodu z drogą. Pożyjemy - zobaczymy, oczywiscie mam nadzieję że Chorwatom minie i zaczną sie zachowywać tak jak rok temu czego wszystkim nam życzę :D
KumaBuru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumaBuru » 09.04.2021 12:50

Drodzy Państwo, nie ekscytujcie się jeszcze za bardzo tymi wyjazdami i czy ktoś zdąży z drugą dawką czy nie.
Bo oto pojawiła się informacja, że prawdopodobnie trzeba będzie szczepić się 3 razy :lol:

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/trzecia-dawka-szczepionki-przeciw-sars-cov-2/h792b46?utm_source=businessinsider.com.pl_viasg_businessinsider&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 09.04.2021 13:41

KumaBuru napisał(a):Drodzy Państwo, nie ekscytujcie się jeszcze za bardzo tymi wyjazdami i czy ktoś zdąży z drugą dawką czy nie.
Bo oto pojawiła się informacja, że prawdopodobnie trzeba będzie szczepić się 3 razy :lol:

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/trzecia-dawka-szczepionki-przeciw-sars-cov-2/h792b46?utm_source=businessinsider.com.pl_viasg_businessinsider&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

Nawet strona się zgadza z nazwą. To jasne, że będzie 3...4..5..dawka. przecież to biznes. Ja się nie zaszczepilem, A miałem termin. Może źle, może dobrze. Zobaczę. W testowaniu turystów moim zdaniem jest ten problem, że dużo testów daje wyniki błędny pozytywny, A co jak jedziemy w 5 rodzin i kilka osób będzie miało pozytywny wynik.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2021 13:47

I przez te ograniczenia w podróżowaniu i niepewne wyniki testów postanowiłam się zaszczepić. Nie zamierzam każdorazowo ryzykować z testem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2021 13:49

witojcie :papa:
ja w niedzielę 11 kwietnia z żonką podstawiamy łapki. udało się załapać w Poznaniu na MTP. będzie wesoło bo Astra Zeneka już czeka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ale jak mówimy w Zagrzebiu "sve je zbog Hrvatskoj" więc jak jedno albo drugie nie wykorkuje :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: można rzecz "dobrodośli Hrvatska !"
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 09.04.2021 13:58

piekara114 napisał(a):I przez te ograniczenia w podróżowaniu i niepewne wyniki testów postanowiłam się zaszczepić. Nie zamierzam każdorazowo ryzykować z testem.

Też myślałem tymi kategoriami, miałem w planie pojeździć motocykle po Europie w tym roku. Ale tylko ja bym był zaszczepiony z racji zawodu, żona pewnie jeszcze długo nie bo jest młoda i piękna. A 12 letniej córki tym czymś nie zaszczepie. Z resztą nie rozumiem dlaczego zaszczepieni będą mieli przepustkę przecież dalej roznoszą chorobę
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.04.2021 14:04

Zago napisał(a):Też myślałem tymi kategoriami, miałem w planie pojeździć motocykle po Europie w tym roku. Ale tylko ja bym był zaszczepiony z racji zawodu, żona pewnie jeszcze długo nie bo jest młoda i piękna. A 12 letniej córki tym czymś nie zaszczepie. Z resztą nie rozumiem dlaczego zaszczepieni będą mieli przepustkę przecież dalej roznoszą chorobę

Też mi takie myśli po głowie chodziły ale stwierdziliśmy w domu że jesteśmy za młodzi i zbyt dużo życia przed nami żeby być królikiem doświadczalnym tylko po to aby wyjechać na wakacje za granicę.
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 09.04.2021 14:19

A i tak od czerwca Chorwacja nas przywita bez testów i szczepień. W zeszłym roku była panika, A okazało się, że niepotrzebnie
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.04.2021 14:24

Zago napisał(a):A i tak od czerwca Chorwacja nas przywita bez testów i szczepień. W zeszłym roku była panika, A okazało się, że niepotrzebnie

Cały czas mam taką nadzieję :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone