Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 07.04.2021 07:18

Pudelek napisał(a):A co, jeśli wiemy iż dany termin nam nie pasuje? Jest możliwość przesunięć?

Cyt.

Jeśli ktoś nie może przyjąć drugiej dawki, można anulować wizytę, zmienić termin lub wybrać inny punkt szczepień przed przyjęciem pierwszej dawki szczepionki. Jednak już po pierwszym szczepieniu – nie można dokonać zmiany. Wynika to z konieczności podania drugiej dawki szczepionki, która pochodzi od tego samego producenta - napisała Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska z Biura Komunikacji MZ.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2021 07:44

wikol napisał(a):Jeśli ktoś nie może przyjąć drugiej dawki, można anulować wizytę, zmienić termin lub wybrać inny punkt szczepień przed przyjęciem pierwszej dawki szczepionki. Jednak już po pierwszym szczepieniu – nie można dokonać zmiany. Wynika to z konieczności podania drugiej dawki szczepionki, która pochodzi od tego samego producenta - napisała Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska z Biura Komunikacji MZ.

Z tą koniecznością podania drugiej szczepionki od tego samego producenta to może być różnie. Patrz przykład Niemiec.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 07.04.2021 07:45

Jakże naiwnym jawi się ten, któremu wydaje się, że oddzieli covid od polityki ........... :). Mój termin rejestracji to 12 kwietnia zobaczymy :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2021 08:08

bluesman napisał(a):Jakże naiwnym jawi się ten, któremu wydaje się, że oddzieli covid od polityki ........... :). Mój termin rejestracji to 12 kwietnia zobaczymy :)

Nawiązujesz do lotu Gagarina w kosmos? :mrgreen: :oczko_usmiech:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 07.04.2021 10:02

Oooczywiście :) a on leciał dwunastego ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 07.04.2021 10:56

bluesman napisał(a):Jakże naiwnym jawi się ten, któremu wydaje się, że oddzieli covid od polityki ........... :).

To praktycznie niewykonalne.
W przeciwieństwie do oddzielenia userów od forum.
To 17 sekund roboty.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 07.04.2021 11:52

anakin napisał(a):
bluesman napisał(a):Jakże naiwnym jawi się ten, któremu wydaje się, że oddzieli covid od polityki ........... :).

W przeciwieństwie do oddzielenia userów od forum.
To 17 sekund roboty.

Mierzyłeś ? :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2021 14:01

Pudelek napisał(a):A co, jeśli wiemy iż dany termin nam nie pasuje? Jest możliwość przesunięć?

https://www.gov.pl/web/szczepimysie/pytania-i-odpowiedzi

Jak wygląda procedura szczepień w przypadku osoby, która nie stawi się na drugie szczepienie? Czy może raz jeszcze się umówić? W tym samym/innym punkcie?

Można anulować wizytę, zmienić termin lub wybrać inny punkt szczepień przed przyjęciem pierwszej dawki szczepionki. Jednak już po pierwszym szczepieniu – nie można dokonać zmiany. Wynika to z konieczności podania drugiej dawki szczepionki, która pochodzi od tego samego producenta. W sytuacji konieczności zmiany drugiego terminu szczepienia należy bezpośrednio skontaktować się w wybranym punktem szczepień

Czyli najlepiej zapytać w punkcie przy okazji pierwszej dawki.
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 07.04.2021 15:06

pascalek napisał(a):

Czyli najlepiej zapytać w punkcie przy okazji pierwszej dawki.

Dokładnie też tak proponuję, nie jestem jeszcze szczepiony ale na przykładzie rodziców. Termin z przerwy między szczepieniami z 6 tygodni został nam zmieniony na 5 tygodni i zmieniona godzina na zupełnie inną. Pani w punkcie pozwoliła nam na wcześniejsze przyjście (o te 2-3h) bo szczepienia szybko idą i bez problemu znajdzie się czas. Prosiła też aby przychodzić 5 minut przed a nie 1h bo robi się tłok co teraz jest niebezpieczne. Ewentualnie można w razie jakiejś sytuacji dramatycznej uzgadniać z nimi zmianę terminu 1-2 dni od właściwego terminu ale ogólnie wszystko jest sterowane systemowo i od górnie. Aktualnie górna granica czasu dla Pfizer to 42 dni od pierwszego sczepienia.
Tak więc jak ktoś planuje wakacje i wyjazd to powinien mieć to z tyłu głowy, dla Astry jest to 11-12 tygodni tak więc słabo jak na ten sezon wakacyjny gdy ktoś jedzie w początkach wakacji.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 07.04.2021 15:25

anakin napisał(a):

Ależ, jest wykonalne :mrgreen:

Zapewne pamiętasz czasy, gdy forum spływało fejknewsami i buraczanym chómorem.

Dało się ? To poważny temat, szczególna dbałość o higiene jest zalecana.

A w temacie. Jak kto uprawniony przypadkiem przechodzi akurat z tragarzami w okolicach Krakowa to może próbować trafić szóstkę w totka przez infolinię.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 07.04.2021 15:39

Kiepura napisał(a):
anakin napisał(a):

Ależ, jest wykonalne :mrgreen:

Zapewne pamiętasz czasy, gdy forum spływało fejknewsami i buraczanym chómorem.

Dało się ? To poważny temat, szczególna dbałość o higiene jest zalecana.

Mówiąc " niewykonalne" miałem na myśli ludzi, którzy nie mogą się powstrzymać przed przemycaniem treści politycznych.
My sobie z tym poradzimy.

Wybór każdy ma.
Cała reszta to tylko jego konsekwencje.
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 07.04.2021 18:33

wikol napisał(a):

Cyt.

Jeśli ktoś nie może przyjąć drugiej dawki, można anulować wizytę, zmienić termin lub wybrać inny punkt szczepień przed przyjęciem pierwszej dawki szczepionki. Jednak już po pierwszym szczepieniu – nie można dokonać zmiany. Wynika to z konieczności podania drugiej dawki szczepionki, która pochodzi od tego samego producenta - napisała Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska z Biura Komunikacji MZ.

tak, czytałem to, ale nic mi to nie wyjaśnia. Skoro idąc na pierwsze szczepienie nie znam daty drugiego, to jak mogę potem zmienić drugie, skoro będę już zaszczepiony pierwszą dawką i "nie mogę dokonać zmiany"? To się wzajemnie wyklucza, podobnie jak informacja, że zmiany nie można dokonać, ale należy ją skonsultować w punkcie szczepień. To może jednak można? Bo głupio przyjść na szczepienie i zrezygnować, bo okazuje się, że termin drugiego jest sztywny i wypada akurat w czasie mego urlopu.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 07.04.2021 18:41

Pudelek napisał(a):
wikol napisał(a):

Cyt.

tak, czytałem to, ale nic mi to nie wyjaśnia. Skoro idąc na pierwsze szczepienie nie znam daty drugiego, to jak mogę potem zmienić drugie, skoro będę już zaszczepiony pierwszą dawką i "nie mogę dokonać zmiany"? To się wzajemnie wyklucza, podobnie jak informacja, że zmiany nie można dokonać, ale należy ją skonsultować w punkcie szczepień. To może jednak można?

Zadzwoń na 989
Ja tak zmieniłam termin 1 szczepienia, nie dosyć że wcześniej, to jeszcze na Pfizera :D
Inde
Cromaniak

Postnapisał(a) Inde » 08.04.2021 09:02

Burmistrz mojego miasteczka zapowiedział, że do końca maja zaszczepią wszystkich chętnych w całym powiecie. Zastanawiam się jak to możliwe, skoro 17 kwietnia ma powstać dopiero pierwszy z trzech punktów masowego szczepienia. Powiat ma 48500 mieszkańców z czego 21% to mieszkańcy przedprodukcyjni czyli dla uproszczenia dzieci i młodzież wykluczona z programu szczepień. Daje to 38650 ludzi do zaszczepienia ogółem. Z tego od stycznia do kwietnia trwały szczepienia dla 65+. Według informacji z mapki ministerstwa zdrowia wykonano w powiecie 5816 szczepień. Zostaje ~33000 ludzi do zaszczepienia w półtorej miesiąca. Musieliby szczepić +/- 733 osób dziennie. Jeśli to zrobią to szacun, ale raczej nierealne :roll:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 08.04.2021 10:11

Jak podają, że chcą zaszczepić wszystkich to zwykle mają na myśli wszystkich chętnych, czyli ok 60% dorosłej populacji. Czyli mniej więcej zostało w Twoim powiecie do zaszczepienia ok. 20 000 os. (przy dobrych wiatrach 25 000 os, 75% dorosłej populacji), ok. 560 os/dziennie.
U Was wczoraj podano 323 dawki szczepień.

U mnie populacja powiatu liczy 84 tys. os., osób w wieku przedprodukcyjnym to ok. 19,4%, czyli dorosłych jest ok. 67,7 tys., statystycznie 60% chce się szczepić to jest to 40,6 tys. os, dwie dawki ma na dziś podane 4 100 os. (poziom zaszczepienia to 6%), pojedynczą dawkę otrzymało ok. 9 700 os.
U mnie wczoraj podano 390 dawek szczepień przy powiecie o 75% liczniejszym niż Twój.... we wcześniejszych tygodniach dziennie szczepiono ok. 120-140 os., więc nie wiem czy te 390 to nie jest poświąteczny zryw.. O budowie masowego punktu szczepień na razie u mnie cisza....

Twojemu Burmistrzowi może się udać zrealizować plan....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone