Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackq
Croentuzjasta
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackq » 05.04.2021 08:55

Bo te szczepionki to pic na wodę. W mojej rodzinie 2 starsze, zaszczepione dwoma dawkami osoby przeszły teraz covida. Tak to szczepienie super dziala...
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 05.04.2021 08:56

jackq napisał(a):Bo te szczepionki to pic na wodę. W mojej rodzinie 2 starsze, zaszczepione dwoma dawkami osoby przeszły teraz covida. Tak to szczepienie super dziala...

Ile razy można tłuc ... Szczepionka nie chroni przed zakażeniem się , jest za to duża szansa że te osoby już by z Tobą nie egzystowały . W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na swoje wątpliwości w swoim poście ;) tak to szczepienie super działa właśnie , idealny przykład dałeś haha ;)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.04.2021 09:10

WojtekKRK napisał(a):Ile razy można tłuc ...
Stąd do wieczności...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2021 09:39

jackq napisał(a):Bo te szczepionki to pic na wodę. W mojej rodzinie 2 starsze, zaszczepione dwoma dawkami osoby przeszły teraz covida. Tak to szczepienie super dziala...

Przeszły Covid łagodnie w domu, czy były hospitalizowane? Były pod respiratorem? Doczytaj, co mają dać masowe szczepienia. Potem dopiero dziel się swoją fachową wiedzą medyczną.
jackq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackq » 05.04.2021 09:57

Hospitalizowane teraz hehe dobry tekst, chyba w prywatnej klinice. Były z tlenem w domu, lekko nie było. Znajomych jak i mnie nawet nie chciano przetestować, może to covid może nie, proszę siedzieć w domu i jeść rutinoscorbin - ot całe leczenie i diagnoza telefoniczna. Sami geniusze internetowi dopóki osobiście lub z rodziny/znajomych kogoś nie dotknie i się nie przekonają jak faktycznie jest.
Czytam, widzę na własne oczy co się dzieje, wyciągam wnioski. Takie jest moje zdanie, nie warto robić za królika. EOT
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2021 10:00

boboo napisał(a):1. I nic. W dzisiejszych czasach 3-miesięczny news jest... :roll:
2. Jasne. Jeśli zamówimy ciastko z zamiarem podzielenia się pół-na-pół, ale stwierdzisz, że nie stać Cię i weźmiesz/kupisz/zapłacisz tylko ćwiartkę...
to pozostała ćwiartka jest nietykalna. OK, zrozumiałem.
3. No popatrz jaki dureń ze mnie. A myślałem, że równy podział to według liczby ludności w danym kraju.

Myślałeś, powiadasz?

"Działania Niemiec są naruszeniem zasad Komisji Europejskiej w zakresie szczepień, polegających na przydzielanie szczepionek według liczby ludności"

"Niemcy, kraj liczący 83 mln mieszkańców, poinformowały, że otrzymają 94 mln dawek szczepionki BioNTech/Pfizer, z czego 64 mln pochodzić będzie z puli UE, a 30 mln z oddzielnej umowy dwustronnej. Ponadto Berlin kupi dawki, których nie chcą inne kraje [...]"

"Mimo to działania Niemiec są z technicznego punktu widzenia naruszeniem strategii Komisji Europejskiej w zakresie szczepień, ponieważ Wspólnota zgodziła się na przydzielanie szczepionek przeciwko koronawirusowi według liczby ludności, a nie na rozmowy dwustronne z przedsiębiorstwami, z którymi negocjowała."

Miło, że się teraz dorzucili, tak jak i Polska zresztą. Tym razem skrupulatnie zadbali o to, żeby nie dać więcej niż wyszło według liczby ludności.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 05.04.2021 10:06

Czy ktoś jest z Rzeszowa?

Szczepienia w Rzeszowie idą jak burza! Po pierwszej dawce jest już ponad 45% mieszkańców stolicy Podkarpacia.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.04.2021 10:12

jackq napisał(a):Hospitalizowane teraz hehe dobry tekst, chyba w prywatnej klinice. Były z tlenem w domu, lekko nie było. Znajomych jak i mnie nawet nie chciano przetestować, może to covid może nie, proszę siedzieć w domu i jeść rutinoscorbin - ot całe leczenie i diagnoza telefoniczna.

To, że polska służba zdrowia jest (jako całość bo wyjątki są liczne) do bani to inna sprawa.
Jeśli to był covid to prawdopodobnie, gdyby nie szczepienie, już by nie żyły.

jackq napisał(a):Sami geniusze internetowi dopóki osobiście lub z rodziny/znajomych kogoś nie dotknie i się nie przekonają jak faktycznie jest.

Dwa dni temu pod respiratorem zmarł ktoś mi bliski. Niezaszczepiony. 53 lata. Więc ja się osobiście przekonałem.
Więc daruj sobie takie teksty.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.04.2021 10:21

@pascalek,
z tej samej strony:
Niemcy namawiały kraje UE do zakupu kolejnych 100 mln dawek szczepionki BioNTech we wrześniu, po zakończeniu pierwotnych rozmów. Kraje te odmówiły jednak zakupu, ponieważ uznały szczepionkę za zbyt kosztowną i trudną do przechowywania. Wtedy Niemcy podpisały własną umowę na 30 mln dodatkowych dawek
Zakupili (zamówili) to, czego "nikt" nie chciał. Nie odebrano nikomu nic.
A do realizacji daleka droga:
ponieważ dodatkowe dawki, jakie otrzymają Niemcy, pojawią się już po dostarczeniu szczepionek zamówionych przez Komisję
Zauważ, że mowa jest o samym BioNTechu (64 + 30 na Niemcy).
Gdy doliczyć inne, to te 30 mln dotrze do Niemiec na... półki, bo "akcja szczepienie" będzie już w sumie zakończona.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2021 10:31

pascalek napisał(a):Miło, że się teraz dorzucili, tak jak i Polska zresztą. Tym razem skrupulatnie zadbali o to, żeby nie dać więcej niż wyszło według liczby ludności.

No to jeszcze inne dane - wkład własny (poza unijnym) w przygotowanie szczepionek.

Niemcy - 1,28 mld euro
Polska z grupą V4 - 3 mln euro. (czyli ok. 750 tys. na Polskę)

To tak, jak ze składkowym piciem. Zawsze ten, który dał najmniej albo wcale, najbardziej pilnuje, żeby nie daj Boże, ktoś miał trochę więcej nalane. :roll:
Ostatnio edytowano 05.04.2021 11:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 05.04.2021 10:32

Chris_M napisał(a):Właśnie dowiedzieliśmy się, że pewna znajoma lekarka zaszczepiona na samym początku szczepień szczepionką mRNA, zaraziła się covidem.

Przecież szczepienie nie gwarantuje że się nie zarazisz, że nie będziesz nosicielem..
Szczepienie ma powodować łagodniejsze przechorowanie..
To tyle w temacie..
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.04.2021 10:35

wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 05.04.2021 10:37

W związku z dużą zachorowalnością na Covid w województwie Śląskim szczepimy ......... Rzeszów.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 05.04.2021 11:22

wikol napisał(a):W związku z dużą zachorowalnością na Covid w województwie Śląskim szczepimy ......... Rzeszów.

Przypadek ? :mrgreen:
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 05.04.2021 12:20

jackq napisał(a):Hospitalizowane teraz hehe dobry tekst, chyba w prywatnej klinice. Były z tlenem w domu, lekko nie było. Znajomych jak i mnie nawet nie chciano przetestować, może to covid może nie, proszę siedzieć w domu i jeść rutinoscorbin - ot całe leczenie i diagnoza telefoniczna. Sami geniusze internetowi dopóki osobiście lub z rodziny/znajomych kogoś nie dotknie i się nie przekonają jak faktycznie jest.
Czytam, widzę na własne oczy co się dzieje, wyciągam wnioski. Takie jest moje zdanie, nie warto robić za królika. EOT

Ja się już przekonałem więc nie rób za proroka , natomiast w moim przypadku muszę pochwalić służbę zdrowia ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone