Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.04.2021 18:42

coglin napisał(a):Wie ktoś ile tak realnie czeka się na drugą dawkę Pfizera?
Te 6 tygodni czy raczej trochę szybciej?
Oczywiście zakładające, że szczepionki są :)

U mnie pierwsza dawka 22 marca
Dzisiaj przyszło zawiadomienie, że druga dawka 27 kwietnia.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 02.04.2021 18:43

System ciągle nie został naprawiony. Chęć zaszczepienia wyraziłem zapisując się ok. połowy marca. Mój rocznik to 78.
Przed chwilą (5 minut temu) zadzwonił automat i zarejestrował mnie na 15 maja.... Rejestracji mojego rocznika nie mieli nawet w ogłoszonym harmonogramie (do 73 ok. 24 kwietnia).
Bez tytułu.png

Nie będę narzekał. W końcu będę mógł się widywać normalnie z rodzicami (65+) którzy rejestrowali się kilka tygodni temu a mają termin 7 i 13 maja...
Ostatnio edytowano 02.04.2021 19:07 przez yooshky, łącznie edytowano 2 razy
pawel_nowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_nowy » 02.04.2021 19:00

Chory kraj.
Kilka chwil temu dzwoniłem na infolinie Covidovą. Dowiedziałem się że jako przewlekle chory nie mogę się zaszczepić bo teraz nie ma zapisów. Jest sztywna grupa osób z chorobami przewlekłymi i koniec. Dla mnie zarażenie grozi bezpośrednio utratą życia.
Zdrowi ludzie mogą się szczepić bo to ich rocznik teraz wypadł. Ty chory człowieku martw się o siebie sam :evil: :evil: :evil:
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 02.04.2021 19:34

pawel_nowy napisał(a):Chory kraj.
Kilka chwil temu dzwoniłem na infolinie Covidovą. Dowiedziałem się że jako przewlekle chory nie mogę się zaszczepić bo teraz nie ma zapisów. Jest sztywna grupa osób z chorobami przewlekłymi i koniec. Dla mnie zarażenie grozi bezpośrednio utratą życia.
Zdrowi ludzie mogą się szczepić bo to ich rocznik teraz wypadł. Ty chory człowieku martw się o siebie sam :evil: :evil: :evil:

A tak z ciekawości: wcześniej nie można było zgłosić chęci zaszczepienia? Skoro jak piszesz "zarażenie grozi bezpośrednio utratą życia" to sprawa jest poważna i wymaga natychmiastowej reakcji. Czym prędzej tym lepiej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.04.2021 19:40

https://www.gov.pl/web/szczepimysie/oso ... ekle-chore
pawel_nowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_nowy » 02.04.2021 19:54

Janusz Bajcer napisał(a):

https://www.gov.pl/web/szczepimysie/oso ... ekle-chore

Niestety nie kwalifikuję się.

pacjenci dializowani z powodu przewlekłej niewydolności nerek,
pacjenci z chorobą nowotworową, u których po dniu 31.12.2019 r. prowadzono leczenie chemioterapią lub radioterapią,
pacjenci po przeszczepach komórek, tkanek i narządów, u których prowadzi się leczenie immunosupresyjne,
pacjenci poddawani przewlekłej wentylacji mechanicznej.

Astma jak i wiele innych chorób płuc jest chorobą przewlekłą przy której zarażenie Covid w 70% kończy się śmiercią. Minister wywalił choroby płuc z listy bo za dużo było ludzi.
Stąd moja frustracja :roll: :roll:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 02.04.2021 21:44

yooshky napisał(a):System ciągle nie został naprawiony. Chęć zaszczepienia wyraziłem zapisując się ok. połowy marca. Mój rocznik to 78.
Przed chwilą (5 minut temu) zadzwonił automat i zarejestrował mnie na 15 maja.... Rejestracji mojego rocznika nie mieli nawet w ogłoszonym harmonogramie (do 73 ok. 24 kwietnia).

Dlaczego twierdzisz, że "system nie został naprawiony"?
Właśnie został naprawiony i dlatego dostałeś termin w połowie maja, a nie w połowie kwietnia, jak system wczoraj rozdzielał.
A na wcześniejszy termin niż by to wynikało z harmonogramu załapałeś się nie w wyniku błędu systemu, lecz właśnie dlatego, że w marcu zapisałeś się na listę chętnych do zaszczepienia.
Pojawiły się wolne terminy, to wzięto chętnych z tej listy, a kto się nie zapisał, ten musi czekać na swoją kolejkę wg normalnego harmonogramu szczepień.

BTW:
Jak wyglądała rozmowa z tym automatem?
Czy miałeś jakąś możliwość wyboru terminu?
W jaki sposób akceptowałeś zaproponowany termin?
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 02.04.2021 22:57

Chris_M napisał(a):Dlaczego twierdzisz, że "system nie został naprawiony"?

Ponieważ wg:
https://www.gov.pl/web/szczepimysie/rejestracja napisał(a):Rejestracja będzie prowadzona zgodnie z harmonogramem:
12 kwietnia – rocznik 1962, 13 kwietnia – rocznik 1963, 14 kwietnia – rocznik 1964, 15 kwietnia – rocznik 1965, 16 kwietnia – rocznik 1966, 17 kwietnia – rocznik 1967, 19 kwietnia – rocznik 1968, 20 kwietnia – rocznik 1969, 21 kwietnia – rocznik 1970,
22 kwietnia – rocznik 1971, 23 kwietnia – rocznik 1972, 24 kwietnia – rocznik 1973

Rocznik 78, jeśli zachowamy powyższą konsekwencję, powinien być uwolniony do rejestracji ok. 29 kwietnia.
Chętni pewnie są. To roczniki z największego w historii wyżu demograficznego ze szczytem ok. 78-81.
Chris_M napisał(a):Jak wyglądała rozmowa z tym automatem?
Czy miałeś jakąś możliwość wyboru terminu?
W jaki sposób akceptowałeś zaproponowany termin?

Wszystko klikane z klawiatury telefonu: pesel, kod pocztowy, akceptacja ("1"), negacja (chyba "2").
Pierwszy zaproponowany termin wraz z lokalizacją już był dla mnie odpowiedni co potwierdziłem klikając "1". Nie odrzuciłem żadnej propozycji stąd nie wiem czy od razu byłaby kolejna. Na potwierdzenie rejestracji otrzymałem SMS z terminem i adresem punktu.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.04.2021 01:07

yooshky napisał(a):
Chris_M napisał(a):Dlaczego twierdzisz, że "system nie został naprawiony"?

Ponieważ wg:
https://www.gov.pl/web/szczepimysie/rejestracja napisał(a):Rejestracja będzie prowadzona zgodnie z harmonogramem:
12 kwietnia – rocznik 1962, 13 kwietnia – rocznik 1963, 14 kwietnia – rocznik 1964, 15 kwietnia – rocznik 1965, 16 kwietnia – rocznik 1966, 17 kwietnia – rocznik 1967, 19 kwietnia – rocznik 1968, 20 kwietnia – rocznik 1969, 21 kwietnia – rocznik 1970,
22 kwietnia – rocznik 1971, 23 kwietnia – rocznik 1972, 24 kwietnia – rocznik 1973

Rocznik 78, jeśli zachowamy powyższą konsekwencję, powinien być uwolniony do rejestracji ok. 29 kwietnia.

I zapewne zostanie uwolniony tak, jak to wyliczyłeś.
Natomiast ta "primaaprilisowa" akcja została spowodowana tym, że w mijającym tygodniu producenci przysłali dodatkowe dostawy szczepionek (już z puli na II kw.), a na domiar złego, w wyniku paniki dot. Astry-Zeneki wiele osób zrezygnowało ze szczepienia, w rezultacie czego w dużej ilości zaczęły przepadać niewykorzystane terminy. W tej sytuacji postanowiono przedterminowo przyspieszyć szczepienie młodszych roczników, rozpoczynając od najbardziej zdeterminowanych na szczepienie, czyli tych, którzy zgłosili chęć zaszczepienia się na stronie https://www.gov.pl/web/szczepimysie
A ci, którzy nie zgłosili się na w/w stronie, zostaną zaszczepieni w terminie wynikającym z tego harmonogramu, który podałeś (oczywiście, o ile producenci znowu nie wytną jakiegoś numeru).
Ural
Cromaniak
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.04.2021 08:46

Rośnie i będzie rosło zwłaszcza tydzień po świętach. Europa To nie Azja gdzie społeczeństwo jest bardziej odpowiedzialne i zdyscyplinowane, które przestrzega zasad bezpieczeństwa. W naszym patriotycznym kraju w którym stawia się i święci co chwila pomniki, drogi, wozy strażackie, radiowozy itp. nie brakuje Grażyn i Januszy, którzy wiedzą na temat wirusa lepiej niż otaczajacy ich świat. System szczepień szwankuje. Szczepi się młodszych zapominając o osobach starszych mieszkających na prowincji. Brata tesciowie 80 latkowie jeszcze nie zaszczepieni Kujawsko- Pomorskie. Media swoje życie swoje. Kto pierwszy ten lepszy. Wyścig szczurów po szczepionkę. Ogólnie brak żelaznych zasad przestrzegania organizacji szczepień. osobiście zawiozłem osobę starszą do szpitala w Siedlcach. Ludzie kłębią się na sali, dotykają ankiety, nikt tego nie kontroluje, upomina. Na sali jeden pseudożołnierz z OT, który sprawdza tylko listę i kieruje do kolejki. Wyobrażałem sobie inną organizację szczepień. Nikt nie mierzy tepmperatury. Kto chce to wchodzi do szpitala i tak sobie swobodnie mozna się po nim kręcić. Przynajmniej po piętrach i korytarzach. Brak opracowanych procedur i przestrzegania ich. Ktoś w końcu za coś odpowiada. Ktoś za coś bierze pieniądze. Wesołych Świat Wielkanocnych.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.04.2021 08:51

Nic nie usprawiedliwia bałaganu jaki powstał na skutek braku organizacji. Osoby, które nie zgłosiły się na szczepienie, a jego uprzednio nie anulowały winny ponieść koszt szczepienia.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 03.04.2021 09:50

Ural napisał(a):Nic nie usprawiedliwia bałaganu jaki powstał na skutek braku organizacji. Osoby, które nie zgłosiły się na szczepienie, a jego uprzednio nie anulowały winny ponieść koszt szczepienia.

N ie wiem czy jest "cywilizowany" kraj na świecie w którym o zmianach w zasadach np. szczepienia informacja zamieszczana jest w nocy na Twitterze. Co do rezygnacji ze szczepienia to moja pełna zgoda. Jakaś kara powinna być. Są tacy którzy gotowi się zaszczepić natychmiast tym co jest dostępne a inni niesieni paniką rezygnując dezorganizują cały system.

Pozdrowienia.;)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 03.04.2021 10:02

pawel_nowy napisał(a):Niestety nie kwalifikuję się.

Astma jak i wiele innych chorób płuc jest chorobą przewlekłą przy której zarażenie Covid w 70% kończy się śmiercią. Minister wywalił choroby płuc z listy bo za dużo było ludzi.
Stąd moja frustracja :roll: :roll:

Na pewno Masz lekarza który Cię prowadzi. Spróbuj poprosić go aby ręcznie wypisał Ci skierowanie, ewentualnie jakiś inny.
Z tego co czytałem system dopuszcza takie możliwości. Będziesz miał skierowanie to wtedy dzwonisz na 989 kilka razy dziennie aż złapiesz termin. Ja tak w ciągu tygodnia złapałem szczepienie dla rodziców, trzeba było się przejechać 40km ale warto.
Zerknij na ten link.

https://www.prawo.pl/zdrowie/jak-zdobyc ... 06205.html
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 03.04.2021 12:18

Przed chwilą termin dostała moja partnerka '81 (16 maja).
Również zapisana ok. połowy marca. Miała wystawione e-skierowanie (choć nie dostała powiadomienia e-mail ani sms).
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.04.2021 12:28

yooshky napisał(a):Przed chwilą termin dostała moja partnerka '81 (16 maja).
Również zapisana ok. połowy marca. Miała wystawione e-skierowanie (choć nie dostała powiadomienia e-mail ani sms).

Ja skierowanie miałem wystawione 31.03.
Też nie dostałem powiadomienia mail/sms gdyż nie miałem tych danych wprowadzonych do pacjent.gov.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone