Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
J.Kowalski
Croentuzjasta

Postnapisał(a) J.Kowalski » 03.04.2021 12:49

pawel_nowy napisał(a): Astma jak i wiele innych chorób płuc jest chorobą przewlekłą przy której zarażenie Covid w 70% kończy się śmiercią. Minister wywalił choroby płuc z listy bo za dużo było ludzi.
Stąd moja frustracja :roll: :roll:

Zdiagnozowaną Astmę ma 10 % z nas, a drugie tyle nie wie, że jest na nią chora. Nie wiem skąd masz informację o tym że zachorowanie na Covid w 70% procentach kończy się śmiercią astmatyka. Najnowsze dane wskazują że śmiertelność i podatność na zarażenie Covidem jest dla astmatyków mniejsza niż reszty społeczeństwa. Wszystko zależy od stopnia zaawansowania choroby. 10 % astmatyków cierpi na zaawansowaną wersję choroby i dla takich osób każda infekcja jest poważnym zagrożeniem. Problem ze szczepieniem chorych na Astmę polega na tym, że leki przez nich zażywane np. wziewne Glikokortykosteroidy spowalniają namnażanie się przeciwciał i szczepionka może nie zadziałać. Warto zasięgnąć porady lekarskiej w jaki sposób ograniczyć (jeśli to w ogóle możliwe) zażywanie leków przeciwzapalnych, a zwłaszcza sterydów żeby tak się nie stało.
Warto pamiętać i to dotyczy wszystkich przede wszystkim tych zdrowych żeby w czasie między I i II szczepieniem jeśli nie jest to bezwzględnie konieczne nie zażywać Ibuprofenu, Aspiryny i innych leków przeciwzapalnych, a nawet Voltarenu. Tylko o tym zawsze powinien decydować lekarz, nie wolno samemu podejmować takich decyzji. Powtarzam tylko lekarz , a ja nie jestem lekarzem tylko prawnikiem i zdecydowałem się odezwać tylko dlatego, że sam mam Astmę.
PS.
Zdaniem naukowców z Polskiego Towarzystwa Alergologicznego przewlekle chorzy na Astmę z uwagi na zażywane przez nich lek.i powinni być zaszczepieni szczepionką mRNA nie zwierającą żywych wirusów, czyli Pfizerem lub Moderną
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 03.04.2021 14:14

Mąż 40+ nie zgłaszał chęci i nie ma aktywnego skierowania. Teraz już chęci nie ma opcji już zgłosić.
Koleżanka, wiekowo jak mąż, zgłaszała chęć, nie dostała potwierdzenia, a jej skierowanie nie jest aktywne.
Ostatnio edytowano 03.04.2021 18:47 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
plakon
Croentuzjasta

Postnapisał(a) plakon » 03.04.2021 14:22

Wystarczy że w IKP nie ma uzupełnionego telefonu i maila i skierowanie nie będzie aktywne. Niech się koleżanka zaloguje na swoje konto pacjenta, uzupełni dane i prawdopodobnie będzie miała skierowanie wystawione przez automat 31.03. Pozostaje wybrać lokalizację i termin. Potem powinien przyjść SMS z potwierdzeniem, a w systemie będzie eskierowanie do pobrania
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 03.04.2021 16:27

piekara114 napisał(a):Mąż 40+ nie zgłaszał chęci i nie ma aktywnego skierowania. Teraz cgcmeci nie ma opcji już zgłosić.
Koleżanka, wiekowo jak mąż, zgłaszała chęć, nie dostała potwierdzenia, ale jest skierowanie nie jest aktywne.

Ja zgłaszałam w styczniu chęć :oczko_usmiech: , wczoraj przez sms zapisałam się na szczepienie - 24 maja, wszystko trwało niecałą minutę.
Mąż mój podobnie, szczepienie 15 minut po mnie :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2021 16:40

piekara114 napisał(a):Mąż 40+ nie zgłaszał chęci i nie ma aktywnego skierowania. Teraz cgcmeci nie ma opcji już zgłosić.
Koleżanka, wiekowo jak mąż, zgłaszała chęć, nie dostała potwierdzenia, ale jest skierowanie nie jest aktywne.

Świąteczny konkurs: co w języku piekary114 oznacza słowo cgcmeci ? :mrgreen: :oczko_usmiech:
bupalus
Podróżnik

Postnapisał(a) bupalus » 03.04.2021 17:03

Wybrałem przy filtrowaniu szczepienie Pfaizerem na 15 maja. Była możliwość wyboru to wolałem tą niż Asterixa. Ciekawe czy faktycznie mnie ją zaszczepią
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 03.04.2021 17:20

mysza73 napisał(a):Ja zgłaszałam w styczniu chęć :oczko_usmiech: , wczoraj przez sms zapisałam się na szczepienie - 24 maja, wszystko trwało niecałą minutę.

To gdzie wyruszycie latem z covidowymi paszportami :oczko_usmiech: :?:

Ja czekam grzecznie na termin rejestracji dla mojego rocznika. Jeśli po 12 kwietnia zapisy ruszą zgodnie z zapowiedziami, że każdego dnia kolejny rocznik to na początku maja mam nadzieję wybierać termin.
kadetdudi
Cromaniak

Postnapisał(a) kadetdudi » 03.04.2021 17:29

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ja zgłaszałam w styczniu chęć :oczko_usmiech: , wczoraj przez sms zapisałam się na szczepienie - 24 maja, wszystko trwało niecałą minutę.

Ja czekam grzecznie na termin rejestracji dla mojego rocznika. Jeśli po 12 kwietnia zapisy ruszą zgodnie z zapowiedziami, że każdego dnia kolejny rocznik to na początku maja mam nadzieję wybierać termin.

Ja tak samo. Początek maja. Tylko pytanie: czy zdążę się zaszczepić do końca czerwca.
coglin
Croentuzjasta

Postnapisał(a) coglin » 03.04.2021 18:37

Może być ciężko.
Jak szukałem po necie to dla Astry 10-12 tygodni między dawkami. Dla Pfizera 5-6 tygodni.
Ja jestem zapisany na Pfizera na 21 maja i mam zagwozdkę czy podadzą mi drugą dawkę do 25 czerwca - 5 tyg., bo 26 wyjeżdżam.
Nawet jak zdążę się zaszczepić, to nie wiem czy dostane zaświadczenie przed wyjazdem.
Poza tym żona jeszcze nie ma nawet skierowania.
I tak się to kręci.
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 03.04.2021 18:41

Moj mąż dzisiaj telefon i .....szczepienie 10 kwiecień
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 03.04.2021 18:44

marze_na napisał(a):

Paszportów raczej mieć nie będziemy, bo ma być Astra ...
Ale i tak mam plan ruszyć do Grecji :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 03.04.2021 18:46

Ja dalej czekam i nawet nie wiem, kiedy moja grupa będzie mogła się rejestrować. Mam nadzieję, że choć od maja, jak zapowiedzieli, że puszczą wszystkich... No i syn jeszcze, a to 18latek, więc już pewnie na szarym końcu....
Może w czerwcu będzie J&J na co liczę, bo to jedna dawka.... wtedy kierunek Grecja...

A zaświadczenie ma być aktywne po upływie 2 tygodni od 2giej dawki...
ruwado
Cromaniak

Postnapisał(a) ruwado » 03.04.2021 23:54

Nie wierzę w te terminy - to wszystko runie do wakacji. Teraz Polska w ramach solidarności będzie pożyczać szczepionki 4 krajom europejskim, które zamówiły tylko Astrę, bo tania (w tym Chorwacja). Teraz nie mają Astry, bo są problemy z dostawami. Ale pożyczymy nie Asterixa, którego mamy dużo w magazynach! tylko Hiphaizera 8O .

Jak widać w magazynach szczepionek jest w brud (bo jest i Astra i Pfizer jak widać). Czyli, albo można szczepić u nas szybciej, albo te pożyczone to są dla osób na drugą dawkę. Jak pożyczymy i znowu coś wywiną z dostawami to osoby po pierwszej dawce zostaną z ....

Oby wtedy Putin nie pożyczył nam Sputnika :?
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 04.04.2021 06:11

ruwado napisał(a):Teraz Polska w ramach solidarności będzie pożyczać szczepionki 4 krajom europejskim, które zamówiły tylko Astrę, bo tania (w tym Chorwacja). Teraz nie mają Astry, bo są problemy z dostawami. Ale pożyczymy nie Asterixa, którego mamy dużo w magazynach! tylko Hiphaizera 8O .
Mówi się, że sytuacje kryzysowe są doskonałym sprawdzianem z człowieczeństwa.

Jak przyjdzie głodny człowiek w porze obiadowej, to co mu dasz?
Parę kartofelków (albo przeterminowany serek - i tak miałeś wyrzucić) i zjeżdżaj, czy odstąpisz mu swojego befsztyka?

A politycznie, to może popatrz na to z innej strony...
Przyjdzie lato (załóżmy, że wciąż niespokojne) i Chorwacja w ramach wdzięczności będzie (być może) mniej wymagać od turystów z krajów, które jej pomogły :?:

@Bravik, piekara114,
poddaję się. Nie rozwiązałem rebusa, choć nieco czasu na to poświęciłem.
:wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2021 08:25

Takie tam info z Niemiec. :roll:
https://www.dw.com/pl/niemcy-działanie-astrazeneki-słabnie-po-12-tygodniach/a-57086777
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone