Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 02.04.2021 15:33

Jak długo trzeba czekać na przyjęcie II dawki AstraZ.
Dużo osób zapisało się na maj. II dawka może wypaść chyba lipiec lub sierpień ?
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 02.04.2021 15:48

Szczepimy się 27 mają :D
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 02.04.2021 15:50

wikol napisał(a):Jak długo trzeba czekać na przyjęcie II dawki AstraZ.
Dużo osób zapisało się na maj. II dawka może wypaść chyba lipiec lub sierpień ?

Moja mama miała pierwszą dawkę 27 marca, drugą ma wstępnie na 4 czerwca.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 02.04.2021 15:56

II AZ po 12 lub czasami 10 tyg. Wśród rodzinie znajomych równo te tygodnie liczą nawet, czyli jak szczepią, się w środę to duże prawdopodobieństwo, że i druga dawką też będzie w środę po 12 lub 10 tyg.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 02.04.2021 16:03

Z tymi 40+ to też różnie jest jak czytam na innych forach. Skierowanie dostali nawet ci którzy w marcu zgłaszali chęć, trochę osób z chęci stycznowej nie otrzymało (np koleżanka z pracy), ale są też osoby, które w ogóle nie wyrażały chęci, udało im się zarejestrować i nawet wczoraj wieczorem od razu zaszczepić, bo zwolnił się termin. Po prostu, rosyjska ruletka.
Ja się nie łapie na 40+, liczę że ogarnę to na miejscu we własnym POZ na tel, jak ktoś się w ogólnej puli nie trafi. Nawet chęci nie zgłaszałam, bo nie liczyłam, że swoje zapowiedzi wcielą w życie.....
wolffer
Odkrywca

Postnapisał(a) wolffer » 02.04.2021 16:04

Mi, po pierwszej dawce Astry od Zenka (29 marca), dali 11 tygodni :D
Ja nawet nie zauważyłem, że miałem jakąś szczepionkę, ale tu nie ma reguły (jak juz pewnie wiadomo), były i dwudniowe gorączki i bóle, a także stany pośrednie mniej lub bardziej.
porto
Croentuzjasta

Postnapisał(a) porto » 02.04.2021 16:13

U mnie pierwsza dawka Astry 23.02. - druga 7.05. Pozdrawiam. :papa:
wojtekant
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wojtekant » 02.04.2021 16:18

Zastanawiam się co z osobami 40+, które nie wybiorą nowego majowego terminu, a zapisały się na termin kwietniowy (po 6-ym). Czy ich zapisy zostały z automatu anulowane i wystawione e-skierowania pozostają w systemie bez przypisanej daty? Czy może są aktywne do momentu aż nie automat tylko dzwoniący konsultant, bądź ktoś z punktu szczepień, namówi na przełożenie terminu. A jeżeli to nie pomoże, to marzenie się ziści.

Swoją drogą, to całe to zamieszanie i generowanie dodatkowej roboty z powodu 60 tys. "ponadplanowych" osób, gdzie jest to ledwo połowa bądź jedna trzecia dziennej liczby szczepień, to głupota. Ale cóż, mamy sprawiedliwość, a prawo się dostosuje :E
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 02.04.2021 16:20

wojtekant napisał(a):Zastanawiam się co z osobami 40+, które nie wybiorą nowego majowego terminu, a zapisały się na termin kwietniowy (po 6-ym). Czy ich zapisy zostały z automatu anulowane i wystawione e-skierowania pozostają w systemie bez przypisanej daty? Czy może są aktywne do momentu aż nie automat tylko dzwoniący konsultant, bądź ktoś z punktu szczepień, namówi na przełożenie terminu. A jeżeli to nie pomoże, to marzenie się ziści.

Swoją drogą, to całe to zamieszanie i generowanie dodatkowej roboty z powodu 60 tys. "ponadplanowych" osób, gdzie jest to ledwo połowa bądź jedna trzecia dziennej liczby szczepień, to głupota. Ale cóż, mamy sprawiedliwość, a prawo się dostosuje :E

Spróbuj zadzwonić na numer 989 - może konsultant Ci odpowie .
wojtekant
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wojtekant » 02.04.2021 16:24

karin74 napisał(a):Spróbuj zadzwonić na numer 989 - może konsultant Ci odpowie .

989 ma wszystkie linie zajęte. Zresztą służy typowo do rejestracji. Dzwoniłem na warszawski numer informacyjny znaleziony na necie, połączyło mnie z jakimś urzędem wspomagającym Sanepid czy MZ. Niestety konsultant nie wiedział. Nie miał (jeszcze?) w swoich materiałach takich informacji do przyswojenia i ewentualnego przekazania.
coglin
Croentuzjasta

Postnapisał(a) coglin » 02.04.2021 16:38

Wie ktoś ile tak realnie czeka się na drugą dawkę Pfizera?
Te 6 tygodni czy raczej trochę szybciej?
Oczywiście zakładające, że szczepionki są :)
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 02.04.2021 16:43

wojtekant napisał(a):
karin74 napisał(a):Spróbuj zadzwonić na numer 989 - może konsultant Ci odpowie .

989 ma wszystkie linie zajęte. Zresztą służy typowo do rejestracji. Dzwoniłem na warszawski numer informacyjny znaleziony na necie, połączyło mnie z jakimś urzędem wspomagającym Sanepid czy MZ. Niestety konsultant nie wiedział. Nie miał (jeszcze?) w swoich materiałach takich informacji do przyswojenia i ewentualnego przekazania.

Ja pół godziny temu za pierwszym razem się połączyłam....nie służy tylko do rejestracji
wojtekant
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wojtekant » 02.04.2021 16:57

karin74 napisał(a):Ja pół godziny temu za pierwszym razem się połączyłam....nie służy tylko do rejestracji

Aha, to ja właśnie wtedy próbowałem, połączyć się połączyłem, ale tylko automatu wysłuchałem i temat rozmowy wybrałem. Niestety na konsultanta nie trafiłem, widocznie z Tobą rozmawiał :)
Za to wcześniej dzwoniłem na infolinię NFZ, w sumie nie w sprawie szczepienia, tylko testu, ale o szczepienie też przy okazji pytałem i rozumiem, że to nie ta linia, więc pretensji nie mam, że konsultant nic nie wiedział.
Próbować dalej z 989 nie będę, bo osobistej takiej potrzeby nie mam, więc linii już blokować nie będę. Po prostu chciałbym zaspokoić swą ciekawość, ale nie za wszelką cenę, więc jakby ktoś tu wiedział, to byłoby fajnie, a jeżeli nie, to pojadę do Chorwacji nie mając tej wiedzy i, mam nadzieję, nie pamiętając już o problemach szczepionkowych ;)
Planuję wyjazd pod koniec wakacji, więc do tego czasu będę już zaszczepiony, bo I termin wybrałem na 26 maja. Nie śpieszy mi się do kłucia, ale jak mus, to... zrobię taki prezent mamie, że się zaszczepię i żeby już mnie o to nie pytała :oczko_usmiech:
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 02.04.2021 17:32

wojtekant napisał(a):Zastanawiam się co z osobami 40+, które nie wybiorą nowego majowego terminu, a zapisały się na termin kwietniowy (po 6-ym). Czy ich zapisy zostały z automatu anulowane i wystawione e-skierowania pozostają w systemie bez przypisanej daty?

Tak właśnie jest.
Mój syn, córka i zięć wczoraj dostali terminy na połowę kwietnia, po czym syn i córka (<50 l.) w nocy dostali SMS-y o anulowaniu rezerwacji, a dzisiaj rano przez IKP zarezerwowali sobie nowe terminy na połowę maja.
Zięć (51 l.) zachował otrzymany wczoraj termin na dzień w pierwszej połowie kwietnia.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2021 17:52

Ja jeszcze miałem na starych zasadach, dwie dawki Pfizera w odstępie 3 tygodni.
Obrazek
Jak ktoś będzie miał już dwie dawki to polecam wejść na IKP i wygenerować sobie kod QR na telefon lub wydrukować a na telefon zainstalować apkę "zaszczepieni", którą można odczytać ten kod. Oprócz tego wydrukować poświadczenie szczepienia i wozić z sobą te dokumenty, mogą się przydać. Nie jest wykluczone zresztą, że latem podczas wyjazdów przydadzą nam się.

Naturalnie, już po pierwszej dawce mamy to na IKP, gdyby to kogoś interesowało to podaję ścieżkę dostępu :
profilaktyka ---> szczepienia
Ostatnio edytowano 02.04.2021 19:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone