Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz123
Odkrywca

Postnapisał(a) mariusz123 » 02.05.2021 13:20

Ural napisał(a):Oj Mariusz, Mariusz. Nie myśl, że Cię virus już nie dopadnie. Nie w tym roku to w przyszłym. Nie nadaremno jest ....... złosliwy
:twisted: :twisted: :twisted:

Czy skończy się tylko na gorączce i dusznościach kto to wie.

Niewykluczone. Modlę się tylko, by to nie była ta wersja "bezobjawowa" ;)
Tak samo jak kilka gryp już w życiu przeszedłem :) Ale to z pewnością cud, że jeszcze żyję :)
Ale wiadomo, przeżyją tylko "wyszczepieni". Tylko iloma dawkami? Trzema, czterema, pięcioma... ;)
WojtekKRK
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WojtekKRK » 02.05.2021 13:20

Gonzales napisał(a):
WojtekKRK napisał(a):Ja ładuje drugi strzał w piątek AZ , dam znać co i jak ;)

Tak szybko ???
Ja brałem pierwszą dawkę 22 marca i termin na drugą mam na 7 czerwca.

Pozdrowienia.;)

Ja z tych co pioniersko dostali już w lutym , a widzę że robi się znowu dyskusja o słuszności szczepień hmmm

U mnie w rodzinie już dwie osoby odeszły z powodu C , nie miały innych chorób 60 i 65 lat wiem przez co przeszły więc jak ktoś mi próbuje wyjaśnić że to nic nie daje to ... Nie będę kończył bo mnie Janusz zablokuje ;)

Oczywiście też pozdrawiam kompana od AZ , dobrze że nie od AA ;)
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 02.05.2021 13:33

mariusz123 napisał(a):Moja mama zmarła w zeszłym roku na serce, bo nie miała dostępu do kardiologa. Ale przecież taka śmierć jest nieistotna, przecież tylko zgony na covid się teraz liczą.

A czy przed covidem pacjenci nie umierali na serce?
Czy dostęp do kardiologa jest gwarancją nieśmiertelności?

W zeszłym roku do dużej części zakażeń dochodziło właśnie w placówkach ochrony zdrowia, w rezultacie czego pacjenci przestali się stawiać nawet na umówione zabiegi.
W tej sytuacji odwołanie zabiegów innych niż niezbędne, było jedynym sensownym rozwiązaniem w obliczu rosnącej ilości zakażeń, gdyż dalszy ich wzrost doprowadziłby do sytuacji, że lekarze musieliby decydować kogo podłączyć do respiratora, a kogo od razu skazać na śmierć.
Poza tym (a może nawet przede wszystkim), w zeszłym roku jeszcze nie było szczepionek, a ponieważ nikt nie chce być samobójcą, lekarze także, więc po prostu nie miał kto pracować. Lekarze nie chcieli ryzykować własnym życiem, a w kraju, który nie jest totalitarnym, nakazać im tego nikt nie ma prawa, z czego masowo zaczęli korzystać np. rezydenci dopiero rozpoczynający pracę jako lekarze.
mariusz123
Odkrywca

Postnapisał(a) mariusz123 » 02.05.2021 14:04

Chris_M napisał(a):Poza tym (a może nawet przede wszystkim), w zeszłym roku jeszcze nie było szczepionek, a ponieważ nikt nie chce być samobójcą, lekarze także, więc po prostu nie miał kto pracować. Lekarze nie chcieli ryzykować własnym życiem

Odpowiedź a`la Horban ;)
Taka obecna "logika": jak ktoś umiera, a ma pozytywny test na covid, to wiadomo - zgon spowodowany covidem (nawet mógł wpaść pod samochód). Ale jak ktoś umiera po zaszczepieniu, to też wiadomo - na pewno to nie było związane ze szczepieniem - miał z pewnością jakieś poważne schorzenia ;)
To może mi jeszcze wytłumacz, dlaczego teraz przy wyszczepieniu praktycznie całej służby zdrowia to do dzisiaj dalej mamy teleporady ;)
Skoro lekarze są zaszczepieni to czego się boją u diabła?
PS.
Szkoda, że kasjerki w Biedronkach nie są samobójcami, a mają kontakt z setkami klientów dziennie i jakoś nie słychać by padały jak muchy ;)

Chris_M napisał(a):
A czy przed covidem pacjenci nie umierali na serce?
Czy dostęp do kardiologa jest gwarancją nieśmiertelności?

Gwarancją nieśmiertelności jest tylko szczepionka - to chyba jasna ;)
Ostatnio edytowano 02.05.2021 14:09 przez mariusz123, łącznie edytowano 1 raz
Gonzales
Cromaniak

Postnapisał(a) Gonzales » 02.05.2021 14:05

WojtekKRK napisał(a):Ja z tych co pioniersko dostali już w lutym , a widzę że robi się znowu dyskusja o słuszności szczepień hmmm

Oczywiście też pozdrawiam kompana od AZ , dobrze że nie od AA ;)

Myślałem ze AZ u nas weszła na początku marca, stad moje wątpliwości. Niestety "skleroza" się pogłębia :D (ale nie boli :lol: :lol: ). Dobrze ze na tym forum większość to normalnie myślący ludzie :!: :!:

Pozdrowienia.;)
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 02.05.2021 14:25

mariusz123 napisał(a):Śmiertelność jak przy grypie
https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30527-0/fulltext
mariusz123 napisał(a):a propaganda medialna odpowiednio wyprała ludziom mózgi.
Hmmm, często oglądasz medium zwane YouTube itp.?
mariusz123
Odkrywca

Postnapisał(a) mariusz123 » 02.05.2021 15:21

boboo napisał(a):Hmmm, często oglądasz medium zwane YouTube itp.?

YT? W życiu!
Ja słucham i oglądam tylko prawdziwych ekspertów od covid.
Głównie ministra Niedzielskiego - z wykształcenia ekonomisty ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2021 16:00

To może pochwal się jakimi autorytetami i jakimi publikacjami się kierujesz. Może to takie źródła fachowe i rzetelne, które nas nawrócą ? Wymień ze trzy co byś nie musiał się zbytnio wysilać.
Ostatnio edytowano 02.05.2021 17:03 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Zago
Cromaniak

Postnapisał(a) Zago » 02.05.2021 16:54

alechandro napisał(a):To może pochwal się jakimi autorytetami i jakimi publikacjami się kierujesz. Może to takie źródła fachowe i rzetelne, które nad nawrócą ? Wymień ze trzy co byś nie musiał się zbytnio wysilać.

1. Dr.Quinn
2. Dr. Oetker
3. Dr House
i jeszcze Doktor z alpejskiej wioski :D
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 02.05.2021 16:55

mariusz123 napisał(a):Odpowiedź a`la Horban ;)
Taka obecna "logika": jak ktoś umiera, a ma pozytywny test na covid, to wiadomo - zgon spowodowany covidem (nawet mógł wpaść pod samochód).

Twierdzisz, że lekarze wpisują do aktu zgonu wypadek jako "chorobę współistniejącą"?
Bo statystyki odnośnie przyczyn zgonów opracowuje się na podstawie tego, co lekarze wpiszą do kart zgonu!

To może mi jeszcze wytłumacz, dlaczego teraz przy wyszczepieniu praktycznie całej służby zdrowia to do dzisiaj dalej mamy teleporady ;)
Skoro lekarze są zaszczepieni to czego się boją u diabła?

A dlaczego miano by teleporady likwidować? Przecież to jest doskonałe rozwiązanie ułatwiające pacjentowi dostęp do lekarza, a jeśli pacjent zażyczy sobie wizyty osobistej, to lekarz nie ma prawa mu odmówić!
Czy naprawdę nie przyszło Ci do głowy, że w teleporadach może także chodzić o bezpieczeństwo pacjentów?
Ciekawe co byś tu na forum wypisywał, gdy Twoja Mama poszła do kardiologa po nową receptę i tam zaraziłaby się koronawirusem?

Szkoda, że kasjerki w Biedronkach nie są samobójcami, a mają kontakt z setkami klientów dziennie i jakoś nie słychać by padały jak muchy ;)

Czy nie przyszło Ci do głowy, że kwarantanny, dezynfekcja, maseczki, zachowywanie dystansu oraz montowanie przegród separujących kasjerki od klientów odegrały swoją rolę?
Poza tym, do Biedronki z założenia powinni przychodzić tylko zdrowi, a do przychodni zdrowi nie mają potrzeby przychodzić. W dodatku kasjerki (w przeciwieństwie do lekarza) wcale nie muszą zaglądać klientom do gardła ani nasłuchiwać jak kaszlą.
Ostatnio edytowano 02.05.2021 16:57 przez Chris_M, łącznie edytowano 1 raz
pavlo
Cromaniak

Postnapisał(a) pavlo » 02.05.2021 16:56

mariusz123 napisał(a):
boboo napisał(a):Hmmm, często oglądasz medium zwane YouTube itp.?

YT? W życiu!
Ja słucham i oglądam tylko prawdziwych ekspertów od covid.
Głównie ministra Niedzielskiego - z wykształcenia ekonomisty ;)

Ja dla odmiany :mrgreen: :lol: słucham same media specjalistyczne; TT, RM, TVP-INFO :mrgreen: :wink:
Ksiądz Józef Tischner nauczył mnie kilku prawd :mrgreen:
Ta ostatnia, trzecia prawda chyba jest najbardziej aktualna :mrgreen: :D
Mam nadzieję, że ją znacie.
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 02.05.2021 18:19

pavlo
Ksiądz Józef Tischner nauczył mnie kilku prawd :mrgreen:
Ta ostatnia, trzecia prawda chyba jest najbardziej aktualna :mrgreen: :D
Mam nadzieję, że ją znacie.

Temat g..na już przepłynął wczoraj i dzisiaj w innych wątkach i podryfował w nieznane.
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 02.05.2021 18:29

od przedwczoraj całkowity zanik głosu (krtań), ból głowy i węzłów chłonnych szyjnych 8O Temperatura - 36,3 - 36,6.
Czy to możliwe, że tak manifestuje się reakcja poszczepienna? I to w czwartym dniu po szczepieniu :roll:

Bravik
Faktycznie, dziwna reakcja. Czy czasem nie złapałaś gdzieś tego świństwa?

Głos odzyskany w dużym stopniu - teraz mogę śpiewać jak Janis Joplin :wink: , a i inne objawy łagodnieją...
Dziwią mnie pomiary pulsoksykometrem - raz mam 98, 97, a czasem...81, 83 8O (przy normie 95 - 98) :roll:
Neurotycznie sprawdzam co pół godziny :lol:
Aha, z nowości - pojawiły mi się trzaski w uszach - ale to pewnie ten czip już działa i wydaje dźwięki :wink:
Gonzales
Cromaniak

Postnapisał(a) Gonzales » 02.05.2021 18:36

Katerina napisał(a):Aha, z nowości - pojawiły mi się trzaski w uszach - ale to pewnie ten czip już działa i wydaje dźwięki :wink:

Na pewno jest zepsuty. Musisz poprosić o wymianę :wink:

Pozdrowienia.;)
ZytaS
Cromaniak

Postnapisał(a) ZytaS » 02.05.2021 18:54

Katerina napisał(a):
od przedwczoraj całkowity zanik głosu (krtań), ból głowy i węzłów chłonnych szyjnych 8O Temperatura - 36,3 - 36,6.
Czy to możliwe, że tak manifestuje się reakcja poszczepienna? I to w czwartym dniu po szczepieniu :roll:

Bravik
Faktycznie, dziwna reakcja. Czy czasem nie złapałaś gdzieś tego świństwa?

Głos odzyskany w dużym stopniu - teraz mogę śpiewać jak Janis Joplin :wink: , a i inne objawy łagodnieją...
Dziwią mnie pomiary pulsoksykometrem - raz mam 98, 97, a czasem...81, 83 8O (przy normie 95 - 98) :roll:
Neurotycznie sprawdzam co pół godziny :lol:
Aha, z nowości - pojawiły mi się trzaski w uszach - ale to pewnie ten czip już działa i wydaje dźwięki :wink:

Nie dziwię się Twoim "jazdom" z pulsoksymetrem, bo ja też tak miałam i chyba nawet częściej niż co pół godziny, wpadałam w jakiś "ciąg" :roll: , a wyniki: na wskazującym palcu 86, a na środkowym 96 - teorię można sobie dopisać :wink: Gdzieś czytałam, że tak "skaczące" wyniki są oznaką zdrowienia, ale w żadnym przypadku nie jest to potwierdzona teoria. A mówiąc poważnie trzeba dobrze "przygotować" się do takiego badania: suchy i ciepły palec :wink: , długość pomiaru ok. 30 sek. Ja wychodziłam przed badaniem na balkon, żeby się dotlenić :lol: Na Twoim miejscu zrobiłabym jednak test, na IKP można łatwo uzyskać skierowanie, jak będzie wynik negatywny, wszystkie niepokojące symptomy znikną :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone