hassanbey napisał(a):Na samej wyspie za dużo do zwiedzania nie ma. Całą wyspę można objechać w pół dnia. Miejscowości PAG w której byłem, posiada mini ryneczek, full restauracji i konob. Jenak jak zjedziesz z wyspy to masz niedaleko ZADAR (ze swoimi grającymi schodami),można się pokusić na wypad do Plitvickich, polecam zwiedzić NIN i oczywiście zaserwować sobie błotną kąpiel.
Nie przeraź się wjazdem na PAG bo Ja miałem mieszane uczucia - widok jak na Księżycu, zero zieleni same białe skały.
W trakcie mojego pobytu (miałem widok z tarasu na góry na pasmo górskie VELEBIT) niejednokrotnie widziałem jak nad górami kotłowało sie i błyskało a u nas piękna pogoda - niesamowite wrażenia
Wiesz, ja spędziłem w 2007roku najbardziej udane wakacje w swoim życiu. Czy nie ma co zwiedzać ? Zadałeś sobie trud,żeby się do pobytu przygotować. Ot co ja zobaczyłem na tej wyspie i wciagu dwóch tygodni:
1. Zakwaterowanie Pag, samo miasteczko z życiem kulturalnym dość ciekawe, każdego wieczoru coś się dzieje - zorganizowanego przez tutejszych typu biesiadnego, folklorystycznego, zespoły regionalne, współczesna muzyka.
2. Plaże kameralne tylko trzeba się ruszyć przez dwa tygodnie nie zobaczyłem wszystkich, małe kameralne wśród skał dające cień lub slońce w zależności jak wykombinujesz z której strony zatoki.
3. Wycieczki po wyspie np. gaje oliwne, plaże od strony morza, dyskoteka jedna z najslynniejszych w Cro Żrce (może nazwę przekręciłem), zachód slońca w Nowalii
4. Można katamaranem zrobić sobie wycieczkę na RAB cało-dniową, zobaczyć stare miasto-słynne dzwonnice, popływać i wyleniuchować w słynnym lasku piniowym
5. Zobaczyć miejsce trójkąt Paszki, gdzie kręcono filmy i podobno lądowało UFO, spróbować tutejszego sera.
6. Wjechać slynnym mostem na Pag i podziwiać jego budowlę z murów obronnych, panorama samego Pagu z miejsca widokowego.
7. Pobliskie góry np wycieczki po nich.
8. Zrobić sobie wycieczkę do Nin, Zadaru-organy itp.
9. Na samej wyspie można umorusać się gratis (dla Polaka to ważne) ich błotkiem na zdrowie.
10. Na samej wyspie napotkaliśmy też wiele zabytków z IX wieku, posmakować sucharów od zakonnic.
Ludzie można wiele tylko trza wiedzieć po co się jedzie i się przygotować !!