Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co zrobić z taką budowlą sąsiada ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.07.2010 20:44

AndrzejJ. napisał(a):Oficjalne pismo.Może uratuje życie sąsiadowi bo jak nic ten balkon pierdyknie mu na łeb.

Z "wdzięczności" facet mu chałupę na działce spali ...

:lol:
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 20.07.2010 20:44

a tam... jak wytynkuje będzie pięknie :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2010 20:54

Sytuacja patowa. Nie dość, że pogorzelec to jeszcze inwalida, ale tolerowanie takiej sytuacji grozi zawaleniem.

Chyba trzeba zgłosić, do odpowiednich władz.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.07.2010 21:34

weldon napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Oficjalne pismo.Może uratuje życie sąsiadowi bo jak nic ten balkon pierdyknie mu na łeb.

Z "wdzięczności" facet mu chałupę na działce spali ...

:lol:

Albo zmieniamy ,albo cierpimy.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 21.07.2010 05:12

Joanka23 żeby to coś wytynkować to trzeba by chyba ze dwie gruchy tynku nakręcić,z tego co pamiętam to był już taki pacjent kiedyś,Picasso go zwali http://miood.pl/blog/wp-content/uploads ... so-car.jpg
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 21.07.2010 06:18

Maćku jak sam mu nie zniszczysz, a zapewne tego nie zrobisz to prędzej czy później samo się zawali i będzie tragedia jak jeszcze nie daj Boże ktoś będzie w środku podejrzewam że tak nic nie wskórasz kilka fotek i pismo do odpowiedniego urzędu w tamtej okolicy , starostwa, urzędu gminy a dokładniej do Państwowego Inspektora Nadzoru Budowlanego- wygląda to coś tragicznie osobiście by tam do środka nie wszedł.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.07.2010 07:11

Żarty ... żartami ! ...

... lecz sprawa poważna ! 8O

Wszyscy po trochu mają rację ... żal człowieka... inwalida, pogorzelec ze "specyficzną konstrukcją psychiczną" itd.

... ale dla jego dobra ... ( i Maćka) ,uważam że innej drogi nie ma jak to co napisał Andrzej !

AndrzejJ. napisał(a):Do właściwego Inspektora Nadzoru Budowlanego zatrudnionego w Starostwie.Kopia do Urzędu Gminy i Wojewody.

Widząc zaangażowanie "twórcze" inwestora ... żadna perswazja tutaj się nie sprawdzi ! :?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.07.2010 09:27

Dziękuję za Wasze wypowiedzi, każda dopasowana do budowli wyśmienicie.
Verona, Romeo, solidne fundamenty... :D
Kilka miesięcy temu facet pracując diaksem, przeciął sobie ścięgna ręki (nie pamiętam której, chyba lewej). Już byłem pełen nadziej, że wstrzyma dalszą inwestycję, ale nie. Kończy rehabilitację i rusza dalej, do tego powiedział, że mnie pozwie do sądu. Za co :?: 2/3 lata temu regulowaliśmy stare umowy kupna działek, sąsiad domu/ruiny nie zgłosił, do tego na pytanie notariuszki, zgodził się na zaokrąglenie powierzchni na jego niekorzyść (40 m2). Teraz występuje do mnie o zwrot tych 40 m2, ale ja już jestem po mądrych rozmowach i wiem, że sprawy nie wygra. Takie działki jak nasze zaokrągla się do 100 m2, potwierdza to także nasz geodeta forumowy, Janusz B.
Proszę, tłumaczę, daj spokój, przecież wystarczy jedno moje pismo i będziesz miał problem z "odbudową".
Dostało mi się, od dzisiaj mów do mnie pan N. :( ale się zmartwiłem :D

Chyba jedynym słusznym rozwiązaniem będzie działanie zgodne z sugestią Andrzeja J.-oficjalne pismo do odpowiednich służb.

Wędzarnię będę tam budował większą, ale chyba jednak zrozumiałe jest, że tego sąsiada tam nie ulokuję :D

Mam jeszcze jedną sprawę--tym razem na 100 % bez donosów, pism oficjalnych...
U innego sąsiada rośnie brzoza, jakoś dziwnie ją popodcinał, zostawił sporo na górnych gałęzi, dolne odciął. Brzoza bardzo kiwa się w czasie wiatrów, stanowi realne zagrożenia mojego domu--co robić :?: Z tym sąsiadem jestem z dobrych, tak mi się wydaje kontaktach, ale On nie widzi problemu, wg niego brzozy wiatr nie przewróci. Brzoza jest bardzo wysoka.
Czy są jakieś przepisy stanowiące o odpowiedzialności osób za szkody wyrządzone przez drzewa :?:
Czy ja mogę samodzielnie wyciąć takie drzewo :?: stanowiące zagrożenie
Do kogo pisać pisma w tej sprawie :?:

Ps zdjęć w środku budowli nie robiłem, nie wejdę tam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 21.07.2010 09:34

Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.07.2010 09:49

Niby wszystko jasne, ale jak drzewo zwali się na mój dom :?:

Może jestem przeczulony, ale w zeszłym roku kilka takich zwalonych drzew i płacz domowników widziałem w Wesołej, gdzie mieszkam. Pół biedy jak chałupa się rozleci, gorzej jak to się stanie gdy w środku ktoś będzie :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2010 10:37

Na drzewa jest jeden bardzo skuteczny sposób. Podlej korzenie kilkakroć olejem napędowym, bądź wodą z dużą ilością soli. Drzewo samo uschnie i po problemie :evil:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.07.2010 10:54

Myślałem o takim rozwiązaniu, ale boję się, że uschnięte przewróci się na stronę nachylania, czyli na mój dom :(
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.07.2010 11:33

maciek1956 napisał(a):Myślałem o takim rozwiązaniu, ale boję się, że uschnięte przewróci się na stronę nachylania, czyli na mój dom :(

Wycięcie brzozy trzeba zgłosić w urzędzie i jest to koszt za 1 cm obwodu około 76 zł.Obwód mierzy się na 1.3 nad ziemią.
Myślę,że najbardziej rozsądnym i niekosztownym rozwiązaniem jest przycięcie korony drzewa,tak by brzoza miała mniejszy ciężar.A i jej długość się zmniejszy.
Brzoza to piękne drzewo.Czasami szkoda wycinać jak można coś pośredniego wymyśleć.
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 21.07.2010 11:52

ja bym na twoim miejscu załatwił dynamit i wysadził :twisted:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.07.2010 12:18

W najbliższy weekend, ew następny będę na działce, zrobię zdjęcie, będzie widać jak drzewo jest przycięte i dlaczego mam obawy.
Masz rację Andrzeju, czasami wystarczy pośrednie rozwiązanie, dlatego ja jestem za przycięciem bezpiecznym, jednocześnie zostawiając brzozę, co innego z domem, tam trzeba rozwiązań radykalnych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Co zrobić z taką budowlą sąsiada ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone