Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cały rok na światłach!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2007 11:47

realista2 napisał(a):
FUX napisał(a):Piesi, rowerzyści, etc giną głównie dlatego, że:
-uwazają się za święte krowy i wpie... się na przejście dla pieszych, "bo są w prawie",
-nie zapalają świateł, najlepiej diodowych pulsacyjnych; nawet z kiepską baterią lepsze to, niż nic,
-łażą/jeżdżą pijani,
-lezą po niewłaściwej stronie jezdni,
-nie cofają się na pobocze, gdy widzą nadjeżdżający pojazd.
I tyle. O zabieraniu czegoś odblaskowego nie wspominam. To przekracza ich percepcję.
Więcej nie piszę bo szkoda miejsca na serwerze.....

No właśnie Fux potwierdzasz moją opinię. Widzą, a jednak wchodzą pod koła. To, że my ich widzimy pomaga uniknąć kolizji. Nowy przepis spowoduje, ze będą mniej widoczni.
Ciekawi mnie też to czy w związku z takim zachowaniem pieszych i rowerzystów należy ich olać i jeździć po nich? Mamy drakońskie prawo za najechanie na pieszego grożą kary wieloletniego więzienia. I druga sprawa zabicie człowieka lub spowodowanie u niego kalectwa spowoduje , że psychika kierowcy nigdy nie będzie taka jak przed wypadkiem.

Nie wiem, jaką Twoją teorię potwierdzam; jeżdżę na światłach cały rok i cieszę się, że ten przepis nałożono!!!!!!
A co do pieszych, cyklistów, etc mam swoje zdanie.
ONI także powinni być karani za zlewanie przepisów.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 31.03.2007 11:53

bjur napisał(a):otóż to realisto nasz drugi

problem polega na kilku problemach :)) ale także na tym, że Oni twierdzą, że jeżdżą już na światłach od dawna więc niech jeżdżą wszyscy

wypowiadają się bankowcy, poloniści, drobni majsterkowicze :)), gospodynie domowe, nauczycielki chorwackiego :)), drobni dziennikarze wszelkiej maści, wreszcie niby przygotowany do analiz interdyscyplinarnych Jacunio
każdy twiedzi, że lepiej widzi :)))

ale Jacunio fizykę miał już dawno i niewiele pamięta, nawet jeśli ukończył AiR i nawet jeśli miał fizykę z prof.D, który później został rektorem

interdyscyplinarny problem z pogranicza zjawisk optycznych, bio-mechanicznych, psychologicznych wreszcie wymaga stosownej wiedzy, analizy, modelowania oraz prób i eksperymentów

ale wiesz realista nie ma co się przejmować - gospodynie domowe i bankowcy zadekretowali, że Oni zawsze jeździli :))) i tak ma być
polskie prawo wprowadzają niewykształciuchy i kmioty :)))

polski sejm zabrania sprzedaży e-aptekom by w dwa tygodnie później wykonać woltę o 180st. i łaskawie na to zezwolić
toż to kraj szlachciury, sejmików i prawa stanowionego dowolnie

Dowolne salta, dowolne wolty, państwo honoru. W kółko i na okrągło, cokolwiek, byle w świetle jupiterów. Never ending story.

:)))))

Naprawdę uważasz, że tego razu pomysły legislacyjne tworzą fachowcy? W Polsce przed przystąpieniem do Unii było 620 tys etatów urzędniczych teraz jest już około 700 tys. Administracja centralna mimo zmniejszenia z ok. 40 do kilkunastu ministerstw od 89 roku zwiększyła zatrudnienie kilkunastokrotnie. Ci urzędnicy muszą coś robić żeby uzasadnić swoje istnienie. Czasem nawet zamawiają ekspertyzy które maja potwierdzić słuszność decyzji. Ekspertyz na zasadzie-jest problem mamy taki pomysł na jego rozwiązanie proszę to potwierdzić. Tak naprawdę liczą się tylko badania prowadzane bez konkretnego zlecenia przez czynniki niezależne.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.03.2007 12:08

Zmotoryzowani jak zmotoryzowani, ale fux poruszył ważną kwestię - wchodzenia pieszych pod koła samochodów :evil: tego nie mogę zdzierżyć. Nie obejrzy się "toto" tylko lezie jak święta krowa :evil: "BO JEST NA PASACH" :!::!::!:
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 31.03.2007 12:25

polski sejm zabrania sprzedaży e-aptekom by w dwa tygodnie później wykonać woltę o 180st. i łaskawie na to zezwolić

Dowolne salta, dowolne wolty, państwo honoru. W kółko i na okrągło, cokolwiek, byle w świetle jupiterów. Never ending story.

A widzisz kolego sympatyczny nie znasz realiów, ja jestem i apteka realne i e-apteka i tak sejm nie zabronił działania e-aptekom, ponieważ w tej chwili jest to nielegalne i nieprzewidziane prawnie, a w wczoraj jedynie przegłosowano, żeby zezwolić zgodnie z prawem na taką działalność. Po drugie dwa tygodnie temu to nie sejm nie chciał się na to zgodzić, ale podkomisja zdrowia. Także nie zabrania się tego co jest zabronione i jak widać nie wszystko wygląda tak jak media to przedstawiają...

Chce wam za to powiedzieć jedno, jeśli zapalone światła mają ocalić choć jedno życie to warto jest to wprowadzić. Tak jak gdzieś mam Rospudę jeśli chodzi o choć jedno życie ludzkie.
pzdr
Przemek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2007 12:29

działa cały czas kilkadziesiąt e-aptek i jest w pełni zgodne z dyrektywami EU i ich prymatem nad prawem narodowym
już parę lat temu Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że zakaz e-sprzedaży leków OTC jest sprzeczny z prawem europejskim
"Internetowe apteki starał się tępić nadzór farmaceutyczny, Śląska Okręgowa Izba Aptekarska pozywała je do sądu (jedną sprawę przegrała, drugą sama wycofała dwa dni temu). "

kary już czekają, ja na miejscu Trybunału już powoli bym się przestał z Polska pieprzyć :))))

a tak nawiasem to widzę, że masz coś wspólnego albo nawet jesteś z tej branży. Tym niemniej widzę również, że nie masz pojęcia o tym co legalne i nie.
I tak to właśnie u nas wygląda.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 31.03.2007 12:41

bjur napisał(a):otóż to realisto nasz drugi

problem polega na kilku problemach :)) ale także na tym, że Oni twierdzą, że jeżdżą już na światłach od dawna więc niech jeżdżą wszyscy

wypowiadają się bankowcy, poloniści, drobni majsterkowicze :)), gospodynie domowe, nauczycielki chorwackiego :)), drobni dziennikarze wszelkiej maści, wreszcie niby przygotowany do analiz interdyscyplinarnych Jacunio
każdy twiedzi, że lepiej widzi :)))

ale Jacunio fizykę miał już dawno i niewiele pamięta, nawet jeśli ukończył AiR i nawet jeśli miał fizykę z prof.D, który później został rektorem

interdyscyplinarny problem z pogranicza zjawisk optycznych, bio-mechanicznych, psychologicznych wreszcie wymaga stosownej wiedzy, analizy, modelowania oraz prób i eksperymentów

ale wiesz realista nie ma co się przejmować - gospodynie domowe i bankowcy zadekretowali, że Oni zawsze jeździli :))) i tak ma być
polskie prawo wprowadzają niewykształciuchy i kmioty :)))

:)))))

Rozumiem, że to były Twoje rzeczowe argumenty przeciwko jeździe na światłach. Faktycznie dałeś do wiwatu - poddaję się, są nie do przebicia...

PozdraV
J.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 31.03.2007 12:48

Kolego nie rozumiesz tematu, sprawa dotyczyła używania nazwy apteka i w przypadku apteki ze Śląska pozew został odrzucony, natomiast w przypadku punktu aptecznego używającego nazwy apteka pozew został wycofany przez składającego ( w celu poprawienia go ), a publikatory już napisały, że izba przegrała.

I jeszcze raz powtarzam Ci ja mam i realną aptekę i APTEKĘ INTERNETOWĄ i mnie nikt nie tępił, więc nie przywołuj tematu, o którym nie masz pojęcia, choć każdy Polak zna się na piłce, leczeniu i na wszystkim innym... , zwłaszcza po przeczytaniu dwu artykułów w tabloidach... Zresztą gratuluję wiary w słowo pisane i chęci płacenia kar - podatków nie płacisz?

Natomiast argument o wyroku ETS dotyczył swobodnego przepływu towaru i usług w obrębie krajów UE, natomiast ostatnie zdanie mówi o tym, że w przypadku leków każdy kraj decyduje indywidualnie - o tym jednym zdaniu gazety zapominają. Aha i jeszcze jedno sprzedaż leków przez internet dozwolona jest jedynie w 3 krajach UE i za parę miesięcy dołączy do nich 4 czyli Polska, więc myślę, że zgodnie z tym tokiem myślenia trzeba by nałożyć kary na całą UE minus 4 kraje :-)

Przemek
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 31.03.2007 12:56

a tak nawiasem to widzę, że masz coś wspólnego albo nawet jesteś z tej branży. Tym niemniej widzę również, że nie masz pojęcia o tym co legalne i nie.
I tak to właśnie u nas wygląda.

Po pierwsze byłem zwolennikiem tego co uchwalił wczoraj sejm i można powiedzieć nieskromnie, że przyczyniłem się do tego, więc nie ruszaj tematu, który jest ci obcy, tak jak ja nie mądrzę się o operacjach na otwartym sercu, ponieważ mogę trafić na grupę kardiochirurgów.

Po drugie nie lubię populizmu... ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2007 13:01

EU clears way for web O-T-C sales.(Global)(european union)(over the counter drugs)(Brief Article)
MMR, January, 2004

BRUSSELS -- The European Union Court ruled last month that drug stores operating in EU countries can only sell nonprescription medicines over the Internet and across national borders. The case before Europe's top court stemmed from a complaint by German pharmacists who have wanted to stop Dutch Internet company DocMorris NV from selling prescription drugs to German patients. "Allowing such medicines to be supplied on receipt of a prescription and without any other control could increase the risk of prescriptions being abused or incorrectly used," the court said. ...

tak więc na pewno kupić mogę legalnie z Czech a polska e-apteka może sprzedawać Niemcom leki OTC

poszukam dalej

a nawiasem trudno, żeby jakiś farmaceutarzyna :)) nawet próbował podskakiwać kardiochirurgom
musisz się ograniczyć do tanio kupić, drogo sprzedać
Ostatnio edytowano 31.03.2007 13:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 31.03.2007 13:09

Co mają apteki czy e-apteki do tego tematu 8O no chyba że to dyskusja na temat gdzie kupować leki aby nie zapominać o światłach :wink: ewentualnie na poprawę wzroku ............ :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2007 13:30

daj spokój to tylko jeden pstryk przełącznikiem, nie ma sprawy :)))

teraz omawiamy zdzierskie marże apteczne :))))
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 31.03.2007 17:59

Skoro już zaczęliśmy temat e-aptek to ostatnie nowelizacje niewiele zmieniły. Nadal niewolno sprzedawać leków na receptę. Środowisko aptekarzy trzyma się mocno, ale to tylko kwestia czasu tak jak padły cechy tak padnie monopol „cechowych” aptek. Chyba, że klerykalizacja naszego życia będzie nadal postępować w takim tempie jak przez ostatni rok. Wtedy cofniemy się do średniowiecza.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 31.03.2007 18:17

Jesli chodzi o oddziaływanie świateł na działalność e-aptek,to nie mam jeszcze wyrobionego zdania.Myślę ,że światło po prostu ma wpływ na lekarstwa i nie można zbytnio świecić.Pisze się też czasami ktoś świeci inteligencją,ale też nie wiem czy świecenie inteligencją na drodze komuś pomoże w realnym spotkaniu z policjantem.Słyszałem ,że nie zastępuje to świateł,ba nawet ma szkodliwy wpływ na wielkość mandatu. :wink:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 31.03.2007 18:44

Święta racja Chejsowisz na szczęście mam ksenony i jest mało prawdopodobne żeby przepaliły się bez ostrzeżenia w czasie nawet dłuższej podróży. Bo bez dwóch zdań należy liczyć się z ze sporymi problemami jak nam się przepali żarówka. W wielu autach np. w Audi A4 , w Fordzie Mondeo i większości innych wymiana żarówki na drodze do duża sztuka. Większość kierowców nie ma szans żeby sobie z tym poradzić. Na szczęście Policja czuwa taki kierowca z jednym sprawnym reflektorem w słoneczny dzień stanowi przecież poważne zagrożenie. Zbyt poważne żeby mu pozwolić dalej jechać. I słusznie nie potrafi samodzielnie wymienić żarówki, albo nie ma zapasowej to należy mu zatrzymać dowód rejestracyjny który przecież po dwóch tygodniach po naprawieniu usterki sobie odbierze, a samochód na lawetę. Myślicie, że to żart? O ile się założymy?
PS
Proponuję sprawdzić czy potraficie samodzielnie wymienić żarówkę świateł mijania w swoim aucie. Przynajmniej połowa z was jest bez szans. Życzę wszystkiego dobrego w czasie spotkania z niebieskimi zwłaszcza w sobotę po południu i w niedzielę.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.03.2007 18:56

Kupiłem komplet torksów (takie dziwne imbuso- gwiazdki) więc dam radę, wystarczy odkręcić reflektor, poodpinać 3 wiązki kabli, założyć nowego ksenona, przykręcić lampę z powrotem i w drogę :D tyle że wszyscy najprawdopodobniej będą mi migali długimi, a co też mam długie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.