Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cały rok na światłach!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.02.2008 14:41

No i jak tam społeczności moherowa ? Fajne światełka ? "Ja zawszę jeżdżę na światłach" ))))) Mędrcy ... tfe, tfe ...

Bruksela, 2007-11-27 - 27 listopada Komisja Europejska postanowiła wycofać się z projektu regulacji, która wymusza na państwach członkowskich jazdę z włączonymi światłami mijania przez cały rok. Jako powód podano względy bezpieczeństwa.

Austria, 2007-11-02 - Zdrowy rozsądek zwyciężył. Austriacki parlament naprawił swój błąd i zniósł od 1 marca 2008 nakaz jazdy z włączonymi światłami w dzień. Link do artykułu.

Włochy, 2007-09-14 - Senator Helga Thaler-Ausserhofer zwróciła się do włoskiego ministra transportu o uchylenie nakazu jazdy z włączonymi światłami mijania przez całą dobę, który w tym kraju obowiązuje tylko w terenie niezabudowanym.

Polska, 2007-09-14 - W okresie od stycznia do sierpnia bieżącego roku wydarzyło się 2 887 wypadków drogowych więcej niż w analogicznym okresie 2006 roku (wzrost o 9%). Poniosło w nich śmierć 440 osób więcej (wzrost o ponad 12%). Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie systematyczny spadek ilości wypadków w latach 2000-2006 przy mniej więcej stałym wzroście liczby zarejestrowanych samochodów. W roku 2007 nie pojawił się żaden inny czynnik, który mógł spowodować odwrócenie tej tendencji. Dlatego można założyć, iż jest to spowodowane nakazem świecenia w dzień.

a4774 11.12.07, 12:19 Odpowiedz
27 listopada Komisja Europejska postanowiła wycofać się z projektu
regulacji, która wymusza na państwach członkowskich jazdę na
światłach cały rok. Jako powód podano względy bezpieczeństwa.

Przypominam, że niedawno parlement austriacki zlikwidował obowiązek
jazdy na światłach cały rok. Powód - jak wyżej.

Szanowni państwo, którzy tak licznie i tak kategorycznie
upominaliście się o przymusowe świecenie, czy nie czujecie się
trochę głupio? Czy poczuwacie się choć trochę do odpowiedzialności
za zwiększoną liczbę wypadków na polskich drogach od czasu
wprowadzenia obowiązku świecenia?

Re: kolejny cios w teorię oświetlony=bezpieczny
al9 11.12.07, 12:47 Odpowiedz
nie nie czujemy sie głupio
pomimo stanowiska komisji - i tak ok 50% kierowców w uni jezdzi poza
miastem na swiatłach..

al

Re: kolejny cios w teorię oświetlony=bezpieczny
robert888 11.12.07, 12:49 Odpowiedz
a 90% internałtuf pasjonuje sie dodą.

")))
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.07.2008 08:46

Za ONET.PL :

Koniec obowiązkowych świateł? PiS i PO zgodne

Posłowie PiS złożyli w Sejmie projekt ustawy, która znosi nakaz używania świateł mijania przez cały rok. Sprzymierzeńców tego pomysłu znaleźli nawet w PO - pisze "Polska - The Times".
Jak pisze dziennik, minister infrastruktury zlecił sporządzenie ekspertyz, jak się ma włączanie świateł do bezpieczeństwa na drodze. Ich wyniki mają być znane jesienią. Z podobnego nakazu zrezygnowała w styczniu Austria, z drugiej strony wprowadzenie takiego przepisu rozważa Holandia.

Wnioskodawcy zmian uważają, że jazda na światłach przez cały rok zwiększyła liczbę wypadków drogowych z udziałem pieszych i rowerzystów. Posłowie powołują się na dane Stowarzyszenia Rzeczoznawców Techniki Samochodowej i Ruchu Drogowego. Wynika z nich, że w zeszłym roku, mimo obowiązku jazdy na światłach przez cały czas, wydarzyło się o ponad 2,5 tys. wypadków więcej niż w 2006 r. Więcej też było ofiar. Dwa lata temu na drogach zginęły 5243 osoby, a rok temu - 5583 osób - podaje dane stowarzyszenia dziennik "Polska - The Times".

Z taką interpretacją nie zgadzają się natomiast funkcjonariusze z Biura Bezpieczeństwa Drogowego Komendy Głównej Policji. Przekonują oni, że politycy PiS popełnili błąd, bo porównali dane całoroczne, zamiast wziąć pod uwagę tylko miesiące letnie. A taka analiza przemawia jednak za pozostawieniem nakazu.

- Jeżdżenie na światłach na okrągło miało spowodować, że będzie mniej zderzeń czołowych, i tak się stało - podkreśla w rozmowie z "Polska - The Times" Marek Jewuła z Krajowego Biura Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.

Europejska Komisja Gospodarcza ONZ przyjęła natomiast regulację wprowadzającą od 2011 r. obowiązek wyposażania wszystkich nowych samochodów w specjalne światła do jazdy dziennej, zapalane automatycznie przy uruchamianiu silnika.

:D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.11.2014 13:31

Tyle było gadania i po 5 latach nadal są światła :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.11.2014 14:29

Bocian napisał(a):Tyle było gadania i po 5 latach nadal są światła :)

Bo w tworzeniu i pielęgnowaniu absurdów jesteśmy mistrzami świata... :)

A tak przy okazji wyjaśnij mi Bocianie jak to jest z obowiązkiem posiadania zapasowej żarówki? Czy mając samochód, w którym nie ma możliwości samodzielnej jej wymiany, muszę posiadać zapas?
A co jeśli się przepali? Teoretycznie za brak światła policja może mi zatrzymać dowód rejestracyjny (a może nie?). Więc powinienem wezwać lawetę? A czy firma ubezpieczeniowa zakwalifikuje mi takie holowanie do wypłaty odszkodowania?
Nie zrozum mnie źle, nie lansuję tu "żadnej teorii spiskowej", o które mnie ciągle podejrzewasz :wink: Chciałbym tylko zaspokoić własną ciekawość.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.11.2014 14:37

greenrs napisał(a):
Bocian napisał(a):Tyle było gadania i po 5 latach nadal są światła :)

Bo w tworzeniu i pielęgnowaniu absurdów jesteśmy mistrzami świata... :)

A tak przy okazji wyjaśnij mi Bocianie jak to jest z obowiązkiem posiadania zapasowej żarówki? Czy mając samochód, w którym nie ma możliwości samodzielnej jej wymiany, muszę posiadać zapas?
A co jeśli się przepali? Teoretycznie za brak światła policja może mi zatrzymać dowód rejestracyjny (a może nie?). Więc powinienem wezwać lawetę? A czy firma ubezpieczeniowa zakwalifikuje mi takie holowanie do wypłaty odszkodowania?
Nie zrozum mnie źle, nie lansuję tu "żadnej teorii spiskowej", o które mnie ciągle podejrzewasz :wink: Chciałbym tylko zaspokoić własną ciekawość.

A to musisz napisać do firmy ubezpieczającej :)
Musisz sprawdzić czy w obowiązkowym wyposażeniu pojazdu jest także żarówka :)
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.