Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cały rok na światłach!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam,K
Cromaniak
Cały rok na światłach!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 16.02.2007 11:47

Sejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym i w związku z tym uchwalił, że cały rok i całą dobę będziemy jeździli na światłach. Brak włączonych świateł spowoduje ukaranie kierowcę mandatem stu złotowym.
Co o tym myślicie? Osobiście jestem za.
Pozdr
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 16.02.2007 11:54

Bzdura ! Poprawki do zmian w PoRD (obejmujące oprócz obowiązku jazdy na światłach mijania przez cały rok również obowiązek utrzymywania minimalnego odstępu podczas jazdy w tunelach)zostały skierowane do prac w komisji infrastruktury... Sejm jeszcze niczego nie uchwalił.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2007 12:01

YES YES

gamonie również zabronili niby sprzedaży leków bez recepty przez Internet
szczerze powiem, że mam powyżej 30-stki ale jak mały chłopiec powiem wziąłbym karabin maszynowy i pogonił to stado imbecyli kopać rowy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.02.2007 12:04

Ja i tak cały rok jeżdżę na światłach więc mnie to ryba czy uchwalił czy nie ;)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 16.02.2007 12:09

bjur napisał(a): kopać rowy

zeby lopaty popsuli ??
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 16.02.2007 13:55

Leszek Skupin napisał(a):Ja i tak cały rok jeżdżę na światłach więc mnie to ryba czy uchwalił czy nie ;)

mnie też ryba właśnie
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.02.2007 14:58

Jeżdżę 265/24 z włączonymi światłami więc mi to rybka ale "cześki" mają problem, pińć złotych na żaróffki bendom musieli wydać :lol:
sorki za głupawkę ale jak czytam tu i na innych forach wypowiedzi oszczędzaczy to witki opadają i szkoda czasu na merytoryczne wypowiedzi :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2007 15:21

nie chodzi Maciusiu o oszczędność tylko o ideę włączania świateł, kóra jest chora póki nie w samochodach automatycznych świateł dziennych

a jak Ty tam sobie jeździsz to nikogo nie interesuje i jak czytam wypowiedzi takich błaznów to mi wszystko opada :))
tajson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajson » 16.02.2007 15:27

To ja proponuje żeby jeszcze latarnie na ulicach też paliły się 24h. A co sobie będziemy żałować.
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 16.02.2007 15:43

Coś czuję, że temat rozwinie się podobnie jak o światłach na Słowacji a wcześniej w Czechach. Rozwinie się równie owocnie jak dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.

Czy to się podoba czy nie, trend wśród konstruktorów aut jest taki, aby światła mijania zapalały się automatycznie po uruchomieniu silnika i coraz więcej nowych aut ma takie rozwiązanie, a niektóre mają to od lat - na przykład Volvo*.

Zwolenników argumentu, ze włączone światła w dzień niepotrzebnie zużywają energię pytam, czy czasem nie włącza wam się przy starcie radio, nawigacja, ogrzewanie w aucie, blutooth do telefonu? Przecież też zużywa energię, tym samym doprowadza do wzrostu zużycia paliwa, emisji CO2, wcześniejszego zużycia akumulatora itp.

* - przy tej okazji należy polecić dwa miejsca:

http://www.volvoforum.pl - forum użytkowników aut Volvo
http://www.v40.pl - forum uzytkowników Volvo modeli S/v40 i V50
Ostatnio edytowano 16.02.2007 15:47 przez JasioJasio, łącznie edytowano 2 razy
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.02.2007 15:44

O jak nowymi nickami obrodziło :lol: wielonikowcy atakują :lol:
Jakoś bardziej przekonują mnie argumenty osób które zajmują się rekonstrukcją przebiegu i przyczyn wypadków drogowych niż zwyczajne polskie "nie bo nie".
Ekologia też jest iluzoryczna bo większy wpływ na spalanie paliwa ma ciężka noga, głośne umc umc z głośników czy ogrzewanie i klimatyzacja.
Inna sprawa że są sytuacje gdy rzeczywiście światła mijania w ciągu dnia są zbędne: np. korki. Tyle że narzucaniu przepisów wszystkim także tym rozsądnym winni są nierozsądni, dla których pojęcie złej widoczności które obliguje do włączenia świateł to dopiero noc i egipskie ciemności.
A Niemcy czy inne cywilizowane kraje to żaden przykład, oni mają inne drogi duży ruch skanalizowany jest na autostradach czyli drogach gdzie z bocznej nikt Ci nie wyjedzie, nie ma też problemów wyprzedzania etc
Na odpowiednikach naszych krajówek czyli przez miasteczka i wsie odbywa się ruch lokalny, nie ma setek tirów i wyprzedzających na 3-go.
Nowych dróg nie wybudujemy od razu, a dzięki jednemu bezproblemowemu przepisowi zwiększymy margines bezpieczeństwa to DLACZEGO NIE ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.02.2007 16:01

Maciej napisał(a):O jak nowymi nickami obrodziło :lol: wielonikowcy atakują :lol:

no a jak Macieju :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.02.2007 17:26

Iwona_PB napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Ja i tak cały rok jeżdżę na światłach więc mnie to ryba czy uchwalił czy nie ;)

mnie też ryba właśnie

... i mnie też. :wink: tzn. choćbym chciał bez, to nie mogę.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 16.02.2007 18:58

krystek napisał(a):Bzdura ! Poprawki do zmian w PoRD (obejmujące oprócz obowiązku jazdy na światłach mijania przez cały rok również obowiązek utrzymywania minimalnego odstępu podczas jazdy w tunelach)zostały skierowane do prac w komisji infrastruktury... Sejm jeszcze niczego nie uchwalił.

A jednak się mylisz :cry: uchwalone przez sejm i koniec ,, dyskusji ze światłami w tle'' :wink: Może podyskutujemy na temat jeźdżenia na ,,podwójnym gazie '' :cry: też chyba temat rzeka :smo:
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 16.02.2007 19:47

krzysio21 napisał(a):
krystek napisał(a):Bzdura ! Poprawki do zmian w PoRD (obejmujące oprócz obowiązku jazdy na światłach mijania przez cały rok również obowiązek utrzymywania minimalnego odstępu podczas jazdy w tunelach)zostały skierowane do prac w komisji infrastruktury... Sejm jeszcze niczego nie uchwalił.

A jednak się mylisz :cry: uchwalone przez sejm i koniec ,, dyskusji ze światłami w tle'' :wink: Może podyskutujemy na temat jeźdżenia na ,,podwójnym gazie '' :cry: też chyba temat rzeka :smo:

a na swiatlach czy bez :?: :D

no bo jak bez to i policja nie zauwazy (zwlaszcza w nocy :D ) a i na zarowkach sie zaoszczedzi :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.