Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BIOGRAD NA MORU - ktoś był? opinie, sprawozdania

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 13.06.2007 00:49

Dorisdayok napisał(a):Bardzo dziękuję za wypowiedzi. Ze spraw technicznych bankomatów w Biograd nie brakuje? :lol: bo tak czytam inne tematy i różne opinie krążą - jedni żeby w kantorach, bankach pieniążki wymieniać inni, że najlepsze bankomaty tylko nie w każdej miejscowości łatwo je znaleźć. Osobiście uważam że trochę gotówki na "drobne" wydatki, a w restauracjach karta :D w razie wyczerpania budżetu jakiś bankomat się chyba znajdzie :lol:

Jak zjedziesz do centrum na parking przed samą mariną to przy parkingu (płatny) po lewej stronie znajdziesz dwa bankomaty Splitska Bank (odpowiednik naszego BPH) i Deutshe bank (żółty) i obok nich kantor gdzie możesz wymienić euro lub złotówki po nienajgorszym kursie. KIerując się w prawo zaczynasz spacerek tzw. deptakiem. Jest na nim mnóstwo knajpek jedna przy drugiej i sklepików z pamiątkami, butami na plażę i ciuszkami i czego jeszcze dusza zapragnie. Na końcu deptaka kiedy już zbliżasz się do przystani promowej jest kawiarenka gdzie podają najlepszą w Biogradzie "biela kava". Charakterystycznym znakiem są wystawione ślizgawki i kolorowy domek do zabawy dla dzieci. :D Polecam. Cofając się w strone parkingu można skręcić w uliczkę po lewej stronie gdzie na rogu w kawiarni mają dobre lody a idąc dalej jakieś 50 metrów (uliczka skręca w prawo i zaraz dalej prosto mijasz dwie restauracje gdzie można zjeść za niewielkie pieniązki dobrą rybkę lub owoce morza. Restauracje znajdują się na wprost siebie po przeciwnych stronach ulicy. Na zewnątrz jest też wystawione menu z cenami. A jak rybki nie podchodzą to zaraz za knajpkami skręcasz w lewo i masz dwie pizzerie. Też bardzo dobre jedzonko oprócz pizzy także inne smakołyki włoskiej kuchni. Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę. Za cztery dni będę tam (mam nadzieję ) spacerować.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 13.06.2007 15:33

Bolo napisał(a):
Dorisdayok napisał(a): Za cztery dni będę tam (mam nadzieję ) spacerować.

Dorisdayok napisał(a):
P.S. Mirek109 - super zdjęcia! Oglądając je coraz bardziej sie niecierpliwię na dzień wyjazdu /jedziemy 29.06 na 2tyg./

Dziesiaj myślę że chciałoby się z Wani jechac już, już ale im dłużej myślę to się przekonuję że jak ja tam będę we wrześniu to Wy będziecie
żyli wspomnieniami i planami na następne wakacje :)))

Udanego wypoczynku i bezpiecznego powrotu :)))

"Dorisdayok" dziękuję za opinie o fotkach :))) Masz nazwe ulicy na której będziesz kwaterował ????? Może znajde na planie to więcej coś napiszę :))))). Po zmianie dopisuję że już znalazłem :)))). To prawie centrum bo na fotce widzę kawałeczek wieży kościoła. Proponuje na plaże chodzić za Marine czyli patrząc na wodę kierować się w prawo :))))

"Bolo" moim zdaniem najlepsze lody są w Sw.Filip i Jakov :))))) bo wracając kalorie pozostają po drodze :)))))
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 13.06.2007 16:41

Dorisdayok napisał(a): Hotel czy jak to nazwać ośrodek raczej nazywa się Poljak i jest w jakiejś ślepej uliczce :D tyle wiem. Jedziemy paczką w sumie ok 20 osób /z dziećmi/ tak, że podejrzewam, że po powrocie połowa nie będzie chciała ze sobą rozmawiać :P

To jest prywatny dom :)))
Chyba to http://www.interhome.pl/buchung/listcat ... ecode=4300 Nr. 1 :)))
Nie będzie tak źle ze znajomymi :))) bo nie będziecie pod jednym dachem :))). Chyba :))))

Już chciałbym tam być :)))
Dorisdayok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorisdayok » 13.06.2007 23:02

mirek109 napisał(a):
Nie będzie tak źle ze znajomymi :))) bo nie będziecie pod jednym dachem :))). Chyba :))))

No właśnie chyba nie :D co prawda nie wszyscy razem ale my akurat mamy apartament 8osobowy gdzie będziemy MY /czyli ja z mężusiem/ jedno małżeństwo z 2ką dzieci i jeszcze dwóch kolegów. Ja jestem dobrej myśli chociaż trochę będę odbiegała od reszty /a to z powodu niepełnego uczestnictwa w zakrapianych imprezkach :D/ to może wytrzymam. Poza tym ranny ze mnie ptaszek więc wstawać będę na 100% pierwsza /bo bez kaca :lool: / no i moze jakieś poranne spacerki będę zaliczała :D
mirek109 napisał(a): Proponuje na plaże chodzić za Marine czyli patrząc na wodę kierować się w prawo )))

A to plaża piaszczysta czy kamienista? bo my raczej na piaszczystą będziemy chodzić bo znajomi z dziećmi tam chcą.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 14.06.2007 15:48

Dorisdayok napisał(a):
mirek109 napisał(a): Proponuje na plaże chodzić za Marine czyli patrząc na wodę kierować się w prawo )))

A to plaża piaszczysta czy kamienista? bo my raczej na piaszczystą będziemy chodzić bo znajomi z dziećmi tam chcą.

:))))
Jeżeli myślicie że jest tam plaża piaszczysta to się zawiedziecie :((
Tu widać "piaszczystą" część do której będziecie zmuszenie iść conajmniej 1000m :(
Tu:
http://olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2 ... ge244.html
Widok z drugiej strony :) Smakosze będą mieli browara bardzo blisko :)))
Reszta to plaże betonowo kamieniste :(

A to plaża o której wspominałem:
http://olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2 ... age48.html
Tu drzewka bez liści bo fotka robiona w grudniu http://olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2 ... age23.html

Plaża wysypana z drobnego kamyka :)) Przydadzą się lekkie buciki by wejść do wody :)

Ranne i nie tylko spacery to najlepiej w kierunku Sw. Filip i Jakov bo jak miniesz Marine to już stąpasz po "matce ziemi" a w przeciwna strone to raczej betony :(

Będzie dobrze :)))))
Dorisdayok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorisdayok » 16.06.2007 13:01

Jeszcze jedno pytanie - odnośnie opieki zdrowotnej :D - czy jest w Biogradzie lub w pobliżu jakiś szpital? albo poradnia lekarska? pytanie moze nietypowe ale odpowiedź dla mnie istotna - jestem w ciąży i chciałabym wiedzieć gdzie w razie czego mogę się udać /odpukać mam nadzieję, że nie będzie to potrzebne - no, ale przezorny zawsze ubezpieczony.../ :roll:
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 16.06.2007 13:04

Dorisdayok napisał(a):[b]Jeszcze jedno pytanie - odnośnie opieki zdrowotnej :D

Jest Klinika Ortopedyczna :))) ale to chyba ci nie bedzie potrzebne.
Nie mieliśmy potrzeby ale napewno jest przychodnia zdrowia i lekarz dla pań :))))
Nie myśl by ci był potrzebny :))))
Dorisdayok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorisdayok » 20.06.2007 09:31

Dzięki. Też tak myślę, ale wolę wiedzieć jakby co :D
Do wyjazdu jeszcze tylko 9 dni!!! Już nie mogę się doczekać 8)
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 20.06.2007 10:00

Byliśmy w Biogradzie trzy w 2004 roku. Bardzo dobre miejsce do wypadów do Krka, Sibenika, Zadaru i na wyspa. Oczywiście należy popłynąć na Kornati. Promów, łódek i statcczków jest mnóstwo. jednak ... gospodani poleciła nam mały i kamenalny statek COTONUUM (chyba tak się pisze). Wyprawa była rewelacyjna. Pierwsze zaskoczenie, to postój na kotwicy w odległości ok 200 m od jednej z wysepek, drabina do wody i godzina na SUPER PŁYWANIE. U celu byliśmy jako jeden z pierwszych statków. Przywitał nas .. osioł ?!. Po pływaniu w Słonym Jeziorze, zwiedzaniu wyspy, rzut oka na klif, powrót, super obiad i spojrzenie na setki ludzi siedzących na pokładzie wielkich promów, a my kameralnie, ryba, małże, wino i rakija a sok dla dzieci i w drogę powrotną, również z przystankiem na płytwanie. Polecam dołożyć kilka kun i nie pchać się na wielkie łajby. Wrażenia niezapomniane
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 20.06.2007 10:10

Pawełka napisał(a):Byliśmy w Biogradzie trzy w 2004 roku. Bardzo dobre miejsce do wypadów do Krka, Sibenika, Zadaru i na wyspa. Oczywiście należy popłynąć na Kornati. Promów, łódek i statcczków jest mnóstwo. jednak ... gospodani poleciła nam mały i kamenalny statek COTONUUM (chyba tak się pisze). Wyprawa była rewelacyjna. Pierwsze zaskoczenie, to postój na kotwicy w odległości ok 200 m od jednej z wysepek, drabina do wody i godzina na SUPER PŁYWANIE. U celu byliśmy jako jeden z pierwszych statków. Przywitał nas .. osioł ?!. Po pływaniu w Słonym Jeziorze, zwiedzaniu wyspy, rzut oka na klif, powrót, super obiad i spojrzenie na setki ludzi siedzących na pokładzie wielkich promów, a my kameralnie, ryba, małże, wino i rakija a sok dla dzieci i w drogę powrotną, również z przystankiem na płytwanie. Polecam dołożyć kilka kun i nie pchać się na wielkie łajby. Wrażenia niezapomniane

Gdzie cumował ów COTONUUM ? Bo chciałbym w tym roku skorzystać :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 20.06.2007 17:19

damiangres napisał(a):
Gdzie cumował ów COTONUUM ? Bo chciałbym w tym roku skorzystać :)
pozdrawiam
--

Uprzejmie proszę:))))

http://www.cotonum.hr/

Cumuje blisko hotelowej mariny :)
http://www.cotonum.hr/slike/BGMAPA.gif

Wieczorny spacer i wszystko jasne :)

Powodzenia
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 24.06.2007 12:08

Ok, chyba go kojarzę :) Widziałem. Ostatnie pytanie w takim razie, a ile dokładnie kosztował rejs? Bo nam już tylko półtorej miesiąca zostało do wyjazdu i zaczynamy planowac budżeta:)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 24.06.2007 12:19

damiangres napisał(a): Ostatnie pytanie w takim razie, a ile dokładnie kosztował rejs?

Nie wiem :( ile Kun ta łodzią. Myśmy płynęli w 2003 Sangulin czyli tym zaadoptowanym promem i płaciliśmy 150 Kun od głowy :)
Oto postój na wyspie ze słonym jeziorem :)))
http://olczyk.com/mirek/imagepages/image239.html

I jeszcze możliwość poskakania do wody przed powrotem :)
http://olczyk.com/mirek/imagepages/image247.html

Powodzenia
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 25.06.2007 06:31

No widzisz, ja też w 2006 tym Sangulin :) Ale lekka lipa :)
Po prostu za dużo ludzi.
Dlatego w tym roku, razem ze znajomymi, chcę wybrać coś bardziej kameralnego.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda Cro.pl
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 25.06.2007 14:30

damiangres napisał(a):No widzisz, ja też w 2006 tym Sangulin :) Ale lekka lipa :)
Po prostu za dużo ludzi.

Dla mnie to nie była lipa :))
Fakt że ludzi na pokładzie dużo ale jaka zabawa :) Mamy różne wymagania i niech tak pozostanie :))))

Powodzenia :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

BIOGRAD NA MORU - ktoś był? opinie, sprawozdania - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone