napisał(a) dede » 01.02.2012 09:57
dren napisał(a):Dzięki za odpowiedzi, może jeszcze z innej beczki - jeśli chodzi o wycieczki - czy warto wybrać się na rejs statkiem bodajże "Bibe", a także do Dubrownika?
Wielu z tego forum było trochę zawiedziona wizytą w Dubrowniku - czy warto w sezonie (bo wtedy będziemy w Chorwacji ) tracić kilka godzin na dojazd tam - potem w tłumie i żarze słońca (bo zakładam że tak będzie) przejść się po Dubrowniku?
No i nie muszę dodawać że jest to trochę kosztowny wyjazd podliczając opłaty za autostrady, parking, bilety wstępu chociażby na mury, obiadek dla 4os. no i benzyna. Może lepiej poświęcić czas na inne wycieczki?
Witam. Tak sobie czytam, gdyz zamierzam w tym roku też jechać do BV, dodam cos od siebie odnośnie Dubrovnika. Zaczne od tego, że istotne moim zdaniem jest w jakim wieku masz dzieci, maluchy na pewno będą bardziej marudzić po pewnym czasie. Polecam jednak te wycieczkę. Nie myśl o żadnej autostradzie, tylko jak ktoś już wcześniej napisał jedź Jadranką, myślę, iż z BV będzie to ok 2,5 godz, jazdy / super widoki/. W Dubrovniku jest dużo ludzi ale odczuwalne jest to przede wszystkim przy wejściu na stare miasto i w jego głównej alei. W bocznych uliczkach, na murach juz te tłumy nie sa tak widoczne. Na murach faktycznie skwar, dobrze jest miec wode do picia, zawsze po zejściu z murów można też skoczyć do wody, jak to zrobilismy jednego razu - od razu lepiej. Widoki z murów nie zapomniane. Ogólnie polecam, aha trzeba tez wziąc pod uwage , co już było wielokrotnie poruszane na tym forum parkowanie. Blisko starego miasta drogo i ciasno, im dalej taniej. NIe polecam parkowanie na zakazie. Ewentualnie bardzo polecam, jak ktoś czynił to wcześniej Mostar. Osobiście chyba nawet wolę to miasto od Dubrovnika - ah ten klimat/ nie mam na myśli pogody/, no ale to moje subiektywne odczucie. Udanych wakacji.