Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baśka Woda - prośba o konkretne informacje z 2011r

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 14.01.2012 16:23

a grilowane kalmary gdzieś w Baśce serwują? :)
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 14.01.2012 20:21

dren napisał(a):a grilowane kalmary gdzieś w Baśce serwują? :)

z pewnością, chociaż ja wolę przene lignje :lol:
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 15.01.2012 14:05

tygrysek0038 napisał(a):

a te lignje to chyba właśnie grilowane kalmary - ciekaw jestem ile to danie kosztuje
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 15.01.2012 14:14

dren napisał(a):
tygrysek0038 napisał(a):

a te lignje to chyba właśnie grilowane kalmary - ciekaw jestem ile to danie kosztuje

lignje to , oczywiście, kalmary, ala ja pisalam, że wolę smażone :D niz grillowane (jakieś 55-65 kun z frytkami i dodatkiem warzyw).
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 15.01.2012 16:26

czyli można się najeść za jakieś 30 zł - więc nie wiem poco brać żarcie z Polski jeśli można tam całkiem dobrze zjeść za rozsądne pieniądze
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 15.01.2012 17:42

dren napisał(a):czyli można się najeść za jakieś 30 zł - więc nie wiem poco brać żarcie z Polski jeśli można tam całkiem dobrze zjeść za rozsądne pieniądze

Ilu ludzi, tyle pomysłów- ja osobiście zawsze żywię się z mężem w konobach albo pichcimy coś z owoców, warzyw i rybek+owoców morza zakupionych na targu. Do tego świeżutki chlebek.
Ale uwaga- tymi kalmarami to ja mogłam się najeść (50 kg, 161 wzrostu :) )

Natomist jeśli chcieliśmy się oboje najeść (mąż = ja x2) w restauracji,
to w Breli (znawcy wiedzą, że tanio tam nie jest) zamawiając jedzenie z napojami, deserem i napiwkiem mieściliśmy się w 200 kn.
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 18.01.2012 08:49

Dzięki za odpowiedzi, może jeszcze z innej beczki - jeśli chodzi o wycieczki - czy warto wybrać się na rejs statkiem bodajże "Bibe", a także do Dubrownika?
Wielu z tego forum było trochę zawiedziona wizytą w Dubrowniku - czy warto w sezonie (bo wtedy będziemy w Chorwacji ) tracić kilka godzin na dojazd tam - potem w tłumie i żarze słońca (bo zakładam że tak będzie) przejść się po Dubrowniku?
No i nie muszę dodawać że jest to trochę kosztowny wyjazd podliczając opłaty za autostrady, parking, bilety wstępu chociażby na mury, obiadek dla 4os. no i benzyna. Może lepiej poświęcić czas na inne wycieczki?
drykier
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drykier » 18.01.2012 09:13

Witam,
w zeszłym roku we wrześnie bylem w Baska Woda - statkiem nie płynąłem, w Dubrowniku nie byłem, ale polecam wycieczkę do Mostaru jadąc przez Imotski, wszystko z opisu na forum.Zwiedzaliśmy też Trogir - warto!
Odbyliśmy jeszcze wycieczkę na Hvar.
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 18.01.2012 10:10

drykier napisał(a):Witam,
w zeszłym roku we wrześnie bylem w Baska Woda - statkiem nie płynąłem, w Dubrowniku nie byłem, ale polecam wycieczkę do Mostaru jadąc przez Imotski, wszystko z opisu na forum.Zwiedzaliśmy też Trogir - warto!
Odbyliśmy jeszcze wycieczkę na Hvar.

Też rozważam wypad do Mostaru
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 18.01.2012 10:23

dren napisał(a): - czy warto... do Dubrownika?

Wielu z tego forum było trochę zawiedziona wizytą w Dubrowniku - czy warto w sezonie (bo wtedy będziemy w Chorwacji ) tracić kilka godzin na dojazd tam - potem w tłumie i żarze słońca (bo zakładam że tak będzie) przejść się po Dubrowniku?

No i nie muszę dodawać że jest to trochę kosztowny wyjazd podliczając opłaty za autostrady, parking, bilety wstępu chociażby na mury, obiadek dla 4os. no i benzyna. Może lepiej poświęcić czas na inne wycieczki?

Wszystko zależy od tego kto na co się nastawia. Jeśli uwzględnisz tłumy (bo w sezonie to normalne) to się nie rozczarujesz. Jeśli ktoś liczy, że jakimś cudem będzie pusto to będzie zdziwiony. Dubrownik jest piękny i warto go zobaczyć, ale.... to jest wyprawa na cały dzień. Trzeba sie z tym liczyć. Jak będziesz po murach spacerował a nie biegał to tak. Co do jedzenia tam- knajpki w okolicy, a nie pod samymi murami i też będzie ok.

Co do koszów - autostradę możesz sobie darować. Wyjedź 30 min wcześniej, albo licz, że będziesz 30 min później i jedź Jadranką. Piękne widoki i nie płacisz za przejazd- chyba, że nie stosujesz sie do znaków, to możesz zapłacić za prędkość :lol: Parking - szukaj parkingu dalej od murów, zapłacisz mniej :) (przynajmniej tak było jak myśmy byli)

Możesz też wziąć sprzęt do plażowania i w zrobić sobie przerwę, żeby poczekać do wieczora i zobaczyć to wszystko nocą :D Warto!!

Reasumując- Dubrownik tak!! ale na spokojnie :wink: inne wycieczki? jak najbardziej tak!! :) Chorwacja jest piękna i warto ją poznać nie tylko od strony plaży :P
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 18.01.2012 10:58

Byłam z mężem w Dubrowniku w miesiącu wrześniu.Bazą wypadową była Baśka Voda.Do Dubrownika dojechaliśmy magistralą.Niechcący ominęliśmy parking i trzeba było znaleźć miejsce w centrum miasta.Do Starego miasta dostaliśmy się miejskim autobusem.
Cudowne miejsce!Jednak żar z nieba i jeszcze olbrzymie tłumy turystów uniemożliwiały dokładne zwiedzenie tego przepięknego miasta..(wejście na mury jest płatne!)
Co do rejsu statkiem,to uważam,że warto,chociaż ja wybrałabym mniejszy,bardziej kameralny stateczek..Biba to kolos i zabiera tłumy..(ale to rzecz gustu).Jednak dla zobaczenia Bolu,czy Hvaru warto!(jeśli dobrze pamiętam taki rejs kosztował 25e)
I na koniec jedzenie.Zawsze zabieram ze sobą paczkowane wędliny,sery i to,co możliwe do zrobienia kanapek.Resztę kupuję na miejscu.
Z obiadami bywa różnie..niekiedy jest tak,że wcale nie chce się jeść w taką pogodę..
Baśka Voda,to piekne miasteczko i znajdziecie w nim wszystko,czego szukacie! Życzę udanych wakacji!

:papa:
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 18.01.2012 11:59

Bibe odradzam szczerze, chyba, że jesteś zwolennikiem łubu dubu i dzikiej dyskoteki na maxa :roll:

Wyprawa morska z jedzeniem rybki , jak najbardziej, ale jakąś mniejszą łajbą- na pewno będzie w czym wybierać.

Co do Dubrovnika- wg mnie trzeba go zobaczyć przynajmneij raz, ale najładniejszy widok jest z murów, na których w sezonie w ciągu dnia jest istna patelnia, także odpada.

Osobiście wolę Trogir i jego starówkę razem z targiem owocowym i rybnym, ale to moje subiektwyne odczucie 8) .
kobieta32
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobieta32 » 18.01.2012 12:37

Ja postawiłam na kuny z bankomatu, w lipcu 2011 - 1 zł to 1,78kuny. Wypłacałam z konta Deutsche Banku- bez żadnej prowizji.
Niestety, niektóre banki pobierają opłaty np 10zł. od wypłat z bankomatu.
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 18.01.2012 17:24

Reasumując - jadąc pierwszy raz do Chorwacji - Baśki na 10 dni warto zahaczyć o Jeziora Plitvickie, potem wybrać się do Dubrownika na jeden dzień, oraz Mostar z wstąpieniem nad Wodospad Kravica, a także rejs ale nie Bibą. Czy ktoś coś doda biorąc pod uwagę ograniczony czas i chęć również pobyczenia się na plaży (jeżeli będziemiejsce :D )
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 18.01.2012 17:44

Jeżeli chcesz mieć trochę miejsca i spokoju na plaży, to stojąc przodem do morza idź w lewo. W pewnym momencie (mniej więcej 150m za kompleksem "Urania") będzie bardzo mało osób.
Z tym, że trzeba się zorientować, czy to już "goła" plaża, czy jeszcze nie. Ale nie jest ona tak blisko miasta, także spoko.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Baśka Woda - prośba o konkretne informacje z 2011r - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone