.png)
.png)
. Ile ja się naszukałam swego czasu informacji na temat sposobów dojazdu do Klasztoru .png)
Szykując się do wyjazdu do Barcelony początkowo nie brałam pod uwagę wyjazdu do Montserrat, uznając, że w Barcelonie jest tyle do zobaczenia, że nie musimy szukać atrakcji poza tym miastem. Dopiero znajoma, która odwiedziła Montserrat, zainteresowała mnie tym miejscem. I jestem jej za to wdzięczna, bo bez jej rekomendacji zapewne nie zobaczylibyśmy Montserrat. I nie chodzi mi tutaj o klasztor, który oprócz tego, że jest fantastycznie usytuowany, to niczym więcej mnie nie zachwycił. Natomiast efekt WOW wywołała u mnie eskapada po górach Montserrat.wiola2012 napisał(a):Ile ja się naszukałam swego czasu informacji na temat sposobów dojazdu do Klasztoru. Potem okazało się, że Barcelona wypełniła nam czas i na Montserrat już go nie mieliśmy.
Co kraj, to obyczaj. W Barcelonie wstępy do wielu kościołów są płatne. W Polsce też już w niektórych kościołach wprowadzono opłaty, chociaż na razie są one dobrowolne. W Bazylice Mariackiej w Krakowie i w Kościele Św. Brygidy w Gdańsku turyści są proszeni o nabywanie cegiełek-wejściówek.wiola2012 napisał(a):Ps. Taka myśl dotycząca biletów mnie naszła, nie wyobrażam sobie płacenia za wstęp na Jasną Górę. Jeśli Montserrat jest miejscem pielgrzymek, to nie powinno być opłat dla wiernych.
Pod sam klasztor można wjechać samochodem. Mapa pokazuje, że prowadzą tam dwie drogi: B-112 i BP-1121, więc jak ktoś ma ochotę, to pewnie dojdzie tymi drogami na górę. Ale od stacji kolejki Aeri de Montserrat tymi drogami jest do przejścia ok. 12 km.Nefer napisał(a):Monserrat zachwycające.
A czy jest tam możliwość, żeby w jedną stronę wjechać kolejką, a na dół zejśćSą piesze szlaki
.png)
.png)
.png)
.png)
Według mnie to właśnie to położenie sprawia, że sanktuarium jest tak chętnie odwiedzane.maslinka napisał(a):Sanktuarium w Montserrat jest przepięknie położone!![]()
Faktycznie wygląda, jakby był zabytkowy. Kolejka Aeri de Montserrat działa od 1930 roku i te pierwsze wagoniki wyglądały podobnie. Może mają takie założenie, żeby wygląd wagoników był przez cały czas taki sam. Z historią kolejki Aeri można zapoznać się TUTAJ.maslinka napisał(a):Śmieszny ten żółty wagonik, którym jechaliście. Wygląda, jakby miał sporo lat
Ciekawa też jest jej historia.maslinka napisał(a):Figurka "Czarnulki" ciekawa, nietypowa.
.png)
W Mariackim, aby móc z bliska obejrzeć Ołtarz Wita Stwosza, trzeba kupić normalny bilet (teraz nazwany cegiełką, www), i to już od dobrych kilku lat. Ze strefy bezpłatnej nie obejrzy się detali ołtarza...Od pewnego czasu także wejście do Katedry Wawelskiej jest płatne, jeszcze nie tak dawno można było za darmo wejść do samej katedry oraz Grobu Mickiewicza, Słowackiego (Krypta Wieszczów Narodowych). Płatne były Grobowce Królewskie czy wejście pod Dzwon Zygmunta. W dalszym ciągu bezpłatne jest wejście do krypty pod Wieżą Srebrnych Dzwonów...megidh napisał(a): W Bazylice Mariackiej w Krakowie i w Kościele Św. Brygidy w Gdańsku turyści są proszeni o nabywanie cegiełek-wejściówek.
.png)
piekara114 napisał(a):I jeszcze taka ciekawostka: figura Madonny z Montserrat (motyw) jest także w zakrystii jasnogórskiego sanktuarium
.png)
Jak to mówią, pod latarnią zawsze najciemniej czy cudze chwalicie.....megidh napisał(a):Wstyd się przyznać, że ja, mieszkanka Częstochowy, nie miałam o tym pojęcia.
.png)
megidh napisał(a):Pod sam klasztor można wjechać samochodem. Mapa pokazuje, że prowadzą tam dwie drogi: B-112 i BP-1121, więc jak ktoś ma ochotę, to pewnie dojdzie tymi drogami na górę. Ale od stacji kolejki Aeri de Montserrat tymi drogami jest do przejścia ok. 12 km.
Natomiast szlaki piesze są na górze i to tymi szlakami warto pochodzić. Będę pisać o tych szlakach w dalszych odcinkach, bo po odwiedzinach u Czarnej Madonny rozpoczęliśmy trekking po górach Montserrat.
.png)
.png)
megidh napisał(a):Według mnie to właśnie to położenie sprawia, że sanktuarium jest tak chętnie odwiedzane.maslinka napisał(a):Sanktuarium w Montserrat jest przepięknie położone!![]()