Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Barcelona, Maraton i Montserrat

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 08.02.2025 11:05

Flagi Hiszpania i kontur Katalonii.jpg

Po wyjściu z bazyliki Santa Maria del Mar poszliśmy wzdłuż wschodniej ściany kościoła.

20240307_182251.jpg

Na wprost bocznego wejścia do bazyliki znajduje się Plaça del Fossar de les Moreres, na którym kiedyś znajdował się cmentarz poległych podczas oblężenia Barcelony w 1714 roku. Oblężenie Barcelony trwało ponad rok i zakończyło się w dniu 11 września 1714 roku upadkiem Barcelony, która poddała się Burbonom. Od tego dnia rozpoczął się okres represji dla Katalończyków.
W 1989 roku architekt Carme Fiol odsłonił miejsce pochówku ofiar, burząc stojące tam budynki i pokrywając ziemię czerwoną cegłą, która ma symbolizować przelaną krew. W 2001 roku ustawiony został tutaj pomnik zaprojektowany przez Alfonsa Viaplanę. Na jego szczycie płonie wieczny ogień, symbol hołdu dla ofiar.
Dzień 11 września stał się Dniem Narodowym Katalonii - Diada Nacional de Catalunya, w skrócie "La Diada".

20240307_182311.jpg

20240307_182318.jpg
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 08.02.2025 14:26

I znów wędrowaliśmy wąskimi, średniowiecznymi uliczkami, które już opustoszały.

20240307_183058.jpg

20240307_183102.jpg

_T3A9998.jpg

20240307_184814.jpg

Doszliśmy do naszego celu, którym był mały sklepik JonCake, w którym można kupić ponoć najlepszy sernik w Barcelonie i przed którym zawsze jest kolejka.

20240307_185120.jpg

Stanęliśmy więc w tej kolejce, zastanawiając się, jak długo przyjdzie nam w niej stać.

_T3A0007.jpg

Gdy weszliśmy do środka ujrzeliśmy na ścianie wykaz oferowanych serników. Cena, którą też zobaczyliśmy (33 euro za kg) troszkę nas zszokowała 8O. No ale trudno, raz się żyje.
Czekając na swoją kolej zastanawialiśmy się, który z serników kupić, bowiem w ofercie jest kilka smaków:

20240307_185704.jpg

1) klasyczny - przygotowywany jest z czterech różnych serów: mascarpone, parmigiano reggiano, grana padano i gorgonzola.
2) Cabrales - przygotowywany z jednego z najsłynniejszych hiszpańskich serów pleśniowych, który robiony jest z mleka krowiego i owczego, dojrzewający w jaskiniach, co nadaje mu wyjątkowy i intensywny smak.
3) Chocolate - przygotowywany z gorzkiej czekolady - jest to najsłodsza wersja.
4) Idiazabal - przygotowywany z hiszpańskiego wędzonego sera owczego, dojrzewającego przez ponad 8 miesięcy, który nadaje ciastu intensywny i wędzony smak.
5) Brie - przygotowywany z francuskiego, miękkiego sera krowiego; jest najbardziej kremowy ze wszystkich serników JonCake.
Jest jeszcze jeden rodzaj sernika, którego skład zmienia się co dwa tygodnie.
Każdy z nas miał ochotę na inny smak.
Gdy doszliśmy do lady okazało się, że nasz problem z wyborem smaku sam się rozwiązał, bowiem w sprzedaży pozostał już tylko jeden z serników, a mianowicie klasyczny.
Nie mając żadnego wyboru kupiliśmy więc cały sernik klasyczny, który ważył 0,75 kg. Zapłaciliśmy za niego 24 euro.

20240307_185959.jpg

Do apartamentu wracaliśmy już po ciemku.

_T3A0022.jpg

Metrem dojechaliśmy do stacji Rocafort, z której po kilku minatach doszliśmy do naszej kwatery.

_T3A0034.jpg

Przygotowaliśmy sobie kolację na ciepło, po której przystąpiliśmy do degustacji sernika JonCake.

20240307_210407.jpg

Zjedliśmy tylko połowę, pozostawiając resztę na następny dzień do kawy.
Sernik jest wyśmienity, chociaż zupełnie inny w smaku, niż te serniki, które mamy w Polsce. Ma konsystencję puszystego musu a w smaku jest lekko wytrawny. Słodkości jest w nim niewiele.
Nie żałowaliśmy wydanych na ten przysmak pieniędzy.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 08.02.2025 15:12

Choć nie przepadam za sernikami (tymi klasycznymi, popularnymi w Polsce), ten Wasz wygląda smacznie :) Taki kremowy właśnie potencjalnie mógłby trafić w mój gust 8)

Jak długo staliście w kolejce? Nas by prawdopodobnie zniechęciła, a na pewno mojego męża ;)
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 08.02.2025 17:13

Uwielbiam sernik, zwłaszcza te kremowe czy pistacjowe,zwykły z sosem malinowym :hearts: , nie podchodzi mi filadejski, zbyt wodnisty...ale to jednak słodkie desery, nie wiem czy na wytrawny bym się skusiła...zwłaszcza jakbym zobaczyła kolejkę....

A Katedra Morska wspaniała, lubię surowe wnętrza. Nie pamiętam, żebym w czasie swojej wizyty w Barcy tam była, ale jak będę kiedyś to jest na mojej mapce oznaczona.... Muszę serial zobaczyć, bo nie wiedziałam, że jest.... Książka dawno pochłonięta....
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 08.02.2025 17:37

maslinka napisał(a):Choć nie przepadam za sernikami (tymi klasycznymi, popularnymi w Polsce), ten Wasz wygląda smacznie :) Taki kremowy właśnie potencjalnie mógłby trafić w mój gust 8)
Mogłoby tak być. Szczególnie gdybyś spróbowała sernik Cabralesa lub Idiazabal, lub Brie. Ja ich nie jadłam, więc nie wiem, jak smakują, ale TUTAJ można przeczytać ciekawą recenzję wyrobów JonCake.

maslinka napisał(a):Jak długo staliście w kolejce? Nas by prawdopodobnie zniechęciła, a na pewno mojego męża ;)
Kolejka była długa ale sprzedaż szła dosyć szybko, bowiem klientów obsługiwały trzy ekspedientki. Sprawdziłam we właściwościach zdjęć czasy ich zrobienia i wychodzi na to, że w kolejce staliśmy niecałe 15 minut.
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 08.02.2025 17:53

piekara114 napisał(a):Uwielbiam sernik, zwłaszcza te kremowe czy pistacjowe,zwykły z sosem malinowym :hearts: , nie podchodzi mi filadejski, zbyt wodnisty...ale to jednak słodkie desery, nie wiem czy na wytrawny bym się skusiła...zwłaszcza jakbym zobaczyła kolejkę....
Ja też jestem (niestety na swoją zgubę) wielbicielką serników. Szczególnie lubię taki z wiśniami. Ale ten, który kupiliśmy w JonCake też mi smakował.

piekara114 napisał(a):A Katedra Morska wspaniała, lubię surowe wnętrza. Nie pamiętam, żebym w czasie swojej wizyty w Barcy tam była, ale jak będę kiedyś to jest na mojej mapce oznaczona....
Pośród wszystkich słynnych barcelońskich budowli, to ten kościół nie jest na wysokiej pozycji. Ale warto do niego wejść, żeby zobaczyć ten kataloński gotyk, o którym nie miałam pojęcia, że w ogóle istnieje. Jednak podróże kształcą :verryhappy:.

piekara114 napisał(a):Muszę serial zobaczyć, bo nie wiedziałam, że jest.... Książka dawno pochłonięta....
Jak obejrzysz, to napisz czy Ci się spodobał. Książkę też przeczytałam przed obejrzeniem filmu. Wolę taką kolejność, bo czytanie po obejrzeniu filmu nie jest ciekawe. Zna się wtedy akcję i zakończenie, i czasami zniechęca to do dalszego czytania. Jeśli natomiast oglądam film po przeczytaniu książki, to pomimo tego, że wiem, co się tam wydarzy, oglądam go z zainteresowaniem (oczywiście wtedy, gdy jest dobrze zrobiony).
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 08.02.2025 21:30

Serniki - chyba nigdy jeszcze nie odmówiłem jego zjedzenia :mg: . . . chociaż powinienem w większości przypadków :tak:
15 minut to żadne oczekiwanie :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 08.02.2025 22:43

piotrf napisał(a):Serniki - chyba nigdy jeszcze nie odmówiłem jego zjedzenia :mg: . . . chociaż powinienem w większości przypadków :tak:
To tak jak ja. Nie mam silnej woli i niestety to co zjem, idzie mi w :dupa: :lol:.

piotrf napisał(a):15 minut to żadne oczekiwanie :oczko:
Tempo było iście ekspresowe, chociaż gdy zobaczyliśmy kolejkę, to wydawało nam się, że będziemy tam czekać co najmniej godzinę.
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 08.02.2025 23:53

08-03-2024 (dzień trzeci)

Kolejny dzień powitał nas pięknym słońcem, więc nasze plany na ten dzień miały szansę na zrealizowanie. Dzisiaj bowiem chcieliśmy poznać Barcelonę od strony morza. Ale zanim do tego morza dotarliśmy, to po drodze odwiedziliśmy Parc de la Ciutadella.
To ruszamy.
W drodze do stacji metra Rocafort minęliśmy skrzyżowanie znajdujące się tuż obok naszego apartamentu.

20240308_104424.jpg

Linią metra L1 dojechaliśmy do stacji Arc de Triomf i przechodząc pod Łukiem Triumfalnym poszliśmy w kierunku Parcu de la Ciutadella.

20240308_111632.jpg

Wzdłuż całej alei Passeig de Lluís Companys widzieliśmy zgrupowane metalowe panele, które za kilka dni posłużą do budowy ogrodzenia dla strefy mety maratonu.

20240308_111848.jpg

20240308_111908.jpg

20240308_112009.jpg

20240308_112524.jpg

Doszliśmy do bramy prowadzącej do Parcu de la Ciutadella.

20240308_112622.jpg

Park został utworzony w miejscu, w którym znajdowała się potężna cytadela wojskowa wybudowana przez króla Filipa V w 1715 roku, po tym jak miasto Barcelona poddało się 11 września 1714 roku pod koniec wojny o sukcesję hiszpańską. Aby pozyskać teren pod budowę cytadeli zniszczeniu uległa najbardziej wysunięta na północny-wschód część oryginalnych murów miejskich oraz ponad 1200 domów w dzielnicy La Ribera.
W 1869 roku kataloński polityk i przywódca wojskowy generał Juan Prim przekazał cytadelę miastu, aby zyskać przychylność lokalnej ludności. Warunkiem przekazania tego terenu było zburzenie cytadeli i przekształcenie jej w park. Po dawnej cytadeli pozostało jednak kilka budynków. Dawny arsenał jest obecnie siedzibą katalońskiego parlamentu, kaplica jest obecnie wojskowym kościołem parafialnym, zaś w dawnym Pałacu Gubernatora mieści się obecnie Publiczny Instytut Szkolnictwa Średniego Verdaguer.

Oryginalny układ parku został zaprojektowany w 1872 roku przez młodego architekta Josepa Fontserè. Projekt ten został jednak zmodyfikowany na potrzeby Wystawy Światowej w 1888 roku. Następnie w 1892 roku ponownie został przeprojektowany w z uwagi na urządzenie tutaj barcelońskiego zoo z egzotycznych zwierząt, które podarował lokalnemu samorządowi bankier Lluís Martí-Codolar.
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.02.2025 09:51

Sernik zjem ale żebym uwielbiała - raczej nie. Choć ten czekoladowy stanowiłby dla mnie pokusę :tak:
majkik75
Cromaniak

Postnapisał(a) majkik75 » 10.02.2025 10:26

Katedra piękna, nie pamiętam czy byliśmy ... :| Ale chyba nie :( Sernik - jadłbym :proszedzieki: Tylko czy mają z rodzynkami ? :verryhappy:
Łuk triumfalny pamiętam, byliśmy, potem w parku przy nim.
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 10.02.2025 15:02

megidh napisał(a):Po wyjściu z bazyliki Santa Maria del Mar poszliśmy wzdłuż wschodniej ściany kościoła.

My jeszcze wjechaliśmy na wieżę :) .
megidh napisał(a):Doszliśmy do bramy prowadzącej do Parcu de la Ciutadella.

Park jest bardzo ładny. Szczególnie fontanny przypadły nam do gustu :)
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 10.02.2025 19:11

Kapitańska Baba napisał(a):Sernik zjem ale żebym uwielbiała - raczej nie. Choć ten czekoladowy stanowiłby dla mnie pokusę :tak:
majkik75 napisał(a): Sernik - jadłbym :proszedzieki:
Każdy ma inne upodobania smakowe. Dla mnie sernik jest najlepszym ciastem i gdy mam do wyboru kilka rodzajów ciast, to zawsze wybiorę sernik.

majkik75 napisał(a):Tylko czy mają z rodzynkami ? :verryhappy:
Niestety nie ma takiej wersji. Żałuję, bo kocham rodzynki w serniku. Bez sernika też. Ostatnio w ramach odchudzania :oczko_usmiech: zajadam do kawy same rodzynki, łudząc się, że w ten sposób dostarczam do organizmu mniej kalorii :rotfl:.

majkik75 napisał(a):Katedra piękna, nie pamiętam czy byliśmy ... :|
Barcelona ma tyle zabytków do obejrzenia, że na wszystkie nie starczy czasu podczas jednego wyjazdu.

majkik75 napisał(a):Łuk triumfalny pamiętam, byliśmy, potem w parku przy nim.
Łuku Triumfalnego nie sposób przegapić, a po parku zaraz będziemy spacerować.
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 10.02.2025 19:15

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):Po wyjściu z bazyliki Santa Maria del Mar poszliśmy wzdłuż wschodniej ściany kościoła.

My jeszcze wjechaliśmy na wieżę :) .
Na wieżę Bazyliki Santa Maria del Mar można wejść tylko po schodach, natomiast windą można wjechać na wieżę w Katedrze Św. Eulalii. Wiele osób myli te dwie świątynie i Tobie też się chyba przytrafił ten błąd.
Do Katedry Św. Eulalii też poszliśmy, ale innego dnia. I nie wjechaliśmy windą na wieżę, bo nam brakło czasu.

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):Doszliśmy do bramy prowadzącej do Parcu de la Ciutadella.

Park jest bardzo ładny. Szczególnie fontanny przypadły nam do gustu :)
No to chodźmy obejrzeć ten park.
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 10.02.2025 19:21

Na oficjalnej stronie Bazyliki Santa Maria del Mar można zwiedzić kościół wirtualnie pod tym linkiem KLIK.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Barcelona, Maraton i Montserrat - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone