Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada w Chorwacji - pytanie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 29.05.2007 19:15

Bedę jechał przez Austrię i Słowenię. Z mapy wynika, że dość spory kawałek zaraz za granica Chorwacką jest zwykłej drogi. Czy warto objeżdzać go autostradą jak zaznaczyłem na mapce poniżej?
Obrazek
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 29.05.2007 20:18

Piots napisał(a):Bedę jechał przez Austrię i Słowenię. Z mapy wynika, że dość spory kawałek zaraz za granica Chorwacką jest zwykłej drogi. Czy warto objeżdzać go autostradą jak zaznaczyłem na mapce poniżej?

Witaj !
Może byś napisał skąd i dokąd chcesz dojechać, no i kiedy chciałbyś jechać...
Generalnie, jeśli chciałbyś przejechać szybko to raczej autostrada. No chyba, że w weekend w szczycie sezonu bo wtedy w okolicach dużych tuneli możesz spodziewać się korków.

Pzdr
Tomek

PS. Sądzac z Twojego rysunku to chyba chcesz przy okazji zwiedzić Słowenię ???
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 29.05.2007 20:24

Kolega chce od Postojnej jechac ? od jaskin ?
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 29.05.2007 20:25

Tomek napisał(a):
Piots napisał(a):Bedę jechał przez Austrię i Słowenię. Z mapy wynika, że dość spory kawałek zaraz za granica Chorwacką jest zwykłej drogi. Czy warto objeżdzać go autostradą jak zaznaczyłem na mapce poniżej?

Witaj !
Może byś napisał skąd i dokąd chcesz dojechać, no i kiedy chciałbyś jechać...
Generalnie, jeśli chciałbyś przejechać szybko to raczej autostrada. No chyba, że w weekend w szczycie sezonu bo wtedy w okolicach dużych tuneli możesz spodziewać się korków.

Pzdr
Tomek

PS. Sądzac z Twojego rysunku to chyba chcesz przy okazji zwiedzić Słowenię ???

Od Granicy Słoweńskiej do Trogiru. Chodzi mi oto jak długi jest ten odcinek zwykłej drogi i czy warto go objeżdać autostradą.
Nie che zwiedzac Słowenii - nie sugeruj sie kreskami :)
Pozdrawiam
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 29.05.2007 20:28

Haweł napisał(a):Kolega chce od Postojnej jechac ? od jaskin ?

Nie, nie rysowałem po drogach - tylko orientacyjnie kreski - sprecyzuje:
Czy jechać ten odcinek "żółty" czy odjechać go "zielonym" (autostrada) skręcajac na Zagrzeb
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 30.05.2007 07:14

Piots napisał(a):Od Granicy Słoweńskiej do Trogiru. Chodzi mi oto jak długi jest ten odcinek zwykłej drogi i czy warto go objeżdać autostradą.
Pozdrawiam

Witaj !

Nie sugeruję się kreskami ale raczej kierunkiem z którego chcesz jechać. Jak dla mnie dla kogoś kto chce jechać z Krakowa przez Austrię i Słowenię do Trogiru zdecydowanie lepiej jest jechać z Mariboru na Ptuj i do granicy w Macelj. Od samej granicy (od wczoraj :))) ) aż do Trogitu masz autostradę...

Jeśli chodzi o trasę poza autostradą (popularnie zwaną Jardanką) jest piękna widokowo - jedziesz nad samym morzem ale wolna - średnia około 60 km to całkiem niezły wynik...

Jeśli chodzi o dystans to np. odcinek Rijeka - Zadar po autostradach to około 290 km, zwykłą drogą około 225 km.

Pzdr
Tomek
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 30.05.2007 07:20

Tomek napisał(a):
Piots napisał(a):Od Granicy Słoweńskiej do Trogiru. Chodzi mi oto jak długi jest ten odcinek zwykłej drogi i czy warto go objeżdać autostradą.
Pozdrawiam

Witaj !

Nie sugeruję się kreskami ale raczej kierunkiem z którego chcesz jechać. Jak dla mnie dla kogoś kto chce jechać z Krakowa przez Austrię i Słowenię do Trogiru zdecydowanie lepiej jest jechać z Mariboru na Ptuj i do granicy w Macelj. Od samej granicy (od wczoraj :))) ) aż do Trogitu masz autostradę...

Jeśli chodzi o trasę poza autostradą (popularnie zwaną Jardanką) jest piękna widokowo - jedziesz nad samym morzem ale wolna - średnia około 60 km to całkiem niezły wynik...

Jeśli chodzi o dystans to np. odcinek Rijeka - Zadar po autostradach to około 290 km, zwykłą drogą około 225 km.

Pzdr
Tomek

Bardzo Ci dziękuję!

Planowałem taką trasę:

SLOWACJA - Trstena -> Tvrdosin -> Dolny Kubin -> Parnica -> Martin ->Zilina -> Povazska Bystrica -> Trencin -> Piestany -> Bratislava -> KITTSEE
AUSTRIA - Gattendorf -> Parndorf -> Breitenbrunn -> Purbach ->Donnerskirchen -> -> Wr Neustadt ->Graz -> Leibnitz -> SENTILJ

SLOWENIA - Maribor -> MACELJ

CHORWACJA - autostrada Zagreb - Split
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 30.05.2007 07:53

Piots napisał(a):Bardzo Ci dziękuję!

Planowałem taką trasę:
.....

SLOWENIA - Maribor -> MACELJ

CHORWACJA - autostrada Zagreb - Split

Na podstawie Twojej mapki ciężko by się było tego domyślić :)))

Trasa, którą planujesz jest chyba najszybsza - jechałem tak 2 razy. Zwróć tylko uwagę na termin przejazdu (poszukaj na forum "korki tunele") - jeśli możesz nie jedź w sobotę (dotyczy lipca i sierpnia)...

Pzdr
Tomek
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 30.05.2007 07:55

Tomek napisał(a):[Na podstawie Twojej mapki ciężko by się było tego domyślić :)))

Trasa, którą planujesz jest chyba najszybsza - jechałem tak 2 razy. Zwróć tylko uwagę na termin przejazdu (poszukaj na forum "korki tunele") - jeśli możesz nie jedź w sobotę...

Pzdr
Tomek

Wiem, zchrzaniłem troche to oznaczenie :oops:

Wyjeżdzam w poniedziałek, a "korki i tunele poczytam" .
Jeszcze raz dzieki!
Pozdrawiam
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 30.05.2007 08:05

Piots napisał(a):.... Wyjeżdzam w poniedziałek, a "korki i tunele poczytam" ....

W takim razie nie masz co się przejmować w 2004 jechałem w połowie sierpnia ale we wtorek. Dla tunelu Mala Kapela był jeszcze objazd - mimo to wszędzie ruch bardzo płynny i bez zatrzymywania. Momentami na dłuższych odcinkach byliśmy jedynym pojazdem kierującym się nad morze...

Pzdr
Tomek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2007 08:13

Odcinek drogi o którym piszesz już jest autostradą,przeczytaj tuhttps://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=15577.
Więc od granicy aż za Split do Sestanovca ( + 25km,od 30.06) jedziesz autostradą. :P

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone