.png)
Piots napisał(a):Bedę jechał przez Austrię i Słowenię. Z mapy wynika, że dość spory kawałek zaraz za granica Chorwacką jest zwykłej drogi. Czy warto objeżdzać go autostradą jak zaznaczyłem na mapce poniżej?
.png)
Tomek napisał(a):Piots napisał(a):Bedę jechał przez Austrię i Słowenię. Z mapy wynika, że dość spory kawałek zaraz za granica Chorwacką jest zwykłej drogi. Czy warto objeżdzać go autostradą jak zaznaczyłem na mapce poniżej?
Witaj !
Może byś napisał skąd i dokąd chcesz dojechać, no i kiedy chciałbyś jechać...
Generalnie, jeśli chciałbyś przejechać szybko to raczej autostrada. No chyba, że w weekend w szczycie sezonu bo wtedy w okolicach dużych tuneli możesz spodziewać się korków.
Pzdr
Tomek
PS. Sądzac z Twojego rysunku to chyba chcesz przy okazji zwiedzić Słowenię ???
.png)
Piots napisał(a):Od Granicy Słoweńskiej do Trogiru. Chodzi mi oto jak długi jest ten odcinek zwykłej drogi i czy warto go objeżdać autostradą.
Nie che zwiedzac Słowenii - nie sugeruj sie kreskami :)
Pozdrawiam
.png)
Tomek napisał(a):Piots napisał(a):Od Granicy Słoweńskiej do Trogiru. Chodzi mi oto jak długi jest ten odcinek zwykłej drogi i czy warto go objeżdać autostradą.
Nie che zwiedzac Słowenii - nie sugeruj sie kreskami
Pozdrawiam
Witaj !
Nie sugeruję się kreskami ale raczej kierunkiem z którego chcesz jechać. Jak dla mnie dla kogoś kto chce jechać z Krakowa przez Austrię i Słowenię do Trogiru zdecydowanie lepiej jest jechać z Mariboru na Ptuj i do granicy w Macelj. Od samej granicy (od wczoraj)) ) aż do Trogitu masz autostradę...
Jeśli chodzi o trasę poza autostradą (popularnie zwaną Jardanką) jest piękna widokowo - jedziesz nad samym morzem ale wolna - średnia około 60 km to całkiem niezły wynik...
Jeśli chodzi o dystans to np. odcinek Rijeka - Zadar po autostradach to około 290 km, zwykłą drogą około 225 km.
Pzdr
Tomek
.png)
Piots napisał(a):Bardzo Ci dziękuję!
Planowałem taką trasę:
.....
SLOWENIA - Maribor -> MACELJ
CHORWACJA - autostrada Zagreb - Split
.png)
Tomek napisał(a):[Na podstawie Twojej mapki ciężko by się było tego domyślić))
Trasa, którą planujesz jest chyba najszybsza - jechałem tak 2 razy. Zwróć tylko uwagę na termin przejazdu (poszukaj na forum "korki tunele") - jeśli możesz nie jedź w sobotę...
Pzdr
Tomek
.png)
Piots napisał(a):.... Wyjeżdzam w poniedziałek, a "korki i tunele poczytam" ....
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi