Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akcja Chorwacja 2009 rozpoczęta :-)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 29.11.2008 18:50

Sławomir Wocial napisał(a):
dagiesza napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Przez Pelješac prowadzi jedna droga. Byleś w Trstenicu to wiesz. Przez Trstenic można dojechać do Borka , ale też nie kamperem, bo się nie zmieści raczej między domami po skręcie w prawo za pocztą. Ta główna droga prowadzi na sam koniec Pelješca i rozchodzi się w Stonie na Hodije, w Dubravie na Žuljane, w Janjina na Sreser, w D. Banda na Trpanj. Mówię o większych rozjazdach oczywiście... )

:D Tak, fajna dobra droga. miałem wrażenie, że nie tak dawno oddana do użytku - nr 414. Jazda nie stanowiła dla mnie żadnego problemu. Do Trstenica było OK. Jednak na forum piszą dużo o "drogach horror na Peljesacu". Zastanawiałem się jak jest dalej. :wink: Mnie one nie straszne, tylko tak jak piszesz nie wszędzie wjadę KAMPerem i to jest dla mnie bardzo ważne. Bo zablokuje mnie tunel czy też wąska uliczka. A o tym nie pisze nikt. :o Za te rady serdeczne dzięki. :P :P

Czy 414 jest oddana niedawno tego nie wiem :) Jak byłem 6 lat temu to była... :) jak byłem 30 lat temu w Janjina to tez jakaś droga była. :) Za Trstenikiem jest dalej tak samo. Horror na Pelješcu to są ci kierowcy co tak piszą :) Nie jeździłem kamperem , ale uważam ze przez tunel Dingač dasz radę, przez Trstenic , nie. Niestety będziesz musiał robić rozpoznanie bojem. Wojskowi z forum Ci wytłumaczą :):) Zajec podrzuci Ci z 10 kilo towaru , co to go ostatnio przywiózł i się uliczki poszerzy :):)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.11.2008 14:54

darek1 napisał(a):
dagiesza napisał(a):

Czy 414 jest oddana niedawno tego nie wiem :) Jak byłem 6 lat temu to była... :) jak byłem 30 lat temu w Janjina to tez jakaś droga była. :) Za Trstenikiem jest dalej tak samo. Horror na Pelješcu to są ci kierowcy co tak piszą :) Nie jeździłem kamperem , ale uważam ze przez tunel Dingač dasz radę, przez Trstenic , nie. Niestety będziesz musiał robić rozpoznanie bojem. Wojskowi z forum Ci wytłumaczą :):) Zajec podrzuci Ci z 10 kilo towaru , co to go ostatnio przywiózł i się uliczki poszerzy :):)

Od kiedy to kolega taki uwojskowiony. Widzę że starą taktyke działania pododziałów zmechanizowanych i pancernych próbuje reaktywować Rozpoznanie bojem, owszem było ale w czasie II wojny światowej kolego Sławomirze. Coś kolega nie doinformowany jest. Wypadałoby jakieś studia zaoczne ukończyć na AON. :twisted:

Szkół mi już wystarczy... A za takie jak AON i to zaoczny , dziękuje, nie ma co zaniżać poziomu sobie :) Tobie by się przydała jakaś szkółka, dowidziałbyś się jak się pisze partykułę nie z częściami mowy...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.11.2008 16:27

darek1 napisał(a):
dagiesza napisał(a):

Od kiedy to kolega taki uwojskowiony. Widzę że starą taktyke działania pododziałów zmechanizowanych i pancernych próbuje reaktywować Rozpoznanie bojem, owszem było ale w czasie II wojny światowej kolego Sławomirze. Coś kolega nie doinformowany jest. Wypadałoby jakieś studia zaoczne ukończyć na AON. :twisted:

Szkół mi już wystarczy... A za takie jak AON i to zaoczny , dziękuje, nie ma co zaniżać poziomu sobie :) Tobie by się przydała jakaś szkółka, dowidziałbyś się jak się pisze partykułę nie z częściami mowy...

Mi szkółek nie potrzeba. Kończyłem studia cywilne i wojskowe i inne podyplomowe. Jeżeli zakończyłeś edukację na poziomie szkółki to gratuluję. Co najwyżej kolego Polonisto przydałoby mi się dla potrzeb dalszego rozwoju ukończyć studia podyplomowe o kierunku strategicznym zagranicą lub w kraju . Pozdrawiam kolegę, zadufanego w sobie egoistę - życzliwie. :papa:
Ewa 40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa 40 » 30.11.2008 19:05

Panowie-stop!
Tu jest temat przyszłorocznych wakacji :)
A wykształcenie każdy ma jakie ma...a ono nie świadczy o inteligencji i wiedzy człowieka.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.11.2008 20:27

darek1 napisał(a):
darek1 napisał(a):
dagiesza napisał(a):

Mi szkółek nie potrzeba. Kończyłem studia cywilne i wojskowe i inne podyplomowe. Jeżeli zakończyłeś edukację na poziomie szkółki to gratuluję. Co najwyżej kolego Polonisto przydałoby mi się dla potrzeb dalszego rozwoju ukończyć studia podyplomowe o kierunku strategicznym zagranicą lub w kraju . Pozdrawiam kolegę, zadufanego w sobie egoistę - życzliwie. :papa:

Rozumiem , że słowo "kończyłem" używasz tu jako aspekt niedokonany.
To twoje gadanie, wg mnie , tylko tobie wydaje się śmieszne i dowcipne a istniejesz tu tylko dlatego, że jesteś bytem bliżej nieokreślonym i nie mającym tyle odwagi , żeby przedstawić się bliżej na jakimkolwiek spotkaniu w realu...
Słowa "za granicą" w tym kontekście pisze się oddzielnie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2008 20:31

Sławek - choć Ty bądź mądrzejszy :wink:
Daj sobie spokój z polemiką bo nie ma z kim :roll:
OT się robi :wink:
Pozdrav
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.11.2008 20:35

Piotrek_B napisał(a):Sławek - choć Ty bądź mądrzejszy :wink:
Daj sobie spokój z polemiką bo nie ma z kim :roll:
OT się robi :wink:
Pozdrav

Jest zgoda... jak to się u nas mówi :) :twisted:
Rzeczywiście, masz rację. Niektórzy to tabula rasa...
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 30.11.2008 21:58

Amen :D
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 01.12.2008 00:32

Primosten-Trogir-Split-Makarska-Brac-Hvar-Solta
2-3 tygodnie, znow pewnie Sky'em+autko
rbogi
Cromaniak
2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 01.12.2008 01:28

Ufff
przez moment myślałem że wlazłem na forum jakichś " panzerpolonistów" a nie do grona miłośników Chorwacji.
Stary rok powoli zbiża się do końca i czas zacząć planować kolejne wakacje , i jak większość formowiczów po raz kolejny mamy zamaiar ruszyć na Chorwację.
Wstępny plan to okolice Splitu (może Omiś) , następnie Zupa Dbrovacka ,
potem kolejny postój gdześ w dalmacji i ostatni postój - parę dni na węgrzech , cóż wolę gulsz od kalmrów.
I tutaj chcę się zwrócić do szanownych forumowiczów o pomoc , Ponoć w Omiśiu są dwa kampingi , duży i mały - przydomowy , interesuje mnie ten mały - czy ktoś tam się zatrzymywał? Jakie waruni , ceny i ogólne wrażenia.
pozdrowionk dla wszystkich forumowiczów.
Olimpia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olimpia » 01.12.2008 05:44

My ponownie jedziemy do Drasnic, potem Dubrownik, Mostar i na 2-3 dni do Czarnogóry. Wracając, tym razem chyba kilka dni w Alpach Julijskich, (jak czasu wystarczy). Ogółem w planie dwa tygodnie. Wyjazd w czerwcu. A na razie za trzy tygodnie na święta w Tatry:)
janwal71
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janwal71 » 01.12.2008 08:15

Witam
Ja w 2009 daje sobie spokój z Cro-landem (2x)
Czas na Grecję.
Mam nadzieję że woda w sierpniu będzie cieplejsza niż w Cro.
Vjetar
Legenda
Re: 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.12.2008 08:45

rbogi napisał(a):... Ponoć w Omiśiu są dwa kampingi , duży i mały - przydomowy , interesuje mnie ten mały - czy ktoś tam się zatrzymywał? Jakie waruni , ceny i ogólne wrażenia.

Może jakieś nazwy? Bo jest więcej niż dwa.
Byłem w tym roku (i jeszcze kilka osób stąd) więc jak będę mógł to chętnie odpowiem ale jw.
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 01.12.2008 08:49

rbogi napisał(a):Ufff
przez moment myślałem że wlazłem na forum jakichś " panzerpolonistów" a nie do grona miłośników Chorwacji.
Stary rok powoli zbiża się do końca i czas zacząć planować kolejne wakacje , i jak większość formowiczów po raz kolejny mamy zamaiar ruszyć na Chorwację.
potem kolejny postój gdześ w dalmacji i ostatni postój - parę dni na węgrzech , cóż wolę gulsz od kalmrów.
I tutaj chcę się zwrócić do szanownych forumowiczów o pomoc , Ponoć w Omiśiu są dwa kampingi , duży i mały - przydomowy , interesuje mnie ten mały - czy ktoś tam się zatrzymywał? Jakie waruni , ceny i ogólne wrażenia.

Omiś jest w sezonie dość zatłoczony, są tam campy przylegające do Jadranki i też bywają zatłoczone.
Polecam czysty, z bdb infrastrukturą sanitarną, duży i z pięknymi widokami Camp Sirena u srcu Dalmacije, u Lokvi Rogoznici. http://www.autocamp-sirena.com/index.htm . Camp jest odległy od Omiśu ok 7 - 8 km, od Splitu ok 26 km. Super atmosfera, cisza ( tylko cykady), fajna plaża, spokojnie i brak odgłosów komunikacyjnych, bo camp jest na wysokości tunelu na Jadrance. Super miejsce wypadowe w kierunku Splitu i Makarskiej. Polecam całym sercem.
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 01.12.2008 10:09

rbogi napisał(a):Ufff

:lol: i jeszcze .. A co do gulaszu, też uwielbiam węgierski, ale jadłem dalmatyński gulasz z kopytkami - pašticada. polecam jest super. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne