Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akcja Chorwacja 2009 rozpoczęta :-)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 02.12.2008 19:45

bukmacher3 napisał(a):
Tomasz.M napisał(a):W tamtym roku Cro widziałem w Maju. Natomiast w sierpiniu, pod wrażeniem relacji KOL'a byłem w Grecji na Kefaloni, Zakhyntos i Itace. Rewelacyjna wyprawa. Szczególna polecenia Kefalonia. Pełen spokój, brak pośpiechu, mało ludzi, nawet w sierpniu. Temperatura ok. 40C. NAwet nie spotkałem rodaków. Naprawdę można wypocząć w porównaniu z zatłoczoną niestety Chorwacją.

Coś tu nie gra bo relacja KOL jest z 13.07.2008, a piszesz że byłeś w tamtym roku.

Kolega KOL opisywał swoją relację z maja lub czerwca 2007. A ja oczywiście podziwiałem Cro w maju AD2008. Małą pomyłka
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 02.12.2008 19:47

Tomasz.M napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
bukmacher3 napisał(a):.... wg mnie klimat restauracyjek(tawern) w Grecji i podawany w nich asortyment jest lepszy niż w Cro....

100 % zgody :wink:
Chyba, że ktoś zna Grecje tylko z poziomu tzw. Riwiery Olimpijskiej to może mieć inne zdanie - bo to nie Grecja tylko cepelia :wink:

Zdecydowanie TAK!

Wystarczy zjechać z głównej autostrady do ATEN i od razu pojawia się inny świat.
Warto wybrać miejsca gdzie masowo nie sprzedaje się wycieczek zorganizowanych przez biura podróży. W tamtym roku trafiłem m.in na Kefalonię. Tylko turyści z UK, NL i I. Brak dużych hoteli, czy kompleksów wczasowych. Dwie drogi wokół wyspy. Brak komercji (czytaj cepelii). Jest oczywiście jedna miejscowość typu polskie Międzyzdroje ale to wszystko. Cenię ten zakątek za niepowtarzalne wrażenia i widoki, któr trzeba samemu zobaczyć. Na wyspie tej nakręcono m.in. film "Capitan Corelli Mandolin".

Możesz napisać o przeprawie na Kefalonię(gdzie, jaka cena) jeżeli jeszcze pamiętasz.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 02.12.2008 19:49

Tomasz.M napisał(a):
bukmacher3 napisał(a):
Tomasz.M napisał(a):W tamtym roku Cro widziałem w Maju. Natomiast w sierpiniu, pod wrażeniem relacji KOL'a byłem w Grecji na Kefaloni, Zakhyntos i Itace. Rewelacyjna wyprawa. Szczególna polecenia Kefalonia. Pełen spokój, brak pośpiechu, mało ludzi, nawet w sierpniu. Temperatura ok. 40C. NAwet nie spotkałem rodaków. Naprawdę można wypocząć w porównaniu z zatłoczoną niestety Chorwacją.

Coś tu nie gra bo relacja KOL jest z 13.07.2008, a piszesz że byłeś w tamtym roku.

Kolega KOL opisywał swoją relację z maja lub czerwca 2007. A ja oczywiście podziwiałem Cro w maju AD2008. Małą pomyłka

Czy jest to ta sama relacja co KOL opisywał Lefkadę, czy inna. Jak inna może masz namiar na ww. opis.
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 02.12.2008 19:51

bukmacher3 napisał(a):
Tomasz.M napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
bukmacher3 napisał(a):.... wg mnie klimat restauracyjek(tawern) w Grecji i podawany w nich asortyment jest lepszy niż w Cro....

100 % zgody :wink:
Chyba, że ktoś zna Grecje tylko z poziomu tzw. Riwiery Olimpijskiej to może mieć inne zdanie - bo to nie Grecja tylko cepelia :wink:

Zdecydowanie TAK!

Wystarczy zjechać z głównej autostrady do ATEN i od razu pojawia się inny świat.
Warto wybrać miejsca gdzie masowo nie sprzedaje się wycieczek zorganizowanych przez biura podróży. W tamtym roku trafiłem m.in na Kefalonię. Tylko turyści z UK, NL i I. Brak dużych hoteli, czy kompleksów wczasowych. Dwie drogi wokół wyspy. Brak komercji (czytaj cepelii). Jest oczywiście jedna miejscowość typu polskie Międzyzdroje ale to wszystko. Cenię ten zakątek za niepowtarzalne wrażenia i widoki, któr trzeba samemu zobaczyć. Na wyspie tej nakręcono m.in. film "Capitan Corelli Mandolin".

Możesz napisać o przeprawie na Kefalonię(gdzie, jaka cena) jeżeli jeszcze pamiętasz.

Płynie prom z Kylini na Peloponezie do POros na Kefaloni. Rejs ok. 1.5 - 2h. Jest też jeden do Argostoli (stolica). W sierpniu za samochód kombi plus dwie dorosłw osoby 55 EURO. Jak od razu kupujesz w obie strony to powrót 25% taniej. Pływaja dwaj operatorzy:

STRINTZIS FERRIES I IONIAN FERRIES
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 02.12.2008 19:54

bukmacher3 napisał(a):
Tomasz.M napisał(a):
bukmacher3 napisał(a):

Czy jest to ta sama relacja co KOL opisywał Lefkadę, czy inna. Jak inna może masz namiar na ww. opis.

Załączam link:

forum/viewtopic.php?t=16033&highlight=kefalonia

Jeżeli chcesz wiedzeć więcej to pytaj.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.12.2008 20:18

I tak z "Akcji Chorwacja 2009" zrobiła się "Akcja Grecja 2009" :twisted:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 05.12.2008 10:59

A ja mam problem... ja nie wiem dokąd jechać :cry: zupełnie nie wiem, po naszym pierwszym pobycie w Chorwacji wiemy, że chcemy tam wrócić, jednak dwa razy w to samo miejsce nie chcę, a wybrać nie umiem... buuuu ...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.12.2008 11:09

helen napisał(a):A ja mam problem... ja nie wiem dokąd jechać :cry: zupełnie nie wiem, po naszym pierwszym pobycie w Chorwacji wiemy, że chcemy tam wrócić, jednak dwa razy w to samo miejsce nie chcę, a wybrać nie umiem... buuuu ...

Proponuję: (żeby było na P :wink: )

Poreč na Istrii

Primošten w Dalmacji

Podobuče na Pelješacu

:papa:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 05.12.2008 11:13

Czyli, że na 3 tygodnie mam jechać ? :D Może być na P...

edit:
Wygooglałam PODOBUČE , juz mi się podoba, teraz przekopię sobie forum .... (hmm nie ma to jak wolny dzień spędzić na planowaniu wakacji :) ) dzięki Janusz za inspirację :)
Ostatnio edytowano 05.12.2008 11:27 przez helen, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.12.2008 11:19

Na trzy tygodnie po tygodniu do miasteczek na P lub na całe trzy tygodnie do jednego miasteczka na P.
Jak wygodniej i jak czas pozwala :lol:
Highlander
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Highlander » 05.12.2008 12:37

A ja tam byłem RAZ w Grecji (Kreta)... OSTATNI RAZ - dodam... Może i żarcie lepsze w tawernach i krajobrazy fajne - ale cała reszta... Do d...! :twisted: Cro rulez!
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.12.2008 14:42

My wstępnie planujemy spędzić nasze trzecie wakacje w Cro w miejscach takich jak : Pag, Zivogosce(jakby nas mogło tam nie być), Dubrovnik- bo nie wszystko zdążyliśmy ostatnio zobaczyć, np. wyspę Lokrum i akwarium. Byłyby to miejsca "bazy", z których wybywać będziemy na liczne wycieczki i zwiedzanie- będę musiała mężusia przekonywać, ale od czego jest dar pertraktacji :twisted: Oczywiście jest plan wstępny, zobaczymy jak wyjdzie na koniec :)
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 05.12.2008 21:22

Highlander napisał(a):A ja tam byłem RAZ w Grecji (Kreta)... OSTATNI RAZ - dodam... Może i żarcie lepsze w tawernach i krajobrazy fajne - ale cała reszta... Do d...! :twisted: Cro rulez!

Jak byłeś na zorganizowanych wczasach w hotelu to tylko współczuć. Proponuję żebyś spróbował sam.
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 05.12.2008 23:25

Zgłaszam się! Dziś zarezerwowany tydzień od 4 . 07 nad zatoką Kvarnerską - Jadranovo oraz drugi tydzień na Istrii w miejscowości Svetvincenat. W zeszłym roku zaszalałam z Korsyką, w tym roku musi być bliżej i trochę taniej :lol:
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 11.12.2008 19:16

Żeby nie było Januszu że Grecja 2009 to ...
Sentmentalnie wracamy w okolice Wenecji...

Tylko nie wiem czemu zaglądam na cro.pl ...

Oj chyba ciągnie wilka do lasu i myślę, że jak założycie temat Chorwacja 2010 to z pewnością mój wpis będzie jednym z pierwszych :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne