Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

4 raz do HR NOVI VINODOLSKI ? a może SELCE

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 04.07.2012 23:21

Witam Forumowiczów !!

(2 os dorosłe + córka 9 lat)

Wybieram się po raz 4 do Cr
Zwiedziłem : Dubrownik, Hwar, Brać, Makarską, Split/Trogir 2razy, Biograd, Zadar.
Szukam ciekawego miejsca na wakacje, wiem trochę późno się zabrałem, bo miało być polskie morze ale jak patrzę w chmury to......

Pomyslałem iż warto by było odpocząć i trochę zobaczyć region północny.

Dobra, znalazłem ciekawą, dość niedrogą ofertę w Nowi Vinodolski i jestem "blisko" rezerwacji ale mam też fajną ofertę w LUKOVO.
Wcześniej zastanawiałem się też nad PRIVLAKA ale to koło Zadaru a w Zadarze już byłem.

Nadmienię iż jesteśmy spokojną rodzinką z 9 letnią córką i szukamy fajnej plaży względnego spokoju odpoczynku ale też chcielibyśmy coś zwiedzić zobaczyć.
Z apartamentami jest już dość krucho, są już mocno przebrane są albo bardzo drogie albo z marnymi warunkami w stosunku do ceny.

Może jakieś rady sugestie ?
A może jednak wybrać rejon trochę niżej np coś w okolicy Pakostane tam już sporo taniej ?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 05.07.2012 21:01 przez fhuzbych, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.07.2012 06:39

Skoro nie byłeś w tych rejonach Chorwacji, to nie zastanawiaj się tylko jedź. Zwłaszcza że znalazłeś odpowiednią dla siebie kwaterę w Lukovie, to bardzo fajna miejscowość.

Stamtąd też można co nieco pozwiedzać, po pierwsze Krk, na który wjedziesz mostem za parę groszy. Po drugie, możesz popłynąć na Rab, to już trochę drożej, ale stolica wyspy jest warta tych pieniędzy. Po trzecie - koniecznie - zatoka Zavratnica nieopodal Jablanca. No i po czwarte, Plitvice (jeśli jeszcze nie byłeś to też koniecznie).

Polecam również wizytę w PN Sjeverni Velebit, dojedziesz autem z Sv Juraj na przełęcz Oltari i dalej do parku za znakami. Widoki z bardzo łatwo dostępnego szczytu Zavizana na w/w wyspy są rewelacyjne, jak również spacer Stazą Premuziceva.

Pozdrawiam
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 05.07.2012 06:50

Własnie zastanawiam się czy wybrać na miejsce zakwaterowania Nowi Vinodolski za 40 E, czy LUKOVO za 42 E.
Szukam fajnej plaży z czystą i dość płytką (dla dziecka) wodą.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.07.2012 07:08

Różnica w cenie żadna a okolica jak dla mnie dużo sympatyczniejsza. Miejscowość jest mała i spokojna, takie zadupie, a plaża, no cóż, pooglądaj fotki w necie czy będzie odpowiednia. Nie jest jakaś ogromna i szeroka, nie jest zacieniona, ale głęboko nie jest. W samym Novi Vinodolski nie byłem, a do Lukova tylko zajrzałem przejazdem, mi się podobało.
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 05.07.2012 08:23

Dzięki za garść informacji , przydadzą się na pewno.
Co do wyboru apartamentu wybiorę chyba jednak mało urokliwe głośne i pełne tłumów Nowi Vinodolski.
na + większa baza turystyczno gastronomiczna bliżej o 40 km od miejsc które chciałbym zobaczyć na miejscu na pewno jakieś oferty rejsów wycieczek coś jak fishpicnic itp . Miejsca do zabawy dla dziecka itp.
Mnie osobiści bardziej podchodzą klimaty lukowa zacisznie spokojnie itp , ale cóz nie jadę sam. Pewnie wydam więcej kasy w Vindolskim bo jest gdzie wydać ale cóż. Choć to tez nie jest takie pewne, byłem tak w małej mieścinie pod Trogirem i tak co 2 wieczór jeździliśmy do trogiru wyszło na to samo + paliwo.

Pytanie do kogoś kto był w Vindolskim o fajną trochę zaciszną plaże z łagodnym podejsciem i aby było płytko i czysto !!
Co prawda apart jest w środkowo wschodniej części miasta tak na wprost głównej plaży ale może warto przejść trochę dalej aby było trochę spokojniej bez zatrzęsienia tłumów.
Pozdarwiam
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 05.07.2012 09:45

Ja tez jade do Novi Vinodolskiego pod koniec miesiaca. Podlaczam sie do pytania o ciekawa plaze :) Z tego co wyczytałem to główna miejska plaza jest wysypana piachem... Fhuzbych na jakiej ulicy masz apartament, bo my mamy tez w srodkowo wschodniej cześci miasta - ul. Prisika :) Udało nam sie zarezerwować apartament 6 os za cene 75 euro :)
daw2309
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daw2309 » 05.07.2012 10:02

Co do plaż w Novi Vinodolski to niestety nie mam dobrych wiadomości... Główna plaża faktycznie jest żwirowa (czy piaskowa), ale znaleźć tam miejsce graniczy z cudem. Pełno ludzi...:))
Co do drugiej większej plaży (przy hotelu)...również jest bardzo dużo ludzi, ale jakoś spokojniej tam jest, jednak wszędzie już kamienie...
Jeśli zależy Wam na spokojnym przesiadywaniu na morzem poleciłbym tę drugą miejscowość ponieważ Novi jest dość dużym miasteczkiem i adekwatnie do tego ludzi jest całkiem sporo.... :D
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 05.07.2012 10:40

Jeszcze nie zdecydowałem się na 100 % ale przymierzam się do Nowi Vinodolski od 18.8 do 31.8
ul OSAP
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 05.07.2012 13:55

daw2309 a mam pytanie do Ciebie czy ok 400 m w lini prostej od brzegu w głąb lądu to meczaca droga? Pytam bo ja i w sumie autor tego tematu w takiej odleglosci mamy kwatery a slyszalem ze Novi jest usytuowany tak ze nawet niewielkie odleglosci potrafia niezle zmeczyc bo jest pod gore :D
daw2309
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daw2309 » 05.07.2012 16:12

kubatychy... :) Chcesz dobrą wiadomość....? czy złą...? :D
My mieliśmy (teoretycznie) 500 m. do plaży, w rzeczywistości mieliśmy 650... :D I faktycznie idzie się zmęczyć kiedy wraca się na kwaterę.....ale z górki.....z górki jest lżej.... Będzie dobrze...
Novi idziesz albo z górki, albo....pod górkę... no nie....przesadziłem....deptak jest równy... Ale to fajne miejsce..
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 05.07.2012 21:04

Dostałem jeszcze ofertę z miasteczka SELCE co prawda jest droższa o 5 E, ale wygląda całkiem ciekawie.
Trochę wertowałem forum i trochę znalazłem wiadomości i zdjęć ale ciekawi mnie czy znajdę tam jakąś ustronną plażę chociaż żwirową z płytką wodą ?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone