Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

13 noclegów w jednym miejscu czy może w dwóch?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 11.11.2010 17:07

Witam, :D

Już zaczynam planować wyprawę na nastepny rok, a właściwie to zaczełam to robić, gdy przyjechałam w lipcu z okolic Makarskiej :oczko_usmiech:
Byliśmy z męzem i naszą 5latką w Promajnej k. Makarskiej, było pieknie, cudownie itp, itd...Spędzilismy tam 12 noclegów i już koło 9-10 noclegu czuliśmy, że można byłoby przenieść się w inne miejsce, lecz wykupionych mieliśmy 12 noclegów, więc siedzielismy do końca na pupkach :wink:

W przyszłym roku zamierzamy jechać do Pakostane, juz przeczytałam chyba wszystkie wątki o tej miejscowości i tak one zadziałały na mnie, że myślę, że to będzie TO! Trochę sie wprawdzie boję, ze widoki nie będą tak piękne jak na Makarskiej, ale w okolicach jest tyle miejsc do zobaczenia, że nudzic się nam nie będzie.
A w ogóle to zastanawiam się czy nie rozłozyć tych 13 noclegów na dwa miejsca np 7 noclegów w Pakostane a potem na kolejnych 6 przenieść sie gdzie indziej tylko gdzie??? Myślałam o Rogoznicy lub Grebasticy lub jeszcze bardziej w dół, a moze lepiej jechać na północ? Tylko gdzie? Gdzie będzie ładnie i gdzie bedzie inaczej?
A moze w ogóle nie nad morze tylko w okolice Zagrzebia do ciepłych basenów - choć wolę chyba morze...
Może ktos coś zaproponuje ciekawego?
A moze lepiej siedzieć 13 dni w Pakostane i robić wiecej wycieczek, bo mozliwości jest wiele.. Jak sądzicie?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.11.2010 20:31

magda8867 napisał(a): Jak sądzicie?

Jak ja sądzę :D
Ja to "siedzę" tzn. śpię ciągle w tym samym miejscu ..... i nic a nic mnie nie ciągnie aby to zmieniać.
Jak widzisz, są gusta i guściki. :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.11.2010 20:41

Jeżeli chodzi o mnie to ja bym radził Ci to rozbić na dwa miejsca.
13 dni w Paskostane......Owszem-można.Ale jeżeli chcesz zwiedzać, to te dwa tygodnie w jednym miejscu.....To chyba zbyt długo.
Ja bym proponował tak:
Tydzień w Pakostane i wycieczki do:
-Zadaru
-Kornati
-Jeziora Plitvickie

Drugi tydzień gdzieś w rejonie Rogoźnicy- Promosten .

A tam masz do zobaczenia:
-Rogoźnicę
-Promosten
-Trogir
-Split ( w tym Salona i Klis)
- Solta (fish picnik )
-Sibenik

Krka celowo Ci nie polecam,bo jeśli zobaczysz plitvickie to tam się tylko rozczarujesz...
:roll:
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 12.11.2010 07:50

Dziękuję za pierwsze podpowiedzi :D ..
Może ktoś jeszcze coś podpowie? Zastanawiam się też jeszcze w jakim miesiącu jechać: lipiec czy sierpień? Czy jadąc 9 sierpnia do Pakostane bedą tam duze tłumy? ten pierwszy tydzień spędzilibyśmy w Pakostane i tu zarezerwowałabym jakieś 6-7 nocek a potem w ciemno koło Sibenika, myślę, że po pierszej połowie sierpnia znajdę coś w ciemno w Rogoznicy lub Grebasticy?
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 12.11.2010 13:01

Ja również jestem zwolenniczka przmieszczania się. Dzięki temu w ciągu tych 2 tyg. pobytu można poznać większy kawałek Chorwacji.
Dwa lata z rzędu tydzień spędzam w Razaj (koło Rogoznicy), drugi tydzien w Mimicach (okolice Makarskiej). Ostatnio dodatkowo spędziłam 2 noce na Virze, żeby zwiedzić Pag, Zadar, Nin.
Jak chcesz, to mogę podesłać Ci namiary na fajne apartamenty w okolicy Rogoznicy, urocze, klimatyczne wioski, wille u moich znajomych.
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 12.11.2010 13:11

Super :D
Będę wdzięczna za namiary na kwatery w okolicy Rogoznicy jak i też Pakostane. Oto mój mail:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Dzięki stokrotne!
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.11.2010 13:11

magda8867 napisał(a): Czy jadąc 9 sierpnia do Pakostane bedą tam duze tłumy?

W zeszłym roku byłem w tym terminie.
Pustki nie było :wink: ,ale nad wodą stosunkowo dużo miejsca.Jeżeli zerkniemy na zdjęcia z Makarskiej ( te plażowe) to powiedzmy,że w Pakostane obłożenie będziesz mieć jakieś 50 % mniejsze ( mówimy tu oczywiście o "głównych" plażach.
magda8867 napisał(a):myślę, że po pierszej połowie sierpnia znajdę coś w ciemno w Rogoznicy lub Grebasticy?

Spokojnie.Nawet w sezonie widziałem tam osoby stojące przy jezdni z tabliczkami "apartman". Pewno te co lepsze będą zajęte, ale myślę,że spokojnie coś znajdziesz.
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 12.11.2010 14:13

No to świetnie :coool:
A ma ktoś może jakieś namiary na fajne kwaterki w Pakostane?Interesuje mnie część miejscowości przy campingach, tak żeby było w miarę blisko na zacienione plaże, coś dla 3 osób... będę wdzięczna
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 13.11.2010 22:57

magda8867 napisał(a):No to świetnie :coool:
A ma ktoś może jakieś namiary na fajne kwaterki w Pakostane?Interesuje mnie część miejscowości przy campingach, tak żeby było w miarę blisko na zacienione plaże, coś dla 3 osób... będę wdzięczna

No witam tak się zastanawiam na siłę szukasz kwater oczywiście można sobie ukoić serducho i martwic się tylko tym aby auto nie nawaliło (ja nigdy o tym nie myślę :) )
Jeśli mogę swoje skromne zdanie po prostu spakujcie to co zwykle, obierzcie sobie drogę tak jak zwykle i dodajcie swój nowy cel podróży=wakacji i w drogę. Zawsze coś znajdziesz zakotwiczysz tam gdzie ci się spodoba wybierzesz sobie apartament, który zobaczysz na żywo a nie foto i w końcu zapłacisz tyle ile będziesz wstanie wynegocjować a zawsze coś się da. Mała podpowiedź do szukania apartamentów najlepsze są dwa dni niedziela miedzy 10-14 gdz i poniedziałek między 10-14 gdz choć i tak w każdy dzień można znaleźć i to 100%. Z moich dotychczasowych wypadów najdłużej szukałem 20min najkrócej 5 min. Wjeżdżam do miejscowości którą sobie upatrzyłem po czym na mapach sat robię podgląd i wybieram sobie miejsce w którym zaczynam szukać małych skupisk domostw. Kiedy jestem na miejscu idę najpierw do domu który najbardziej mi odpowiada jak nie w tym to w następnym jak nie w następnym to pomogą znają się tam na wylot zwłaszcza na 1km 2 sukces gwarantowany.
Od tyle zrobisz jak zechcesz.
Ps. Moje wakacje miały miały miejsce w różnych terminach 2 x przełom czerwca i lipca 1x lipiec i 2 x sierpień tak jak wyżej 5-20min
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 14.11.2010 09:16

dzieki consett0805 za te rady :D , masz rację, ja też należę do ludzi, którzy lubia jeździć w ciemno, powiem ci nawet że auto-stopem jako studentka zjechałam z koleżanką kawałek południowej Europy i nigdzie rezerwacji nie miałyśmy, teraz to nawet bałabym sie tak podróżować jak wtedy i nawet nie myślę, żeby córka miała takie pomysły 8O

Ale teraz właśnie mamy tą małą 5 letnia marudę :D i prze nią głównie po tej męczącej, nieprzespanej nocy wolałabym jednak przynajmniej na te 6 nocek mieć coś nagrane :lol: , a potem na resztę dni coś juz znajdziemy.

Wracając do Pakostane to czy ma ktoś moze namiar na jakąś stronkę gdzie byłaby dokładna mapka miejscowości z widocznymi nazwami ulic? Mam troche tych mapek ale każda z nich mało wyraźna,
Albo może ktoś powie, które ulice znajduja się blisko tych campingów, gdzie są zacienione plaże, wiem że np. ul Brune Busica a ul Rudera Boškoviča też jest w blisko??, bo tam wynalazłam jakiś apartamencik...
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 15.11.2010 14:21

Cześć Wszystkim :)
Ciężko doradzić, bo każdy z nas preferuje coś innego. Na pewno nie czekają Cię w Pakostane tak piękne krajobrazy jak w okolicach Makarskiej... ale, ale sama miejscowość ma w sobie to COŚ :)
Spędziłem tak w zeszłym roku wspaniałe 2 tygodnie. I nie zgodzę się z moimi porzednikami, że lepiej 6-7 dni w Pakostane, potem 6-7 dni w okolicach Primosten czy Trogiru. Czy też w drugą stronę w oklicach Zadaru czu Ninu. Przecież to jest zaledwie 60-70 km. Z Pakostane robiliśmy wycieczki do Trogiru, Tam małe zwiedzanie, potem kąpiel na Ciovo na dzikiej plaży, z powrotem do Trogiru na jakąś kolacyjkę. Potem godzinka drogi i jesteśmy na przednim winku u naszych gospodarzy w Pakostane.

Znalazłem jedną z ulic, o którą pytałaś Bruno Busica. To ta zaznaczona na czerwono. Na żółto zaznaczyłem Campy. Obok tego dużego tylko przechodziłem, natomiast koło tego małego często sie wylegiwałem, bo niedaleko mieszkaliśmy. Znajdziesz tam na pewno cień, i prysznic :)

Obrazek

Obrazek
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 15.11.2010 17:36

Dzięki :D Rzeczywiście z Pakostane jest blisko wszędzie, może rzeczywiscie bedziemy tam siedzieć dłuzej???

Mapka bardzo przydatna. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Jak nazywają się inne ulice blisko tych campingów, jest tam ich więcej, pomocna mi będzie ta informacja przy szukaniu noclegu właśnie w pobliżu zacienionych plaż. Najlepsza byłaby mapka, na której będą widoczne nazwy ulic.

P.S. Już nie mogę sie doczekać tego wyjazdu a to jeszcze tyle czasu :(
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 18.11.2010 12:25

Trochę to trwało, ale mam. Mam coś takiego. Rozmiar maksymalnie taki, jaki powszechnie stosowany jest na forum. Jakbyś chciała nieco większy obrazek, mogę przesłać na maila.

Obrazek
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 18.11.2010 12:29

Jakby trzeba było do innej miejscowści "zajrzeć", to śmiało. W miarę możliwości pomogę :)
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 18.11.2010 14:47

Dziękuję Ci bardzo, sama szukałam po internecie ale mapki są tylko bez nazwy ulic, a ta jest juz ok :D
Proszę jeszcze o mapkę na meila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone