Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sandomingo
Cromaniak
Re: Zamieszki, problemy, kontrole (autostrada) ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 18.09.2015 21:04

Pociąg z ponad 1000 imigrantami i 40 uzbrojonymi policjantami chorwackimi nielegalnie przekroczył węgierską granicę.
Robi się tam naprawdę nieciekawie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2015 21:17

Zobaczymy, jak będzie :roll:

Tam gdzie nie ma łatwego dojazdu do granicy koleją
albo nikt ich nie podrzuci do granicy autobusami,
tam powinno być spokojnie. :roll:

Oni jak ognia boją się jednej rzeczy: rejestracji i spisania ich danych personalnych. :!: :evil:
80% nie ma żadnych dokumentów, choć pierwszą rzeczą, jaką zabiera w taką podróż prawdziwy uchodźca , są dokumenty potwierdzające jego tożsamość, żeby mógł uwiarygodnić swoje przeżycia :roll:
Raczej już średnio inteligentna małpa się domyśli, że coś ukrywają, np. to że wcale nie są Syryjczykami uciekającymi przed wojną 8)
A jeśli już są Syryjczykami, to zapewne większość z nich nie uciekła przed śmiercią, lecz pojechała szukać lepszego życia, czy też wysłali ich chłopaki z IS :roll:
Ktoś bardzo sprytnie nimi kieruje. Jak Węgrzy zamknęli granicę, to od razu im dostarczono mapki z dojazdem do Chorwacji. :!:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.09.2015 21:23

Wczoraj jechaliśmy z Rogoznicy do Mursko Središće (gdzie spaliśmy) tuż przy granicy chorwacko -słoweńsko - węgierskiej - przejazd bez zakłóceń , normalnie jak co roku.

Dziś jechaliśmy przez Słowenię , Austrię i Słowację do domu. Granicę chorwacko słoweńską przekraczaliśmy o 9 rano koło miejscowości Ljutomer na mało uczęszczanym małym przejściu granicznym.
Tam Słoweńcy dość dokładnie sprawdzali nam dowody osobiste i patrzyli do środka samochodu ale nie kazali otwierać bagażnika. Na przejściu byliśmy tylko my więc przed szlabanem staliśmy tylko kilka sekund.
Na innych granicach nie było żadnych kontroli. Nigdzie po drodze nie spotkaliśmy uchodźców , ruch samochodowy wszędzie odbywał się normalnie , nigdzie nie spotkaliśmy większej ilości policji czy wojska.
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 18.09.2015 21:36

Tyle że tutaj każdego dnia sytuacja się zmienia
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.09.2015 21:40

sandomingo napisał(a):Tyle że tutaj każdego dnia sytuacja się zmienia

Zgoda :) , ktoś prosił o bieżące informacje więc przekazałem te z dnia dzisiejszego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2015 21:44

No, w sumie to Słoweńcy bardzo dzielnie bronią granicy strefy Schengen
( przed potępiającymi :wink: przemoc imigrantami )
Obrazek
http://www.vecernji.hr/hrvatska/izbjegl ... vi-1025504

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/sloweni ... cja/b1jgxk

, więc Austriacy koncentrują kontrole na granicy z Węgrami,a nieoficjalnie po cichu odpuszczają granicę ze Słowenią, przynajmniej na mniej uczęszczanych drogach :roll:
Ostatnio edytowano 18.09.2015 22:28 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 18.09.2015 21:45

Witam dziś wracaliśmy z Primosten

Granica chorwacko - słoweńska dość dokładna kontrola dokumentów bz sprawdzania samochodu ale przed nami ściągnięto do kontroli samochód na numerach bułgarskich. widoczne na granicy namiotowe miasteczko stało puste.

Granica słoweńsko - austriacka przywrócono kontrole dokumentów każdy samochód dostawczy miał otwieraną ładownie
elstachu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elstachu » 18.09.2015 22:06

elka21 napisał(a):
elstachu napisał(a):Witam

Wyjeżdżam na chorwację 21.09 nie wiem dokładnie o której godzinie, planuję jechać przez austrię, czechy i słowację, jeśli ktoś jedzie w tym terminie - proszę o info :)

Póki co proszę osoby, które wracały w ostatnich dniach o bieżące informację nt. trasy.

pozdrawiam

Stachu wyjeżdżasz raczej do Chorwacji i jakaś dziwna ta Twoja trasa Austria,Czechy,Słowacja. A gdzie przekraczasz granicę Chorwacką?

Oczywiście mój błąd :) SŁOWENIĘ - a literówki czasem się zdarzają. pozdrawiam !
arczello
Plażowicz
Jak wyjechać z Chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) arczello » 19.09.2015 07:50

Aktualnie jestem w Chorwacji i boję się, że mogę tak łatwo nie wyjechać z tego pięknego kraju. Ze szczątkowych informacji, jakie jestem w stanie wyłowić, granica z Węgrami jest lub ma być wkrótce zamknięta, na granicy ze Słowenią, m.in. w Obrezje dochodzi do ostrych starć policji i wojska z muzułmanami.
Prosiłbym osoby, które szczęśliwie i bezpiecznie dojechały do kraju, o podzielenie się informacjami: jakie przejścia graniczne w kierunku północy są otwarte, i bezpieczne do przejazdu.
arczello
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arczello » 19.09.2015 08:12

Sytuacja jest dynamiczna. W Harmicy doszło do szturmu kilkuset muzułmanów na infrastrukturę graniczną, policja odpowiedziała gazem łzawiącym (bawią się z nimi jak z dziećmi). Przez to przejście na pewno żaden turysta nie przejedzie.
Bea.ta
Legenda
Re: Jak wyjechać z Chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.09.2015 11:31

arczello napisał(a):Aktualnie jestem w Chorwacji i boję się, że mogę tak łatwo nie wyjechać z tego pięknego kraju. Ze szczątkowych informacji, jakie jestem w stanie wyłowić, granica z Węgrami jest lub ma być wkrótce zamknięta, na granicy ze Słowenią, m.in. w Obrezje dochodzi do ostrych starć policji i wojska z muzułmanami.
Prosiłbym osoby, które szczęśliwie i bezpiecznie dojechały do kraju, o podzielenie się informacjami: jakie przejścia graniczne w kierunku północy są otwarte, i bezpieczne do przejazdu.

Najlepiej chyba będzie, jak zadzwonisz tu http://www.konsulaty.net/Ambasada/16010 ... -Zagrzebiu
Michael85
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michael85 » 19.09.2015 12:01

Czas powoli się zbierać. Wyruszamy do Chorwacji dzisiaj wieczorem. Wybieramy jednak trasę przez Słowację (Koszyce) , Węgry i na Chorwacje. Mam nadzieję, że obejdzie się bez niespodzianek. Gdyby ktoś miał jakieś informacja jak w tym rejonie granicy Węgier z Chorwacją wygląda sytuacja, to proszę o info. Z góry dziękuje.
jarecki16
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecki16 » 19.09.2015 12:06

elstachu napisał(a):Witam

Wyjeżdżam na chorwację 21.09 nie wiem dokładnie o której godzinie, planuję jechać przez austrię, czechy i słowację, jeśli ktoś jedzie w tym terminie - proszę o info :)

Póki co proszę osoby, które wracały w ostatnich dniach o bieżące informację nt. trasy.

pozdrawiam

Witam, ja jadę jutro tj. 20.09 tą tradycyjną trasą przez mureck, lenart, ptuj. Narazie jest tam spokojnie, wracam około 1-2.10. Co będzie wtedy to nikt nie wie ale mam wstępnie zaplanowaną drogę powrotną przez Triest i Udinese.
Ostatnio edytowano 19.09.2015 15:25 przez jarecki16, łącznie edytowano 2 razy
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 19.09.2015 13:05

Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.09.2015 15:43

Info z przekraczania granic 16-18.09. Może komuś pomoże chociaż sytuacja jest na tyle dynamiczna że lepiej sprawdzać na bieżąco:

granica HR - SLO Mursko Sredisce - Petisovci 16.09 ok 14:30 - kontrola dokumentów przez chorwacką SG - czas czekania: 30 sekund
granica SLO - HUN Dolga Vas - Redics 16.09 ok 14:45 - granica ? jaka granica, gdzie ? te budy co straszą ? :D
granica HUN - AUT Zsira - Lutzmannsburg 18.09 ok 9:00 - hula wiatr
granica AUT - CZ Schrattenberg - Valtice 18.09 ok 17:30 - tu już nawet wiatr nie hulał :lol:
granica CZ - PL Kraliky - Boboszów 18.09 ok 21.30 - ciemno, zimno i do chaty daleko :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone