| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Fargo Plażowicz

|
Wysłany: 05.02.2010 15:13 Temat postu: Temperatury wody w Sreser (Peljesac) |
|
|
Witam
Pierwszy raz na stronce cro - dlatego też pozdrowienia dla wszystkich cromaniaków.
Do chorawcji wybieram się drugi raz. Pierwszy to Mirca na Braczu przełom czerwca i lipca w 2008 roku (super pogoda i miejsce - polecam).
Zamierzam jechać z rodzinką do Sreser-u na Plejesac od 26.06-10.07.2010 r. Mam pytanie na temat czystości i temperatury (a zwłaszca temperatury) wody. Słyszałem, że nie jest najcieplejsza.
Dzięki za wszelkie informacje i podpowiedzi. |
|
|
dg Cromaniak

|
Wysłany: 05.02.2010 15:52 Temat postu: |
|
|
no teraz za bardzo najcieplesza nie jest, ale czysta na pewno  |
|
|
Katarzyna Głydziak Bojić Rezydent

Dołączył: 11 Jul 2006 Posty: 3401 Skąd: Stari Grad, wyspa Hvar
|
Wysłany: 05.02.2010 16:18 Temat postu: |
|
|
Śledź na bieżąco tu
Co prawda akurat w tym miejscu pomiarów nie ma.. ale masz inne miejsca w regionie.. to zawsze orientacyjne dane ..
Pozdrawiam |
|
|
Fargo Plażowicz

|
Wysłany: 05.02.2010 18:08 Temat postu: |
|
|
| Temperatura wody interesuje mnie dlatego, że jest to dosyć głęboko wcięta zatoka i niekoniecznie mogą tam gościć ciepłe prądy morskie. Stąd moje pytanie. Ponadto chciałbym również zapytać o samą plażę tj. jakiego jest typu (kamyki czy piach) oraz czy do morza jest dosyć łagodne zejście (długa płytkość morza) - pytam bo chodzi mi o małe dzieciaki, które mogłyby się bez obaw pluskać. |
|
|
Fargo Plażowicz

|
Wysłany: 05.02.2010 18:10 Temat postu: |
|
|
| ..... ewentualnie gdzie takie plaże można znaleźć (płytkie) na Plejesacu lub w okolicach Dubrownika. |
|
|

|
Wysłany: 05.02.2010 18:21 Temat postu: |
|
|
W zatokach (zwłaszcza tych głęboko wciętych; choć Sreser akurat na "wyjściu" z zatoki) przeważnie woda cieplejsza, bo nagrzewa się jak w wannie... o ile nie ma akurat jakiegoś chłodnieszego prądu, ale to nie zdarza się częsta; poza tym wtedy zawsze można znaleźć takie miejsce w zatoce, gdzie prąd nie przepływa.
Pozdrawiam |
|
|
Fargo Plażowicz

|
Wysłany: 05.02.2010 18:32 Temat postu: |
|
|
| Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): |
W zatokach (zwłaszcza tych głęboko wciętych; choć Sreser akurat na "wyjściu" z zatoki) przeważnie woda cieplejsza, bo nagrzewa się jak w wannie... o ile nie ma akurat jakiegoś chłodnieszego prądu, ale to nie zdarza się częsta; poza tym wtedy zawsze można znaleźć takie miejsce w zatoce, gdzie prąd nie przepływa.
Pozdrawiam |
Dziękuję za te cenne informacje. Ponadto chciałbym poprosić ewentualnie jeśli można na priva (fargo1@op.pl) o jakieś namiary noclegowe (dla ok. 12 osób - dorośli i dzieci) w tych okolicach (najchętniej cały domek) .
[/url] |
|
|

|
Wysłany: 05.02.2010 19:09 Temat postu: |
|
|
| Przykro mi, ja pomóc nie mogę; nie zajmuję się pośrednictwem... |
|
|
Piotrek_B Administrator

|
Wysłany: 05.02.2010 19:16 Temat postu: |
|
|
| Fargo napisał(a): |
| ....Ponadto chciałbym poprosić o jakieś namiary noclegowe (dla ok. 12 osób - dorośli i dzieci) ..... |
O namiarach jest cały wątek na forum - do wyboru, do koloru
Miłej lektury  |
|
|
Fargo Plażowicz

|
Wysłany: 05.02.2010 19:29 Temat postu: |
|
|
Ok. przepraszam i udam się do tego wątku...."namiarowego"
Ponowię tylko jeszcze to pytanie odnośnie morza w Sreser czy jest dosyć łagodne zejście (długa płytkość morza), ewentualnie gdzie takie plaże można znaleźć (płytkie) na Plejesacu lub w okolicach Dubrownika. |
|
|
leopantera Croentuzjasta

|
Wysłany: 06.02.2010 21:09 Temat postu: |
|
|
W miejscu gdzie zaznaczyłem kreseczki woda jest wyjątkowo ciepła (a przynajmniej była na przełomie czerwca/lipca 2008r.). Natomiast całkiem na prawo płynął jakiś silny i wręcz lodowaty prąd morski co zniechęcało do nurkowania w tym rejonie. Praktycznie wszyscy nurkowali przy zaznaczonych kreseczkach. Występuje tam bardzo dużo muszli zaktowiczonych w dnie, które uchylają tylko szczelinkę przez którą filtrują wodę, a przy nagłym ruchu zamykają się (nie wiem jak się nazywają, ale są pod ochroną). Na dnie można spotkać poruszające się szczeżujki - przynajmniej mnie się trafiła.
 |
|
|
Fargo Plażowicz

|
Wysłany: 06.02.2010 21:39 Temat postu: |
|
|
| Dziękuje bardzo za te cenne informacje. To mnie przekonuje do wyjazdu w to miejsce. |
|
|
|