Chorwacja Online - Cro.pl - strona główna
Rozmiar: 51 bajtów  Rozmiar: 51 bajtów  
APARTAMENTY, hotele, wille, latarnie morskie i jachty w Chorwacji. Tysiące zadowolonych Klientów!
Adriatica.net - rezerwacje online!
Strona główna  -   O Chorwacji i Chorwatach  -   Regiony  -   Klimat  -   Język  -   Kuchnia  -   Waluta  -   Drogi i transport
Dojazd  -   Noclegi  -   Morze  -   Atrakcje  -   Opisy wybranych miejsc  -   Porady dla wyjeżdżających
Aktualna pogoda  -   Forum Strona główna  -   Wasza Chorwacja  -   Artykuły  -   Różności  -   Linki
reklama

7000 apartamentów, zniżki do 20%, zwolnienie z opłat za autostrady

Posty ze wszystkich forWidok zbiorczy  Regulamin i PomocRegulamin i Pomoc  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja ProfilProfil  ZalogujZaloguj
 Temperatury wody w Sreser (Peljesac)
Strona 1 z 1
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Pogoda i klimat
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fargo
Plażowicz
Plażowicz

PostWysłany: 05.02.2010 15:13    Temat postu: Temperatury wody w Sreser (Peljesac) Odpowiedz z cytatem

Witam
Pierwszy raz na stronce cro - dlatego też pozdrowienia dla wszystkich cromaniaków.
Do chorawcji wybieram się drugi raz. Pierwszy to Mirca na Braczu przełom czerwca i lipca w 2008 roku (super pogoda i miejsce - polecam).
Zamierzam jechać z rodzinką do Sreser-u na Plejesac od 26.06-10.07.2010 r. Mam pytanie na temat czystości i temperatury (a zwłaszca temperatury) wody. Słyszałem, że nie jest najcieplejsza.
Dzięki za wszelkie informacje i podpowiedzi.
dg
Cromaniak
Cromaniak

PostWysłany: 05.02.2010 15:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no teraz za bardzo najcieplesza nie jest, ale czysta na pewno icon_wink.gif
Katarzyna Głydziak Bojić
Rezydent
Rezydent

PostWysłany: 05.02.2010 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Śledź na bieżąco tu
Co prawda akurat w tym miejscu pomiarów nie ma.. ale masz inne miejsca w regionie.. to zawsze orientacyjne dane ..
Pozdrawiam
Fargo
Plażowicz
Plażowicz

PostWysłany: 05.02.2010 18:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temperatura wody interesuje mnie dlatego, że jest to dosyć głęboko wcięta zatoka i niekoniecznie mogą tam gościć ciepłe prądy morskie. Stąd moje pytanie. Ponadto chciałbym również zapytać o samą plażę tj. jakiego jest typu (kamyki czy piach) oraz czy do morza jest dosyć łagodne zejście (długa płytkość morza) - pytam bo chodzi mi o małe dzieciaki, które mogłyby się bez obaw pluskać.
Fargo
Plażowicz
Plażowicz

PostWysłany: 05.02.2010 18:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

..... ewentualnie gdzie takie plaże można znaleźć (płytkie) na Plejesacu lub w okolicach Dubrownika.
Katarzyna Głydziak Bojić
Rezydent
Rezydent

PostWysłany: 05.02.2010 18:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W zatokach (zwłaszcza tych głęboko wciętych; choć Sreser akurat na "wyjściu" z zatoki) przeważnie woda cieplejsza, bo nagrzewa się jak w wannie... o ile nie ma akurat jakiegoś chłodnieszego prądu, ale to nie zdarza się częsta; poza tym wtedy zawsze można znaleźć takie miejsce w zatoce, gdzie prąd nie przepływa.
Pozdrawiam
Fargo
Plażowicz
Plażowicz

PostWysłany: 05.02.2010 18:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
W zatokach (zwłaszcza tych głęboko wciętych; choć Sreser akurat na "wyjściu" z zatoki) przeważnie woda cieplejsza, bo nagrzewa się jak w wannie... o ile nie ma akurat jakiegoś chłodnieszego prądu, ale to nie zdarza się częsta; poza tym wtedy zawsze można znaleźć takie miejsce w zatoce, gdzie prąd nie przepływa.
Pozdrawiam

Dziękuję za te cenne informacje. Ponadto chciałbym poprosić ewentualnie jeśli można na priva (fargo1@op.pl) o jakieś namiary noclegowe (dla ok. 12 osób - dorośli i dzieci) w tych okolicach (najchętniej cały domek) .
[/url]
Katarzyna Głydziak Bojić
Rezydent
Rezydent

PostWysłany: 05.02.2010 19:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przykro mi, ja pomóc nie mogę; nie zajmuję się pośrednictwem...
Piotrek_B
Administrator
Administrator

PostWysłany: 05.02.2010 19:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fargo napisał(a):
....Ponadto chciałbym poprosić o jakieś namiary noclegowe (dla ok. 12 osób - dorośli i dzieci) .....

O namiarach jest cały wątek na forum - do wyboru, do koloru
Miłej lektury icon_wink.gif
Fargo
Plażowicz
Plażowicz

PostWysłany: 05.02.2010 19:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok. przepraszam i udam się do tego wątku...."namiarowego"
Ponowię tylko jeszcze to pytanie odnośnie morza w Sreser czy jest dosyć łagodne zejście (długa płytkość morza), ewentualnie gdzie takie plaże można znaleźć (płytkie) na Plejesacu lub w okolicach Dubrownika.
leopantera
Croentuzjasta
Croentuzjasta

PostWysłany: 06.02.2010 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W miejscu gdzie zaznaczyłem kreseczki woda jest wyjątkowo ciepła (a przynajmniej była na przełomie czerwca/lipca 2008r.). Natomiast całkiem na prawo płynął jakiś silny i wręcz lodowaty prąd morski co zniechęcało do nurkowania w tym rejonie. Praktycznie wszyscy nurkowali przy zaznaczonych kreseczkach. Występuje tam bardzo dużo muszli zaktowiczonych w dnie, które uchylają tylko szczelinkę przez którą filtrują wodę, a przy nagłym ruchu zamykają się (nie wiem jak się nazywają, ale są pod ochroną). Na dnie można spotkać poruszające się szczeżujki - przynajmniej mnie się trafiła.
Fargo
Plażowicz
Plażowicz

PostWysłany: 06.02.2010 21:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuje bardzo za te cenne informacje. To mnie przekonuje do wyjazdu w to miejsce.
Strona 1 z 1
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Pogoda i klimat

Skocz do: