Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 28.03.2011 08:05

Zmień auto na oszczędne

Obrazek

:D
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 28.03.2011 11:36

anubis2423 napisał(a):witam to jezeli paliwo jest zagranicą 1.40,1.50 to najlepiej by było zatankować na naszej granicy do pełna.Jadę na krk we wrześniu i właśnie sie zastanawiam jak zrobic może coś doradzicie.pozdro

Jakąkolwiek trasą byś nie jechał to tankowanie poza granicami będziesz musiał zaliczyć.

Jeśli sobie nie żałujesz przyjemności na wakacjach (np. Karlovacko) to swoim czterem kółkom nie powinieneś tym bardziej (paliwo) :D

Mój plan tankowania w drodze i z powrotem do Cro jest następujący:
na starcie w Olsztynie, gdzieś przy granicy z Czechami, gdzieś na Słowenii... a później to się zobaczy :lool:
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 28.03.2011 11:54

...w kwestii oszczędności paliwa ,przynajmniej w Chorwacji nie trzeba będzie w okresie letnim jeździć z włączonymi światłami. Choć w moim i tak się nie da wyłączyć :(
Chyba że dotyczy to tylko świateł dziennych ??

27.03.2011
Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže vozačima da u razdoblju zimskog računanja vremena, koje je počelo 25. listopada, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. U nedjelju 27. ožujka prelazimo na ljetno računanje vremena pomičući kazaljke na satu za sat unaprijed, a vozači više nisu obavezni paliti dnevna svjetla na automobilima
Vozači motocikala i mopeda i dalje su obavezni voziti s uključenim dnevnim svjetlima danju, jer se ta obaveza odnosi na njih cijele godine. Tijekom ljetnog računanja vremena svjetla su nužna danju u uvjetima smanjene vidljivosti za sve vozače, a oni mogu i nastaviti voziti s upaljenim svjetlima.
Tijekom godine obvezno je upaliti dnevna svjetla u BiH, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Švedskoj. Na autocestama i cestama izvan naselja dnevna svjetla obavezna su u Finskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu i Rusiji, a preporučljiva na cestama u Njemačkoj i Švicarskoj. U Grčkoj su tijekom dana zabranjena, a u Francuskoj obavezna za motocikle.
Obveza paljenja svjetla samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), a prometni stručnjaci smatraju da je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana doprinose većoj sigurnosti prometa te time smanjenju mogućih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima.
Dnevna svjetla su posebna svjetla predviđena za vožnju danju, a zasad postoje uglavnom na automobilima više klase (pale se automatski čim se upali vozilo) i različita su od kratkih svjetala. Većina automobila u Republici Hrvatskoj nema dnevna svjetla i stoga vozači često pogrešno smatraju da su to kratka ili svjetla za označavanje vozila.
hassanbey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hassanbey » 28.03.2011 13:48

U mnie jakbym nie jechał Vectra C Caravan z trasy wychodzi 6.5 / 100km z klimą non-stop,full bagaż w środku + lodówka non-stop. A tankowanie - full w Szczecinie - na oparach do Austrii i tam full (bo najlepsze paliwo na trasie) i tak już dojeżdżam do Cro.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.03.2011 15:35

Vectra C 2,2 Dti wyszło ok. 7 na 100, na pokładzie cztery osoby i całe auto gratów. Tankowanie w Polsce do pełna, potem na końcu obwodnicy Wiednia jeżeli sie nie mylę bylo to BP po 1,3 ojro 8O , ponieważ tam przy autobanach kroją zjechaliśmy z niej do Grazu, tam byliśmy w nocy, stacje pozamykane, ale jest opcja "samoobsluga" i była już cena 1,10 za literek. Potem juz laliśmy w Cro po 7,70 kuna za liter, po zapłaceniu kartą wyszlo dokładnie tak jak w Polsce. Więc polecam płacenie za paliwo i bramki kartą, na bramkach "kartowych" nie bylo wcale kolejek :twisted:
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 07.04.2011 12:11

KIA CERNIVAL II na trasie 7,5 przy 120km/h niby dużo ale 6 osób jedzie w komforcie
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.04.2011 16:25

scood74 napisał(a):wczoraj tankowałem żonie autko i patrze już poodczas lania na dystrybutor a tam 5,05 zł/l , w pierwszym momencie myślałem że pomyliłem się i v-powera jakiegoś leje ale nie :cry: to była normalna

masakra z tymi cenami
przynajmniej kurs kuny jest fajny
a może orientuje się ktoś jakie ceny paliwa są aktualnie w europie ? znaczy niemcy austria chorwacja ?

niech te araby lepiej skończą już z tymi rewolucjami ....

http://www.hak.hr/info/cijene-goriva/
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 11.04.2011 18:10

Oto mój szacunkowy plan:
Kraków - Rovinj - oczywiście ceny na dziś

Obrazek
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 11.04.2011 18:52

To tylko sama droga a jeszcze na miejscu też trzeba zrobic kilka km i wyjdzie 1500,00 za paliwo jak nic. A widzę że w CRO nie liczyłes opłat za autostradę.
Ja mam nadzieję że ze wszystkimi opłatami i przejazdem na Peljesac, plus trochę jazdy na miejscu zamknę się w 2000,00zł, majac nadzieję że nic niespodziewanego przy aucie nie wyskoczy.
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 11.04.2011 19:02

W Cro zrobię tylko 70km i winiety nie są potrzebne. A ile zrobię podczas wypoczynku to już się zalicza do kosztów pobytu :) Ceny z zeszłego tygodnia. Planuje jedno tankowanie jeszcze w Polsce i drugie w Austrii - tylko muszę znaleźć jakąś stacje blisko autostrady bo jadę w nocy i nie chce za długo szukać,(na autobanie o 0.20 eur więcej).
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 11.04.2011 19:50

No to poprawię Wam humory....
Spokojna jazda 80/90km/h - 20/22l lpg/100km
Jazda trochę bardziej dynamiczna do110km/h - 24/26l lpg/100km

Jazda z przyczepą podłodziową i łódką
Auto Pick-Up silnik HEMI 5,7

A w Chorwacji przepał na łodzi w okolicach 400/600 l (oszczędnie licząc)
- ale tym razem tylko PB :(

pzdr.Samart
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 11.04.2011 20:24

tommyl
Ja tankowałem koło Grazu , zjechałem z autostrady i przejeżdżałem koło lotniska drogą L379, w nocy stacje były zamknięte, ale pod koniec tego objazdu ostatnia stacja chyba przy drodze L373 była całodobowa i pusta. Po zatankowaniu, wyjazd na autostradę a po paru km przejeżdżaliśmy koło stacji paliw, na której kolejki były spore.
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 12.04.2011 12:48

samart napisał(a):No to poprawię Wam humory....

pzdr.Samart

No to taniej niż dużym dieslem tak czy siak a buta masz wiekszego
( wyłączając Landcruisera V8) chyba nie masz co narzekać ! :)
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 12.04.2011 12:54

bb84 napisał(a):
samart napisał(a):No to poprawię Wam humory....

pzdr.Samart

No to taniej niż dużym dieslem tak czy siak a buta masz wiekszego
( wyłączając Landcruisera V8) chyba nie masz co narzekać ! :)

Toteż nie narzekam :D
A ile ma pod maską Toyotka V8 - bo chyba nie więcej niż 350KM ???
Poza tym nie but się dla mnie liczy, a moment obrotowy - zwłaszcza
po górkach i z dużą przyczepką i kompletem bagaży....

pzdr.Samart
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 12.04.2011 15:11

ja bez przyczepy liczę 15l/100km benzynki

..a to taka zwykła Hania Accord ;-)

Przyznać jednak muszę, że spalanie łodzi poprawiło mi humor. Mam bardzo ekonomiczny samochód :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.