Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 27.07.2011 14:04

Transporter0-niezle glodnego masz tego"smoczka" :), mam A5 sportback 2.0 211 tfsi w quattro podobne gabaryty i osiagi i na trasie nie schodzac ponizej 140 i nie wyzej niz 170 (czasami wiecej, co prawda rzadko i zalezy to glownie od sytuacji na drodze) bierze mi ok 8.7-8.6. Oczywiscie na banie w Niemczech na odcinkach B.O przy predkosciach pomiedzy 220-250 wezmie z 12 max 13, ale zeby 17-18 :?. Oczywiscie mozna sie nie liczyc z kasa ale zeby taki naddtatek poszedl niepotrzebnie "z dymem" :):) masakra. Ja swoje dane bazuje na odczytach z kompa, wiec odchylka jest ok 0.5l/100 km, choc po przekalkulowaniu wszystkiego wychodzi mi dalej niecale lub maksymalne 9l, co uwazam za niezly wynik jak na mocna benzyne. Oczywiscie zaraz ktos powie ze ma 3.0 w kelkocie ktory tez ma niezle lub lepsze osiagi a w dodatku pali mniej tylko czy aby az tak wiele, no i jak to sie ma do ceny auta. Pomine jeszcze fakt mojego przekomarzania sie i odniose sie do tych wszystkich postow na forum w ktorych ludzie pisza jak to im malo nie pali. Moim zdaniem nie sztuka jest zeby dany silnik diesel-a(szczegolnie mniejszy) spalil 4-5 czy tez 6l na trasie jesli sie jedzie 80-100 km/h(tez mam taki motor w innym aucie), sztuka jest natomiast zeby taki zaladowany samochod przy podlaczonych wielu urzadzeniach w srodku(cool, box-navi,itd),spalil przy predkosci autostradowej/przelotowej ok 130km/h te 4-6l.Jeszcze tylko dodam ze w A5 jadac predkosciami 80-100 bez zatrzymywan na powiedzmy drodze ekspresowej tez spale6.3- 6.5(wdlg kompa), i to w aucie wazacym 1600kg. Nie,nie zeby nie bylo ze jestem nastepnym Vag-Fanem i ze grolyfikuje ta marke, mam po prostu jakas tam skale porownawcza po przejechaniu wielu setek tysiecy kilometrow naprawde wieloma samochodami roznych marek.Mnostwo z komentarzy zamieszczonych na forum biore z przymruzeniem oka, bo po pierwsze nalezalo by wszystko skalkulowac samemu od dystrybutora do dystrybutora(niektore kompy potrafia przeklamac i to sporo). Dodatkowo musimy brac pod uwage pore dnia bo zuzycie w samochodach tej samej marki z tym samym silnikiem moze byc rozne w zaleznosci od pory dnia/nocy czy tez warunkow na drodze, do tego nalezy jeszcze dodac styl jazdy no i stan pojazdu. Generalnie mysle ze cudow nie ma standartowy dwu litrowy(jak na obecne czasy) dizelek powinien spalic mniej niz rownorzedna czy tez troche"mniej pojemna" benzyna, nie mowiac juz o wiekszych jej odmianach, tylko pytanie jest; Jesli patrzymy juz na ekonomie i male zuzycie paliwa, jak to spalanie diesela ma sie do jego kosztow uttrzymania ?? Podsumowujac chce jeszcze raz zwrocic uwage na podawanie realnych kosztow, dobre spalanie mozemy zrobic prawie kazdym samochodem tylko jak to sie ma do komfortu naszej podrozy, czy tez czasu przejazdu. Naturalnie nie chce propagowac szalenczej jazdy bo to byloby glupota(tak jak moje czasowe pedzenie na banie w Niemczech-ale to tylko czasami dla podwyzszenia adrenaliny), mysle glownie o normalnej predkosci autostradowej(120-140), ktora standartowo powinna nam pomoc w latwiejszym przemieszczaniu sie na autostradzie z punktu A do punktu B, nie meczac za bardzo,a przy tym nie byc kilkudniowa katorga, ktora pozwoli zaoszczedzic slownie kilka groszy, a jednoczesnie zmienic nasza podroz w droge przez meke.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 27.07.2011 14:27

Zeszłoroczny wyjazd Wawa-Zwardoń-Zilina-Zlate Moravce-Komarno-Szekesfehervar-Balatonlelle-Gorican-Trogir i z powrotem podobnie (z tą różnicą że przez Słowację autostradą). Autko Audi A6 Avant 2.8 30V quattro 193KM (kod ACK) + LPG sekwencja, 3 osoby, bagażnik full, lodówka itd. kółka 205/55/16 średnie spalania ok.13.5 LPG/100km. Prędkości na autostradach ok.140-180 km/h (czasami więcej :p), poza ok.90-100km/h (Słowacja-Węgry), 110-120 km/h ("gierkówka"). Najszybszy odcinek Gorican-Sibenik autocesta spalanie ok.15l/100 km LPG.

W tym roku odszykowane Audi S6 4.2 V8 Avant + LPG 8) Wyjazd 15.08.11 w okolice Gradac również przez Słowację-Węgry. Spalanko "na codzień" 16-18 l LPG/100km. W trasce myślę że uda się zejść poniżej 15l LPG. Przy prędkościach wyższych niż autostradowe :lol: frajda zaczyna się od 17 w górę, przypuszczam że górna granica jest jeszcze nie odkryta przeze mnie :roll: Coś za coś :lol: Chcesz jechać normalnie jak wszyscy - proszę bardzo spali równowartość 7-8l ON (czyli tyle co diesel tej w klasie aut), chcesz podeptać musisz liczyć się z kosztami....
Ostatnio edytowano 27.07.2011 14:30 przez gitmar, łącznie edytowano 1 raz
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 27.07.2011 14:29

wkoszyk napisał(a):VW Golf IV 1.9 TDI 110KM - spalanie na całych wakacjach wyszło 5.3l/100km. Czasem klima, 4 osoby + bagaże, na autostradach 130-140km/h (w PL 140-150km/h), opony standardowe.

To ja mam za ciężką nogę Trzebinia-Rotterdam 6.1l/100km 50%kima Prędkość 130km/h-160km/h.
Rotterdam-Trzebinia też 6.1l/100km 100% klima prędkość te same.
Liczone z dystrybutora/
W niedziele wyjazd do CRO, jak wrócę to napiszę jak tam wyszło.

Audi A3 Sportback 1.9 TDI 105KM
wkoszyk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkoszyk » 27.07.2011 14:34

zq_lbn napisał(a):
wkoszyk napisał(a):VW Golf IV 1.9 TDI 110KM - spalanie na całych wakacjach wyszło 5.3l/100km. Czasem klima, 4 osoby + bagaże, na autostradach 130-140km/h (w PL 140-150km/h), opony standardowe.

5,3 z kompa, czy z dystrybutora??
U mnie też takie fajne spalanie średnie pokazywał, jednak z dystrybutora wychodziło więcej. Korekta VAGiem i teraz różnica pomiędzy kompem, a liczonym wynika co najwyżej ze sposobu zaokrąglania.

Dystrybutor. Na komputerze miałem coś 4.9 chyba, u mnie mocno zaniża komputer, czasem nawet o 0.7. Ale tak jak pisałem, prędkość stała, starałem się myśleć na trasie i nie jeździć hamulec-gaz. Za dużo przeżyłem na drogach żeby szaleć :/
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 27.07.2011 14:58

slawek73 nie do końca zgodzę się z twoim porównaniem.
Po pierwsze mój Touring jest o jakieś 10% cięższy niż twoje A5.
Po drugie porównujesz silnik o pojemności 2.0 i 4 cylindrach do 3.0 i sześciu cylindrach wiadomo większa pojemność, więcej cylindrów do wykarmienia - spali więcej.
Po trzecie mój silnik to wolnossak z mniejszą elastycznością niż twój TFSI i niestety ja muszę go bardziej kręcić. Zresztą twój silnik posiada bezpośredni wtrysk a to jak wiesz zmniejsza spalanie.
Po czwarte skrzynia. U mnie siedzi automat który powoduje większy apetyt na paliwko.
Piąte koła, moje walce 18'' 235/40 i 255/40 nie ukrywajmy na pewno zwiększają spalanie.
No i na koniec. Spalając te 12-13l przy 220-250 jaką masz średnią prędkość według BC? U mnie na A9 do Monachium było to 170km/h. Zresztą nawet ostatnio przeglądałem scan z Autobild które zbadało ile tak naprawdę palą samochody przy jeździe ze stałą prędkością 180km/h i nawet Passat 1.8FSI DSG spalał niecałe 16l/100km. Zresztą mam link http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 6&start=60

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 27.07.2011 16:43 przez transporter0, łącznie edytowano 1 raz
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 27.07.2011 15:24

Ale to nie ja mam A5 i nie ja porównywałem :) Chociaż też mam smoka palącego nie mniej niż Twoja buma :lol: Jeśli mogę coś wtrącić, to wydaje mi się że z racji pojemności jaką masz i ilości cylindrów powinieneś mieć lepszą elastyczność niż 2.0 TFSI (pomimo jego uturbienia), o spalaniu nie mówię bo wiadomo że to Audi spali mniej (mniejsza pojemność, masa itp.). Masz benzynkę 220 kucyków w tej bejcy :?:
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 27.07.2011 16:40

Sorry pomyliłem użytkowników :oops: Odpowiadałem na post slawek73 :D Tak mój trumniak to benzynka 231KM. Co do elastyczności to powiem ci że wolnossące BMW mają bardzo słaby dół i raczej silniki turbo zbierają się lepiej z dołu. Zabawa zaczyna się dopiero od 3.5 tys. obrotów. Zresztą BMW nigdy nie należały do najoszczędniejszych.
Co do Twojego S6 - bardzo trafny wybór. Pamiętam jak kolega miał takie S6 C6 Avant to naprawdę banan nie schodził z twarzy, no chyba że na stacji benzynowej :D i uważam że 2.7BT i 4.2 to praktycznie jedyne silnik pasujący do tego samochodu i dające w nich frajdę z jazdy.
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 27.07.2011 16:52

Upss Transporter,mala pomylka,ale spoczko, generalnie nie lubie sie przekomarzac,ale podywagowac zawsze mozemy :):), mam nadzieje ze na luzie, bo nie chce wdawac sie w rozmowy typu wyzszosc mojego Ja nad Twojego :).Wiec tak, moje auto wazy 1615 podczas gdy 3-ka Turing w auto wedlug danych ze stronki 1555,no chyba ze masz x-drive wtedy waga wzrasta do 1660, a porownanie 4-ech do dwoch cylindrow bierze sie z tad ze niestety wkraczamy w epoke downsizingu gdzie takie wlasnie podturbione czworki zastepuja powoli szostki, a dzieki turbo ich parametry praktycznie nie odbiegaja od szosteczek do ktorych mam szacunek, bo tez kiedys takie cos posiadalem, wiec mysle ze kultura pracy silnika czy tez zywotnosc nie mowiac juz tym co lubimy najbardziej a wiec dzwieku pracy silnika jest na wyzszym poziomie niz wysilone cztery cylinderki. Ja jednakze oparlem sie na informacjach pochodzacych od Ciebie plus danych eksploatacyjnych i gabarytach itd, jesli chodzi o elastycznosc tu bym sie klocil, mysle ze twoj motor posiada podobna elstycznosc jesli nie lepsza,nawet jak sie pozniej zbiera to dluzej ciagnie,jesli chodzi o oponki to u mnie 4 waleczki 245/40/18", wiec tu zadnych roznic nie widze takze.Co do automatu to u mnie siedzi S-Tronic, wiec tez automat, a bedac precyzyjnym zautomatyzowany manual :). Co do jazdy nazwijmy to "na wys obrotach" :), to srednia wychodzila mi ponad 160 wiec bedac szczerym ciut mniej,ale mysle ze nawet gdybym mial te 10 km wiecej to nie spalilbym wiecej niz 1l . Jest jeszcze sprawa realnego spalania w dosyc wysilonych mniejszych motorkach, to prawda ze na pewnym etapie predkosci te silniki pracujace w duzych przeciazeniach czy tez predkosciach potrafia spalic,komputer mojego 2.0 tdi 140 ps na trasie z UK do Polski podczas ekstremalnej jazdy pokzaywal ok 9l,wiec jak widac taki silnik tez moze spalic w okreslonych warunkach. Natomiast z tego 2.0 TFSI robia jeszcze 270 koni wiec widac ze te 211ps to nie jest jeszcze ekstremalne wysilenie. Suma, sumaru zdania nie zmieniam lubie szesciocylindrowki ale uwazam ze Twoja maszynka troche duzawo pali posiadajac podobne gabaryty,osiagi.Oczywiscie ze moglibysmy sie klocic na temat;co sie stanie z moim motorem po 200-300 tys przejechanych kilometrach?? Ja jednak nie odpowiem na to pytanie bo podejrzewam ze auta pozbede sie jeszcze przed tym kilometrazem, to chyba tyle moich dywagacji,pozdrawiam.
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 27.07.2011 17:14

Spoko :D Rozmowa jak najbardziej na luzie. Widocznie silniki nowej generacji są rzeczywiście oszczędne, nie neguję tego. Zresztą żeby to wszystko sprawdzić jedyną metodą jest przejechanie tego samego odcinka "łeb w łeb". Nie użytkowałem nigdy 2.0TFSI więc opieram się jedynie na zaczytanych testach i opiniach. Zresztą porównujemy auta które dzieli kilka lat modelowych więc wszystko ma tu znaczenie począwszy od aerodynamiki skończywszy na skrzyniach. Swój samochód użytkuję ponad dwa lata i utrzymuję go w nienagannym stanie i spalanie zawsze było na tym poziomie. Kupowałem go z pełną świadomością tego.
A zresztą co tu dużo mówić, spalanie mamy zupełnie inne ale banana na twarzy takiego samego, bo ponad 200 koni daje frajdę z jazdy. Także spoko wszystko było na pełnym luzie :wink:
Pozdrawiam
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 27.07.2011 17:21

Nie rozpędzajmy się....aż tak majętny nie jestem by jeździć C6 4.2 :wink: Moje S6 to stare poczciwe S6 C4 4.2 Avant 290KM. Swoje latka ma ale nie boję się tego powiedzieć jest w stanie niemalże salonowym (miałem w swoim życiu kilkanaście Audi, więc jakieś tam rozeznanie mam, prawdę mówiąc nie zhańbiłem się inną marką przez kilkanaście lat mojej przygody motoryzacyjnej :lol: ), sprowadzony z CH, bezwypadkowy, przejechane ledwo 200kkm, skóry w lepszym stanie niż w niejednym 4-5-latku. To tak trochę się chwaląc. Do niedawna szukałem A6 C5 Avant 3.0 quattro i koniecznie manual, ale ponieważ podaż tych aut jest baaaardzo ograniczona, a to co mam trafiło się właściwie przypadkiem, to widząc stan auta nawet nie narzekałem na jego stan. Swoje musi spalić (chociaż liczyłem się z tym przy zakupie) ale nie jeden kierownik nowszej "fury" dziwi się że go stary dyliżans objeżdża :P
Koniec OFFtopa :wink:
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 27.07.2011 17:26

No to jeszcze lepiej że to S6 C4 bo te samochody będące w idealnym stanie to już teraz istne perełki i znalezienie takiej jest baaardzo trudne :wink:
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 27.07.2011 17:44

Transporter0, dokladnie pasja i radocha z jazdy jest ta sama, wazne tylko zeby jezdzic z glowa i wyobraznia, szkoda ze w Polsce jest tak malo torow gdzie mozna pojezdic,nie stwarzajac przy tym problemow innym kierowca. Bo patrzac na stan tych naszych drog to nawet posiadajac mocne auto trzeba sie kilka razy zastanowic przed podjeciem decyzji za kolkiem, bedac oczywiscie czlowiekiem normalnym a nie swirem bez wyobrazni :).Jesli natomisat chodzi o te mniejsze motorki,fajna sprawa,ale tez niestety nie sa bez wad, wielu ludzi mialo problemy z duzym braniem oleju itd, jak kupujesz auto z takmi motorkiem musisz je naprawde porzadnie sprawdzic(ja kupowalem nowe za granica wiec ryzyko bylo mniejsze :) ),natomiast Twoja szosteczka to mniejsze ryzyko i wieksza zywotnosc ,tak ze zle nie wybrales :), ekonomiczna opcja bylby na pewno trzy litrowy dizelek, ktory w wypadku bejcy nie ma sobie chyba rownych, moze zagraza mu Audi lub Mietek, ale poza tym to nie widze konkurencji :). Najwazniejsze jest ze cieszy i rogal czesto na twarzy poprawia samopoczucie, ja tez pozdrawiam i szerokiej....
Ostatnio edytowano 28.07.2011 10:00 przez slawek73, łącznie edytowano 1 raz
hellraider
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hellraider » 27.07.2011 18:42

A ja właśnie wróciłem z Cro ( Rogoznica 1 tydz. i Krk 2 tydz. )
Jechałem nowym Peugeotem 308 1.6 HDi 92KM . Cały czas klima , navi , box na dachu i prędkości przepisowe :-) ... to znaczy na autostradach 130 ... czasem dla sprawdzenia możliwości nawet i 170 . Na pozostałych drogach tak jak było wolno ... 90 - 110 . Zrobiłem w sumie 4200 km . Spalanie z komputera wyszło dokładnie 6,1 . Od początku jak to auto kupiłem , a więc od 9 tys. km mam średnie ( komputerowe ) spalanie 5,8 . Uważam , że jest to bardzo dobry wynik i cieszę się z tego . Poza tym autko w ogóle sprawowało się super , było wystarczająco elastyczne ... jak na moje potrzeby .

Pozdrawiam wuja Janusza , któremu każdy jego samochód spala zawsze o litr mniej od najoszczędniejszych aut na świecie :-)))
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 27.07.2011 18:54

hellraider napisał(a):Pozdrawiam wuja Janusza , któremu każdy jego samochód spala zawsze o litr mniej od najoszczędniejszych aut na świecie :-)))

- eeeetam, niezmiennie mój D5 przy 90-ciu na tempomacie spala 3,5 ON
;-)
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 27.07.2011 21:51

I ja się dopiszę, bo koledzy wyżej z większym spalaniem są mi bliżsi... Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 bez brudnego gazu, trzy razy w Cro i 15-19L/100km. I cieszę się z tego auta. Nie chce się chwalić, ale do 100km/h to nie widzę tutaj konkurentów.
Liczy się jednak bezpieczeństwo i ja tak śmigam :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.