Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 12.04.2011 16:19

lulmar napisał(a):ja bez przyczepy liczę 15l/100km benzynki

..a to taka zwykła Hania Accord ;-)

Przyznać jednak muszę, że spalanie łodzi poprawiło mi chumor. Mam bardzo ekonomiczny samochód :D :D :D

Podałem średnio przy bardzo delikatnym pływaniu, bez większych przelotów.
Jak się postaram to jestem wstanie chlipnąć ponad 100 litrów/h
oczywiście łódką....tak więc 5 czy 10 litrów ropy na 100km
nie robi na mnie żadnego wrażenia :D
No ale silnik w łódce prawie 7 litrów pojemności - więc musi
coś tam przepalić coby V8 rozbujać....

pzdr.samart
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 12.04.2011 16:30

samart
Jaki masz silnik w łajbie ? i ile KM ?
Przypuszczam, że to nie są silniki zaburtowe ?
Jak możesz to zrób foto .
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 12.04.2011 16:40

adames napisał(a):samart
Jaki masz silnik w łajbie ? i ile KM ?
Przypuszczam, że to nie są silniki zaburtowe ?
Jak możesz to zrób foto .

Nie - nie są to silniki zaburtowe :-) - absolutnie NIE !!!
Mercruiser V8 - 6,6L - 260KM
Tak więc nie ma rewelacji jeżeli chodzi o moc.
Ale ten moment obrotowy :-) Prostota wykonania = niezawodność,
oraz możliwości dłubania (tuningowania)- baaardzo szerokie :-)
Jest to bardzo rozprężony silnik...i można z nim jeszcze dużo dobrego
lub złego zrobić.....

Poniżej masz linka z odpalenia jeszcze przed montażem w łodzi:

pzdr.SamArt
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 12.04.2011 16:54

Myślałem, że ten kolos ma większą moc.
Ale ładny motorek.
Natomiast co do spalania, to pływanie z silnikiem zaburtowym 300KM, przy pływaniu bez większych szaleństw, jest na poziomie 200l zbiornika na dwa dni.
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 12.04.2011 16:59

Dokładnie tak jak piszesz...
Po założenia komputerka paliwa przy ostrym daniu w palnik
zużycie dochodzi do 120l/h. Poprzednio eksperymentowałem
z marynizacją V8 ale AUDI. Fajny lekki silnik, tylko niestety
za dużo elektroniki i silnik za bardzo sprężony.
Ale dość przyjemnie pracował i zużycie było
duuuuuużo mniejsze.....poniżej masz linka do filmika z testów:

zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 13.04.2011 09:46

To jest wiadome że da się.
Mój VW Polo 1.4 TDI 75KM z 2000r. średnio pali 5,5l
http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/21583
Jest to spalanie przy jeździe bez obładowania, 1-2 osoby.

Ale do cro jedziemy w 4 osoby i myślę, że szkoda mi go i pasażerów żeby się męczyli - może na 2 osoby to spoko autko ale wybieram autko taty czyli
Citroen C5 kombi 136KM w dieslu i klimą (chwała rodzicom za to, że chcą użyczyć mi jakże fajnego autka), obieram średnio 8l/100 i myślę że to będzie lepsza opcja - a przynajmniej wiem, że bez problemów się zabiorę

To, że ktoś mówi że spala minimalnie to abstrakcja, ja też mogę w Citroenie 2.0 HDI wrzucić 6kę pościć gaz i powiedzieć "skumaj 2l pali", ale czy jest sens oszukiwać samego siebie?

Cóż z tego że ktoś będzie miał yariske która będzie palić 4l na 100 w trasie jak to jest przy prędkości 90km/h na autostradzie + ~1l doliczamy - na godzinę za samo to że motor jest odpalony, a komfort dużym autem jest nieporównywalny

Już to testowałem odpalcie mały motor na wyższe obroty to wcale nie będzie już taki eko no i uczucie prędkości zdecydowanie większe (porównuje tutaj cały czas vw polo do citroena C5)

Moim skromnym zdaniem da się dojechać każdym autem sprawnym technicznie aczkolwiek auta typu: polo, yaris, panda itp to auta stworzone z myślą o jeździe miejskiej i tam wygrywają z dużymi samochodami. Na trasie to wszystko się wyrównuje, a komfort jazdy większym samochodem nieporównywalny.

Temat trochę z kosmosu bo po co o tym piszemy?
Jeśli ja Ci powiem, że Polo pali mało a ty masz Golfa który pali 2l więcej to go sprzedasz i kupisz Polo na wyjazd do Cro? - Bezsensu.

Jeśli ktoś ma możliwość (np. jak ja) że ma fajne autko miejskie i duże auto to wtedy może wybrać.
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 10.05.2011 14:47

Odpowiadajac na tytuł postu ... da się zejśc poniżej 4l ... :) skoda fabia 1,9sdi trasa Kraków Rzeszów w nocy kierowca + pasażer bez bagażu ... ale wakacje 3 osoby + bagażu po dach i 100-110autostrada ... 4,9l/100
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.05.2011 15:38

A mój Mitsubishi Outlander opitoli w trasie łącznie z przyczepą jednoosiówką koło dychy ropy i wcale się tym nie przejmuje,ja też jak dojadę na miejsce to dużo piję i sobie nie bronię to jemu mam żałować :D :D :D
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 10.05.2011 16:41

Dario85 napisał(a):Odpowiadajac na tytuł postu ... da się zejśc poniżej 4l ... :) skoda fabia 1,9sdi trasa Kraków Rzeszów w nocy kierowca + pasażer bez bagażu ... ale wakacje 3 osoby + bagażu po dach i 100-110autostrada ... 4,9l/100

Odpowiadasz, że da się zejść poniżej 4l a potem piszesz, że Twoja Skoda spaliła 4,9 ;) 4,9l to więcej niż 4l.
Mój "klekot", choc to troche obraźliwe dla niego bo to w miarę nowoczesny diesel, spalił w drodze do chorwacji i z powrotem, na przestrzeni ponad 4kkm 5,0l/100km wg komputera, a wg rachunków 4,95 (czyli 5,0 :))
Jak dla mnie ok, bo samochód wazy prawie 1,5t +4 dorosłe osoby i ich bagaż.
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 10.05.2011 16:46

1. Nie napisałem, że moja.

2. Powiedziałem, że jadąc w dwie osoby bez bagażu da sie zejśc czyli jadąc do Cro w dwie osoby zakladajac stołowanie się tylko w restaracjach doliczajac tylko swoj bagaz mysle ze nie przekroczyłbym 4l

3. Zaznaczyłem, że to tylko teoria, ale jeśli ktoś rzeczywiście ma czas i cierpliwość i jedzie ta stówka cały czas zejdzie na poziom 4 litrow.
4. Fajny emblemat ... pouczający taki
5. Cały temat to tylko teoria i dywagacje, bo licząc się co do grosika to lepiej wogole nie jechac i poogladac o Chorwacji na dvd
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 10.05.2011 17:56

Aha. Myslełem, że Tobie sie pomyliło 4l z 5l.
W teorii zapewne można spalić poniżej 4l, ale jadąc jakimś małym samochodzikiem typu VW Lupo z małym dieselkiem i nie tylko bez bagażu i pasażerów ale także na cieńszych oponach i raczej z prędkościami ok 80-90km/h.
Jak dla mnie spalanie w okolicach 5l ropy to satysfakcjonujący wynik.
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 10.05.2011 20:04

Cały ten temat to jedna wielka dywagacja więc dywagujemy :)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 10.05.2011 23:02

tylko po co? szkoda czasu bo nawet taki sam samochód przy innym kierowcy, innych warunkach ,bagażem itp będzie spalał inaczej więc czego oczekiwać po tym temacie , każdy (prawie) chwali swoje
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 26.07.2011 06:43

Ford Focus 2004 1.8 TDCi - 4 osoby dorosłe + full ładunek.
Trasa Olsztyn - Orasac - Selce - Olsztyn z wypadami do Kotoru, Mostaru i Wenecji - ogółem 5 tys. km. Klima włączona cały czas, na autostradach 120-130 km/h.
Średnia spalania na podstawie tankowania pod korek 5,6 l :)
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 26.07.2011 07:08

Witam.

W tym roku Dobiegniew - Orebić 3 osoby + ładunek, ok. 500 km po Płw. w tym wycieczka do Dubrovnika - razem ok. 4.500 km, auto Citroen Xsara Picasso 2,0 HDI,średnia z kompa 5,5 l Diesla.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.