Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 21.02.2011 19:58

lukasz1977 napisał(a):
Pasjonat Chorwacji napisał(a):Mam Focusa kombi, diesel, silnik 1,8.
Kiedyś w drodze do Chorwacji spalał mi blisko 9 l./ 100 km.
Od czasu gdy zacząłem zwracać uwagę na spalanie udaje mi się zejść do 7 l. / 100 km. na całej trasie.
I wydaje mi się, że znaczne zejście poniżej tego progu jest po prostu niemożliwe.

Co Ty gadasz - mam FFII 1,8 TDCi tylko, że HB i spokojnie średnie spalanie mam 6.0 - przy średniej na całej trasie ponad 100 km/h (prędkość na autostradach średnio cały czas ok. 140-150 (wg prędkościomierza, bo wg GPSa to 10 km/h mniej). Te 6 litrów mierzone oczywiście przy dystrybutorze.

Gadam jak jest :) Być może wpływ na to ma fakt, iż w kombiku siedzą cztery osoby a bagażnik napakowany niemożebnie. Aby utrzymać "siódemkę" muszę bardzo delikatnie dociskać. Tylko ja podaję średnie zużycie z komputera, nie przeliczane z dystrybutora. Ale sądzę, że tu nie ma dużej różnicy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.02.2011 20:28

myszkin napisał(a):Golf IV 1,6 16V , średnie do HR 6,4/100 ( Czechy,Austria itd) klima prawie
NON-STOP

Moja IV 1,6 ale nie 16V (74kW silnik AKL) na trasie do Cro pali ok litra więcej
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 21.02.2011 21:17

RASIU napisał(a):Bmw E46 3.0 Benzyna, średnie do HR 13/100 (przez Niemcy oczywiście)

plus 2 l z włączoną klimatyzacją (żart) :lol:

widzę, że przewaga "kle-kle-kle" ;-)- płuca Dalmacji oddychają Diesel'em ;-)

EDIT:

Pisałem ten post nie wiedząc o "boksujących" się forumowiczach na wcześniejszych stronach tegoż postu :lol: , dlatego muszę się "dostosować" do ich "teorii"... :lol:

Mój silnik posiada 2979 ccm3, sześć cylindrów, 231 kucy. Przy tak małolitrażowym silniku pali jedyne 4,9783 litra benzyny na 100 km- liczyłem kalkulatorem marki "liczydło", przy przekroczeniu 150 km/0,5h zaczyna produkować benzynę, w cyklu miejskim pali 3 litry płynu do wspomagania marki Ludwik (cytryna), a jak wciskam (czasami) sprzęgło to pokazuje "mie" spalanie "0".

Proszę o poradę "znawców tematu" czy mam zamontować sobie kuchenkę gazową zamiast koła zapasowego, celem odgrzewania nadmiaru benzyny, którą silnik produkuje? Interesują mnie tylko "rzetelne" informacje gazowników silników <1.4 ccm3

Pozdrawiam :wink: :lol:

Nikt nie chce odbić piłeczki,więc ja służe garścią informacji...
Na wstepie-jestem pod wielkim wrażeniem tych Twoich kucy i w ogóle tej Twojej BM-ki E46...Piszesz,ze Cro oddycha klekotem diesli...Hm-teraz w Europie obowiazywac zaczela norma emisji spalin EURO 5,a Twoja BMW -tak mysle-ma 10-12 lat...To znaczy,ze tez sporo syfu wydziela...Ile tam ma?Max-Euro 3...Zapewniam,ze nowoczesne diesle mniej,,śmierdzą''od Twojej ,,fury''...
Piszesz,ze produkuje Ci nadmiar benzyny..Hm...A może zostawia 4 ślady?
Może jest złożona -powiedzmy z 3 BMW?Mniemam,ze pierwszym właścicielem nie jesteś-ja osobiscie nie znam wielbiciela tej marki,ktory kupuje sobie auto z salonu i trzyma je pozniej.kilkanascie lat! :lol:Więc zakładam,że jej przeszłości też nie znasz?
W razie dalszych pytań-służę pomocą,choć.....
Sam jestem właścicielem auta z silnikiem benzynowym,bez zamontowanej instalacji gazowej a tym bardziej- bez kuchenki gazowej w miejscu koła zapasowego...
Ps.Przepraszam za nieco,,odbiegniecie''od głównego wątku...
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 21.02.2011 21:41

łołoł! :lol:

uraziony jesteś ci jak? psiecież ja ironizuje koleżko:)

dla Twojej wiadomości jestem koneserem tej marki :D, więc pisz dalej! Lubię czytać :D nie masz zielonego pojęcia o marce:D
nie wychodzę z założenia, że auto z 2011 roku ma być "lepsze", bo "nowsze":D (pocitaj trochię,a potem się bulwersuj) :D , jak doczytasz to zadaj sobie pytanie dlaczego auto z 2001 roku jest w cenie "populusa" z 2010 r. hdi, hdmi:D czy full HD

... i wyluzuj :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.02.2011 21:48

RASIU napisał(a):Bmw E46 3.0 Benzyna
Mój silnik posiada 2979 ccm3, sześć cylindrów, 231 kucy.

Nie wiem czemu , ale z tą marka kojarzą mi się trzy słowa.....

-dres
-kark
-łysa czaszka

.....i dlatego wolę jeżdzić swoim nowym Pedziem HDI w cenie 10-cio letniego śmietnika.....
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 21.02.2011 21:55

RASIU napisał(a):łołoł! :lol:

dla Twojej wiadomości jestem koneserem tej marki :D, więc pisz dalej! Lubię czytać :D nie masz zielonego pojęcia o marce (np.EURO4):D
nie wychodzę z założenia, że auto z 2011 roku ma być "lepsze", bo "nowsze":D (pocitaj trochię,a potem się bulwersuj) :D , jak doczytasz to zadaj sobie pytanie dlaczego auto z 2001 roku jest w cenie "populusa" z 2010 r. hdi, hdmi:D czy full HD

broń Boże nie jestem żadnym gburem, denerwują mnie tylko te ciągłe wyliczanki temu pali 4l, a temu 3l itp. Zaznaczcie też, że serwisowanie i warsztat tych "pociech" kosztuje. Dla porównania nigdy nie kupię nówki równoległego typu, bo nie zarobiłbym na naprawy. Niestety nawet niemaszki robią teraz "wyżyłowane" pseudomaszyny, w których aby wymienić żarówkę, należy jechać do serwisu (pozdrawiam posiadaczy niektórych modeli renałltów i pełgeotów) itp. itd.
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 21.02.2011 21:57

maniust napisał(a):
RASIU napisał(a):Bmw E46 3.0 Benzyna
Mój silnik posiada 2979 ccm3, sześć cylindrów, 231 kucy.

Nie wiem czemu , ale z tą marka kojarzą mi się trzy słowa.....

-dres
-kark
-łysa czaszka

.....i dlatego wolę jeżdzić swoim nowym Pedziem HDI w cenie 10-cio letniego śmietnika.....

waż na słowa :lol:

nie masz pojęcia facet, co piszesz- w końcu jeździsz czym jeździsz...

znów się powtórzę:
Stereotyp
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.02.2011 21:59

RASIU napisał(a):pozdrawiam posiadaczy niektórych modeli renałltów i pełgeotów) itp. itd.

Pozdrawiam również :wink:

Co do tematu , to od początku jest bezsensu......
Jak mi spali Pedzio do Cro 15 litrów to mam nie jechać , czy kupić takiego co spali 4 ?
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 21.02.2011 22:01

maniust napisał(a):
RASIU napisał(a):pozdrawiam posiadaczy niektórych modeli renałltów i pełgeotów) itp. itd.

Pozdrawiam również :wink:

Co do tematu , to od początku jest bezsensu......
Jak mi spali Pedzio do Cro 15 litrów to mam nie jechać , czy kupić takiego co spali 4 ?

wychodzi na to, że PKS :lol:
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 21.02.2011 22:03

RASIU napisał(a):łołoł! :lol:

dla Twojej wiadomości jestem koneserem tej marki :D, więc pisz dalej! Lubię czytać :D nie masz zielonego pojęcia o marce:D

Nie jestem Kolego ,,uraziony''...Po prostu nerw mi gra jesli ktos stara sie przeforsowac teorie wyzszosci swiat bozego nad swietami wielkiej nocy.
Jezdzilem bardzo duzo-mialem auto na gaz/do ktorego notabene nigdy nie wroce-ale to moja sprawa czemu/.Jezdzilem troche mniej-mialem diesla..Teraz jezdze jeszcze mniej-mam w miare mocna benzyne...
Kazdy ma swoje typy...Rok temu gdy zmienialem auto-mialem w planach uzywany...Gdy jednak wszedlem do jednego do srodka-wyskoczylem z niego jeszcze szybciej...Smród petów był nie do zniesienia.Dlatego m.in.kupiłem nowy..Ale to ja tak wybrałem...
Nie napisalem,ze nowsze jest lepsze....
Nowsze jest lepsze wtedy od starszego,gdy o tym starszym nie wiesz nic lub prawie nic!Tak jak pisalem-gdy nie znasz co ono przeszło...
Ps.Tak nawiasem mowiac...Uważam,ze na autach znam sie powyżej średniej...I wcale nie chce sie ograniczac do jednej,,jedynie słusznej''/czytaj BMW/marki... :lol:
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 21.02.2011 22:08

I wcale nie chce sie ograniczac do jednej,,jedynie słusznej''/czytaj BMW/marki... :lol:[/quote]

oczywiście jest jeszcze Mercedes :D (żartuję)

Przecież to oczywiste, że moje zdanie jest subiektywne...
To, że Ci petami śmierdziało to jeszcze nic... uwierz mi :-D
Jedź do Belgii, tam się dzieje... W nówce CLS cała tapcerka była w kredkach świecowych, sierści, itp. a smród nie do opisania :-D
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 21.02.2011 22:24

RASIU napisał(a):I wcale nie chce sie ograniczac do jednej,,jedynie słusznej''/czytaj BMW/marki... :lol:

oczywiście jest jeszcze Mercedes :D (żartuję)

Przecież to oczywiste, że moje zdanie jest subiektywne...
To, że Ci petami śmierdziało to jeszcze nic... uwierz mi :-D
Jedź do Belgii, tam się dzieje... W nówce CLS cała tapcerka była w kredkach świecowych, sierści, itp. a smród nie do opisania :-D[/quote]

Czyli luz.Doszliśmy do ,,consensusu''? :wink:
To co wypisuję też jest jak najbardziej subiektywne... :D
A przyznać muszę,ze jeśli chodzi o BMW to niektóre modele naprawdę mi sie podobają...A najbardziej coupe w nowej budzie..Wiem,że zaraz się skrzywisz,ze za nowe :wink:
Ale o gustach,sam wiesz....

No ja zawsze chcialem spróbować z japońską marka,bo nigdy nie miałem i....jak narazie jestem-powiedzmy-w miare zadowolony...
No i w drodze do Cro- mi mało pali :wink: ,bo mam blisko! :D
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 21.02.2011 23:05

Pasjonat Chorwacji napisał(a):
lukasz1977 napisał(a):
Pasjonat Chorwacji napisał(a):Mam Focusa kombi, diesel, silnik 1,8.
Kiedyś w drodze do Chorwacji spalał mi blisko 9 l./ 100 km.
Od czasu gdy zacząłem zwracać uwagę na spalanie udaje mi się zejść do 7 l. / 100 km. na całej trasie.
I wydaje mi się, że znaczne zejście poniżej tego progu jest po prostu niemożliwe.

Co Ty gadasz - mam FFII 1,8 TDCi tylko, że HB i spokojnie średnie spalanie mam 6.0 - przy średniej na całej trasie ponad 100 km/h (prędkość na autostradach średnio cały czas ok. 140-150 (wg prędkościomierza, bo wg GPSa to 10 km/h mniej). Te 6 litrów mierzone oczywiście przy dystrybutorze.

Gadam jak jest :) Być może wpływ na to ma fakt, iż w kombiku siedzą cztery osoby a bagażnik napakowany niemożebnie. Aby utrzymać "siódemkę" muszę bardzo delikatnie dociskać. Tylko ja podaję średnie zużycie z komputera, nie przeliczane z dystrybutora. Ale sądzę, że tu nie ma dużej różnicy.

Coś musisz mieć nie tak ;) Niemożliwe żeby kombi brało 9 na takiej trasie. Nasz HB też był wypakowany po brzegi i jechało 3 osóby ale przednie siedzenie dopakowane tak jakby siedziała tam osoba (lodówka, laptop i pełno innych szpargałów). Spalanie z kompa pokrywało się ze spalaniem przy dystrybutorze. Kolega jechał identycznym silnikiem i też miał spalanie ok. 6 litrów, a powiem że raz nam się nawet 200 pojawiło na budziku (ale to na pustej, chorwackiej autostradzie).
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 22.02.2011 09:36

maniust napisał(a):Nie wiem czemu , ale z tą marka kojarzą mi się trzy słowa.....

-dres
-kark
-łysa czaszka

Trafiłeś wszystko się zgadza. No poza dresem, ale za to mam rejestrację z bardzo popularnego w pewnych kręgach miasteczka i właściwie mafijny czarny kolor.
Taki zestaw daje wiele radości. Mam duży ubaw jak widzę, że ludzie mają autentycznego pietra.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 22.02.2011 09:48

WPR ?
WWL ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.