Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaginiony Boeing malezyjskich linii lotniczych

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.03.2014 11:52

Przeszukują dom pilota, na pokładzie byli pracownicy Freescale
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.03.2014 12:00

Bocian napisał(a):
Vjetar napisał(a):Jeśli chodzi tylko o ten ładunek (podobno oficjalnie złoto ale to może być wszystko) to wystarczy i 700-800 m żeby posadzić maszynę :arrow: patrz Okęcie 2009

Ale przecież Okęcie ma dłuższe drogi startowe niż 800m.

W podanym przeze mnie przykładzie chodziło tylko o to, że taką maszyną można wylądować na krótkim pasie więc takich potencjalnych lotnisk jest więcej. Droga startowa zazwyczaj jest dłuższa.
Pisałem kiedyś coś o długościach startu i lądowania w relacji u Wojtka.

Według świadków temu pakistańskiemu na Okęciu wystarczyło na wyhamowanie 600 m.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.03.2014 12:07

Żydzi i Koreańczycy jako jedyni sadzali u nas na Okęciu 747. No ale takiego faktu nie da się nie zauważyć.
Teraz zaczyna przeważać pogląd o porwaniu a nie zamachu terrorystycznym. Jeśli na pokładzie było coś warte przejęcia to może ktoś opracował plan porwania. Gdyby to miał być zamach samobójczy, nikt nigdzie by nie lądował.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 15.03.2014 12:11

auto_gt napisał(a):Niektórzy piloci mają fantazję

Jak na Balicach wylądowały Kasie (znaczy transportowce CASA) to przez pierwsze tygodnie nie takie numery mi nad domem wyczyniali. Potem się uspokoiło.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.03.2014 12:19

Bocian napisał(a):Jeśli na pokładzie było coś warte przejęcia to może ktoś opracował plan porwania. Gdyby to miał być zamach samobójczy, nikt nigdzie by nie lądował.

A może jest/było tak jak w przypadku lotu EgyptAir990

:?: :?:

Mam nadzieję, że nie.

Jedno jest pewne - nie mówią nam prawdy.

Złoto, technologia wojskowa, zaawansowana elektronika ... :?: :?:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 15.03.2014 12:37

Vjetar napisał(a):

:?:

"JAK NIE WIADOMO O CO CHODZI CHODZI O KASĘ"

Kiepura napisał(a):
auto_gt napisał(a):Niektórzy piloci mają fantazję

Jak na Balicach wylądowały Kasie (znaczy transportowce CASA) to przez pierwsze tygodnie nie takie numery mi nad domem wyczyniali. Potem się uspokoiło.

I TO ZA NASZE :evil:

... Bocian ... :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.03.2014 12:39

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.03.2014 12:39

auto_gt napisał(a):
Vjetar napisał(a):

:?:

"JAK NIE WIADOMO O CO CHODZI CHODZI O KASĘ"

Niekoniecznie, my w porcie też oficjalnie traktory wysyłaliśmy statkami w świat.
:wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 15.03.2014 12:53

Mamy na forum kolegę co w innych wątkach zawsze ma dużo do powiedzenia a tu go jeszcze nie ma. 8O

Mam nadzieję, że Darek1 ( rzekomy pilot) też się tu pojawi i jako fachowiec wypowie się w tej sprawie. :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.03.2014 12:55

krakuscity napisał(a):Mam nadzieję, że Darek1 ( rzekomy pilot) też się tu pojawi i jako fachowiec wypowie się w tej sprawie. :)

Myślisz Janusz, że jakiegoś bojowego osła transportowali? :? :mrgreen:

Wg mnie to samolot sobie już spokojnie leży na dnie oceanu, a ładunek (czymkolwiek on by nie był) wyłowiony przez nurków.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 15.03.2014 13:10

Czy kilka ton złota wozi się rejsowym samolotem pasażerskim? Nie sądzę.
Ktoś, kto ma taki ładunek chyba jest w stanie wynająć do tego specjalny transport.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.03.2014 13:14

Więc po co porywać samolot, którym nigdzie nie da się wylądować (niezauważalnie) i którego nie można o nic roz...........bić?
Któryś kraj przyjął go "po cichu" do siebie?
Nie wydaje mnie się.
Poza tym pozostaje kwestia pasażerów.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.03.2014 13:55

Tomasz W napisał(a):Czy kilka ton złota wozi się rejsowym samolotem pasażerskim? Nie sądzę.
Ktoś, kto ma taki ładunek chyba jest w stanie wynająć do tego specjalny transport.

A może trzeba to było zrobić po cichu?
Ludzie z banków także pobierają setki tysięcy i pakują do reklamówki lub kieszeni. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.03.2014 14:11

Vjetar napisał(a):Są jeszcze lotniska wojskowe i tu zaczyna się rozbić ...

Nie kracz :D

Bocian napisał(a):
Vjetar napisał(a):Jeśli chodzi tylko o ten ładunek (podobno oficjalnie złoto ale to może być wszystko) to wystarczy i 700-800 m żeby posadzić maszynę :arrow: patrz Okęcie 2009

Ale przecież Okęcie ma dłuższe drogi startowe niż 800m.

A nie wydaje się wam, że gdyby to było takie proste, że trzeba tylko znaleźć lotnisko, na którym on może wylądować, to by to zrobili już dawno?

Mz lotnisko powinno spełniać pewne wymagania dotyczące naprowadzenia samolotu na pas - chyba, że lądowanie takim olbrzymem na byle drodze to pestka - po drugie musi spełniać jeszcze jedno: powinno być poza zasięgiem zarówno instrumentów służących namierzaniu, być w zasięgu samolotu i być poza podejrzeniami?

W tym przypadku pozostają dwie możliwości: wodował, lub lądował na lotnisku, którego oficjalnie nie ma.
Tylko to ostanie to już zbyt grubymi nićmi jest szyte.

Osobiście nie wykluczyłbym tego, że porywacze po prostu przecenili swoje możliwości i najzwyczajniej w świecie nie dolecieli do celu.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 15.03.2014 14:20

weldon napisał(a):A ja nie jestem pewien, czy na oceanie są stacje przekaźnikowe sieci komórkowych :)

Na razie nie ma dowodów czy on cały czas leciał nad oceanem . :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.