Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

numerek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numerek » 01.03.2009 15:44

jacky6 napisał(a):
jedno małe pytanko w stylu pseudo ankiety...
... skierowane do userów - mających rodziców w wieku lat 60 ( plus - minus jeden rok ) ...
( to tak w kontekście do zamieszczonego powyżej scanu gazetowego )
... czy Wasi rodzice ( objęci pytaniem ankietowym ) są użytkownikami internetu i samodzielnie korzystają ( obsługują ) z komputera ?

:roll: :lol:

moim skromnym zdaniem pytanie czy tez "ankieta" jest nietrafiona !
dlaczego ?
otóż o ile nikt nie ma pretensji do ludzi starszych że nie korzystają z intenetu to mają ludziska pretensję do tego Pana ( w tym ja )

jak można w tych czasach być premierem prawie 40 milionowego kraju i nie potrafić korzystać z komputera , nie mieć konta w banku itd ?
ludzie starsi o których pytasz nie mają ambicji bycia premierem i jako zwykli ludzie nie muszą się na tym znać . Ci zwykli ludzie nie wypowiadają się na wszelkie możliwe tematy z pewnością siebie jaka cechuje p.Kaczyńskiego
a skoro tak to bardzo niewiarygodne jest to co mówi bowiem jeśli nie opanowało się podstawowych umiejętności koniecznych do funkcjonowania w tych czasach, nie może bez narażenia się na śmiesznośc wypowiadać na tematy z dziedzin sobie odległych .

reasumując jeśli ten Pan byłby zwykłym obywatelem nikt nie czepiałby się jego nieznajomości kompuera itp.
natomiast nie jest zwykłym obywatelem , jest pretendentem do fotela premiera a więc jeśli nie zna się na kompach, nie potrafi jeździć autem , nie ma konta w banku to czy można mu ufać jako znawcy za którego chce uchodzić ?
moim skromnym zdaniem nie - nie ufam nikomu który mówi mi że trzeba wypuścić papiery dłużne aby pokryć deficyt państwa , a sam nie potrafi gospodarować swoimi pieniążkami , ani nawet zobaczyć jak jest stan konta.
nie ufam facetowi który mówi że wprowadzenie euro jest złe ale na pytanie dlaczego -odpowiada pokrętnie ( jak z tym światłem w słowacji )
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 01.03.2009 18:32

numerek napisał(a):moim skromnym zdaniem pytanie czy tez "ankieta" jest nietrafiona !
dlaczego ?
otóż o ile nikt nie ma pretensji do ludzi starszych że nie korzystają z intenetu to mają ludziska pretensję do tego Pana ( w tym ja )

jak można w tych czasach być premierem prawie 40 milionowego kraju i nie potrafić korzystać z komputera , nie mieć konta w banku itd ?
ludzie starsi o których pytasz nie mają ambicji bycia premierem i jako zwykli ludzie nie muszą się na tym znać .

dużo dyskusyjnych tez zostało postawionych, nie sposób hurtowo przedstawić odmienny pogląd, ale rękawicę podejmuję...
...
wychodząc od końca zatem, jeśli zwykli ludzie nie muszą się na tym znać i się nie znają, to jak mogą ocenić, czy ktoś "korzystający" - korzysta z tych "instrumentów" dobrze a przede wszystkim dla dobra wszystkich obywateli?
na ekranach tv bardzo często pokazuje się znane postacie z życia publicznego ( nie tylko politycznego ) - jest tajemnicą poliszynela, że widoczny na ich biurku komputer jest jedynie dekoracją pod publiczkę...
...
co do "niemania" konta w banku... trochę powątpiewam, żeby jeszcze w PL były osoby bez imiennego rachunku, wszak nawet renty przekazuje się już w ten sposób i przypadki listonoszy dźwigających wdowi grosz w przepastnych torbach przechodzą już w ostatnich egzemplarzach do lamusa... przypuszczam, że żurnaliście chodziło o e-konto, a to już inna bajka, poczekajmy na "bankowca" w naszym gronie dla stwierdzenia na ile ta wirtualna forma dysponowania środkami płatniczymi jest powszechnie panującą...
...
a ponieważ lubię być zgryźliwym więc na deser podam równie popularną bezę... eeee... tezę, że "ci nieznający się" to są owe babunie i dziadunie, którym trzeba zabrać dowody osobiste i pozwolić jedynie na mały spacer w moherkowym nakryciu głowy... więc niech siedzą w swoich fotelikach i zapieckach, bo się na życiu i polityce nie znają...
...
w pozostałych kwestiach jest szansa na kontynuację dyskusji w wersji "argumentowej"...

PS - przedwojenni prezydenci jeżdżąc bryczkami i powozami wcale nie musieli ( umieć ) powozić, co nie znaczy, że byli przez to gorzej postrzegani...

:wink: :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.03.2009 19:33

jacky6 napisał(a):
numerek napisał(a):moim skromnym zdaniem pytanie czy tez "ankieta" jest nietrafiona !
dlaczego ?

ludzie starsi o których pytasz nie mają ambicji bycia premierem i jako zwykli ludzie nie muszą się na tym znać .

dużo dyskusyjnych tez zostało postawionych, nie sposób hurtowo przedstawić odmienny pogląd, ale rękawicę podejmuję...
...
wychodząc od końca zatem, jeśli zwykli ludzie nie muszą się na tym znać i się nie znają, to jak mogą ocenić, czy ktoś "korzystający" - korzysta z tych "instrumentów" dobrze a przede wszystkim dla dobra wszystkich obywateli?
na ekranach tv bardzo często pokazuje się znane postacie z życia publicznego ( nie tylko politycznego ) - jest tajemnicą poliszynela, że widoczny na ich biurku komputer jest jedynie dekoracją pod publiczkę...
...
co do "niemania" konta w banku... trochę powątpiewam, żeby jeszcze w PL były osoby bez imiennego rachunku, wszak nawet renty przekazuje się już w ten sposób i przypadki listonoszy dźwigających wdowi grosz w przepastnych torbach przechodzą już w ostatnich egzemplarzach do lamusa... przypuszczam, że żurnaliście chodziło o e-konto, a to już inna bajka, poczekajmy na "bankowca" w naszym gronie dla stwierdzenia na ile ta wirtualna forma dysponowania środkami płatniczymi jest powszechnie panującą...
...
a ponieważ lubię być zgryźliwym więc na deser podam równie popularną bezę... eeee... tezę, że "ci nieznający się" to są owe babunie i dziadunie, którym trzeba zabrać dowody osobiste i pozwolić jedynie na mały spacer w moherkowym nakryciu głowy... więc niech siedzą w swoich fotelikach i zapieckach, bo się na życiu i polityce nie znają...
...
w pozostałych kwestiach jest szansa na kontynuację dyskusji w wersji "argumentowej"...

PS - przedwojenni prezydenci jeżdżąc bryczkami i powozami wcale nie musieli ( umieć ) powozić, co nie znaczy, że byli przez to gorzej postrzegani...

niebieski pisz króciej i tak cię nikt nie rozumie :D piszesz długie posty i pogarszasz sprawę :D po prostu skracaj się :D zielony prawie nie pisze i jest dobrze :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.03.2009 19:34

Panie Premierze, jest jeszcze tyle do zrobienia - np. karta rowerowa...
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.03.2009 19:53

jacky6 napisał(a):

...

Teraz to mnie zadziwiłeś. Wypowiadasz się z wielką pewnością siebie, a podstawowych faktów nie znasz :?: Przecież pan Jarosław kiedy był premierem nie ukrywał faktu "niemania" żadnego konta. Pensję pobierał w gotówce i część pieniędzy wpłacał na konto mamusi. Dziennikarze nawet spekulowali czy mamusia nie powinna płacić podatku od darowizny. Naprawdę nie wiedziałeś o tym?

pozdrav K
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2009 19:57

MorskiPas napisał(a):
jacky6 napisał(a):

...

Teraz to mnie zadziwiłeś. Wypowiadasz się z wielką pewnością siebie, a podstawowych faktów nie znasz :?: Przecież pan Jarosław kiedy był premierem nie ukrywał faktu "niemania" żadnego konta. Pensję pobierał w gotówce i część pieniędzy wpłacał na konto mamusi. Dziennikarze nawet spekulowali czy mamusia nie powinna płacić podatku od darowizny. Naprawdę nie wiedziałeś o tym?

pozdrav K

A co z kotem Alikiem jemu jako partnerowi życiowemu byłego pana premiera powinno się wpłacać na konto pieniądze dać NIp żeby pity do skarbówki wypełniał.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 01.03.2009 20:07

MorskiPas napisał(a):Teraz to mnie zadziwiłeś. Wypowiadasz się z wielką pewnością siebie, a podstawowych faktów nie znasz :?: Przecież pan Jarosław kiedy był premierem nie ukrywał faktu "niemania" żadnego konta. Pensję pobierał w gotówce i część pieniędzy wpłacał na konto mamusi. Dziennikarze nawet spekulowali czy mamusia nie powinna płacić podatku od darowizny. Naprawdę nie wiedziałeś o tym?
pozdrav K

czy ja muszę znać takie "podstawowe" fakty - rozdmuchiwane medialnie co prawda - ale metodyki rozliczeń pro persona mnie nie interesują...
można się ekscytować, kto i od kogo otrzymuje renty, mocniejszy przykład jakie są stawki i sposoby rozliczeń byłych prezydentów z tytułu wykładów na rozmaitych uniwersytetach... ale i to nie wchodzi w sferę zainteresowań..
dla mnie jest to zaśmiecanie sobie szarych komórek wiadomościami z tygodników na poziomie prezenterów programów tv...
niezależnie jakiej opcji politycznej to dotyczy...
w rewanżu - lubisz czytać ploteczki z życia gwiazd ? kto kogo i kiedy zdradził, z kim się rozwodzi, komu jakie alimenty płaci ?
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 01.03.2009 20:11

AndrzejJ. napisał(a):niebieski pisz króciej i tak cię nikt nie rozumie :D piszesz długie posty i pogarszasz sprawę :D po prostu skracaj się :D zielony prawie nie pisze i jest dobrze :D

jak wynika z badań opinii publicznej pewne pokolenie wychowane na piśmie obrazkowym "mency" się czytelnictwem długich tekstów...
czy teraz jest wystarczająco krótko ?
:roll: :lol:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.03.2009 20:16

jacky6 napisał(a):
czy ja muszę znać takie "podstawowe" fakty - rozdmuchiwane medialnie co prawda - ale metodyki rozliczeń pro persona mnie nie interesują...

Generalnie nie musisz, ale skoro bierzesz udział w dyskusji nie znając faktów to sam sobie strzelasz samobója. Tym bardziej, że w następnym poście stwierdzasz, że te fakty były rozdmuchiwane medialnie, co ja odbieram jako przyznanie, że jednak je znałeś ...

Dla mnie to czy ktoś ma konto jest jego prywatną sprawą i jest to ostatnia rzecz jaka mi się w panu Jarku nie podoba.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2009 20:26

jacky6 napisał(a):czy ja muszę znać takie "podstawowe" fakty - rozdmuchiwane medialnie co prawda - ale metodyki rozliczeń pro persona mnie nie interesują...

A to nie dobrze ,prosze pana...nie po to spin doktory głowy łamią dniami i nocami by przekonać lud ciemny,że prezes jest już kuul,kasę za to biorą i sami płacą ,by w poczytnych pismach typu SE czy Fakt znalazły się zdjęcia byłego(chwała Ci Panie) premiera ,żeby Pan teraz powiedział ot ,tak sobie,że pana to nie interesuje :wink: :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 01.03.2009 20:34

MorskiPas napisał(a):Generalnie nie musisz, ale skoro bierzesz udział w dyskusji nie znając faktów to sam sobie strzelasz samobója. Tym bardziej, że w następnym poście stwierdzasz, że te fakty były rozdmuchiwane medialnie, co ja odbieram jako przyznanie, że jednak je znałeś ...

nie znałem, ponieważ nie nasłuchuję "faktów" o charakterze marginalno-plotkarskim...
obserwuję scenę polityczną, ale bez wnikania w detale podawane przez brukowce...
pozostawiam to maluczkim...
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 01.03.2009 20:40

hepik napisał(a):A to nie dobrze ,prosze pana...nie po to spin doktory głowy łamią dniami i nocami by przekonać lud ciemny,że prezes jest już kuul,kasę za to biorą i sami płacą ,by w poczytnych pismach typu SE czy Fakt znalazły się zdjęcia byłego(chwała Ci Panie) premiera ,żeby Pan teraz powiedział ot ,tak sobie,że pana to nie interesuje

z wykształcenia jestem ekonomistą, z zainteresowań turystą...
...
czy do roku 2011 ( czyli zmiany waluty ) mamy czekać na recepty ratunku naszej gospodarki ?
...
słucham - proszę o przykład - koalicyjnego działania o charakterze ekonomicznym ... w skali makro i mikro...
...
mile odczytam argumentację...
...
:cry: :cry:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.03.2009 20:41

Jako maluczki Ci teraz powiem - albo lepiej nie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2009 20:45

jacky6 napisał(a):..
obserwuję scenę polityczną, ale bez wnikania w detale podawane przez brukowce...

Maj 2007
W wywiadzie dla tygodnika Wprost
Jarosław Kaczyński mówi:
- Nie żartuję. Trzymam pieniądze na koncie mamy. Nie jest to moje dziwactwo, lecz efekt doświadczeń -.

Nazajutrz wiadomość powtórzyły wszystkie media papierowe,internetowe,radiowe i telewizyjne.
Niewykluczone,że powyższa wiadomośc została przemilczana przez Radio M i Nasz Dziennik. :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.03.2009 21:11

Stanowcze NIE "biciu piany"!
Zaczynam do "delete"!
Sory.. :wink:
Ostatnio edytowano 08.03.2009 17:17 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone